budzącej się do życia na przedwiośniu. Postać Rosomaka podsunęła mi na myśl zrobienie ciasta w postaci chaty pachnącej kwiatami i słodkiej od miodu. Składniki : 15 herbatników pół kilograma mielonego twarogu (dałam ricottę i twarożek naturalny) duża łyżka skrystalizowanego miodu lub 2-3 łyżki płynnego duży prosty banan 2 łyżki wody różanej orzechy najlepiej laskowe, które ze względu na alergię zamieniam(...)ciastek). Ciastka posmarować masą twarogową na ok. 1 cm grubości. Na środku ułożyć banan przekrojony wzdłuż. Na bananie ułożyć więcej masy, zostawiając ok. 1/4 całości na posmarowanie chaty z zewnątrz. Przytrzymując papier do pieczenia po bokach, złożyć zewnętrzne ciastka, by w przekroju ciasta otrzymać trójkąt. Rozsmarować resztę masy na zewnątrz. Udekorować orzechami. Ciastem można się częstować od razu, bo wilgotna
Weekendy w domu i ogrodzieTworząc dzisiejsze ciasto kierowałam się zasadą "jeśli nie wiesz co zjeść, zjedz wszystko na co masz ochotę". Mogę to uznać za moją myśl przewodnią, do której bardzo często się stosuję. Myślę, że widać to w moich (czasami całkowicie nieprzemyślanych) przepisach. Spód powstał na bazie mąki kokosowej i nowego w moich zapasach białka konopnego, które jest miłym prezentem od sklepu internetowego(...)ostatnich kuchennych eksperymentach. Niestety (albo na szczęście) , uległam pokusie, rozciapkałam go widelcem i wymieszałam ze składnikami na ciasto. SKŁADNIKI: SPÓD: 3 kopiaste łyżki mąki kokosowej łyżka białka konopnego naturalna spiżarnia łyżeczka agaru 1/3 szklanki wody 1/2 dużego banana MASA: 80g tofu naturalnego 2 śliwki łyżka ksylitolu łyżka nasion chia DODATKOWO: figa do ozdoby łyżka płatków migdałowych WYKONANIE: SPÓD
healthy dreamsJutro mamy specjalnych gości na obiedzie, wiec trzeba coś na deser. Postawiłem na sprawdzone. Robiłem już jakiś czas temu podobne ciasto, a tak na prawdę chyba takie samo, tylko owoce inne były, a i dodałem tym razem sosu czekoladowego, więc będzie na bogato...i pysznie! Składniki: -kasza manna 1,5 szklanki -cukier 1 szklanka -mąka pszenna TYP500 1,5 szklanki(...)zagniatamy na sypkie ciasto, które dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, tę z kakao, układamy na nim gruszki jabłka i banany, dodajemy drugą warstwę i nanosimy na nią truskawki i śliwki; zasypujemy trzecią częścią ciasta i delikatnie ugniatamy. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem
BaRepasSkładniki: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 szklanki śmietany 30% 1/3 tabliczki
czarrna od kuchnimoże są nieco słodsze, ale to zależy od tego jak bardzo są dojrzałe. Ich rozmiar sprawia, że są doskonałe do takich rzeczy jak taki deser. Całe banany smażone w waniliowym cieście smakują doskonale zarówno na gorąco jak i na zimno
Milion Smakówwlać do kaszy, wymieszać. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wkładać łyżką porcje ciasta i położyć plasterki banana. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Można te placuszki zrobić z dowolnymi owocami i polać sokiem lub syropem klonowym. Mniam, mniam
Kuchnia Pokoleńbyła to Basia extra wypiek łyżeczka soli 1 dojrzały średniej wielkości banan 200 ml letniej wody (najlepiej przegotowanej) Przygotowanie: Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostałe składniki (banana rozgnieć widelcem). Zagnieć ciasto formując kulę. Przełóż ciasto na stolnicę lekko podsyp mąką i zagniataj około 5 minut. Ciasto jest lekkie i minimalnie klejące. Przełóż ciasto do miski, przykryj czystą szmatką
greenscarfProste bezglutenowe placuszki gryczane z bananem. Propozycja śniadaniowa. szklanka mąki gryczanej bezglutenowej szklanka maślanki jajo paska łyżeczka proszku do pieczenia dojrzały banan olej trzcinowy cukier puder Banana rozgnieć widelcem. Przygotuj ciasto ze składników i dodaj masę bananową . Smaż na patelni bez tłuszczu lub na niewielkiej ilości oleju
AZgotuj!Smacznego! Inne propozycje przekąsek: Naleśniki z parówkami i serem Dip serowy z ziemniaka Pischinger'y Przekąska a'la tacos Masło czosnkowe z ziołami Chipsy z jarmużu Banana Bites Parówki w cieście francuskim Hummus z pieczoną dynią Przekąska z białej rzodkwi Różyczki z ciasta francuskiego Frytki z batatów Żołnierzyki z owoców z dipem Placki cukiniowe Hummus buraczany Lekki krem orzechowy
Be Fit Be StrongUff, najgorszy dzień, a nawet tydzień za mną. Czekałam na tę chwilę. Nawet nie wiecie jaką ulgę czuję w tym momencie. Siedzenie od 8 do 19
Be Fit Be Strongakcji amore del tropico , chociaż pomysł na nie zrodził się w mojej głowie już dość dawno. Akcja zdecydowanie jednak przyspieszyła jego realizację. Babeczki zrobione są z ciasta biszkoptowego z dodatkiem bananów i orzechów pekan, które sprawiają, że jest bardziej wilgotne. Uzupełnienie smaku stanowi krem na bazie kokosa. Ja użyłam do jego wykonania świeżo utartych wiórków kokosowych, bardzo drobnych. Można jednak
Wiem co jemNo i tak jak się spodziewałem, teściowa "zdobyła ;)" książkę z przepisami Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" i tak jak planowałem ... pożyczyłem ją sobie czego efektem jest pierwszy
Mechanik w kuchniŚwięta. święta i po świętach... a babcinych ciast dalej pełno... a może coś na odmianę? Pełne zdrowia i błonnika (jakże potrzebny po świątecznym obżarstwie), osłodzone bananem i gorzką czekoladą małe, chrupiące ciasteczka w wersji fit :) Składniki : 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 duże jajko 2 dojrzałe(...)misce wymieszać mąkę i płatki owsiane, sól, sodę i proszek. W innej misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować. Porcjami dodawać rozgniecionego widelcem banana oraz sypką mieszankę. Wmieszać orzechy i czekoladę. Zagnieść ciasto. Nabierać po łyżce i formować kulki wielkości orzecha. Spłaszczyć dłonią i układać w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-16 minut
Chocolate Muffin Blogminut ). Banany kroimy na plasterki i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki (również przygotowany wcześniej rozczyn) i łączymy za pomocą widelca. Dodajemy banana i delikatnie mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką o odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5h , aby wyrosło (zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza). Rozgrzewamy 4 łyżki oleju na patelni. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką
Chocolate Muffin Blog