Owocowy szał. Truskawki, maliny, czereśnie, porzeczki, wiśnie, agrest... O, jeszcze zapomniałam o jagodach. Manufaktura dżemów, ciast, kompotów i innych przetworów pracuje pełną parą. Bez odbioru. :):):) Czereśnie, wanilia i kawa. Brzmi kusząco, prawda? A smakuje jeszcze lepiej. W sam raz na letnie wycieczki, do rączki dziecka, do pracy. Gdy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego. Szybkie i proste w wykonaniu
My simple kitchenpierwszego tłoczenia. NAGRODĘ OTRZYMUJĄ: Agata, blog Wanilia i Kardamon, za przepis na Torcik czekoladowo-jagodowy Anna, blog Cafe Amaretto, za przepis na Roladę stracciatella z wiśniami Ewelina , blog Appetite for life, za przepis na Ciasto czekoladowe z orzechowym ślimakiem Agnieszka, blog Apetyczna babeczka, za przepis na ciasto Słodka pomarańcza Diana, blog Mienta blog, za przepis na Jogurtowe ciasto z kremem
Ostra na Słodkopostaci owoców w soku własnym, kompotów czy też mrożonych owoców. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest to pyszne, wilgotne, bardzo proste i szybkie ciasto na bazie jogurtu naturalnego. Ja najczęściej piekę je z wiśniami drylowanymi a tym razem zrobiłam z truskawkami ze słoika (w soku własnym). SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm, ja piekę w szklanej formie na tartę(...)Wszystkie składniki wymieszać (wystarczy trzepaczką ręczną). Przełożyć do formy. 3. Na wierzch wyłożyowoce. Piec 50 min w 180*C (grzanie góra-dół). *nie próbowałam robić tego ciasta ze świeżymi owocami (które de facto przy pieczeniu puszczą dużo soku) więc nie wiem jak by się zachowało, na pewno trzeba by dużo dłużej piec Ciasto to wspaniale nadaje się
Kto ugości moich gości?Smaczne, proste i stosunkowo szybkie "ciasto na niedzielę". :) Nie sprawia większych kłopotów. Pasują tutaj chyba wszystkie owoce (świeże sezonowe i mrożone). Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Zrobiłam z połowy porcji. Kruche ciasto z owocami i pianką budyniowąPRZEPIS/tortownica: śr. 23 cm/Temperatura pieczenia: 190ºCCzas pieczenia: 35-45 min. (bez czasu na podpieczenie spodu)Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki(...)waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru (dałam 60 g) 1/4 szkl. oleju słonecznikowego Ponadto 250 g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, truskawki, wiśnie lub inne dowolne owoce) cukier puder do posypania Przygotowanie Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć
coolinarnastrefa.blogspot.comciasto króluje w naszej rodzinie od dawna. Zmienia się tylko jego wnętrze: czerwone porzeczki z agrestem i truskawkami, wiśnie z morelami, jabłka z malinami lub jeszcze inna kombinacja. W każdej wersji jest to niezawodny sposób na połączenie kruchego ciasta i sezonowych owoców prosto z ogródka pod bezową pierzynką
Milion Smakówzlaniu nalewki zostały mi wiśnie, których żal było wyrzucić. Przełożyłam je więc do słoiczków i zalałam sokiem wiśniowym od konfitury (też zawsze mi go sporo zostaje), a następnie zapasteryzowałam. Pomyślałam, że przydadzą się do deserów lub jakiegoś ciasta. Są naprawdę mocne i rozgrzewające. Długo nie czekały na wykorzystanie. Tak się złożyło, że zostało mi trochę sera po upieczeniu sernika. Miałam(...)głowy pomysł na tartę serową. Zabrałam się ochoczo do pracy i w jej trakcie ponownie mnie olśniło, że te właśnie wiśnie będą świetnym dodatkiem do niej. Co prawda w czasie pieczenia straciły nieco swojej mocy, ale i tak ciasto było pyszne. Polecam.” Czytaj więcej
Wiem co jemDzisiaj sobota, ten dzień kojarzy mi się z dzieciństwa ze wspólnymi śniadaniami oraz z tym, że dom pachnie ciastem. W związku z tym postanowiłam, że ja też muszę coś zrobić, żeby poczuć domową atmosferę, a co do tego się przyczynia właśnie zapach jedzenia. Uwielbiamy bitą śmietanę oraz czekoladę. Związek tych dwóch elementów jest zniewalający i myślę, że większości przypadnie(...)/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/kopiec-kreta/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('996d8cd9792f1db801e28d837572eaf6').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: kopiec kreta z wiśniami The post Kopiec kreta appeared first
dom-agi.plCiasto prezentuje się bardzo efektownie i idealnie nadaje się na świąteczny stół lub jako uzupełnienie do niedzielnej kawki :) Składniki - 2 szklanki maki - ½ szklanki ( 200 g ) śmietany 18% - 2 szklanki ( 600 g ) śmietanki 36% - 1,5 szklanki cukru - 10 dag masła - ¼ łyżeczki sody oczyszczonej - 1 opakowanie mrożonych wiśni - 1 puszka brzoskwiń w zalewie - starta czekolada do dekoracji Drogi internauto - jeżeli przepisy(...)połowy cukru zagnieść ciasto. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ( ciasto będzie odchodzić od palców ) schłodzić 30 minut w lodówce. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 6 części i każdą część rozwałkować na cienki placek. Na trzech ułożyć w rządku wcześniej rozmrożone wiśnie, na pozostałych trzech pokrojone brzoskwinie. Placki zwinąć
Świat Smakuzmielonych migdałów wierzch: 50 g miodu 50 g cukru pudru 50 g niesolonego masła 50 g migdałów w płatkach 60 g wiśni kandyzowanych lub z alkoholu 20 g płatków kukurydzianych Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto: przesianą mąkę, cukier i sól zagnieść w kulę, dodać masło(...)wyrobić i dodać jajo. Ciasto włóż pomiędzy 2 kawałki papieru do pieczenia i rozwałkuj na 3 mm. Schowaj do lodówki. Nadzienie: Masło i cukier puder i zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jaja i białko i nadal miksuj, następnie migdały i całość zmiksuj. Wysmaruj tłuszczem foremki.Wyjmij ciasto z lodówki, wytnij 10 cm kola z ciasta i wylep nim foremki. Napełnij
Wielki apetytświeżych drożdży 200 g. masła 1 szklanka cukru kryształ 8 żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka wiśnie z soku, tarte jabłka skórka starta z jednej cytryn jedno jako do smarowania ciasta WYKONANIE Mleko lekko podgrzewamy. Część mleka mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
W kuchennym oknie Ewykażdej słonecznej minuty spacerując z Ptysią po parku, śmieję się do siebie, bo nagle otuliło mnie ciepło. Chcę już słodkich truskawek, kwaśnego rabarbaru, soczystych wiśni i dojrzałych malin. W kąt rzucę przepisy na ciężkie ciasta, w zamian sięgając po delikatne, puszyste desery. O tak!Póki co jednak - zadośćuczynienie. Przyznałam się już, że zapomniałam o Dniu Czekolady... Wstyd mi, naprawdę! Kajam
Pożeraczka, czyli raz adobrzezawinięte końcówki.Przepis zalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen - jednej z moich ulubionych książek o skandynawskich wypiekach. Tradycyjny przepis został nieco zmodyfikowany - do ciasta dodajemy też odrobinę kardamonu, a zamiast rodzynek autorka proponuje suszone wiśnie. Niestety, takowych nie miałam, powróciłam więc do rodzynkowej tradycji.Wyszły boskie - niesamowicie mięciutkie, delikatne, maślane. Z nutą szafranu, która bardzo mi do gustu przypadła(...)rozpuścić i przestudzić.Mąkę przesiać, wymieszać z kardamonem, cukrem i solą. Drożdże rozpuścić w mleku, wlać masło, wymieszać. Partiami wsypywać mąkę, a na końcu dodać roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić.Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić.Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych część. Z każdej uformować wałeczek, a następnie zawinąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzecynamonu2 kisiele wiśniowe2 jajka4 łyżki mąkiszczypta soliew. odrobina wody Kisiel rozpuściłam w szklance wody. Dolałam śmietanki.Wodę zagotowałam z cukrem i wiśniami. Dolałam kisiel,energicznie mieszając. Z jajek, mąkii i soli wyrobiłam luźne ciasto (ew. dodactrochę wody, gdy jest zbyt gęste). Cienkim strumieniem wlewałamciasto do gotującej się zupy, delikatnie rozprowadzając jew garnku tak, by powstały podłużne kluski
W kuchni Karmel-itkiProste i pyszne ciasto, które można zrobić na wiele sposobów. Zamiast porzeczek użyć można wiśni, truskawek lub agrestu, zaś sama pianka może być w jednym kolorze lub wielu. Ja zrobiłam ciemny biszkopt, ale jasny będzie pasował również. Zapraszam więc do przeczytania przepisu i zachęcam Was do własnych interpretacji ;-) SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru trzcinowego (jeżeli(...)przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Porzeczki zalać wodą (3-4 litry), dodać 3 łyżki cukru i zagotować
Passions hobbies life