ciasto wisnia - 501 przepisów (strona:11/34)

Brownie z kremem mascarpone i wiśniami 131

może być nic innego niż czekolada. I to w jak najlepszym wydaniu. A to połączenie to prawdziwa petarda! Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto przykryte pierzynką z mascarpone i na koniec wisienka. Dosłownie! Dla przełamania smaku wierzch ciasta pokryty jest frużeliną wiśniową, która komponuje się tu idealnie. Oj… Takie zakończenie walentynkowej kolacji to z pewnością może być wstęp do czegoś(...)łączymy.  Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i wkładamy na około 30 minut do piekarnika.  Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. W czasie studzenia ciasta przygotowujemy frużelinę. Do niewielkiego garnka wsypujemy wiśnie (zmrożone), dodajemy cukier i zaczynamy wszystko razem podgrzewać na małym ogniu, aż wiśnie zaczną puszczać soki. W miseczce rozrabiamy mąkę z wodą

Analiza Smaku
Rombosse - pieczone jabłko w cieście 206

wcześniej ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.Na każdym placku układamy osuszone jabłko, wrzucając do środka trochę rozgniecionych orzechów i kawałki suszonych wiśni wierzch posypujemy szczyptą cukru cynamonowego. Ciasto zawijamy w koło jabłka tak, aby utworzyło zamkniętą całość, inaczej sok może wypłynąć podczas pieczenia.Jabłka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika

Słodkie Przyjemności
Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą 809

mascarpone z kremem orzechowym i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Od delikatnego kremu śmietankowego i bezy oddziela go, a właściwie łączy, warstwa wiśni w żelu i starta gorzka czekolada. Słodycz bezy i kremu śmietankowego przełamana jest goryczką kakao, dzięki czemu ciasto staje się wykwintne i ma wyjątkowy smak. Jeśli jednak ktoś nie da się namówić na gorzką czekoladę, wystarczy w przepisie użyć(...)miksera, dodać serek mascarpone i jeszcze raz wszystko razem dobrze ubić. Dodatkowo: ½ słoiczka wiśni w żelu (lub wiśni z kompotu) 50 g  gorzkiej czekolady startej na tarce (1/2 tabliczki) 50 ml ajerkoniaku do nasączenia (lub innego alkoholu, lub herbaty, lub soku z cytryny, lub… :)) Składanie ciasta: 1. Dolny blat biszkoptowy nasączyć ajerkoniakiem i wyłożyć na niego cały krem

Trzeci talerz
z jabłkami, wiśniami ciasto drożdżowe na oleju... 149

godzinę blacha 24x29 wyłozona papierem do poeczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto i gęsto poukładać jabłka pokrojone na grubsze kawałki w 2-óch rzędach odmrożone wiśnie bez soku rozłożyć wzdłuż jabłek i zostawić na 20 minut ciasto do podrośnięcia piekarnik 210C, grzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto piec około 45 minut, pod koniec można nakryć folią do pieczenia aby owoce

W Mojej Kuchni Lubię
Clafoutis z malinami 192

wydarzenia i upiec tą malinową pychotę. Clafoutis to francuski deser z regionu Limousin w środkowej Francji. Jest to deser składający się ze świeżych owoców zapieczonych pod warstwą ciasta. W oryginale są to wiśnie u mnie jednak są to maliny. Zapraszam na przepyszny deser, ja zjadłam go na śniadanie. W przepisie podanym przez Gochę pozmieniałam ilości i zrobiłam w dwóch naczyniach

Moje Małe Czarowanie
Tort królewski 191

cioci. Moja wersja trochę odbiega od oryginału i poniższy przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Jest to tort idealny na świąteczne i karnawałowe przyjęcia. Cztery krążki kruchego ciasta przełożone kremem maślanym z wiśniami, bitą śmietaną i kremem mascarpone zadowolą wybrednych gości. Małym problemem może być na początku jego krojenie (potrzebny będzie ostry i duży nóż), ale w kolejnych dniach (jeśli

Milion Smaków
Owoce w cukrze 241

tylko uciekać. Takie porzeczki na przykład. Tylko czerwone, w ilościach niewielkich, a w cenach zdecydowanie wysokich. A ja porzeczki lubię, i to nie tylko czerwone. Są idealne do słodkich ciast, z którymi ich lekko kwaśny smak wspaniale kontrastuje. I chciałabym sobie upiec sernik i muffiny z porzeczkami, albo zrobić porzeczkowe lody. I w końcu znalazłam sposób!Byłam w Polsce trzy(...)przygotować wiśnie, jagody, maliny i jeżyny. I być może agrest, ale tego jeszcze nie próbowałam. Truskawki robią się miękkie i ciapowate (maliny trochę też, ale za to ten sok - bajka) i takie mi nie odpowiadają. Wolę truskawkowy dżem.Sposób ten podpatrzyłam u Mamy - w zeszłym roku dostałam od niej kilka słoiczków wiśni, i są po prostu idealne do ciast

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche serduszka z wiśniowym nadzieniem 164

śmietankowy lub wanilinowy-drylowane wiśnie z syropu   Z mąki, cukru, margaryny, jajka, proszku i aromatu zagniatamy ciasto.   Ciasto rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy i przy pomocy foremki wycinamy serduszka.   Na jednym serduszku układamy wiśnie, przykrywamy drugim.   Brzegi dociskamy widelcem.   Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem

Maminek kulinarny
Wiśniowy sero jabłecznik, czyli sernikowy jabłecznik z wiśniami 176

żółtko i zagnieć ciasto (w razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody). Następnie ciasto schłodź przez około 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wylep nim spód oraz boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schowaj do lodówki na czas przygotowania masy. MASA SEROWO-JABŁKOWO-WIŚNIOWA 5 jajek (osobno żółtka i białko + białko z ciasta) 2 łyżki cukru pudru(...)jabłek, 1 kg wiśni (obranych i usmażonych wraz zwydrylowanymi wiśniami) lub 900g (1 słoik) prażonych jabłek (samych lub z dodatkiem, np. z brzoskwiniami, czy morelami) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny Przygotowanie: Żółtka oddziel od białek, zmiksuj je z łyżką cukru pudru na gęstą masę. Następnie dodaj usmażone z wiśniami jabłka, serek, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i zmiksuj

Kulinarna (nie)codzienność
Pyszne ciasto wiśniowo - śmietankowe 488

Ciasto bez pieczenia, trochę musimy włożyć pracy, ale efekt murowany zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Możemy zafundować rodzince takie ciasto. Może na świata. SKŁADNIKI: Spód ciasta: 150 g ciastek maślanych ciemnych 6 łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa śmietanowa(...)soku wiśniowego zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budynie i dodajemy je do gotującego się płynu. Zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy galaretki. Dodajemy mrożone wiśnie. Mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt, zostawiamy 4 łyżki na wierzch ciasta. Masę wiśniową wykładamy na masę śmietanową. Na masę wiśniową dodajemy pozostałą bitą śmietanę. Na wierzch układamy po skosie resztę masy wiśniowej. Obficie posypujemy wiórkami

W kuchennym oknie Ewy
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 212

Tort robiony na  80-te urodziny babci mojego męża.  Wyszedł boski, delikatny i wiśniowy.  Dodatek wiśni w czerwonym winie to naprawdę idealny pomysł. Spód tortu jest klasyczny,  ale piętro po przekrojeniu już klasyczne nie jest.  Czyli tak realnie rzecz ujmując ten tort przełamuje całkowicie wszelkie kanony klasyki.  Polecam spróbować. Efekt widoczny na zdjęciu. Składniki(...)Masa:  ok 1200 ml śmietany kremówki 30 %  500 g serka mascarpone  4 łyżki cukru pudru  małe opakowanie cukru waniliowego  Dodatkowo:  400 g mrożonych wiśni bez pestek  cukier do smaku   kardamon  100 ml wina czerwonego   2 łyżeczki żelatyny  Nasączenie:  ok 700 ml wody  cukier

Malinowe Pocałunki
"Czereśniak" szybkie ciasto ucierane z czereśniami 175

Czereśnie raczej rzadko są wykorzystywane w ciastach, często słyszę, że się nie nadają. W porównaniu z aromatycznymi, kwaskowatymi wiśniami faktycznie nie wytrzymują konkurencji. Jednak w tym prostym ucieranym cieście z dodatkiem marcepanu smakują wybornie. Szczególnie smaczne są te duże, soczyste odmiany czereśni. Ciasto jest wyjątkowo delikatne i bardzo smaczne, a dodatek marcepanu dodaje mu charakteru. Składniki: 240 g mąki orkiszowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe babeczki z wiśniami 204

Wakacyjne wypieki...mmmmmmmmmmmmm  Drożdżowe babeczki z wiśniami SKŁADNIKI:  na 12 sztuk:   250g mąki   1 jajko   50g masła   75ml mleka   2 łyżki cukru   1 opakowanie cukru waniliowego+plus 2 krople aromatu waniliowego 30g drożdży szczypta soli   200g wakacyjnych wiśni Podgrzać mleko z masłem, aż się roztopi, tak by było ciepłe. Przesiać mąkę(...)cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodziło od rąk.  Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia Wsypać wydrylowane wiśnie (nie mam drylownicy, więc musiałam ręcznie wydłubywać pestki :) )  i wgnieść ją w ciasto. Przykryć i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Formować z ciasta kuleczki i wkładać je do formy. Znów

MarciochaKucharzy
Tartaletki z kremem budyniowym 171

Małe, pracochłonne, cieszące oko, a znikające szybciej niż się o nich pomyśli.Kruche ciasto, wręcz aż bardzo kruche - w końcu znalazłam je idealne.. 67 tartaletek - wyczyn na miarę małej cukierni !Składniki :750g mąki pszennej300g margarynyłyżka smalcu1/2 szkl. cukru pudru6 żółtekłyżeczka proszku do pieczeniaKrem :1 kostka margaryny najlepiej "Kasi"2 łyżki cukru pudru2 opakowania budyniu(...)śmietankowego lub waniliowego750ml mleka2 łyżki wódki- u mnie "Soplica"o smaku orzech laskowy2 różne galaretki ( u mnie agrestowa i wiśniowa)owoce ( u mnie jagody i drylowane wiśnie)Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto do połączenia składników.Schłodzić około 30 minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi być schładzane wielokrotnie).Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, ciasto również można rozwałkować i wykrawać krążki

Garnkowe fanaberie
Jak zapobiec wsiąkaniu soku z owoców do ciasta. 179

Krzysztof Jaracz  Nasze ciasta z owocami będą kruche i bez zakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z owoców nie dostał się do ciasta jest posmarowanie całej powierzchni ciasta na które będziemy wykładać owoce ( np. jabłka, wiśnie, truskawki ) ubitym białkiem z jajka kurzego i posypanie cienką warstwą mąki pszennej. Drugi sposób jest taki

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania