Ostatnio zrobiłam ciastka w typie Delicji, ale przez wykrawanie krążków z ciasta i galaretki zostało mnóstwo skrawków, a że Wielkopolanie słyną ze sknerstwa, no powiedzmy oszczędności
greenscarfpewne wątpliwości czy aby na pewno się przechowają. Okazało się jednak, że moje obawy były nieuzasadnione. Wiśnie doskonale przetrwały się aż do tej pory. Wczoraj zużyłam ostatni słoiczek. Są dobrą alternatywą dla słodkiej konfitury z wiśni. Doskonale się sprawdzą jako dodatek do drożdżowych ciast, babek piaskowych i kruchych placków.” Czytaj więcej
Wiem co jempudru 2 żółtka surowe można dodać odrobinę domowego ekstraktu waniliowego , ale nie koniecznie DODATKOWO: 250 ml śmietanki kremówki 30% 1 płaska łyżka cukru pudru Wiśnie Kandyzowane Wykonanie: Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Owinęłam je w folię spożywczą i umieściłam na 30 minut w lodówce. Potem ciasto można rozwałkować i wyciąć koła wielkości foremek i włożyć
Blondynka GotujeFor English please scroll down :) Zbliżają się Walentynki. Nie wiem czy lubię ten dzień. Bywa, że tak. Na pewno to kolejna okazja, aby powiedzieć ukochanej osobie
Przepisy Aleksandryblogu sporo werwy i nowych propozycji dla Was! (: Tymczasem zapraszamy na obłędnie pyszną tartę, idealną do kawy, na lekko wyczuwalnym wiśniowym spodzie z niebiańskim kremem czekoladowym, w towarzystwie wiśni kandyzowanych, wiśni w syropie, oprószoną kawą sypaną i płatkami chili!Tarta była wypiekiem na urodziny mojego taty ( jeszcze raz sto lat, sto lat tatuś <3! (:) i barrrdzo smakowała zarówno jemu(...)wiśni z syropu kilka wiśni kandyzowanych przesiana kawa sypana, płatki chili, kuleczki czekoladowe z posypki Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruchy spód: mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli oraz plastry masła, które to rozcieramy z całością za pomocą palców aż do jak najdokładniejszego połączenia (konsystencja kruszonki). Kolejno stopniowo dodajemy lodowaty sok z wiśni
Symfonia Smakówzapach skusił. Skosztowałyśmy... i przepadłyśmy. Powstała pierwsza propozycja - sernik wiśniowy w kokosowym cieście z towarzystwem bezy.SKŁADNIKI:/ CIASTO KOKOSOWE:- mąka kokosowa, 3/4 szklanki- mąka bezglutenowa, 1/4 szklanki- masło, pół kostki- żółtka, 2- łyżka śmietany,- cukier, 3/4 szklanki- łyżeczka proszku do pieczenie (bezglutenowego)/ MASA SEROWA O SMAKU WIŚNI- ser twaróg trzykrotnie mielony, 0,5 kg- masło 0,5 kostki- cukier, szklanka(...)zrobić dzień wcześnieji, wtedy będzie idealne. Ciasto wykładamy w tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach - ciasto kokosowe bardzo szybko się rumieni./MASA SEROWA:- Masło ucieramy z cukrem (pół szklanki) i cukrem waniliowym/wanilinowym. - Dodajemy po łyżce sera, mieszamy na średnich obrotach. - Dodajemy proszek budyniowy.- Osobno blendujemy odcedzone wiśnie - Łączymy masę wiśniową z masą
Wypisz WymalujZnacie clafouits ? Jeśli tak, to flaugnarde jest tym samym, jedynie zawiera owoce inne niż wiśnie/czereśnie. Jeśli nie - clafoutis czy flaugnarde są to owoce zapiekane w cieście podobnym jak naleśnikowe. Bardzo prosty deser i w zasadzie trudno go zepsuć, bo ma 'zakalcowatą' konsystencję po upieczeniu, zresztą widać na zdjęciach, ale tak ma być :) Flaugnarde jest bardzo smaczne i znakomicie
chili & sugarCiasto to powstało kiedyś z połączenia smaków, na które akurat miałam ochotę - biszkopt z makiem, krem z mascarpone i wiśnie. A do tego obowiązkowo ulubiona galaretka mojej córci. Jego smak przeszedł moje oczekiwania! SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm)Biszkopt z makiem4 jajka2/3 szkl cukru2/3 szkl mąki2/3 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl suchego makuKrem z mascarpone375 g mascarpone (1,5 standardowego(...)ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Ułożenie ciasta:Na spód biszkoptowy rozsmarować krem. Na wierzch ułożyć delicje (czekoladą do dołu), na to wyłożyć odsączone wiśnie. Całość zalać tężejącą galaretką
Kto ugości moich gości?Przepyszna tarta z rabarbarem, wiśniami i budyniem. Zwieńczona bezą z migdałami! Czego chcieć więcej? ;-) Polecam, tarta rozpływa się w ustach jest słodko-kwaśna w smaku, a aromat migdałów nadaje niepowtarzalny smak i charakter ciasta! Zapraszam! Pieczemy! SKŁADNIKI: na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 130 g zimnego masła - 80 g cukru pudru - 2 zimne żółtka - 3 płaskie łyżki zimnej śmietanki
SMYKWKUCHNIZdecydowanie jestem zwolenniczką ciast owocowych. Nawet wytworne czekoladowe torty są dużo lepsze z dodatkiem choćby wiśni. Dlatego latem, gdy dostępność świeżych, słodkich owoców nie stanowi większych problemów, staram się dopuszczać się jak najczęściej takich wypieków jak dziś. A dziś przygotowałam dla Was nic innego jak Ucierane ciasto z nektarynkami i kruszonką, które idealnie nadaje się nie tylko do herbaty :) Częstujcie
Słodkie PrzyjemnościUff nareszcie skończyłam w tym sezonie moją przygodę z przetworami z wiśni, było ich sporo a jeszcze więcej pracy przy nich, szczególnie przy drylowaniu ale
RAROSSAProste mega puszyste racuszki na mące kukurydzianej które zawsze kojarzą mi się z kuchnią babci, podane z wiśniami straciatella w żelu firmy ZENTIS to wspaniała słodka przekąska dla dzieci lub na podwieczorek :) Takie wiśnie w żelu znajdą zastosowanie w wielu słodkich deserach typu gofry, naleśniki a nawet lody polane nimi smakują obłędnie, mają wspaniały smak . Składniki: 1 jajko(...)wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, wlać olej i całość zmiksować mikserem na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nalewać łyżką porcje ciasta, smażyć racuszki z obu stron na złocisto. Po usmażeniu podawać polane wiśniami straciatella
Wanilia i KardamonPrzepełnione magią arabskich osad i tajemniczą wonią przypraw dania kuchni bliskowschodniej urzekają nas - expatów niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Również arabskie wypieki i słodycze - przygotowywana w domu chałwa , ciasto daktylowe czy ciasteczka ma'amoul weszły na stałe do naszego menu. Część przepisów, które dostaliśmy od zaprzyjaźnionych Saudyjczyków, Pakistańczyków, Libańczyków i Omańczyków to receptury rodzinne - przechodzące z pokolenia na pokolenie(...)mahlep, mahalab, mahleppi lub mahlebi to nic innego jak zmielone nasiona wiśni wonnej. Przyprawa jest bardzo popularna na całym Bliskim Wschodzie, Turcji i Iranie. Lekki, słodkawo - kwasy smak z nutą goryczki i urzekającym aromatem migdałów i wiśni, doskonale komponuje się ze słodkimi i wytrawnymi wypiekami - pieczywem, ciastami i ciasteczkami. Mahlab dodaje się także do mięs, zwłaszcza jagnięciny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapasujących smakach. Spód ciasta to murzynek, czyli puszyste ciasto czekoladowe, środkową warstwę tworzy kokosowy budyń, a wierzch zwieńcza galaretka z czereśniami. Przepis nie uwzględnia nasączenia ciasta czekoladowego; murzynek nie jest ciężkim i mokrym ciastem, nie jest jednak suchy jak klasyczny biszkopt i nie widzę potrzeby nasączania go ponczem. Jeśli jednak lubicie bardzo wilgotne spody w ciastach, możecie zastosować poncz(...)słabą herbatę z cukrem i wiśniówką lub sokiem z wiśni/czereśni). Torcik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej, będzie wtedy nieco niższy. Na trochę większą formę w składnikach do ciasta podaję w nawiasie większą ilość użytej wody i galaretki. Drodzy czytelnicy! Przez najbliższe dwa tygodnie Smakołyki Bereniki będą na urlopie, więc nie pojawią się
Smakołyki Bereniki