Wszyscy lubimy truskawki, a z nich pyszne ciasta, desery. Ja przygotowałam ciasto pachnące truskawkami . To dobry początek sezonu truskawkowego. Przepis bierze udział w akcji "Milion Smaków Truskawek" Składniki: Ciasto: 250 g miękkiego masła 250 g cukru szczyptę soli 4 jajka 500 g mąki 1 torebka proszku do pieczenia 200 ml mleka 100 g grubo posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady(...)łyżki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki Masło ucieramy z cukrem na pienistą masę. Dodajemy sól, a następnie - pojedynczo - jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy łyżką na zmianę z mlekiem. Na końcu wsypujemy kawałeczki czekolady. Blaszkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i nakładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Serki
Salonik smakówWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was szybki w przygotowaniu, niesamowicie smaczny, ładnie się prezentujący torcik truskawkowy bez pieczenia. Jest to ciasto na bazie herbatników kakaowych, przełożonych puszystym kremem z serkiem mascarpone, białą czekoladą i bitą śmietaną, a wszystko to przełamane orzeźwiającą galaretką i soczystymi truskawkami. Niebo w buzi ;) Polecam! Składniki na torcik truskawkowy bez pieczenia: na formę 24x28(...)herbatników kakaowych 200 g schłodzonej śmietanki 30% 100 g białej czekolady 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru (do smaku) 2 opakowanie galaretki truskawkowej truskawki Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, chłodzimy. Żelatynę zalewamy 4-5 łyżkami zimnej wody, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (lub w mikrofali
Rozpustne gotowaniektórej korzystam. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę z założoną częścią do wałkowania, przestawiając regulację grubości. Wałkujemy na grubość, jaka nam odpowiada, następnie zmieniamy część wałkującą na tnącą. Wkładamy paski ciasta w maszynkę i tniemy. Jeżeli chcemy szersze paski – kroimy nożem (moja maszynka tnie zbyt cienko, więc pokroiłam nożem). Gotujemy w lekko posolonym wrzątku ok. 2 – 3 minut. Truskawki płuczemy i odsączamy(...)zapracowanych – opcja z makaronem kupnym. Gorąco polecam i życzę smacznego. :) Zapraszam też na inne potrawy na blogu z truskawkami, i z truskawek: Pierogi z truskawkami Puszyste ciasto maślane z truskawkami Truskawkowe chipsy Truskawkowo waniliowa zebra Knedle z truskawkami Rolada bezowa z truskawkami Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec Truskawkowiec Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową Jogurt granatowo truskawkowy
mojewypiekiinietylkoWitam Kochani Sezon truskawkowy jeszcze trwa, więc zapraszam na bardzo efektowne, łatwe i pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami w roli głównej. Sernik ma nietypową formę-formę kopuły, robimy go w misce :) Jest lekki, wygląda i smakuje świetnie. Przygotowanie go jest szybkie, bo bez pieczenia, polecam gorąco i zapraszam :) SKŁADNIKI *ja robiłam sernik w misce o średnicy 20cm, wysokości 12cm(...)serka homogenizowanego waniliowego -400 ml śmietany 30% -3 łyżki cukru pudru -1 galaretka truskawkowa -125ml wrzątku -500g truskawek -kilka sztuk podłużnych biszkoptów PONCZ -0,5 szkl wody -2 łyżki soku z cytryny Miskę wykładamy dokładnie folią spożywczą lub aluminiową. Bardziej polecam spożywczą, mi się niestety skończyła i tego nie zauważyłam :) Następnie truskawki kroimy na plasterki i wykładamy nimi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzagranicznych blogów kulinarnych trafiłam na tę oto roladę. Od pierwszej chwili wiedziałam, że muszę ja upiec. I tak oto jest: piękna, elegancka, i bardzo efektowna, śmietankowo-truskawkowa rolada we wzory. Ciasto to robi niesamowite wrażenie na gościach, może być również doskonałym pomysłem na słodki prezent dla bliskiej osoby. Choć na pierwszy rzut oka rolada wydaje się być skomplikowana w przygotowaniu(...)jasny i puszysty krem. Przesiej do masy mąkę i dodaj szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij z zamrażarki blachę z wyciśniętym wzorem i przełóż na nią bardzo ostrożnie ciasto na biszkopt. Łopatką wygładź delikatnie masę, by była równomiernie rozłożona. Piecz biszkopt 10 minut.Gorący wyciągnij z piekarnika i bardzo delikatnie zroluj wzorem na zewnątrz na czystej lnianej ściereczce
Słodko-Słony Świat Ilonymascarpone * 200 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego ze skórką cytryny albo starta skórka cytryny i 1 łyżeczka cukru wanilinowego Wykończenie ciasta: * truskawki * 2 galaretki truskawkowe Upiekłam biszkopt. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Kolejno dodawałam cukier a następnie żółtka. Na koniec wsypałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Delikatnie wymieszałam
Pieprzyć z FantazjąCoraz więcej słońca i ciepłego powietrza, więc coraz częściej pojawia się ochota na lekkie, owocowe desery. Dziś jedno z moich ulubionych ciast, które
sama złodyczłyżki oleju szczypta soli masa 3/4 szklanki mleka 3 łyżki kaszki manny 1/3 szklanki cukru 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego Łowicz Cukier puder do posypania. Z podanych składników wyrobić ciasto, masło powinno być schłodzone. Gotowe wstawić na pół godziny do lodówki. Mleko zagotować z cukrem i dodać kaszkę mannę gotować do czasu zgęstnienia(...)masy, zestawić z ognia, dodać dżem i dokładnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, kawałki wielkości orzecha włoskiego formować na płaskie placki nadziewać masą truskawkową i zlepiać w kule. Aby kule były jednolitej wielkości można sobie pomóc kieliszkiem do jajek. Jego wnętrze opruszyć mąką, następnie wylepić ciastem, włożyć masę i zalepić, wyjąć z kieliszka i ułożyć
Jadło i czytadłoSezon truskawkowy to najlepszy czas na pieczenie pysznych i prostych ciast z tymi owocami w roli głównej. Jogurtowe ciasto na szybko jest jednym z moich ulubionych, jego wykonanie zajmuje dosłownie chwilę
Prosty przepis naW tym roku lato rozpoczęło się bardzo wcześnie, i już od początku czerwca dni są upalne, podczas których ochładza nas shake truskawkowy . Ten prosty i szybki
niecodziennikparydrugiej dodałam 2 łyżki kakao i włożyłam do zamrażalnika na pół godziny. Przygotowałam formę na tartę o średnicy 29 cm. Wysmarowałam ją masłem i wyłożyłam kruche ciasto na spód. Nadzienie: - 2 dżemy truskawkowe Łowicz Na spód wyłożyłam 2 dżemy truskawkowe Łowicz, a następnie starłam na grubych oczkach kruche ciasto kakaowe. Beza: -5 białek - 250 g cukru Do misy miksera wlałam
Receptura smakuNiezwykle lekki torcik z delikatną śmietanową masą i orzeźwiającym musem truskawkowym. Polecam wypróbować ten przepis, ponieważ ciasto jest przepyszne i wyjątkowe w swojej prostocie. Tort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 3/4 łyżki mąki tortowej 110 g mąki ziemniaczanej (ponad pół szklanki) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Mus truskawkowy
Słodka Stronaproporcjami i składem, ponieważ nie miałam w domu akurat takich samych produktów. Mimo to ciasto jest bardzo smaczne i wyraziste w smaku. Idealne na ciepłe, letnie dni! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na naczynie o wymiarach 22×25 cm. Składniki: około 250 g herbatników Warstwa truskawkowa: 300 g truskawek 250 ml śmietanki 36% 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru Warstwa(...)śmietanki ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Dodać jogurt, wymieszać, następnie dodać przestudzoną galaretkę. Masę wstawić na chwilę do lodówki, następnie tężejącą wylać na ciasto. Ułożyć warstwę herbatników. 3. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml wrzątku. Odstawić do przestudzenia. Truskawki usunąć szypułki, umyć, osuszyć. Pokroić na połówki. Wierzch ciasta posmarować 1/3 tężejącej galaretki, ułożyć połówki truskawki i zalać pozostałą
Danka PichciKolejna pyszna truskawkowa propozycja ! Składniki: 1 szklanka mleka ½ szklanki wody 1 jajko 3 szklanki mąki owsianej 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy lub miód szczypta soli 2 dag drożdży 1 kg truskawek olej do smażenia Wykonanie: Drożdże rozetrzeć w ½ szklance ciepłej wody z łyżką cukru i 1 szklanką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce i gdy ciasto podrośnie dodać resztę mąki
Tradycyjna Kuchniawymiarach 22 x 27 cm) Spód: około 100g słomki ptysiowej Mus czekoladowy: 500 ml śmietanki 36% 150g czekolady (*) Wierzch: 2 galaretki (u mnie tym razem truskawkowe) + 900 ml wody Ciasto na słomce ptysiowej z musem czekoladowym i galaretką - przygotowanie: Galaretki należy rozpuścić w około 900 ml gorącej wody i następnie po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Przygotować mus. Śmietankę ubić
Di gotuje