ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:69/395)

Deser ogrodnika 157

wypieku kopca kreta lub pokruszone czarne markizy, np. oreo kilka łyżek nalewki wiśniowej do nasączenia ciasta (można pominąć) kilka łodyżek świeżej mięty (do dekoracji) Masa czekoladowa : 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 70 g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany lub mleka Masa truskawkowa: 250 g serka mascarpone 200 g truskawek 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Masa czekoladowa: Czekoladę(...)Przygotować kilka słoiczków lub pucharków (wyszło mi 6 słoiczków) . Na dnie każdego wysypać ok. 2 łyżki pokruszonego ciasta i skropić je delikatnie nalewką. Na ciasto wycisnąć warstwę masy czekoladowej, a na nią warstwę masy truskawkowej. Czynność powtórzyć aż do zapełnienia słoiczków, starając się wykończyć deser warstwą ciasta - aby można było wbić łodyżki mięty. W końcu to deser ogrodnika i dobrze

Domowa Cookierenka Agi
Truskawkowa fantazja. 234

złoci, a wetknięty w nie patyczek wyciągniemy suchy. Studzimy w formie. ŻELKA TRUSKAWKOWA: 650 ml zmiksowanych truskawek 2 galaretki truskawkowe      Truskawki zagotowujemy, wyłączamy grzanie, dodajemy suche galaretki i dokładnie mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Studzimy. WIERZCH CIASTA: 900 ml wrzącej wody 2 galaretki truskawki      We wrzątku rozpuszczamy galaretki i dokładnie mieszamy. Studzimy(...)herbatą (100 ml) i wykładamy połowę kremu. W masę wciskamy małe truskawki (maliny, jagody lub inne owoce), a na wierzch wylewamy około 2/3 żelki truskawkowej. Wkładamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, wkładamy drugą część biszkopta, nasączamy dobrze posłodzoną herbatą (100 ml) i wykładamy resztę kremu. Na kremie rozlewamy resztę żelki i chłodzimy

Rozpustne gotowanie
Torcik truskawkowy 188

kolację. Mogłabym je jeść przez cały rok, ale niestety zimą nie smakują tak dobrze. Dlatego trzeba korzystać dopóki można, dziś słodka propozycja na bardzo uroczysty deser. Zapraszam na Torcik truskawkowy. Składniki : 4 białka 3 żółtka 150 g cukru Łyżka oleju 60 g mąki pszennej dodatkowo: 3 szklanki truskawek 150 ml jogurtu 2 łyżki żelatyny +1/4 szklanki wody(...)żelatynę i mieszamy, następnie przelewamy ją do truskawek i ponownie miksujemy. Ostudzone ciasto kroimy wpół. Spód wstawiamy ponownie do formy tortowej. Na dolny blat wylewamy masę truskawkową a następnie przykrywamy ją drugim blatem. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, choć najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto przekładamy na paterę, a wierzch

Słodkie Przyjemności
Czerwcowe doskonałości, czyli kruche ciasto z truskawkami i pianką 142

rzeczy, które prowadzą do doskonałych impresji, należy też kruche ciasto z truskawkami i pianką – które sprawia, że czerwiec nabiera autentycznego smaku i sensu. Truskawkowe wspomnienia Dzisiejszy przepis pochodzi z pierwszego zeszytu z przepisami Agaty, która ciasto z truskawkami i pianką robi od dwudziestu lat! Dla mnie to symbol czerwca, którego nie wyobrażam sobie chociażby bez kawałka truskawkowego rarytasu Agaty. Kulinarne

KulinarneImpresje.pl
Wytrawne gofry i mus truskawkowy z olejem rzepakowym 139

dodatkiem szczypiorku i żółtego sera z warzywami, mozzarellą i wszystko polane musem truskawkowym z dodatkiem chili na bazie oleju rzepakowego, dziwnie brzmi, ale wyszło pysznie. W cieście na gofry oraz w musie truskawkowym składnikiem jest olej rzepakowy, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędny w diecie każdego człowieka, oraz wpływa na prawidłowy rozwój dzieci

dom-agi.pl
Ciasto z truskawkami i pianką jogurtową 483

partiami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kakao, mieszamy delikatnie, wylewamy ciasto na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 20-30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.2. W 0,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe. Studzimy.3. Truskawki miksujemy lub rozgniatamy widelcem, mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Jogurt naturalny(...)szklanki wrzątku. Na wierzch ciasta wykładamy plasterki truskawek i wylewamy tężącą galaretkę. Ciasto schładzamy w lodówce.Smacznego!!!Zapraszam też na inne wypieki z truskawkami:Ciasto z truskawkamiDrożdżówki z rabarbarem i truskawkamiCiasto truskawkowo-kawoweTorcik serowo-truskawkowy Muffinki z truskawkami

Kuchnia domowa Ani
Truskawkowa kostka bez pieczenia 153

Blaszkę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć folią spożywczą ( folię wyłożyć jeśli będziecie używać tak jak ja blaszki metalowej) dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia aby łatwiej było ciasto wyjąć. Na nie ułożyć biszkopty. Pianka truskawkowa: Truskawki zblendować. Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku i odstawić do przestudzenia a następnie wymieszać z galaretką, Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany

Kulinarne przygody
ciasto z musem truskawkowym oraz kremem z mascarpone 815

jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na żelkę truskawkową: 900 g truskawek 2 galaretki o smaku truskawkowym 200 ml wody(...)dodajemy do mascarpone i miksujemy do połączenia się, na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy. dodatkowo: parę świeżych truskawek ok. 60 g rozpuszczonej czekolady wykonanie ciasta: Na ciasto biszkoptowe wykładamy tężejący mus truskawkowy, a następnie krem. Całość wstawiamy do lodówki na min 2 godz. Przed podaniem dowolnie dekorujemy truskawkami i czekoladą

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką 202

dużo mówić truskawkowe szaleństwo w pełni. :) Tym razem dla odmiany, ciasto bardzo proste, klasyczne, ale bez wątpienia pyszne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce przynajmniej godzinę. 4 łyżki kaszy manny ok 1 kg truskawek

Cynamonowe szczęście
Drożdżowy placek z owocami 191

Sezon rabarbarowo - truskawkowy w pełni, zatem ucieszy Was pewnie przepis na pyszną drożdżówkę z tymi właśnie owocami.  Dla tych, którzy za rabarbarem nie przepadają (bo za kwaśny i cierpki w smaku), połączenie z truskawką będzie ciekawym rozwiązaniem.  A zresztą, co lepiej smakuje niż drożdżóweczka z owocami do porannej kawy czy herbaty?  Można też zabrać z domu kawałek(...)zjeść w pracy.  Albo spakować do koleżanki lub na weekendowy piknik z przyjaciółmi.  To same zalety ciasta drożdżowego, a wad właściwie nie widzę - ciasto nie jest zbyt wymagające jak na drożdżowe i piecze się je bardzo krótko. Owoców nie trzeba specjalnie przygotowywać.  Dodatkowo, z relatywnie małej ilości mąki, wychodzi duża blacha ciasta.  Same plusy. :) Polecam zatem

Garniec Magalie
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe 124

sezonu rabarbarowego i truskawkowego chyba już od 10 lat:) Uwielbiam je ja, uwielbiają je w mojej rodzinie i uwielbiają je moi przyjaciele:) Jest pyszne, rabarbarowo-truskawkowe, lekko kwaskowe i wilgotne:) Zresztą owoce w cieście kruchym... przecież to jedna z najpyszniejszych przyjemności w naszym życiu:) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 4 żółtka; 1 cukier waniliowy; 2 łyżeczki proszku

In my kitchen
Truskawkowa chmurka 1586

Dziś zapraszam na pyszną, lekką tartę na kruchym spodzie z truskawkową galaretką, kremem śmietankowym z mascarpone oraz chrupiącą migdałową bezą. Pyszności <3 Zainspirował mnie przepis ze strony ' Świat Ciasta '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła Składniki(...)płaskie po upieczeniu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym ściągamy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 7-10 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Galaretka: Dwie truskawkowe galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej, ale nie wrzącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki, żeby nam trochę zgęstniała. Z truskawek

My Culinary Art
Truskawkowa pianka z galaretką 135

Delikatna kremowa pianka o smaku truskawkowym  na kruchym spodzie z herbatników. Bardzo łatwy do przygotowania deser bez pieczenia. Taki deserek można przygotować na Walentynki w formie serduszek ale nie tylko. około 8 porcji 2 galaretki o smaku truskawkowym 400 ml śmietanki kremówki minimum 30% 120 gramów serka mascarpone 250 gramów herbatników 100 gramów masła Pestki granatu lub inne(...)owoce Masło roztopić w rondelku i wystudzić powinno jednak zostać płynne. Herbatniki zmiksować w blenderze lub włożyć do woreczka i rozgniatać za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka do ciasta. Herbatniki powinny mieć konsystencję piasku. Do rozkruszonych ciastek dodać roztopione masło i opcjonalnie łyżkę cukru pudru. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy w której będziemy przygotowywać deser wyłożonej folią

Andzia Pichci
Lekkie ciasto z budyniem i masą truskawkową 1113

budyń zmiksować z miękkim masłem. Miksować tak długo, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i powstanie jasny krem. Na upieczony biszkopt wylać krem budyniowy. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa budyniowa stężeje. Masa truskawkowa Na sam koniec przygotować warstwę truskawkową. Mus truskawkowy przelać do garnka i podgrzać. Gdy będzie bardzo gorący to wsypać proszek z galaretek. Całość już(...)gotować i bardzo dokładnie wymieszać. Gdy mus truskawkowy zacznie lekko tężeć to wylać go na krem budyniowy. Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej na całą

Ugotować
drożdżówki z czerwonymi porzeczkami 174

Sezon truskawkowy niestety dobiega końca. Aż żal patrzeć, jak ceny za kilogram znów rosną w górę...Niedługo truskawki będą towarem luksusowym ;) Ale - nie ma co się martwić. Nadchodzi sezon na kolejne letnie owoce, jeszcze dużo przed nami - maliny, jagody, porzeczki etc. Dzisiaj pierwszy przepis z porzeczkami. Szczerze mówiąc rzadko używam je w swojej kuchni. Chyba nie uwielbiam(...)mama kupiła 0,5kg tych owoców od razu pomyślałam o takich drożdżówkach właśnie! Słodkie ciasto drożdżowe i kwaskowate owoce - idealnie! A Wy, lubicie porzeczki? Wolicie czarne czy czerwone? A może białe? ;) DROŻDŻÓWKI Z PORZECZKAMI przepis autorski // 6 bułeczek ~320g mąki pszennej ~130ml "letniego" mleka (roślinne też się sprawdzi, ja uzyłam sojowego) ~2 łyżki masła, rozpuszczonego i ostudzonego ~25g świeżych drożdży

chili & sugar