mokre ze sobą (żółtka utrzyj z cukrem waniliowy, dodaj mleko oraz jogurt). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec delikatnie połącz ciasto z białkami. Placki smażymy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni. Tuż przed podaniem posypujemy bliny cukrem pudrem, smacznego! ***** First, we separate the protein from the yolks and stiffen them with(...)Just before serving, we sprinkle a powder sugar bliny, enjoy your meal! Polecam / Recommend : owoce / fruits Krem cytrynowy / Lemon cream Mus malinowy / Raspberry mousse Mus truskawkowy / Strawberry mouss
Projekty ze smakiemWitajcie, od kiedy odkryłam płatki jaglane stały się one moją ulubioną bazą do deserów i ciast. Potrafią zasycić, po ugotowaniu są gęste i posiadają niezbyt nachalny smak, dzięki czemu można doprawiać je na wiele różnych sposób. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jeden z moich ostatnio ulubionych deserów właśnie z płatków jaglanych - budyń jaglany. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a smakiem(...)zagotowałam. Kiedy masa zrobiła się bardzo gęsta dodałam czekoladę, całość wymieszałam aż budyń nabrał czekoladowego koloru. Następnie dodałam łyżeczkę miodu i całość zblendowałam na gładką masę. Sos truskawkowy przygotowałam na bazie mrożonych truskawek. Wyjęłam je troszkę wcześniej z zamrażalnika ( można dodać odrobinę gorącej wody). Dodałam do nich odrobinę miodu i również zbeldnowałam na gładką masę. Polałam nimi budyń. Wierz
Health-Fit-LifeJabłka, nie było chętnych do zjedzenia i trza było coś z nich zrobić...poszperałam troszkę i wynalazłam tutaj przepis na takie oto ciasto.Ciekawy pomysł
Moje domowe kucharzeniewiem. Pamiętam wszystkie potrawy. Pamiętam zdjęcia, które doprowadzały mnie do szału i opóźniały obiad o godzinę. Pamiętam wielką radość, jak czytałam Wasze komentarze i wiedziałam, że komuś udało się ciasto, albo że pierogi wyszły przepyszne. Wyciągałam wnioski z wszystkich uwag. Nie wspomnę już, że o prowadzeniu bloga ostatnio przypomina mi lustro i te boczki... Tu chciałabym się zarzekać(...)zeszłym roku na urodziny blogowe popełniłam tort lodowy. Żeby nie było monotematycznie, w tym roku będzie alko i procenty. Chociaż nie są one konieczne, żeby mojito było smaczne. Mojito truskawkowe Mojito to mój ulubiony drink. Tuż obok mrożonej truskawkowej Margarity. Nie zdziwi więc Was, że na punkcie bezalkoholowego mojito truskawkowego oszalałam całkowicie. Mięta i limonka to niesamowicie aromatyczne połączenie
Pełny talerzGorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko. O
W kuchni Karmel-itkitruskawkowa surowa gryczanka z płatkami migdałów~ W końcu i jej spróbowałam. Teraz z czystym sercem mogę ją wszystkim polecać, bo jest tego godna! Już mam milion pomysłów na inne wersje smakowe :) Luźna inspiracja tym śniadaniem Anki. Niżej podaję moj przepis. PRZEPIS /1 porcja/ ~75g kaszy gryczanej niepalonej (inaczej - białej) ~szklanka wody ~1/4 - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe(...)truskawkami (wcześniej można je pokroić, będzie łatwiej). Można posłodzić do smaku. Podawać z pokrojonymi truskawkami i płatkami migdałów lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) Latem nieco przechodzi ochota na "ciężkie" ciasta i w mojej kuchni królują te z owocami. Niedawno przygotowałam jedno z ciast, które najbardziej kojarzą mi się z wakacjami :) Po przepis kilknij na poniższe zdjęcie. PS. Zapraszam również
breakfast of dreamsalbo jajeczko dla odmiany. Jak pisałam poprzednio nie omieszkam zanudzać teraz truskawkami. Krótki to sezon i trzeba korzystać dopóki trwa. Wcześniej był ulubiony koktajl a dziś perełka wśród truskawkowych cudów, czyli pierogi :D Powiem Wam, że siedzę opchana jak bąk po dzisiejszym obiedzie i o kolacji nawet nie pomyślę :P Słońce dopisuje i truskawki mają cudowny smak. Cieplutkie, aromatyczne(...)trzeba zrobić to albo tamto. No dobra, nalepiłam pierogów z truskawkami :D Dostałam mąkę od koleżanki. Prosto z młyna! No kurczę, nie ma to jak swojska mąka. Całkiem inne ciasto, bielutka, nawet inaczej bo lepiej się z niej robi ciasto. Już minęły te czasy, kiedy tata przywoził taką z młyna. Zapomniałam luksus swojszczyzny. Ciasto do pierogów robię według sprawdzonego jednego
Pieprzyć z Fantazjąużywać to po prostu z nich zrezygnujcie. To jest tylko moja propozycja, a nie ścisły przepis bez możliwości zmian. Jak w większości moich przepisów użyłam oleju rzepakowego, więc znowu truskawkowy wypiek zaprezentuje mnie w konkursie Blogerzy kochają olej rzepakowy . Składniki (na 1 keksówkę): - 1,5 szklanki mąki (1 szklanka szklanki mąki razowej - u mnie żytnia, 0,5 szklanki mąki krupczatki(...)koniec dodaj szklankę truskawek, ostatni raz wymieszaj, ale tym razem ręcznie - dokładnie, ale delikatnie. Wyłóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na cieście ułóż 0,5 szklanki truskawek. Chlebek piecz ok. 1 h. Po ostygnięciu ozdób ciasto resztą truskawek. Smacznego
Corner With RecipesKażdy ma swoje smaki wakacyjne, ale makaron z truskawkami chyba każdy zna i kojarzy ze słonecznym latem. Szybkie danie idealne na upał. A na dodatek banalnie
Bardzo Gruby SmokWitajcie :) Przychodzę dzisiaj do Was z pysznym sernikiem na zimno z serków Danone na ciasteczkowym spodzie z czarnymi markizami od Cukrów Nyskich. Sernik szybko
Sama słodycz i szczypta chiliSKŁADNIKI: 4 jajka 120 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier i
ClauditteMissCookingZa oknami piękna pogoda, coraz większy upał i chęć na to, by jakoś się ochłodzić. Sprawdzonym pomysłem na ochłodę i orzeźwienie w upalne dni są lody
Z miłości do słodkościOd bardzo dawna chciałam zrobić coś lekkiego, zdrowego a zarazem na słodko. Przyszło mi do głowy, aby usmażyć placuszki jabłkowe, ale bez grama mąki! Racuchy są
Truskawkowa FiestaBurza za burzą. Ciepła kawa. Turkusowe paznokcie. Sezon truskawkowy powoli dobiega końca. Jeśli jeszcze do tej pory nie udało Wam się popełnić z nimi żadnego wypieku to może skusicie się na szybkie w wykonaniu muffinki? Wszystkie składniki do miski, kilka machnięć łyżką, raz dwa do foremek i po pół godzinie mamy gotowe babeczki. Składniki na 12 sztuk: 1 jajko(...)pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy, aby nie zmiażdżyć owoców. Blachę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Do każdej foremki nakładamy porcję ciasta do 3/4 wysokości. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem
My simple kitchenmikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec(...)Masa śmietankowa: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonej 1/8 – 1/4 szklanki cukru pudru 600 gr truskawek (najlepiej o podobnym rozmiarze) 5-6 łyżek dżemu truskawkowego Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować. W drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać połowę ubitej śmietany, delikatnie
moj przepis namikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec(...)Masa śmietankowa: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonej 1/8 – 1/4 szklanki cukru pudru 600 gr truskawek (najlepiej o podobnym rozmiarze) 5-6 łyżek dżemu truskawkowego Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować. W drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać połowę ubitej śmietany, delikatnie
moj przepis namikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec(...)Masa śmietankowa: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonej 1/8 – 1/4 szklanki cukru pudru 600 gr truskawek (najlepiej o podobnym rozmiarze) 5-6 łyżek dżemu truskawkowego Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować. W drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać połowę ubitej śmietany, delikatnie
moj przepis naPiękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec(...)Masa śmietankowa: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonej 1/8 – 1/4 szklanki cukru pudru 600 gr truskawek (najlepiej o podobnym rozmiarze) 5-6 łyżek dżemu truskawkowego Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować. W drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać połowę ubitej śmietany, delikatnie
moj przepis nagalaretki ametystowe + 750 ml wody Galaretkę niebieską i rubinową , rozpuszczam w osobnych miseczkach, każda w szklance wody. Odstawiam do zastygnięcia. Następnie kroję w kostki. Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę i proszek do pieczenia oraz mak, cały czas mieszając(...)lekko dociskam. Na wierzch wylewam zimną galaretkę ametystową. Odstawiam w zimne miejsce do zastygnięcia. tutaj druga wersja,inne kolory i smaki galaretek....o smaku coli, turkusowa , niebieska i truskawkowa. od jutra w Lidlu inne słodkości w super cenie
Takie tam pichcenie