ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:313/395)

Sernik na zimno z truskawkami 260

Sernik na zimno z galaretką i truskawkami.Pyszny,kremowy i sycący,idealny dla łasuchów i wielbicieli twarogu.Jeden z moich ulubionych,robię go już kilka dobrych lat.Na szczęście

Anielskie wypieki
Beza z mascarpone i pomarańczami 148

Beza, którą przygotowałam na Dzień Babci i Dziadka. Chociaż ten wypiek to praktycznie sam cukier, to w smaku jest niezwykle delikatny. Z kremowym serkiem, słodkimi pomarańczami

Mienta blog
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 169

Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem(...)nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca

WojnaNaSmaki.pl
Placuszki truskawkowe na śniadanie 149

Szybkie pyszne placuszki, umilą nam poranek. Są pyszne Przepis na thermomix na dole. Wszystkie składniki ( oprócz masła i truskawek )wrzucić do miski i dokładnie zmiksować na

Kuchnia Pokoleń
Torcik borówkowo-porzeczkowy 104

Delikatny i smaczny torcik z masą śmietanową, serkiem mascarpone z białą czekoladą. Torcik zrobiłam dla męża na urodziny. Składniki: Biszkopt: 0,5 szklanki maki pszennej 0

Bajeczna Kuchnia
Orzeźwiający grejpfrut z truskawką 219

białej, zielonej i owocowej. Z reguły więcej. Ostatnim pysznym odkryciem jest czarna herbata z mango i zielona z cytrynowym makaronikiem (seria Liptona, w której były też jagodowe muffiny czy truskawkowe babeczki ). Szaleję za herbatami białymi - są takie delikatne i eleganckie. Owocowe kupuję na potęgę; kiedy tylko zobaczę coś nowego, nie potrafię sobie odmówić, choć puszka przecież pęka w szwach. Zdarza(...)herbaty. W końcu, z równym mojemu ożywieniem, wybierał nowy dzbanek (stanęło na pękatym, w intensywnie limonkowym, tudzież zielono-jabłuszkowym, kolorze). Kawę zaparzamy najczęściej, jak mamy gości; czasem do ciasta, ale naprawdę bardzo, bardzo rzadko. Latem robię kawę mrożoną, ze słodkimi syropami - pycha. Jak już się zrobi ciepło (wierzę w to z całego serca) mam zamiar zacząć eksperymentować z mrożonymi herbatami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort egzotyczny 202

przesiewamy stopniowo mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy z białek ubijamy pianę obie masy łączymy wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę pieczemy około 20 minut w 120'C- do momentu kiedy ciast będzie miało piękny złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy krem- budyń mieszamy w szklance soku, dorzucamy nasionka wanilii, resztę soku gotujemy z laską wanilii.  Do gotującego soku wlewamy wymieszany budyń(...)drugim biszkoptem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch i boki dekorujemy bitą śmietaną, owocami, pisakami, oprószamy wiórkami czekoladowymi Smacznego! P.S. sok papaja- mango można zastąpi innym np.: marchewkowo- pomarańczowym, albo truskawkowym i wtedy zamiast egzotycznych owoców dekorujemy odpowiednio pomarańczami lub truskawkami

Luźna Kuchnia
Tort czekoladowy z frużeliną truskawkową - Emmet z Lego Przygoda 160

łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Na koniec dodajemy kakao. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.  Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny(...)czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek  2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody 2/3  szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

kulinarnyswiatdomi
SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ 126

Kto w upalne dni nie lubi sernika na zimno? A może lepiej smakuje w zimowe popołudnie? Tak czy siak sernik na zimno pasuje do każdej pory

Słodki Zakątek
Kakaowy jagielnik z truskawkami 141

Dawno nie publikowałam na blogu żadnego jagielnika, a że nadeszła pora na truskawki, czas to nadrobić 😊 Dziś wersja z kakao. Pracowałam nad nią od dawna, dodając

Weekendy w domu i ogrodzie
Bez, bezy i jeszcze trochę czekania . . . 155

Nie wiem jak Wy, ale ja zupełnie straciłam głowę....  Dla wiosny, oczywiście.  Jeśli nie ciałem, to myślami krążę po łąkach całymi dniami.... Zbieram szczaw

KUCHARNIA
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 404

przerażajcie się ilością składników, tort robi się naprawdę prosto:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY*:5 jajek3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejFRUŻELINA TRUSKAWKOWA:500 g mrożonych truskawek (w sezonie świeżych)3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w minmimalnej ilości wody (około 2 łyżki)2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką.Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie

Słodko-Słony Świat Ilony
Mini serniczki czekoladowe z frużeliną truskawkową i bita śmietaną 159

jaki miałby być smak albo jakie kolory, usłyszałam całkiem konkretne życzenia: mają być truskawki, czekolada i koniecznie bita śmietana. W ten sposób stworzyliśmy mini serniczki czekoladowe z dodatkiem frużeliny truskawkowej, wykończone bita śmietaną. Smak: wyborny, wygląd: wspaniały, misja: zrealizowana ;) Ilość porcji: 9 mini serniczków Składniki: Na serniczki: 300g twarogu zmielonego na sernik z wiaderka 120g gęstej śmietany 120g gorzkiej czekolady(...)kąpieli wodnej, odstawiamy na bok. W misce miksera umieszczamy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia składników. Dolewamy czekoladę i ponownie krótko miksujemy, czekolada nie połączy się do końca z ciastem, może zostać w formie kulek.  Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasta prawie po sam brzeg. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy

Kolizje Smaków
Kokosowo-truskawkowa panna cotta z pyłkiem pszczelim i "kawiorem" pomarańczowym na maślano-miodowych ciasteczkach (bez glutenu, 179

mocno schłodzonego oleju (do zrobienia kawioru) 2 łyżeczki pyłku pszczelego Wykonanie: Żelatynę zalewam na kwadrans odrobiną zimnej wody (2-3 łyżki). Mleko kokosowe zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy dżem truskawkowy, dokładnie mieszamy, przecedzamy przez gęste sitko (jeśli wybierzecie dżem Łowicz ekstra gładki, możecie pominąć przecedzanie). Dodajemy żelatynę i starannie ją rozpuszczamy. Wylewamy masę do foremek (ja użyłam silikonowych foremek(...)sitku pod zimną wodą, aby pozbyć się oleju. Gotowy można przechowywać nawet kilka dni w lodówce.  Masło, miód i mąki, łączymy ze sobą zagniatając (jak na kruszonkę). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia przez folię spożywczą. Usuwamy folię z wierzchu wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Pieczemy w 140 stopniach, aż ciastka się zrumienią z obu stron (około

Quinoa Raz!
Biszkopt z truskawkami 112

Dawno na blogu nie pojawił się wpis na jakieś ciasto. Więc dzisiaj to nadrobię. Przepis ten mam od mojej mamy. U mnie jest to klasyka, która kiedy tylko przychodzi lato bardzo często pojawia się na stole. Jest bardzo prosty i przepyszny, nie tylko za sprawą truskawek ale i genialnej masy;) Jest idealnym rozwiązaniem kiedy spodziewacie się gości, a nie chce(...)pół łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Masa: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki szklanka mleka opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko Dodatkowo: około 500 g truskawek 3 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 3 szklankach wody Biszkopt pieczemy według tradycyjnego przepisu (znajdziecie go klikając tutaj) . Ja użyłam tortownicy o średnicy 25 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Z masła

PatiGotuje
Bezglutenowy biszkopt z truskawkami 131

Biszkopt z truskawkami to must have sezonu truskawkowego. Znika ekspresowo, jest lekki, wilgotny i aromatyczny. Wychodzi równie smaczny w wersji glutenowej jak i bezglutenowej. Szczególnie, kiedy truskawki są z domowej, ekologicznej uprawy...:-) Składniki: 200 g mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki 5 jaj 200 g cukru 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki Jaja, ogrzane do temperatury(...)nieprzykryty kilka dni i nie zeschnie się. Zmniejszyć obroty i mieszać na najwolniejszym biegu, dodając powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie i w miarę szybko wymieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch ułożyć truskawki - gęsto ale nie za gęsto. Piec ok. 40 min. w 175 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu zostawić

Ze smakiem bez glutenu
Prosty deser truskawkowo-żurawinowo waniliowy 144

ciasto się skończyło a jakoś nie miałam ochoty na specjalne długie pieczenie za to na owocowy deser jak najbardziej. Tym teraz postanowiłam wziąć na tapetę truskawki. Zmiksowane truskawki z kawałkami żurawiny i już mamy pyszny sok. Do tego waniliowy gęsty budyń i już mamy przepis na pyszny deser.  Składniki na 3 pucharki 20 dkg truskawek garść żurawiny kisiel truskawkowy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kremowy deser mascarpone z powidłami i sasankami 144

Pora osłodzić ten ponury klimat panujący wokół. Nic tak nie poprawia humoru jak odrobina słodkości. Dziś kremowy deser, który pobudzi Wasze kubki smakowy, a jednoczenie nie

kulinarnyJa
Mój pomysł na mini deserki i recenzja chłodziarki wolnostojącej Electrolux 97

atrakcyjnie, ale uwierzcie mi, że mam ich sporo i te szklane półki dają radę   Spokojnie mogę rozplanować na nich duże zakupy, pozostawiając jeszcze miejsce na pyszne desery czy ciasta.    A propos zakupów! Jeśli macie takie większe w planach, to lodówka ma możliwość szybkiego chłodzenia. Wystarczy na pasku ustawień przycisnąć ikonę wózka zakupowego na ok 5 godzin przed(...)przyniesione produkty niemal natychmiast osiągną pożądaną temperaturę. O ile zimą jest to mniej istotne, tak latem może okazać się zbawienne.    Podobnie jest właśnie z przechowywaniem deserów i ciast oraz chłodzeniem ich pomiędzy kolejnymi etapami produkcji. Zimą nie mam tego problemu, bo na ganku mam tak zimno, że przy otwartym oknie mogłyby nawet zamarznąć, ale latem jest to wielkie

Kuchnia w czekoladzie
Delikatny sernik z truskawkami 82

Pyszny delikatny sernik z truskawkami, możecie go zrobić na spodzie biszkoptowym i taki zrobiłam ja, jak również na biszkoptach czy ciasteczkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Delikatny

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik na zimno na spodzie michałkowym 146

 Sernik na zimno, zrobiony przez moją córkę wg tego przepisu.U nas sernik bez polewy i bez odżywki. Spód-foremka średnica 16 cm 2 łyżki masła

Moje domowe kucharzenie
Pampuchy z truskawkami 161

Nadzienie:  2 szkl. pokrojonych na ćwiartki truskawek  2- 3 łyżki cukru  1 łyżka bułki tartej Pokrojone truskawki mieszamy z cukrem i bułką tartą.     Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 1 cm. Okrągłą foremką wycinamy kółka,lekko rozciągamy,nakładamy łyżkę nadzienia,zlepiamy i formujemy w dłoniach kulkę. Kulki układamy na oprószonej mąką stolnicy pozostawiając kilka(...)objętość. Garnek z pierogami przykrywamy miską lub drugim garnkiem. Gotujemy 10 minut każdą porcję pierogów. Ważne aby podczas gotowania nie podnosić miski,pierogi mogą opaść. Pierogi podajemy polane musem truskawkowym lub roztopionym masłem.  Polecam również: pampuchy z jagodami http://elka72.bloog.pl/id,341651219,title,Pampuchy-z-jagodami,index.html   pampuchy z twarogiem i porzeczkami http://elka72.bloog.pl/id,337424299,title,Pampuchy-z-twarogiem-i-porzeczkami,index.html

Kolorowa kuchnia Elki
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką orzechową 121

Trza korzystać z sezonu truskawkowego ile się da...no i tak oto mamy drożdżówki z truskawkami i orzechową kruszonką..przepis gdzieś z netu..z moimi drobnymi zmianami. Owocowe szaleństwo trwa także u : Dagmary , Małgosi , Asy .. 500 g mąki  około 250 ml mleka  60 g margaryny 40 g drożdży  3 łyżki cukru  1 duże jajko(...)wsypać mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie przygotować kruszonkę.Mąkę , mielone orzechy i cukier na kruszonkę wymieszać, dodać miękkie masło i zagnieść , robiąc kruszonkę.Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski na stolnicę, rozwałkować i wycinać kółka

Moje domowe kucharzenie
Lody truskawkowe bez maszynki 295

Uwielbiam domowe lody! Niestety są one często pełne kryształków, dlatego wymagają użycia specjalnej maszyny do lodów lub kilkukrotnego mieszania co godzinę w trakcie mrożenia. Jednak istnieją

Poezja smaku
Muffiny z truskawkami i białą czekoladą 115

przygotować, bo nie dość że sezon truskawkowy w pełni to muffiny jak to muffiny są szybkie w przygotowaniu. Raz, dwa, trzy kwadranse i ile radości przy zajadaniu się truskawkowymi rarytasami:) Polecam:) Składniki na około 18 muffinek: 2 łyżki soku z cytryny; 250 ml mleka; 120 ml oleju; 1 jajko; 300 g mąki pszennej (przesianej przez sito); 1 płaska łyżeczka proszku(...)delikatnie wszystko razem przemieszać.Na końcu do mącznej mieszanki dodać "mokre" skłądniki i wszystko razem dokładnie, ale nie za długo wymieszać. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremek papierowych umieszczonych w formie na muffiny lub do foremek silikonowych lub aluminiowych ( jak u mnie). Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości foremki. Przygotowane muffinki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

In my kitchen
Biała Truskawka - Tort księżniczka Zosia 741

pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.   Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny(...)czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek  2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody 2/3   szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

kulinarnyswiatdomi