ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:309/395)

Dżem rabarbarowo- truskawkowy 167

ogólnie, to ja bardzo lubię- jeść. Zwłaszcza do naleśników, takich cieniutkich, że prawie sąsiednią wieś przez nie widać 😉 Z ich pzygotowaniem jednak już trochę gorzej... Smażąc w tamtym roku truskawkowy tak przypaliłam garnek, że jeden od razu wywaliłam, a drugi uratowałam proszkiem do prania. Jest to moja prawdziwa zmora... Pewnie problem byłby mniejszy, gdybym użyła garnków z powłoką nieprzywierającą(...)obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki rabarbaru 300g mrożonych lub świeżych truskawek 600g cukru Sok z ½ cytryny Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie urządzenia zakładamy ostrze do wyrabiania ciasta. Wrzucamy rabarbar oraz truskawki. Ustawiamy prędkość 12, czas 30 sekund. Ostrze tnące zamieniamy na mieszadło, dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Uruchamiamy Companiona na 90 minut, przy temperaturze

Kuchnia w czekoladzie
Dżem – sos z rabarbaru 101

Czas czytania: < 1 min Pyszny, aromatyczny i błyskawiczny dżem – sos z rabarbaru, który wykorzystuję do lodów, drożdżówek czy innych słodkości. Jest dość rzadki w

SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki z ziemniakami 120

całe jajko 1 żółtko 30g świeżych drożdży 50ml mleka 60g masła 2,5 łyżki cukru kryształu 32g cukru waniliowego 1 łyżeczka budyniu śmietankowego w proszku 4 łyżki wódki dżem truskawkowy cukier puder do oprószenia olej lub smalec do smażenia Sposób przygotowania: Składniki na pączki, które trzymam w lodówce wyjęłam parę godzin wcześniej żeby nabrały temperatury pokojowej. Ugotowane i wystudzone ziemniaki(...)Dodałam budyń śmietankowy, cukier zwykły i waniliowy, stopione masło, całe jajko, żółtko oraz zmielone ziemniaki. Dolałam wódkę i wyrośnięty zaczyn. Wszystko wyrabiałam mikserem z hakami ok. 10 minut, aż ciasto zaczęło odchodzić od ścianek miski. W trakcie wyrabiania dosypywałam od czasu do czasu trochę mąki bo ciasto było dość kleiste. Wyrobione ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam

Waniliowe Improwizacje
Truskawkowy deser Nigelli 151

Lubię przepisy Nigelli. Jej dania są proste, nie wymagają wyszukanych składników, spokojnie można je przygotować z tego co mamy w lodówce czy spiżarni. I dokładnie taki

Moja kraina smaków
Ciasto z musem z białej czekolady i truskawkami 192

roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Stopniowo dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Dodać mąkę i wymieszać drewniana łyżką. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w 170 stopniach przez ok 12 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Mus z białej czekolady(...)lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.  Dodawać stopniowo do masy czekoladowej, delikatnie wmieszać. Mus wylać na biszkopt, równomiernie rozprowadzić, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Warstwa truskawkowa: 700 g truskawek  1 galaretka truskawkowa Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do garnka i zblenderować. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia

kulinarnyswiatdomi
Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą 264

Po sukcesie poprzednich serniczków na zimno postanowiłam eksperymentować dalej - tym razem zrobiłam dwuwarstwowy serniczek na biszkoptach - pierwsza warstwa jest z dodatkiem zmiksowanych truskawek, a druga - z

Kto ugości moich gości?
Drożdżowe rogale na śniadanie 188

roztopionej margaryny Palma u mnie lub masła 170-190 ml ciepłego mleka (w zależności od tego jak sucha jest mąka) 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego, ja musiałam zastąpić go truskawkowym 1 duże jajko 3 płaskie łyżki cukru ½ płaskiej łyżeczki soli A dodatkowo jedno rozbełtane jajo do posmarowania rogali i sezam do posypania Ja posmarowałam rozcięte rogaliki dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym(...)lśniąca kulę około 10 minut. Przełożyłam na stolnicę i dalej wyrabiałam rękami. Oprószyłam miske mąką i przęłożyłam kulkę, przykryłam ściereczka i odstawiłam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 równych części.  Zrobiłam wałek i pokroiłam na 12 równych plasterków. Uformowałam kulki. Każdą kulkę rozwałkowałam na owalne, podłużne placuszki i z każdego uformowałam rogalik. Cytuję Margarytkę

Z Kuchni Do Kuchni
Najlepsze knedle z truskawkami 179

Knedle z truskawkami? Czemu nie? Tym bardziej ,ze na te klasyczne ze sliwkami trzeba tak dlugo jeszcze czekac.Przyznam ze z jablkami juz jadlam ,ale truskawkowe robilam pierwszy raz.Sa na pewno duza konkurencja dla pierogow z truskawkami.Sa po prostu duzo latwiejsze do przygotowania.Nie wiem czy nawet nie smaczniejsze? Bardzo nam smakowaly.Polecam i zapraszam do przepisu!Skladniki na 4 porcje (20-21 sztuk(...)ilosc do kazdej ilosci ziemniakow.Mlode ziemniaki moga jej pochlonac  troche wiecej.Ciasto na knedle jest delikatne,dlatego knedle musimy zrobic za "jednym zamachem".Gdy odlozymy to na pozniej ,ciasto nam zacznie sie rozplywac.Z ciasta uformowac walek i odcinac kawalki rownej wielkosci.Kazdy kawalek splaszczyc,na srodku ulozyc truskawke.Posypac cukrem i cynamonem,zwinac w kulke i odlozyc na omaczony blat.Do przygotowanej wczesniej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SERNIK NA ZIMNO I 238

Miał być upieczony sernik z przepisu Margarytki, tak smakowicie wyglądał! Niestety ostatnie tygodnie były zdominowane przez pracę, i brak czasu spowodował, że poszłam na łatwiznę i

Walijskie Pichcenie
Nalewki na wiosnę - z pędów sosny, z mięty, orzechów włoskich i truskawek 193

odstawić do sklarowania na około tydzień. 5. Zlać, przecedzić i przefltrować. Odstawić na półkę do czasu problemów z żołądkiem i wtedy wychylić kieliszek :) TRUSKAWÓWKA, CZYLI NALEWKA Z TRUSKAWEK Nalewka truskawkowa to nasza pierwsza nalewka. Od tego się zaczęło i wpadłyśmy jak śliwka w kompot. Ok, żadne śliwki, tylko truskawki. Jak zrobić truskawówkę? Składniki: 1,5 kg truskawek(...)cały cukier się rozpuści. Co jakiś czas wstrząsamy słojem. 3. Zlewamy sok z truskawek i cukru i mieszamy go z odlaną i odstawioną wódką. Truskawki możemy użyć do ciasta lub mufinek (tutaj przepis) a nalewkę odstawiamy na jeszcze dwa tygodnie. 4. Gotową nalewkę przecedzamy i zlewamy w butelki. Nalewka jest gotowa od razu do picia, ale głębi smaku nabiera

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Kluski na parze z sosem truskawkowym 271

mną od dawna. Na szczęście kulinarne zachcianki to te najprostsze do spełnienia, więc … TADAM… zrobiłam kluski na parze;) To fajna propozycja na jarski obiad, zwłaszcza w sezonie truskawkowym:) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 250 ml mleka 50 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli Sos: 450 g truskawek (poza sezonem mogą być(...)minut do wyrośnięcia. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól oraz resztę cukru. Następnie wlewamy rozmącone jajka oraz mleko z roztopionym masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką (!) ilość mąki lub wlać trochę oleju (ja zwykle dodaję jeszcze pod koniec 1-2 łyżki oleju). Gotowe ciasto dzielimy na 14-15 części. Oprószonymi

Smaki Na Talerzu
Walentynkowy sernik na zimno 117

Bardzo efektownie wyglądający sernik na zimno na Dzień Zakochanych. Mimo że przygotowanie serduszek z galaretki jest żmudne i wymaga cierpliwości, zostanie to wynagrodzone zachwytem ukochanej osoby

niecodziennikpary
Tort jeżynowy w stylu Drip Cake 372

jeżyn 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 400 g sera mascarpone 400 ml śmietanki kremowej 36% 3-4 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy 300 g jeżyn 2 łyżki cukru 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku z cytryny Krem waniliowy(...)sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około

Wędrówki po kuchni
Kremówka z truskawkami i bezą kokosową 198

Nadchodzi sezon na ulubione, rodzime truskawki. Pora więc na ciasta z tymi wspaniałymi owocami. Ciasto: Biszkopt kakaowy z 4-5 jajek upieczony według dowolnego przepisu, (blaszka 26x34). Beza kokosowa: 4 białka 1 i 1/4 szklanki cukru 20 dag kokosu          Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z kokosem. Piec w blaszce wyłożonej(...)budyń. Wystudzić. Zmiksować masło i margarynę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Dokładnie utrzeć. Pod koniec ucierania dodać alkohol. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Ponadto: 50 dag truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 1 opakowanie galaretki agrestowej 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny           Truskawki przekroić na połówki, ułożyć

Praktyczna pl
Tort śmietankowy. 137

miksujemy ok. 10 minut. Następnie do gęstej masy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Tortownicę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przenosimy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy przez 25-30minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopty kroimy na dwa blaty. Uwaga! Jeśli zależy nam na dużym torcie (takim jak na zdjęciu(...)300ml śmietanki 30% 200g białej czekolady Sposób wykonania: Białą czekoladę roztapiamy w łaźni wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z czekoladą dokładnie mieszając. Galaretka truskawkowa z nalewką z czerwonej porzeczki. Zawartość torebki z galaretką rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Po ostygnięciu dodajemy 100ml nalewki z czerwonej porzeczki albo jakiegoś innego alkoholu. Dekoracja wierzchu i boków

Kuchnia Pani Wiosny