kolejnym szaleństwie, wręcz zapomnieniu truskawkowym polecam śniadanie, lunch lub kolację – racuchy z truskawkami bez drożdży, jak kto woli placki jogurtowe posypane cukrem pudrem. No coś wspaniałego! Puszyste, delikatne, chrupiące brzegi – walka o ostatniego trwa w nieskończoność, uwierzcie mi! Dzieci je pokochają! bynajmniej moje kochane dziecko, po raz kolejny udowadnia mi, że próbuje, smakuje i chce więcej:-) Racuchy(...)szczypta soli olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam mokre składniki, dodaję mokre, mieszam rózgą kuchenną do połączenia. Kilka truskawek myję, siekam w plasterki. Rozgrzewam olej na patelni. Nakładam ciasto jedną łyżką formując placuszka. Smażę na średnim ogniu. Gdy brzegi racuszka ładnie się zrumienią (smażę ok. 2 minut) wtykam po dwa plasterki truskawki i przekręcam delikatnie na drugą stronę. Smażę
Zasmakuj KuchniSezon truskawkowy w pełni, więc na każdym blogu kulinarnym znajdziemy ciekawe przepisy z truskawkami. U mnie są to muffinki, które zawsze wychodzą. Podaję przepis podstawowy, z którego można wyczarować wersję zarówno słodką, jak i słoną nie dodając cukru. Dodatki są dowolne – bakalie, czekolada, owoce, warzywa, ziarna, zioła… u mnie skórka(...)osobno składniki mokre i składniki suche, po czym połączyć je razem. • W miseczki w blasze do pieczenia muffinek włożyć papierowe papilotki i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. • Ułożyć na wierzchu po truskawce pokrojonej w ćwiartki. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 15 – 20 minut
To co kochamSernik waniliowy z truskawkami to prosty w wykonaniu sernik z dodatkiem całych owoców, których czerwień pięknie kontrastuje z bielą masy serowej, wzbogaconej o dodatek prawdziwej wanilii
Smakołyki Berenikiczym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka). Na przygotowanie churros są dwa sposoby: Jeden z nich to taki, że "paluszki" wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej i smażymy(...)smażymy na złoto. Drugi sposób powoduje, że mamy większy wpływ na uformowanie pożądanych kształtów. Gotowe przekąski oprószamy cukrem pudrem. Podajemy z sosem czekoladowym lub innym ulubionym, np. toffi, truskawkowym lub nawet z Nutellą. Moje posty
Słodka Stronażycia należy :)...więc na rozpoczęcie weekendu proponuję słodkie naleśniki. Niby nic takiego, zwykłe naleśniki ale jakże pyszne, puszyste, mięciutkie z kremem serowo- cynamonowym. Na początek przepis na podstawowe ciasto naleśnikowe : 30g masła 250g mąki pszennej 2 jajka 250g mleka 250g wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Masło rozpuszczam a następnie dodaję wszystkie składniki, miksuję i odstawiam(...)razu do zjedzenia lub też można podsmażyć je na maśle lub zapiec w piekarniku. Można również do farszu zamiast cukru cynamonowego dodać rodzynki lub zrobić sos malinowy lub truskawkowy. (przepis niebawem na blogu
Olikowa kuchniaPyszny delikatny kakaowy biszkopt, śmietana i truskawki :) Ciasto: 3 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki wody 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę, powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Delikatnie(...)studzimy. Do śmietany dosypujemy bitą śmietanę w proszku, cukier i ubijamy. Ubitą śmietanę łączymy z żelatyną. Do masy śmietanowej wsypujemy całe truskawki i mieszamy Dodatkowo 2 galaretki np. truskawkowe truskawki ok 1 szkl Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szkl wody. Biszkopt układamy w blaszce wyłożonej folią, wykładamy bitą śmietanę z truskawkami, na wierzchu układamy polówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniachyba, ale nie na pewno ) ostatni post truskawkowy :) Składniki : 2 kg truskawek 4 duże jabłka 4 szklanki cukru, jeśli mało słodkie dodać więcej sok z dwóch cytryn Przygotowanie : Truskawki umyć i osączyć, jabłka obrać ze skórki - pokroić drobno i gotować je na wolnym ogniu do miękkości, dodać odrobinę wody by nie przypalić (przykryć garnek pokrywką) Teraz truskawki pokroić dość drobno(...)przeszkadzało, najważniejsze, że był bez żadnych dodatków. Po przełożeniu do czystych, suchych słoiczków dla pewności pasteryzowałam około 10 min. od momentu zawrzenia wody w garnku. Będzie świetny do przełożenia ciast lub do posmarowania białego sera na śniadanie :) Dżem gotowałam w garnku z grubym dnem
Proste PotrawyCzas czytania: 2 min Tarta błyskawiczna Masz coś słodkiego do kawy? Takie pytanie pewnie często słyszycie, a może nawet sami sobie je zadajecie, jeśli odpowiedz, brzmi
SprawdzonaKuchnia.plOstatnio natchnęłam się w starym zeszycie na przepis który mnie bardzo zdziwił. Był to sernik na zimno w którym jednym ze składnikiem były
Kulinarne życieNie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie lekkie jogurtowe torciki. Są idealnym, orzeźwiającym deserem na letnie popołudnie. Ten torcik robi się bardzo szybko i jest
Smakołyki Asiogólnie, to ja bardzo lubię- jeść. Zwłaszcza do naleśników, takich cieniutkich, że prawie sąsiednią wieś przez nie widać 😉 Z ich pzygotowaniem jednak już trochę gorzej... Smażąc w tamtym roku truskawkowy tak przypaliłam garnek, że jeden od razu wywaliłam, a drugi uratowałam proszkiem do prania. Jest to moja prawdziwa zmora... Pewnie problem byłby mniejszy, gdybym użyła garnków z powłoką nieprzywierającą(...)obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki rabarbaru 300g mrożonych lub świeżych truskawek 600g cukru Sok z ½ cytryny Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie urządzenia zakładamy ostrze do wyrabiania ciasta. Wrzucamy rabarbar oraz truskawki. Ustawiamy prędkość 12, czas 30 sekund. Ostrze tnące zamieniamy na mieszadło, dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Uruchamiamy Companiona na 90 minut, przy temperaturze
Kuchnia w czekoladzieCzas czytania: < 1 min Pyszny, aromatyczny i błyskawiczny dżem – sos z rabarbaru, który wykorzystuję do lodów, drożdżówek czy innych słodkości. Jest dość rzadki w
SprawdzonaKuchnia.plcałe jajko 1 żółtko 30g świeżych drożdży 50ml mleka 60g masła 2,5 łyżki cukru kryształu 32g cukru waniliowego 1 łyżeczka budyniu śmietankowego w proszku 4 łyżki wódki dżem truskawkowy cukier puder do oprószenia olej lub smalec do smażenia Sposób przygotowania: Składniki na pączki, które trzymam w lodówce wyjęłam parę godzin wcześniej żeby nabrały temperatury pokojowej. Ugotowane i wystudzone ziemniaki(...)Dodałam budyń śmietankowy, cukier zwykły i waniliowy, stopione masło, całe jajko, żółtko oraz zmielone ziemniaki. Dolałam wódkę i wyrośnięty zaczyn. Wszystko wyrabiałam mikserem z hakami ok. 10 minut, aż ciasto zaczęło odchodzić od ścianek miski. W trakcie wyrabiania dosypywałam od czasu do czasu trochę mąki bo ciasto było dość kleiste. Wyrobione ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam
Waniliowe Improwizacje