ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:257/395)

Drożdżowe bułeczki z kruszonką i nadzieniem 76

Mleko musi być letnie, bo gorące zabije drożdże. Gdy już ciasto zacznie rosnąć dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Drożdże suche: Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, kurkumę, sól i cukier i dokładnie mieszamy. Dolewamy roztopione masło i mleko, mieszamy i krótko wyrabiamy. Formowanie bułeczek: Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia na około 90 minut(...)wyrabiamy bułeczki. Proponuję taki sposób: urywamy z ciasta niewielki kawałek, w dłoniach robimy z niego kulkę, którą następnie rozpłaszczamy, nakładamy nadzienie, zawijamy jak pieroga, dokładnie sklejamy i dłońmi kształtujemy bułeczki. Brzmi to może trochę skomplikowanie, ale jest bardzo proste w wykonaniu Co do nadzienia, to można użyć ulubionego dżemu np. wiśniowego , brzoskwiniowego , truskawkowego , albo domowego powidła śliwkowego . Uformowane bułeczki kładziemy

Lamarida.pl
CHAŁKA Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM 81

drożdży 1 słoik dżemu truskawkowego dodatkowo: 2 łyżki mleka 1 roztrzepane jajko mak W letnim mleku, 1 łyżce cukru i 1 łyżce mąki rozpuścić drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Po tym czasie Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników (poza dżemem). Ugnieść. Dodać roztopione masło.    Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Uformować kulkę z ciasta

Kuchnia w oparach
Placuszki z mascarpone 387

się na śniadanie, polane ulubionym sosem, np. truskawkowym. Składniki: 125g mascarpone 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mleka 2 jaja 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na placki przekładamy do miski i łączymy ze sobą za pomocą miksera, lub blendera ręcznego, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Na suchą ( bez tłuszczu ) i rozgrzaną patelnię

NiePieprz.pl
Jogurtowe naleśniki z hyćką i truskawkami 155

roztopione masło i miksuję blenderem. Do ciasta dodaję kwiatki bzu i mieszam łyżką. Na patelni na odrobinie oleju smażę naleśniki. Farsz: Truskawki myję, obieram z szypułek kroję na ćwiartki i przekładam na patelnię. Na wolnym ogniu przesmażam. Nie słodzę ale jak ktoś lubi może dodać cukier.  Naleśniki podaję z jogurtem, konfiturą truskawkową, miętą, i kwiatkami

wesoła kuchnia
Chlebek pełnoziarnisty na drożdżach 92

Super smaczny i lepszy niż z piekarni mini chlebek pełnoziarnisty na drożdżach! Idealny na weekendowe śniadanie! Składniki: 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki letniej wody 1/2

Truskawkowa Fiesta
Tort truskawkowy z galaretką 219

Najwięcej naszych rodzinnych uroczystości przypada na czerwiec. Dzień Dziecka, imieniny, urodziny. Bardzo mnie to cieszy, ponieważ czerwiec to sezon na truskawki. Nasz ulubiony przepis na imprezy

dolcevitainmykitchen
Tartaletki z kajmakiem i truskawkami 149

już do przygotowania ryżu z polewą truskawkową, koktajlu i kompotu. Tym razem propozycja nie do odrzucenia – tartaletki z kajmakiem i truskawkami. Przepyszne połączenie! Nadzienie kruchych tartaletek to połączenie serka mascarpone, śmietanki i masy krówkowej. Po zmieszaniu jedynie potrzebną w tym celu łyżką powstaje aksamitna, przepyszna masa toffi. Składniki na 6 tartaletek ciasto 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej

Raj dla Podniebienia
SZYBKA BABKA Z KISIELEM 138

pieczenia 1 opakowanie kisielu np. truskawkowego bez cukru 38g ¾ szklanki oleju Wykonanie: białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier,   potem żółtka , do masy   jajecznej dodajemy   pozostałe składniki czyli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem oraz majonez całość miksujemy do połączenia składników ( masa będzie gęsta) ciasto przekładamy do foremki np. silikonowej

Słodkie zapomnienie
Wilgotny czekoladowy piernik 182

jajka 1/2 słoika dżemu śliwkowego lub truskawkowego Wykonanie: W garnku roztopić czekoladę, masło, miód i cukier. Dodać mleko, wymieszać i ostudzić. Jajka roztrzepać, następnie dodać do ostudzonej masy. Dodać mąkę z przyprawami i wymieszać. Dodać śliwki i dżem i wymieszać. Formę do pieczenia keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez

Olga Piecze i Gotuje
Lekka, bezglutenowa tarta biszkoptowa z kremem budyniowym :) 183

niektórych miejscach na powierzchni ciasta chyba nie wyglądają aż tak źle? 😂 Biszkopt: 50 g mąki owsianej bezglutenowej  50 g mąki ryżowej bezglutenowej  3 jajka 100 g ksylitolu  Masa budyniowa: 1 litr mleka  2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bezglutenowego (Amylon) 3 łyżki ksylitolu  70 g masła klarowanego  Dodatkowo: galaretka truskawkowa bezglutenowa (Amylon) Przygotowanie: Biszkopt

Zdrowie na języku :P
Sernik „Janeczki” z truskawkami i galaretką - wspaniały 131

przypadku tych drugich, ułożyłabym je na cieście gdy są lekko rozmrożone i dobrze trzymają swój kształt. Szklanka = 250ml Składniki: 1 kg sera białego śmietankowego (trzykrotnie mielonego) 10 jaj 1 szklanka cukru brązowego pół kostki masła 2 budynie waniliowe (proszek) 15-16g cukru waniliowego (opakowanie) 3 łyżki skórki pomarańczowej  2 galaretki truskawkowe 500ml wrzątku truskawki Żółtka ubijamy

Gotowanie i blogowanie
Ciasto marchewkowo-bananowe 131

Marchew jest jednym z moich ulubionych warzyw. Bardzo chętnie dodają ją do zup, potrawek i słodkich wypieków! Marchew doskonale wchłania się z tłuszczami, gdzie bardzo dobrze

Truskawkowa Fiesta
Orkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym 170

Orkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym (Danie jednoosobowe- 10 pierożków) Składniki: 50g mąki orkiszowej 50g mąki pszennej razowej 1/4 łyżeczki soli 50 ml gorącej wody 150g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych truskawek Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko

Moja Micha
Truskawkowe pyszności nie dla Bożenki :-) 172

trudne ok 2h duża blacha 23/33 Składniki ciasto: * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki wody Masa: * 4 żółtka * 2 i pół szklanki mleka * 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej * 3 czubate łyżki mąki pszennej * szklanka cukru * margaryna / masło Dodatkowo: * 2 opakowania bezów * 2 galaretki ( u mnie truskawkowa) * owoce wg uznania ( ja dałam truskawki

sierotka maRysia w kuchni
Żytnie placuszki z mango, jogurtem naturalnym i truskawkami 152

patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.  Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym, musem truskawkowym oraz kawałkami mango. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
PTASIE MLECZKO 116

Pamiętam to ciasto z dzieciństwa. Pyszna, delikatna i kolorowa pianka, którą przygotowywała moja babcia. Jak to się mówi :niebo w gębie". Deser polecam szczególnie w upalne dni :) SKŁADNIKI: 400 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka fioletowa (ametystowa) 1 łyżka soku z jagód 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka soku truskawkowego 1 galaretka cytrynowa owoce (użyłam borówki i porzeczek

Kuchnia w opałach
Coś na Walentynki na kolacje we dwoje:) deser i Drinko 170

czyli biszkoptowe naleśniki z truskawkowym tiramisu, truskawkowymi bezami i karmelizowanym ananasem, smakuje cudownie Motylki, które symbolizują zakochanie się i czucie w brzuchu motylków na widok osoby drugiej, z Ananasa obrączki symbolizujące związanie na wieki z Ta ukochaną osobą i bezowe serduszka w koło symbolizujące Miłość aż po wieki. Przepis w zakładce  ciasta Drink z Martini Bianco, nasz ulubiony

pichciszto
Tartaletki z truskawkami i mascarpone 164

skórkę z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki. Następnie podzielić je na 6 części, każdą rozwałkować i wylepić dno i boki foremek na tartaletki. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek.       Nadzienie: 250g serka mascarpone, 175g truskawkowego serka homogenizowanego, łyżeczka soku

Z miłości do słodkości
Pierogi z truskawkami 205

żeby ciasto odpoczęło. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 milimetry i szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć po truskawce i dokładnie zlepić. Wkładać do gotującej się wody i na średnim ogniu od wypłynięcia gotować około 8 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i posypać brązowym cukrem. Do pierogów podać koktajl truskawkowy

Ala piecze i gotuje
TRUSKAWKOWE CIASTO DLA MAMY, ZE ŚMIETANKĄ Z MASCARPONE NA KRUCHYM SPODZIE Z WARSTWĄ SŁODKIEJ BEZY 193

kostkę masło, i szybko zagniatam. ja wrzucam wszystko do misy robota i kręcę końcówką z hakiem. ciasto umieszczam na godzinę w lodówce (albo na 20 minut w zamrażarce) ciastem wylepiam blachę, nakłuwam widelcem i zostawiam w lodówce jeszcze na  pół godziny (10 minut w zamrażarce) piekę ok. 15 -18 minut w tamp. 200 stopni C. (do zarumienenia) SKŁADNIKI(...)wyrównuję i posypuję płatkami migdałów piekę 1 godzinę w temp. 140 stopni C bezę zostawiam na noc w lekko uchylonym piekarniku GALARETKA Z TRUSKAWKAMI: 1/2 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe 3,5 szklanki wrzątku WYKONANIE: rozpuszczam galaretki we wrzątku, pozostawiam do ostygnięcia kroję truskawki na ćwiartki, wrzucam je do zimnej galaretki, wkładam do lodówki, gdy zgęstnieje wykładam na upieczony wcześniej

Upiecz sobie babeczkę
Truskawki w smietanie na biszkopcie 52

prezentowanej wersji. Wspominałam już, że piekarnik mi się zacina? Niestety, nadal nie miałam okazji zahaczyć o warsztat z odpowiednim fachowcem na posterunku. Więc moje truskawki zostały wykorzystane do ciasta przypominającego w strukturze tiramisu, czego niezaprzeczalnym świadectwem jest zamieszczone zdjęcie. Jeśli lubicie szybkie uproszczone wersje, to przepis idealny. Jeśli macie więcej czasu i sprawny piekarnik - zróbcie wersję na blacie upieczonym(...)truskawkami oczywiście. Choć, w sumie, w zasadzie to nie takie oczywiste. Może kolorowa mozaika na talerzyku będzie przyjemniejsza? Wystarczająco dużo monotonii mamy za oknem. Czyż nie? Składniki masy truskawkowej: 2/3 szklanki mleka sok z 1 cytryny 1 biała czekolada 1 - 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 kubek śmietany 30 % 1 łyżka cukru waniliowego 30 dag truskawek pokrojonych w kosteczkę

Kronika Piekarnika
SERNIK Z TRUSKAWKAMI na zimno. 216

Masa sernikowa: twaróg sernikowy lub półtłusty ( 2 x 450 g ) woda gorąca ( 2 x 200 ml.) galaretka truskawkowa sypka ( 2 x 30 g) śmietanka kremówka 36% ( 2 x 120 ml.) Galaretka z truskawkami : woda gorąca ( 2 x 500 ml.) galaretka truskawkowa ( 2 x 100 g) truskawki ( około 250 g i około 300 g) Potrzebne gadżety: Foremka serce 26cm. Ciekawe(...)lodówki. Krok 2 . Masa sernikowa . 30 g galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 200 ml. gorącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. 450 g twarogu, 120 ml. kremówki i ostudzoną galaretkę miksujemy na gładką masę. Przelewamy do foremki na spód ciasteczkowy. Wstawiamy do lodówki. Krok 3 . Galaretka z truskawkami . 100 g galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 500 ml. gorącej wody. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego

RITA food channel
Sernik na zimno z truskawkami 422

marmurki w moich rękach staną się murzynkami. Tak się akurat złożyło, że wczoraj był Dzień Ojca, a mój Tato lubi sernik - to była motywacja do tego, by sprawdzić, czy ciast bez pieczenia też nie potrafię robić :D Gotowy efekt nie wygląda może oszałamiająco (ale Tata stwierdził, że liczy się gest), na pewno nie przypomina ciacha z przepisu , którym się posiłkowałam(...)biszkoptów - 250 ml śmietany 30% - 4 łyżki cukru pudru - 4 waniliowe serki homogenizowane (150 g każdy) - 15 g żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzątku - ok. 200 g truskawek - opakowanie galaretki truskawkowej   Przygotowania zaczynamy od tortownicy, której spód wykładamy folią aluminową, a po zamknięciu obręczy wystającą folię wywijamy do góry - to uszczelni naszą formę. Na tak przygotowane dno wykładamy biszkopty

Kulinarne zapędy Kokosa
Czekoladowy cmentarz na Halloween 153

lodówce przez 1-2 dni, i wykorzystać do innych dekoracji. Na przykład pierniczków... (Sama się sobie dziwię, że to napisałam.) Ciasto cmentarne Składniki: (na formę o średnicy 22 cm) ciasto: 4 jajka 200 ml mleka 150 g masła 165 g ciemnego cukru muscovado 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 280 g mąki pszennej 50 g kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżeczki proszku do pieczenia krem serowo-maślany: 100 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 300 g serka kremowego dodatkowo: 125 g dżemu rabarbarowo-truskawkowego z hibiskusem nagrobki: 50 g podłużnych biszkoptów polewa: 75 g mlecznej czekolady 35 g ciemnej czekolady (75%) 35 ml śmietany kremówki (38%) lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malinowa pianka z herbatnikami w czekoladzie, czyli malinowe ptasie mleczko z 5 składników 110

dziecko. Jest lekka, puszysta i wprost rozpływa się w ustach. Mocno malinowa warstwa idealnie komponuje się z czekoladowym akcentem, jaki nadają jej kruche herbatniki. Pycha! Koniecznie spróbujcie. Polecam też truskawkową piankę z 4 składników - klik . (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)  Pianka: 300 ml śmietanki 30-36%   1 galaretka malinowa 3/4 szklanki malin(...)przelać malinową masę. Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby pianka zrobiła się odrobinę sztywna. Po tym czasie na jej wierzchu równomiernie ułożyć herbatniki w polewie czekoladowej. Ciasto ponownie schłodzić (najlepiej przez całą noc), ale tym razem do całkowitego stężenia

Di gotuje
Ciasto tortowe z porzeczkami 186

idealne ciasto na urodziny w lecie. Lekko kwaśna czerwona porzeczka przełamuje słodycz kremu czekoladowego. Ciasto można również upiec poza letnim sezonem, bo do jego przygotowania można wykorzystać mrożone owoce. Ciasto piekłam na urodziny taty. Podeszłam do tematu bardzo luźno. Na pewno chciałam wykorzystać czerwoną porzeczkę i śmietanę, a reszta przyszła sama :-) Wyszło pysznie, więc szczerze polecam. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek(...)tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie, różowa warstwa i porzeczka: 500 g czerwonej porzeczki 1 szklanka wody 100 g cukru 1 galaretka truskawkowa (lub inna czerwona) 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego opcjonalnie kieliszek rumu lub wódki Krem czekoladowy: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 80 g cukru pudru

Passions hobbies life
WEGAŃSKI TORT KOKOSOWY BEZ ZBÓŻ (WERSJA PODSTAWOWA I ROZSZERZONA) 157

części (dwie z suchymi składnikami i dwie z mokrymi. Jedną część suchych składników łączymy z jedną porcją mokrych. Dolewamy 1/2 porcji oleju, tj. około 30 ml (3 łyżki). Powstałe ciasto biszkoptowe umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy 25-30 min do suchego patyczka. To samo czynimy z pozostałą porcją składników. Podczas pieczenia biszkoptów zajmujemy się przygotowywaniem kremu kokosowego(...)truskawkowego) do posmarowania biszkoptów. Wykonanie : Biszkopt : Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni w funkcji termoobieg. Zmielone siemię lniane zalewamy 6 łyżkami wody i odstawiamy. Składniki suche dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy / mieszamy składniki mokre. Dodajemy "gluta" z siemienia lnianego. Składniki z obu misek łączymy ze sobą. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej ciasto biszkoptowe. Wkładamy

Jeść, by żyć w zdrowiu