www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szybkie, proste i niezwykle smaczne ciasto na zimno. Szczerze powiedziawszy, to od początku do końca było moją czystą improwizacją, która okazała się "strzałem w dziesiątkę". Zamiast zwykłego deseru - wyszedł mi przepyszny torcik. Jest lekki, nie za słodki i z pewnością będę robiła go częściej. Nie ma w nim nic skomplikowanego i daje(...)wiele możliwości na różne kombinacje z połączeniem smaków. (Forma 17 x 29 cm) (*) 1 opakowanie gofrów (6 sztuk) 1 opakowanie galaretki truskawkowej Masa jogurtowa: 350g jogurtu truskawkowego 200g gęstej, słodkiej śmietany (użyłam 22%) 2 łyżki cukru pudru (płaskie) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie; użyłam od Skworcu ) Wierzch: 300 ml śmietanki 30-36% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix Rozpuszczoną
Di gotujePrzepyszne ciasto bez pieczenia - ciasteczkowy spód, pyszna warstwa jogurtowa z likierem i do tego truskawki w galaretce. Pychotka! :) SKŁADNIKI: (blacha 23x33 cm) Spód ciasteczkowy: 2 op. ciastek Hitów czekoladowych Warstwa jogurtowo-kokosowa: 400 g jogurtu greckiego 250 g mascarpone 1 i 1/3 szkl cukru pudru 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego w lodówce* (tylko biała część) 1/2 szkl likieru (kokosowego(...)śmietankowego) 3 łyżki żelatyny 5 łyżek zimnej przegotowanej wody Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 3 szkl wrzątku 1. Ciasteczka zmiksować w malakserze na piasek (ewentualnie można je rozwałkować lub roztłuc tłuczkiem). Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruszki (będą miały konsystencję mokrego piasku) i ugniatając je dłońmi wylepić nimi cały spód. Odstawić do lodówki. 2. Galaretki rozpuścić
Kto ugości moich gości?Wspaniały torcik truskawkowy. Idealny na weekend. Uwielbiam ten przepis. Zimą w naszym domu szarlotka goni szarlotkę, latem ten torcik rządzi Potrzebujemy: truskawki (około 20 szt) galaretka truskawkowa Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)dolny smarujemy pół masy, przykładamy drugi krążek, kolejne pół masy i przykrywamy wierzchem biszkoptu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i truskawek na wierzchu Przygotowuję galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Dodatkowe truskawki kroję na pół (około 10 szt) Wyjmuję torcik z lodówki, układam truskawki
MojaQchnia.plrozwiązanie bardziej sprawiedliwe. Ja nominowałam trzy miejsca i kolejno dodałam im po 5,10 i 15 punktów. Sumę otrzymanych punktów przedstawiam poniżej w tabeli. Konkurs wygrał przepis na Torcik truskawkowy z kremem z kaszy manny - nadesłany przez Panią Justynę Wrońską (autorkę bloga http://kuchennefascynacje.blox.pl ) GRATULUJĘ :) Przesyłka z nagrodą niebawem dotrze. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział ! przepis ilość głosów - sonda(...)Blok ryżowo-czekoladowy 2 5 7 3 Brownie z kremem porzeczkowym 0 0 4 Budyń z kremem kakaoawokado 0 4 4 5 Ciasteczka zbożowe 16 16 6 Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 0 0 7 Czekoladowy suflet 0 0 8 Deser malinowy z nutką cytryny 0 0 9 Sernik na zimno z owocami 0 0 10 Drożdżówki z serem
Tradycyjna Kuchniamietanowiec bez pieczenia, czyli jeszcze szybsza wersja tego ciasta. Przepis na śmietanowiec z galaretką jest jednym z wielu wersji tego popularnego ciasta. Śmietanowiec to ciasto, które daje wiele możliwości, szczególnie w okresie letnim. Są warianty tego pysznego ciasta, z pokrojoną galaretką zatopioną w masie. My postawili(...)atwiejszy w przygotowaniu. Śmietanowiec przepis na ciasto, z którym każdy sobie poradzi. Podajemy dokładnie wszystkie składniki oraz wykonanie krok po kroku. Jeśli lubisz domowe ciasta, to zobacz proszę przepis na nasze pyszne ciasto kokosowe na biszkopcie . Polecamy również bardzo chętnie oglądany
Kuchnia Na Wypasienormalnie to ją po prostu urywam po kawałku i zjadam zanim jeszcze wystygnie :) Mój syn woli taką krojoną w plastry, odgrzewa sobie w tosterze, smaruje masłem i swoim dżemem truskawkowym. Wspólnym mianownikiem u nas jest mleko, zawsze popijamy ją mlekiem. Najlepszą chałkę piekła moja mama, nie mam już możliwości poproszenia jej o przepis, więc radzę sobie inaczej. Mam świetny przepis(...)palcami. Kiedyś pokazałam na filmiku jak robiłam kruszonkę, znajdziecie go w przepisie na Bułeczki drożdżowe "Stokrotka" . Gotową kruszonkę przesyp do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Teraz czas na ciasto. Na dno miski wsyp sól, na to przesiej mąkę pszenną. Zrób wgłębienie w mące, do którego wsyp cukier i pokrusz drożdże, pomalutku wlewaj mleko równocześnie mieszając łyżką, aby drożdże wymieszały
Blondynka Gotujełyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki rozpuszczalnej czekolady Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (ja używam sera President w wiaderku) 3 galaretki: brzoskwiniowa, truskawkowa i agrestowa 330 g śmietanki kremówki 30% lub 36% 5 łyżek cukru pudru Pierwsze pieczemy biszkopt. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA(...)bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy czekoladę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy (u mnie
PatiGotujeCiasto jak arbuz to nic innego jak pyszny biszkopt ze szpinakiem, przełożony masą z bitej śmietany i mascarpone oraz galaretką. Bardzo smaczne i efektowne. cieszy oczy i podniebienie :) polecam przepis. BISZKOPT : 200 g mąki pszennej 3 jajka 2 garście szpinaku 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)DODATKOWO : 2 galaretki truskawkowe garść jagód lub borówek
Kulinarne Fantazje MarioliProste i lekkie ciasto chociaż lista składników jest dość długa to bardzo szybko i przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej zjada ;) Składniki na blaszkę 17 x 17 cm (na blaszkę 24 x 24) podwoić składniki biszkopt: 3 jajka kl M 1/2 szkl mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki kakao 1/2 szkl cukru około(...)połówki masa sernikowa: 250 g kremowego twarogu np. Mój Ulubiony 1/3 szkl cukru 40 g masła 1 jajko kl M 2 czubate łyżki budyniu 30 ml mleka pianka truskawkowa: 150 g mrożonych truskawek 2-3 łyżki cukru pudru 50 ml jogurtu naturalnego 150 ml śmietanki 30 % 1 łyżka żelatyny Biszkopt 1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości
Gotowanie...to proste !pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując Do masy stopniowo przesiewamy mieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony(...)łyżek cukru 1/2 szkl. mleka 200 g masła 4 jajka 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 2 galaretki truskawkowe 500 g truskawek Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i włożyć 1 biszkoptowy placek. Przygotować dwa garnki. W jednym garnku roztopić 100g masła i 3 łyżki cukru,podgrzewać aż się rozpuści
Kolorowa kuchnia Elkiproszku do pieczenia Krem kokosowy: 300ml mleka kokosowego 60g wiórek kokosowych 2 łyżki cukru pudru 500g serka mascarpone 200g białej czekolady Pianka truskawkowa: 200g zmiksowanych truskawek 1 łyżka cukru pudru 100ml śmietanki 30% 1 galaretka truskawkowa Żelka truskawkowa: 250g truskawek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki drobnego cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody 1 płaska łyżka(...)miski i delikatnie "od spodu" mieszmay szpatułką lub drewnianą łyżką. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i ustawiamy rant (jeśli pieczemy w tortownicy, to również wykładamy tylko jej spód). Przelewamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 35 minut (do suchego patyczka). Studzimy w rancie, a następnie delikatnie obkrawamy i wyciągamy. Dzielimy na 4 krążki. Krem
Kuchnia w czekoladzieTęczowa, wielokolorowa babka z dodatkiem maku, gorzkiego kakao i owocowego kisielu. Babka z jaką nigdy wcześniej się nie spotkałaś, w przekroju widać kolorowe zygzaki z ciasta. Babka pieczona w formie keksowej, jednak nie jest to tradycyjna nudna babka. W swoim wnętrzu kryje tęczowe warstwy z różnymi dodatkami. Apetycznie i interesująco prezentuje się pokrojona na kawałki, ułożona na podłużnym półmisku. (adsbygoogle(...)jajek z chowu ekologicznego 300 g drobnego cukru do wypieków 200 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 ml oleju rzepakowego 1 opakowanie kisielu pomarańczowego, truskawkowego lub wiśniowego 3 czubate łyżki maku 2 łyżki gorzkiego kakao z wiatrakiem DEKORACJA BABKI cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Wszystkie składniki przepisu powinny mieć temperaturę pokojową. Białka
ProstePesto.plśmietanki 30 % 2 łyżeczki żelatyny 50 gram zmielonych migdałów 50 gram zmielonych orzechów 60 ml gorącej wody Masa śmietanowa 600 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Poncz 0,5 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie: Na suchej patelni podpiekamy płatki owsiane razem z siemieniem lnianym, orzechami oraz rodzynkami i żurawiną, następnie dodajemy masło, smażymy(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wystudzone płatki. Mieszamy składniki delikatnie, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni C. Ciasto studzimy. Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego sera dodajemy śmietankę oraz orzechy z migdałami mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy dodajemy do masy serowej. Galaretkę
kgwjanczewoopakowania kiśli o smaku truskawkowym (38g) 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny ok. 500 g świeżych truskawek Dodatkowo: cukier puder waniliowy Przygotowanie: Truskawki - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. Truskawki pokroić w ćwiartki. Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić
Ciastka - domowe słodkościtortu. 0,5 galaretki truskawkowej rozpuściłam w 3/4szkl. gorącej wody. Gdy wystygła wymieszałam ją z dżemem. Gdy galaretka była już mocno stężała wyłożyłam ją na wierzch tortu. Tort ponownie wstawiłam do lodówki i chłodziłam go przez całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na torty i ciasta orzechowe, np.: ciasto orzechowe z kremem
Waniliowe Improwizacjerównież z dodatkiem musu truskawkowego. Są nieziemskie w smaku. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Truskawki coraz częściej pojawiają się w sklepach, więc nie powinniśmy mieć problemu z ich zakupem. Najlepsze pierog wychodzą jednak, kiedy mamy sezon na truskawki i używamy takich z domowego krzaczka bądź od zaprzyjaźnionego dostawcy. Miękkie, elastyczne ciasto, a do tego spora porcja owoców
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneszerokości. Paski ciasta nawijać na metalowe foremki do rurek, rozpoczynając od cieńszej części. Rurki piec ok. 20 minut (tak długo piekłam pierwszą partię, następne po 15 minut) w temperaturze 220 stopni C. Delikatnie zdejmować rurki z foremek (robiłam to pęsetą) i nawijać kolejne paski. Truskawki odszypułkować i zmiksować blenderem. Masę truskawkową doprowadzić do wrzenia i wsypać do niej agar. Gotować
Weekendy w domu i ogrodzieustach... po prostu bajeczny placuszek. CIASTO NA FORMĘ : 24cm SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia firmy Marysia (znajdziecie go w POLO MARKET ) 3 łyżki oleju 2 łyżki kakao SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 400ml śmietany 30% 3/4 szkl. gorącej wody galaretka rubinowa ewentualnie truskawkowa DODATKOWO: 8 sztuk delicji truskawkowych Rajska
Dziś Ja gotujeupały… i nie tylko. Ciasto, którego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet początkującym w wypiekach nie tylko dlatego, że nie wymaga pieczenia – jest bardzo proste w przygotowaniu. Puch z piankami. Składniki: - ok. 30 szt. herbatników (Petit beurre) - 28 szt. pianek w czekoladzie - 1 litr schłodzonej śmietanki 30% - 6 łyżek cukru pudru - 2 galaretki truskawkowe (+ 2 szklanki wrzątku*) - 500 g serka
mojewypiekiinietylkotylko, przepadają. Bardzo lubię ciasta z truskawkami a serniczek to jedno z moich ulubionych. Polecam na ciepłe dni. SKŁADNIKI : 4 serki waniliowe po ( 160 g każdy ) 300 ml śmietany 30 % 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 2 łyżki żelatyny 200 g ciastek owsianych 100 g masła 500 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa
Kulinarne Fantazje MarioliPrzepyszne muffiny kokosowe proste w wykonaniu Przepis na te muffiny wpadł mi do ręki, w momencie gdy w lodówce były samotne białka. Przepyszne muffiny kokosowe przepis
Kuchnia na wzgórzułyżki rozpuszczonego masła, dżem truskawkowy Łowicz WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. W oddzielnej misce miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy wodę, mleko oraz wystudzone masło, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy. Gofrownicę smarujemy olejem, nalewamy ciasto, pieczemy ok. 4-5 minut w zależności
słodki bratekupieczonego ciasta. Ostatnio potrzebowałam wykreować coś na bardzo szybko, więc bez wahania sięgnęłam po torebkę galaretki. Ale, żeby dodać coś od siebie, postanowiłam urozmaicić jej smak, a w zasadzie, wzmocnić Truskawki zatopione w galaretce moczyłam w różowym winie, które również użyłam do przyrządzenia galaretki. Polecam! Składniki: 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1/2 szklanki różowego wina 7-8 truskawek do dekoracji
Raj dla Podniebienianadzianiu pigwową marmoladą i truskawkowym dżemem stały się czymś niezwykłym i obłędnym w smaku. SKŁADNIKI: 250 g mąki typ 450 100 g cukru pudru 1 jajko 125 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ulubiony dżem - najlepiej w miarę twardy cukier puder do posypania Z podanych składników wyrabiamy bardzo szybko ciasto. Wkładamy je na 30 min do lodówki
Kuchnia od dwojgadrożdżowe z jogurtem i frużelina truskawkową . Ale czemóż by nie wypróbować ich bardziej wytrawnej wersji ? W ten sposób narodziła się poniższa propozycja podania na obiad moich ulubionych gofrów drożdżowych . Efekt? Pychota! :) Gofry wytrawne dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu - link wkrótce . Składniki na 10 pokaźnych sztuk gofrów: CIASTO: 2 szkl. mąki 3 łyżki cukru
Grunt to przepis!Masa serowa: serek homogenizowany 500 g śmietana kremówka 30% 200 ml żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore cukier puder 1 łyżeczka DODATKOWO: śmietana 30% - 200 ml truskawki
Camilla w kuchnijabłkami lub dżemem truskawkowym. Tym razem też je dla niej zrobiłam, bo na nic innego nie miała apetytu. A dla nas była wersja ostrzejsza - właśnie ta z poniższego przepisu :-) Trochę obawiałam się co to wyjdzie gdy połączę tyle intensywnych smaków razem, ale efekt okazał się rewelacyjny :-) Lekkie, a zarazem sycące, delikatne ciasto i wyraziste nadzienie... Nie czekajcie dłużej tylko czym
Czary - gary w kuchniSkładniki: ( tortownica o śr.26cm) Spód: 254g ciastek pełnoziarnistych, 125g masła niesolonego, 2 łyżki cukru. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 500g truskawek, 2 galaretki
W kuchni u Monikisuchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy go na 3 blaty. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 330 l śmietany kremówki 70 g cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 2/3 szkl gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy
Domowy Smak Jedzenia