waniliowy Jajka ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszałam pozostałe składniki (oprócz kakao i maku). Podzieliłam następnie ciasto na dwie części. Do jednej dodałam kakao,a do drugiej mak. Natłuściłam tortownicę lub formę na babkę i wysypałam ją bułką tartą.Na środek formy nakładałam na przemian 2 łyżki masy ciemniej i masy białej.Całość piekłam około(...)godzinę w temperaturze 180 stopni.Sprawdziłam dodatkowo patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Polałam kawowym lukrem. LUKIER KAWOWY /autorski;/ mocny napar kawy cukier puder Z podanych składników ucieram lukier (proporcje zależą od ilości zużycia). Musi być w miarę gęsty, aby nie spłynął z babki. Polewamy nim ciasto i odstawiamy, aż stwardnieje. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipierwszy na 40-ste urodziny mojego Męża - ale już wiem, że na pewno do niego powrócę :) SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE CIASTO: 300g zmielonych orzechów włoskich + połówki orzechów do ozdobienia tortu 8 jajek 250g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i mielone orzechy. Mieszamy(...)Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy masą orzechową. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut. KREM: 200g masła 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki ciemnego kakao Masło ucieramy w malakserze/mikserze. W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i jajkiem. Ciągle
Moje Kuchenne Rewelacjewrzenia.2. Po przestudzeniu miksujemy z pozostałymi składnikami. Wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierz układamy pokrojone na małe kawałki owoce – u mnie rabarbar- zostawiając odstępy aby ciasto mogło wyrosnąć. Dodatkowo można posypać wierzch cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, czyli około godziny
UgotujmyTo.plgruszki200 g sera gorgonzola100 ml śmietanki kremówki 30 %4 plastry szynki parmeńskiejKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formy na małe tarty (średnica 10 cm) wywijając brzegi na wierzch i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 10 minut
Bon Appetit Małgorzatysmażenia: Olej Kilka łyżek bułki tartej. Sposób wykonania: Ser zmielić. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, ubite białka, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować wałeczek, a następnie kroić pod skosem podłużne kluseczki o długości około 4 cm. Podczas wałkowania należy ciasto lekko podsypać mąką, żeby(...)kleiło się do podłoża. Zagotować wodę w garnku i lekko posolić. Wrzucić pierogi na gotującą wodę. Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Bułkę tartą lekko przyrumienić na tłuszczu, posypać ugotowane pierogi. Smacznego
Na słodko lub wytrawniePRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Mąkę , margarynę , 4 łyżki cukru , cukier wanilinowy , proszek do pieczenia i żółtka dokładnie razem siekamy i wyrabiamy ciasto.1/3 ciasta wkładamy do mrożenia.Resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Posypujemy po całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ( lub w cienkie plasterki ).PIANA KISIELOWA :Białka ubijamy na sztywno , pod koniec
Ostra na Słodkosoli 125 ml gorącej wody1 łyżka oleju2 duże jajkaFarsz:2 łyżki oleju3 cebule posiekane w piórka3 duże, pieczarki3 plastry żółtego sera1 łyżka octu balsamicznegosól, pieprz, suszony tymianek15 dag tartego sera1 łyżka makuFarsz: Cebulę kroimy w piórka, pieczarki ścieramy na tarce. Podsmażamy na oleju, doprawiamy octem balsamicznym, solą, pieprzem i tymiankiem.Zaczyn: Drożdże wymieszać w ciepłym mleku i cukrze. Dosypać(...)dosypać resztę mąki, wlać gorącą wodę, olej, wbić jajka, dosypać sól. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 5-6 cm. Na środek nałożyć trochę tartego sera oraz podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Posypać makiem. Piec w 190 stopniach
Bon Appetit Małgorzatydodać więcej) - cynamon mielony (według własnych upodobań; jeśli nie lubisz cynamonu, nie dodawaj go) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jedną połowę schować do lodówki, a drugą do zamrażarki. W tym czasie obrać i pokroić jabłka. Ja trę je na plasterki - na tych samych oczkach, co ogórki na mizerię. Przygotowane jabłka wymieszać z cukrem wanilinowym i cynamonem. Dno blachy
W SMAKszklanki mąki 1 szklanka cukru 2-3 jaja 1 kostka masła ½ szklanki śmietany duży słoik jabłek tartych Tutaj ,lub 1-2 kg jabłek Wykonanie Mąkę wymieszać z masłem o temperaturze pokojowej. Dodać całe jajka, cukier, śmietanę i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na około 35 min. Jabłka obrać i zetrzeć
w mojej kuchnibędzie odstawiamy na około 2 godzinki. 10 min przed wyjęciem ciasta drożdżowego z miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej: Składniki na masę orzechową : 400g mielonych orzechów (ja dałam kilka migdałów, żurawiny, którą zmieliłam ) 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka masła czekoladowego(...)Przygotowanie: Zmielone orzechy, masło czekoladowe, bułkę tartą wymieszać z rumem. Dodać gorące mleko - wymieszać. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier. Białka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć
Amatorka kuchennawymieszać z serkiem ricotta. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać gorące mleko i ostrożnie wymieszać (aby nie poparzyć rąk, ciasto najlepiej wyrabiać mikserem). Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne, należy przykryć je ściereczką i odstawić do ostudzenia. Ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę obsypaną mąką, podzielić na 4 części i kolejno rozwałkować na bardzo cienki placek (około(...)dokładnie zlepić brzegi ciasta. Gotowe pierożki układać na blat oprószony mąką, można przykryć ściereczką, aby ciasto nie wysychało za bardzo zanim skończymy lepić ostatnie pierożki. W dużym garnku zagotować wodę i wrzucać małymi partiami nasze pierożki na 2-3 minuty, aż wypłyną na wierzch. Wyłożyć na talerze i podawać z masłem i bułką tartą, śmietaną lub cukrem - według
Zabawa smakiemMakaron w formie tartaletki? Czemu nie. Wyszła naprawdę ciekawa, smaczna i szybka przekąska (lub śniadanie). Jedyną czasochłonną czynnością było wyłożenie i przycięcie makaronu we wgłębienia boków
Oryginalny smakNie piekłam ładnych kilka dni bo było tak gorąco, że na samą myśl o włączaniu piekarnika robiło mi się słabo. Ale nie ma przebacz i gdy
Smaczna PyzaMoje zapasy jeżyn postanowiłam wykorzystać częściowo na konsumpcję, częściowo na wypieki a to co nam zostało zamroziłam i mam nadzieję, że mi się przydadzą w zimie
Zainspirowana w kuchnijajka i wymieszać krótko mikserem, żeby składniki tylko trochę się połączyły. Dodać banany, daktyle, orzechy i wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 24cm wysmarowanej masłem i posypanej delikatnie bułką tartą. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić(...)masa się zagotuje i trzymać ją na ogniu przez około 3-5 minut, aż lekko zbrązowieje. Zdjąć z ognia i dodać orzechy, wymieszać. Gotową polewę wyłożyć na wierzch ciasta. Udanych wypieków
Mała Cukierenka