zrobić, kiedy z poprzednich wypieków zostały nam 3 śliwki? Dokupić 2 jabłka i zrobić tartaletki. Tarty na słono mam już jako tako opanowane. Teraz przyszedł czas eksperymentów z tartami na słodko i różnego rodzaju pie'ami z kruchego ciasta. Lekcja numer 1. tartaleki, jako że są małe, wymagają cienkiego ciasta. Takie ciasto, jeśli ułożymy je w foremce
W kuchni wieczorempiana będzie lśniąca. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w temperaturze 180 stopni, na dolnej szynie piekarnika, ok.1 godzinę, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony.Po wyjęciu z piekarnika odczekać
Mix smakuocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej
Kuchnia domowa Aniocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.3. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.4. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 22cm do 24 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej
Kuchnia domowa Aniodrobiną bitej śmietany – czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?!Wielbiciele ciast czekoladowych , brownie i murzynków będą zachwyceni! Wielbiciele innych słodkości – również zjedzą z przyjemnością!Ciasto jest miękkie , a zarazem mokre … owoce lekko kwaskowe … a polewa z białej czekolady to tylko kropka nad I!SKŁADNIKI:- mąka – 2 szklanki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka(...)powoli dodajemy do masy. Miksujemy na jednolitą masę.Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy łyżką z ciastem.Połowę wylewamy do wysmarowanej masłem i delikatnie obsypanej bułką tartą keksówki.Posypujemy warstwą malin.Przykrywamy pozostałą masą i resztą malin.Wkładamy do nagrzanego piekarnika 18oC i pieczemy ok. 50 minut
Ostra na SłodkoDruga odsłona mojej ostatnio ulubionej zabawy blogowej: trzy po trzy. Dostajemy trzy składniki, i mamy z nimi skomponować dowolne danie. Tym razem padło na szparagi, jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Odsączamy wiśnie z soku, nakładamy do foremek po łyżce ciasta i wiśnie. Wypełniamy ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu i układamy jeszcze jedną warstwę wiśni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około
CiastkozercyCukier ucieramy z margaryną. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajmy jajka, mleko i na wolnych obrotach ucieramy mikserem ciasto. Taką masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm. Układamy wiśnie. Pieczemy ok. 50-60 min w 170 stopniach
Aga w kuchniNastępnie wlać masę z rondelka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Ciasto przelać do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (można też użyć kaszy manny). Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka.Polewę można zrobić z tabliczki białej czekolady z dodatkiem
Pasja SmakuŻe kokos uwielbiam pisałam już nie raz. Dzisiaj w innym ale bardzo ciekawym połączeniu mianowicie z kwaśną śmietaną. Do tego sezonowe owoce u mnie jeżyny i
Ala piecze i gotujepieczeniaJajka ubić z ksylitolem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wodę.Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek. Ja używam form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję olejem kokosowym. Piec ok. 45 minut w temp.180*C, termoobieg ( wkładam
Smaczne Zdrowepuszystą masę. Dodajemy jajka. Następnie dodajemy makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy owoce kandyzowane (oprószone mąką) i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wąskiej blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówQuiche to tarta , ale w wydaniu wytrawnym..robiłam już jakiś czas temu testując foremkę do tarty, która spisuje się idealnie...przepis leciutko zmodyfikowany z książki Ciasta Wytrawne. 20 dkg mąki 10 dkg masła 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 2 jajka ugotowane na twardo 1 pętko kiełbasy cebula 1 łyżka masła 1 jajko surowe
Moje domowe kucharzenieZiemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, sól i mąkę. Mąkę dodawać stopniowo, zgniatając ciasto. Ciasto ma być lepkie, rzadsze niż na kopytka. Z ciasta formować kotleciki, maczać w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju. Podawać wedle uznania - z sosami lub same. Ja podałam z sosem z leśnych grzybów i surówką z kapusty włoskiej. Smacznego
kolorowotorcikowoBardzo serdecznie zapraszam na potrójnie aksamitne śniadanie: aksamitny w konsystencji krem kataloński, o niepowtarzalnie charakterystycznym aksamitnym smaku cynamonu, przeplatanego cytryną i aksamitnie skarmelizowany melon.
Mia Cucina SofietaPrzygotowanieMąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Jajka utrzeć z cukrem oraz solą, dodać tarte migdały. Dodać rozczyn z drożdży oraz masę jajeczną. Wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać miękkie masło, oraz kandyzowaną skórkę. Zagnieść gładkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Następnie ciasto podzielić
Z miłości do słodkościWyprawa na targ o tej porze roku to czysta przyjemnosc. Stragany az uginaja sie pod ciezarem warzyw i owocow, a ja jak dziecko ciesze sie na
Przysmaki Karolkiszafek wciąż leżakują pierniczki i trzeba było jakoś je wykorzystać ... - po drugie ... jakiś czas temu serniki wydawały mi się jednymi z najtrudniejszych ciast do wykonania , a teraz piekę je coraz chętniej i nawet nie notuję wpadek :) - po trzecie zakochałam się z żurawinie , zarówno w deserach jak i w innych daniach No i o to powstał taki oto sernik zasypany białym
Malinowa Kawiarenkadodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy. Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 C. Przestudzoną babkę polewamy przygotowanym lukrem (mieszamy cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
Zainspirowana w kuchniOrzeźwiająca, kwaskowata tarta idealna na ciepłe dni./przepis z wypiekizpasja.blox.pl/ Składniki:na ciasto: 160g masła 2 szklanki mąki 1 jajko 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wody aby ciasto lepiej się wyrobiło na nadzienie cytrynowe: 2 cytryny (skórka i sok) (w przepisie były 3 cytryny ale moim zdaniem zbyt kwaśna wychodzi) 1 pomarańcza 3/4 szklanki cukru 3 jajka
Pudełko rozmaitościłyżka masła Przygotowanie krokietów zaczynamy od ciasta naleśnikowego: łączymy mąkę, mleko i oliwę. Do tego dorzucamy jajko, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i soli. Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać nieco wody lub mleka. Masa powinna mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać. Kiedy mamy gotowe ciasto przygotowujemy pieczarki. Najpierw je czyścimy i kroimy w paseczki(...)żółtego sera. Na to nakładamy usmażone pieczarki i zawijamy. Najpierw w rulonik, a potem brzegi do środka. Spinamy przy pomocy wykałaczek. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w mleku i bułce tartej. Ponownie podsmażamy na złoty kolor. Powstałe krokiety najlepiej smakują na ciepło z sosem pieczarkowym lub czosnkowym. Smacznego
Kolizje Smakówjest tajemnicą, że wszelkiego typu zapiekanki, pizze i tarty powstały jako odpowiedź na to jak w atrakcyjny, a przede wszystkim smaczny sposób wykorzystać resztki tego co mamy w lodówce. Ostatnio mam bzika na punkcie ciasta francuskiego. Kupuje je średnio 2 razy w tygodniu i zawijam w nie wszystko co się da. Sposobów jego składania jest mnóstwo. Poniżej ciasto
W kuchni wieczoremróżdżki. 4. W miseczce połącz za pomocą trzepaczki serek Pesto- Rukola Arla Apetina, przyprawy, jajo i miód. 5. Ciastem wyłóż formę do pieczenia. Ułóż gruszkę, brokuły i śliwki, zalej przygotowanym sosem. Zapiekaj w temp. 180 stopni C przez 55 minut. 6. Tartę możesz podawać na gorąco jak i na zimno. Polecam z białym winem! Wyborna! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIciasto:200 g masła300 g mąkipół łyżeczki soli2 łyżki ciepłej wody2 żółtkaFarsz:6-8 kwiatów cukinii6-8 plasterków szynki np. parmeńskiej/serrano1 jajkopół młodej cukinii250 ml śmietanki200 g serka koziegopieprz, sól do smakuświeży albo suszony tymianekKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty
Bon Appetit MałgorzatyJuż raz Wam pokazałam jak zrobić Brownie z fasolą, dziś polecam połączenie brownie z buraczkami:) Ciasto jest bardzo zdrowe, ze względu na dodatek buraków, oleju rzepakowego oraz siemienia lnianego i bogatego w przeciwutleniacze kakao. Szczególnie polecam je osobom, które mają niski poziom żelaza. Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki mleka, 1/2 szklanki kakao(...)wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wlać stopioną na parze, jeszcze ciepłą czekoladę. Wymieszać i przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Piec ok. 30min w temp. 180st - ciasto musi być nieco wilgotne. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Gorąco polecam Wam ten olej rzepakowy
Z miłości do słodkościteż tak macie, że kojarzy się ono Wam z dzieciństwem? Pamiętam, że kiedyś twierdziłam, że musi być ono okropne. Ciasto i marchewka wg mnie się wzajemnie wykluczały, jednak teraz od czasu do czasu najdzie mnie na nie ochota. Tym razem powstało wskutek koleżanki, która mnie nim skusiła. Po prostu nie mogłam się powstrzymać i musiałam zrobić, tym bardziej(...)przed dodaniem należy posiekać na mniejsze części. Wylać masę do foremki silikonowej, gdy używacie zwykłej blaszki należy ją wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć kremem (serek zmiksować z masłem i cukrem pudrem). Wierzch można posypać cukrem pudrem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdodajemy żółtko i szybciutko wyrabiamy. Powstałe ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy (nie przejmuj się, gdy ciasto odrobinę się kruszy, można je uformować/dolepić w blaszce). Następnie chowamy je w lodówce na około 1,5-2 godziny. Po wyjęciu ciasto należy nakłuć widelcem, by podczas pieczenia za bardzo nie urosło i piec około 15-20 minut w dobrze(...)już ogniu - rozpuszczamy.Tak uzyskaną masę (ciągle gorącą) ciurkiem wlewamy do jajek z cukrem. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, układamy na nim maliny (my miałyśmy mrożone), zalewamy masą czekoladową i ponownie wkładamy do ciągle włączonego piekarnika na około 30 minut w tej samej temperaturze. Tartę można dekorować w dowolny sposób. My postanowiłyśmy użyć tym razem cukru pudru, by podkreślić Świąteczny klimat
WeAreCrazyksiążeczce z przepisami i długi czas za mną "chodził". Zabrałam się więc pewnego dnia za niego i tak oto wyszła tarta. Muszę przyznać, że całkiem dobra, choć mogłabym ją mocniej doprawić. Następnym razem pójdzie lepiej :)Składniki:Ciasto:1 i 1/4 szklanki mąki100 g zimnego masła5-6 łyżek zimnej wodyszczypta soliFarsz:400 g brokułów (ja użyłam mrożonych)3 jajka1(...)lodówki. Rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 200 st.C2. Brokuły gotujemy na parze, tak by były jeszcze lekko twarde.3. Czosnek siekamy.4. Mleko mieszamy ze śmietaną, lekko ubitymi jajkami, czosnkiem i przyprawami.5. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z masą mleczno-jajeczną.6. Na ciasto wykładamy brokuły, zalewamy masą i pieczemy
Pasja Smaku