ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:119/220)

Tarta cytrynowa z bezą włoską 271

Orzeźwiająca, kwaskowata tarta idealna na ciepłe dni./przepis z wypiekizpasja.blox.pl/ Składniki:na ciasto: 160g masła 2 szklanki mąki 1 jajko 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wody aby ciasto lepiej się wyrobiło na nadzienie cytrynowe: 2 cytryny (skórka i sok) (w przepisie były 3 cytryny ale moim zdaniem zbyt kwaśna wychodzi) 1 pomarańcza 3/4 szklanki cukru 3 jajka

Pudełko rozmaitości
Krokiety naleśnikowe z pieczarkami 273

łyżka masła Przygotowanie krokietów zaczynamy od ciasta naleśnikowego: łączymy mąkę, mleko i oliwę. Do tego dorzucamy jajko, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i soli. Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać nieco wody lub mleka. Masa powinna mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać. Kiedy mamy gotowe ciasto przygotowujemy pieczarki. Najpierw je czyścimy i kroimy w paseczki(...)żółtego sera. Na to nakładamy usmażone pieczarki i zawijamy. Najpierw w rulonik, a potem brzegi do środka. Spinamy przy pomocy wykałaczek. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w mleku i bułce tartej. Ponownie podsmażamy na złoty kolor. Powstałe krokiety najlepiej smakują na ciepło z sosem pieczarkowym lub czosnkowym. Smacznego

Kolizje Smaków
Mini pizze na cieście francuskim 192

jest tajemnicą, że wszelkiego typu zapiekanki, pizze i tarty powstały jako odpowiedź na to jak w atrakcyjny, a przede wszystkim smaczny sposób wykorzystać resztki tego co mamy w lodówce. Ostatnio mam bzika na punkcie ciasta francuskiego. Kupuje je średnio 2 razy w tygodniu i zawijam w nie wszystko co się da. Sposobów jego składania jest mnóstwo. Poniżej ciasto

W kuchni wieczorem
Tarta RARYTAS... 207

różdżki. 4. W miseczce połącz za pomocą trzepaczki serek Pesto- Rukola Arla Apetina, przyprawy, jajo i miód. 5. Ciastem wyłóż formę do pieczenia. Ułóż gruszkę, brokuły i śliwki, zalej przygotowanym sosem. Zapiekaj w temp. 180 stopni C przez 55 minut. 6. Tartę możesz podawać na gorąco jak i na zimno. Polecam z białym winem! Wyborna! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Tarta z kwiatami cukinii, kozim serem oraz z szynką parmeńską 202

ciasto:200 g masła300 g mąkipół łyżeczki soli2 łyżki ciepłej wody2 żółtkaFarsz:6-8 kwiatów cukinii6-8 plasterków szynki np. parmeńskiej/serrano1 jajkopół młodej cukinii250 ml śmietanki200 g serka koziegopieprz, sól do smakuświeży albo suszony tymianekKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty

Bon Appetit Małgorzaty
Brownie z buraków 202

Już raz Wam pokazałam jak zrobić Brownie z fasolą, dziś polecam połączenie brownie z buraczkami:) Ciasto jest bardzo zdrowe, ze względu na dodatek buraków, oleju rzepakowego oraz siemienia lnianego i bogatego w przeciwutleniacze kakao. Szczególnie polecam je osobom, które mają niski poziom żelaza. Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki mleka, 1/2 szklanki kakao(...)wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wlać stopioną na parze, jeszcze ciepłą czekoladę. Wymieszać i przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Piec ok. 30min w temp. 180st - ciasto musi być nieco wilgotne. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Gorąco polecam Wam ten olej rzepakowy

Z miłości do słodkości
Ciasto marchewkowe 444

też tak macie, że kojarzy się ono Wam z dzieciństwem? Pamiętam, że kiedyś twierdziłam, że musi być ono okropne. Ciasto i marchewka wg mnie się wzajemnie wykluczały, jednak teraz od czasu do czasu najdzie mnie na nie ochota. Tym razem powstało wskutek koleżanki, która mnie nim skusiła. Po prostu nie mogłam się powstrzymać i musiałam zrobić, tym bardziej(...)przed dodaniem należy posiekać na mniejsze części. Wylać masę do foremki silikonowej, gdy używacie zwykłej blaszki należy ją wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć kremem (serek zmiksować z masłem i cukrem pudrem). Wierzch można posypać cukrem pudrem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
(Przed)świąteczna tarta z malinami 269

dodajemy żółtko i szybciutko wyrabiamy. Powstałe ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy (nie przejmuj się, gdy ciasto odrobinę się kruszy, można je uformować/dolepić w blaszce). Następnie chowamy je w lodówce na około 1,5-2 godziny. Po wyjęciu ciasto należy nakłuć widelcem, by podczas pieczenia za bardzo nie urosło i piec około 15-20 minut w dobrze(...)już ogniu - rozpuszczamy.Tak uzyskaną masę (ciągle gorącą) ciurkiem wlewamy do jajek z cukrem. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, układamy na nim maliny (my miałyśmy mrożone), zalewamy masą czekoladową i ponownie wkładamy do ciągle włączonego piekarnika na około 30 minut w tej samej temperaturze. Tartę można dekorować w dowolny sposób. My postanowiłyśmy użyć tym razem cukru pudru, by podkreślić Świąteczny klimat

WeAreCrazy
Tarta brokułowa 246

książeczce z przepisami i długi czas za mną "chodził". Zabrałam się więc pewnego dnia za niego i tak oto wyszła tarta. Muszę przyznać, że całkiem dobra, choć mogłabym ją mocniej doprawić. Następnym razem pójdzie lepiej :)Składniki:Ciasto:1 i 1/4 szklanki mąki100 g zimnego masła5-6 łyżek zimnej wodyszczypta soliFarsz:400 g brokułów (ja użyłam mrożonych)3 jajka1(...)lodówki. Rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 200 st.C2. Brokuły gotujemy na parze, tak by były jeszcze lekko twarde.3. Czosnek siekamy.4. Mleko mieszamy ze śmietaną, lekko ubitymi jajkami, czosnkiem i przyprawami.5. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z masą mleczno-jajeczną.6. Na ciasto wykładamy brokuły, zalewamy masą i pieczemy

Pasja Smaku
Wyjątkowo delikanty sernik z truskawkami 311

Resztę ciasta rozwałkować na pasek o szerokości równej wysokości tortownicy. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Wyłożyć ciastem formę, dno i brzegi. Gęsto nakłuć widelcem.Podpiec ciasto w 180 st. C. przez 12-15 minut.Ostudzić.Rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do garnka z masłem i cukrem, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Zdjąć(...)ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową.Ostudzony spód równomiernie posypać bułką tartą, na to wyłożyć rabarbar. Całość przykryć masą serową, wyrównać powierzchnię.Piec w 160 st. C. (bez termoobiegu) przez 1,5 godziny.Ostudzić w uchylonym piekarniku.Truskawki pokroić, ułożyć na ostudzonym cieście. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć, zalać nią truskawki. Wstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miodownik z kremem z kaszy manny 1027

oczyszczoną. Dodać cukier, miód, jajka i margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem. Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki(...)kaszę mannę. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje. Przykryć folią i ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonej kaszy. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, ponownie posmarować dżemem i przykryć resztą kremu. Położyć trzecią część ciasta, docisnąć. Wierzch:  puszka masy krówkowej, 100g orzechów włoskich.Masę

Z miłości do słodkości
Babeczki mini szarlotki 237

pszennej1 jajko (lub 2 żółtka)200 g zimnego masła lub margarynyszczypta solipół szklanki cukru1 cukier waniliowyNadzienie jabłkowe:6-7 jabłekcynamon2 łyżki cukrubułka tarta Kruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiSposób przygotowania:1. Robimy ciasto kruche, margarynę siekamy z cukrami, mąką i solą, dodajemy jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Całość chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut.2

Kuchnia domowa Ani
Eksperymentalne ciasto drożdżowe z truskawkami 458

palcami w prostokąt i ułożyć na wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną blasze - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, nie ma tendencji do przypalania się i nie zrobi się twarda i sucha.Blachę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.W międzyczasie zagnieść w misce składniki na kruszonkę - robimy to palcami

Grunt to przepis!
Torcik truskawkowy 207

stopniowo mąkę mieszając ręcznie łopatką albo łyżką.Przelewamy d okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką/bułką tartą.Pieczemy około 40 minut w 180`C do zarumienienia się ciasta. Studzimy w formie.Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i wrzucamy do blendera, zalewamy jogurtem i miksujemy na mus. W tym czasie do szklanki z letnią

Słodkie Przyjemności
Knedle z morelami? Tyrolski smak inaczej. 253

Czasem wszystko zaczyna się od tęsknoty.  Za ciepłym latem i dojrzałymi owocami. Za smakiem babcinych knedli i rumianą tartą bułką z patelni.  Tęsknicie? Ja bardzo.  Za Babcią, nieustannie.  Na tą tęsknotę nie pomoże żaden przepis.  Ale z knedlami to już zupełnie inna historia....  W zimne październikowe popołudnie mam ochotą na kulinarną wędrówkę(...)napełnić ją ciastem knedlowym.  Pozostałe morele posiekać drobno. Na dłoni formować z ciasta małe placuszki i w środek wkładać pokrojone morele. Zlepić brzegi i dłońmi uformować zgrabne, małe kulki. Tak przygotowane oba rodzaje knedli wkładać do gotującej się słonej wody i gotować przez 5 minut. Ugotowane układać na talerzu i udekorować zrumienioną na maśle tartą bułką oraz

KUCHARNIA