ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:110/220)

Tort jeżynowo - jagodowy 215

proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę   wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić Składniki na poncz:   2 szklanki wody

Na słodko lub wytrawnie
Tort kajmakowy 187

proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę   wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić Składniki na poncz:   2 szklanki wody

Na słodko lub wytrawnie
Tort czekoladowy 180

dodać kakao, rozpuszczoną i schłodzoną kawę, połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę y wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić. Składniki na krem: 500 ml śmietany

Na słodko lub wytrawnie
Tort zajączek wielkanocny 172

przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Formę   wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić Składniki na poncz:   2 szklanki

Na słodko lub wytrawnie
TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z CYKORIĄ 164

łyżce masła z obu stron do momentu lekkiego przyrumienienia. Doprawiamy solą i pieprzem i na końcu dodajemy łyżkę miodu aby się ładnie skarmelizowała. Schłodzone ciasto francuskie wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Układamy pokrojone drobno pieczarki, paseczki szynki, skarmelizowaną cykorię. Zalewamy całość roztrzepanymi jajkami ze śmietaną, solą i pieprzem. Na wierzchu układamy pokrojony w dość cienkie plasterki

Kuchnia w opałach
BABKA CYTRYNOWA 127

proszkiem do pieczenia, w dalszym ciągu miksując. Cienką strużką dolewać olej. Na koniec dodać skórkę i sok z cytryny, miksować jeszcze około 2 minut. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
Stary dobry murzynek nieco wzbogacony ^ 229

sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.Całą masę przelać do keksówki (30/11 cm) wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub tortownicy może być z wyłożonym dnem papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone.Gorące ciasto posmarować odlaną masą kakaową i np. posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub orzechami mielonymi

Mix smaku
Sylwestrone przystawki z ciasta francuskiego w 2 wariantach! 1142

oraz pokrojone pieczarki.Po kilku minutach solimy i pieprzymy. Czekamy, aż woda odparuje. Ściągamy z ognia.Salami (u mnie były to małe kółka) kroimy na pół.Na ciasto kładziemy: salami, pieczarki z cebulą, wszystko posypujemy tartym serem.Brzegi smarujemy jajkiem.Pieczemy przez 10 minut

Kitchens Alphabet
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 258

swój smak, ulatuje gdzieś kwaśność kapusty, a i smak grzybów jest dużo mniej intensywny. Pierogów robię więc mniej, a jeżeli zostaje mi farsz, wolę upiec z nim tartę, paszteciki  lub kulebiak, niż zamrażać. Polecam!składnikiciasto na pierogi2 szklanki mąki3/4 szklanki gorącej wodyfarsz  (na ok 35 szt)ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów(...)gotowanej kapusty kiszonej mała garść pietruszki (opcjonalnie)sólpieprzmasło+ smażona na maśle cebula do podaniaprzygotowanieciastoprzesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.Ciasto można też

Stare Gary
Ciasto z truskawkami ucierane na kefirze – łatwe i szybkie! 592

gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami.Dodajemy  kefir i olej, mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy truskawki.Pieczemy ok. 45 minut

Ostra na Słodko
Babeczki ze śmietaną i kwiatkami 179

sztywną pianę. Żółtka wymieszać z wodą, dodać do ubitej piany, wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wkręcić do masy żółtkowej. Przelać ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Piec .20 minut w 180 stop. Krem Mocno schłodzoną kremówkę, ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wystudzone babeczki ozdobić kremem śmietanowym, udekorować różowymi kwiatuszkami i srebrnymi

Kuchnia Danusi
Chleb żytnio-gryczany z suszonymi pomidorami 228

dokładnie łyżką. Naczynie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie formy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Jeśli używacie foremek silikonowych pomijacie ten krok. Ciasto przelać do keksówek, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec dwa chleby jednocześnie przez

Ze smakiem i z pasją
Tarta z kremem marshmallow i polewą z białej czekolady 249

     Czy pianki marshmallow można wykorzystać do czegoś innego niż uzupełnienie gorącego kakao czy kawy? Wychodzi na to, że tak :) Eksperymentalny krem do ciasta

sama złodycz
Tarta z kremem marcepanowym i karmelizowanymi figami 210

     Pachnące słońcem, rozpływające się w ustach, pełne przyjemnie chrupiących ziarenek - świeże figi! Sezon na moje ulubione owoce trwa bardzo krótko, więc trzeba korzystać

sama złodycz
Placuszki z jabłkiem 236

szklanka mleka  0.5 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli  4 jabłka 1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce .2. Z wszystkich składników wykonujemy ciasto ( powinno być średnio gęste , można dodać dodatkowo trochę mąki )3. Smażymy na patelni około 2 min z każdej strony

ciemna strona patelni

Proponowane wyszukiwania