babki jajowatej (opcjonalnie) 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 100 g miodu 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka octu jabłkowego Przygotowanie: 1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 ° C. 2. Cukinię umyć, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić. 3. Suszone owoce drobno posiekać. 4. W misce wymieszać(...)piernika, sodę, babkę i suszone owoce. 5. Następnie dodać startą cukinię i marchew, miód i olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. 6. Na koniec dodać łyżkę octu, całość zamieszać i przełożyć do przygotowanej formy. 7. Piec przez ok. 25 min. - do suchego patyczka. 8. Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciasto dowolnie udekorować, np. jadalnym
Domowa Cookierenka Agisuszonych śliwek (użyłam firmy Agnex ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml maślanki 2 łyżki płynnego miodu 1 jajko Migdałowa "kruszonka": 50 g migdałów (użyłam firmy Agnex ) 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Płatki zmiel na mąkę. Dodaj olej, proszek do pieczenia, maślankę, miód oraz jajko. Wymieszaj za pomocą łyżki. Suszone owoce(...)pokrój w paski i dodaj co ciasta. Wymieszaj. Teraz przygotuj migdałową kruszonką. Zmiel dokładnie migdały, dodaj miód i olej kokosowy. Wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem o pieczenia i wylej masę. Na wierzchu ułóż migdałową kruszonkę. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 40 minut
Zdrowie na języku :PSmaczny, pachnący, wilgotny… to jest wszystko co wymagamy od idealnego piernika. Składniki: 2 czubate szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 5
Kocham CzekoladęKontrastowe smaki w kilka minut! Świeża śliwka z aromatycznym zielonym pieprzem i żurawiną to propozycja na jeden z tych nieco zimniejszych deszczowych dni. O słodycz zadba
Kuchnia PROzdrowotnawanilinowy 1 skórka starta z cytryny i sok bakalie co kto lubi i dowolna ilość oczywiście nie do przesady, ja polecam: migdały, skórkę pomarańczy, orzechy włoskie, morele suszone, śliwki,... Mleko podgrzewany( nie gotujemy), do miski wrzucamy drożdże zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem zostawiamy je na 10 min żeby sobie popracowały. W tym samym czasie roztapiamy masło(...)200C dół, a po 20 min przełączamy na góra-dół i pieczemy 20min. Łączny czas wypieku to 40 min. Na wszelki wypadek sprawdź wykałaczką czy ciasto nie przywiera
Niezły MłynekMakowiec jest obowiązkowym elementem świątecznego stołu. Ten przepis jest łatwy i można zrobić go na ostatnią chwilkę. Jest to przepis nawet dla tych osób, które, tak
Kocham Czekoladęsuszonych śliwek 1/4 szkl. amaretto 1. Ciasteczka rozkruszyć na drobne okruszki i połączyć z jeszcze ciepłym, rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć spód blachy 26x37. Wyrównać i docisnąć masę i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. 2. Śliwki pokroić w małą kostkę, namoczyć ok. 3 godz. wcześniej- w rumie lub w wodzie. Następnie namoczone śliwki wraz z amaretto podgrzewać(...)śliwki z amaretto i wszystko wymieszać. 4. Do miski włożyć 4 żółtka i 4 całe jajka zmiksować z cukrem pudrem, dodać śliwki z czekoladą, ser, jogurt, mąkę ziemniaczaną, przyprawę do piernika. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Przełożyć masę na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 1,5 godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto
Kubki smakudawkę składników odżywczych. Dlatego do nadziewania jabłek wybrałam: płatki owsiane z amarantusem i suszonymi owocami jak i pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym; świeże jesienne maliny; suszoną żurawinę, kilka śliwek, prawdziwy miód, odrobinę wiórków kokosowych i olej kokosowy. Jako przyprawy użyłam tylko cynamonu. Do pieczenia wybieramy jabłka duże i twarde, które mocno drylujemy tak abyśmy mogli nałożyć
SMYKWKUCHNIwigilijne i świąteczne potrawy - te tradycyjne i te z elementami mojej inwencji twórczej. Jedną z nich jest keks. Ciasto, które Wam dziś pokażę przygotowałam na bazie babki migdałowej z Asi z Kwestii smaku . Zrezygnowałam z dużej ilości cukru, dodałam mnóstwo suszonych owoców, a zamiast polewy z białej czekolady.Wypiek pokryłam masą marcepanową i cukrowym ozdobami. I tak, z babki wielkanocnej(...)cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku Bakalie: 200 ml wódki korzennej lub miodu pitnego100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy100 g posiekanych śliwek kalifornijskich100 g posiekanych suszonych moreli50 g rodzynek50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych czereśni Do dekoracji: masa marcepanowa, biały lukier na bazie białka, złote cukrowe kuleczki i białe cukrowe gwiazdki Posiekane bakalie namoczyć
Czerwień i błękitdrożdży1 jajkododatkowo:50 ml czerwonego wina30 g suszonych śliwek30 g suszonych daktyli30 g rodzynek30 g suszonej żurawiny30 g suszonych jagód goji1 jajkoMleko z masłem mocno podgrzać, zdjąć z palnika tuż przed zagotowaniem. Ostudzić.Śliwki i daktyle pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z pozostałymi owocami. Zalać winem, dodać ciepłej wody tak, żeby przykrywała owoce. Odstawić.Drożdże wymieszać(...)łyżeczką cukru.Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z pozostałym cukrem, solą i kardamonem. Zrobić wgłębienie, wlać drożdże i mleko z masłem, wbić jajko. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie dobrze odcisnąć owoce. Dodać do ciasta, jeszcze raz zagnieść. Gdy owoce będą już dokładnie rozprowadzone w cieście, uformować bochenek, ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrabiamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę. Ciasto zawijamy woreczek foliowy i przygotowujemy nadzienie. Koperek siekamy, a kapary kroimy na mniejsze kawałki. Kapary i koperek dodajemy do sera, dolewamy oleju, doprawiamy pieprzem i chili do smaku, całość mieszamy (można kostki sera delikatnie zgnieść widelcem). Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy
Moniki SmakołykiIdealna alternatywa dla nudnych śniadań i kolacji. Świetnie sprawdzi się jako deser. Zdrowe i pożywne! Nabite bakaliami w zalewie miodowo – cytrynowej z cynamonem. Dla mnie
zabawa smakiemciemnym pieczywem o słodkiej miodowej skórce i intensywnym smaku kminku, jednej z moich ulubionych przypraw. Na tym blogu podawałam już przepis na chleb wileński z dodatkiem żurawin i suszonych śliwek . Dziś prawdziwa klasyka! Polecam :) A jeśli dotrwacie do końca przepisu, w nagrodę czeka Was fotograficzna wycieczka po Wilnie. Zapraszam :) Składniki : 200 g aktywnego zakwasu żytniego 0,5 kg pełnoziarnistej(...)mielonego kminku 20 g płynnego miodu 450 g wody Wieczorem w dużej misce wymieszać mąkę, kminek, sól, miód i zakwas. Stopniowo dolewać do nich wodę do uzyskania gęstej konsystencji ciasta, które da się mieszać drewnianą łyżką. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia. Rano odłożyć garść ciasta (ok. 200 g) do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik przechowywać
Weekendy w domu i ogrodzietylko wiśni świeżych czy mrożonych, ale warto wykorzystać teraz owoce sezonowe: jabłka, śliwki czy jabłka z dynią. Polecam ten przepis, bo drożdżówki przygotowane na bazie tego przepisu są grzechu warte:) Przepis znalazłam u Mariny . Na jej kanale możesz zobaczyć w jaki sposób ona przygotowuje te drożdżówki. Ciasto drożdżowe: 250 ml oleju; 250 ml kefiru lub jogurtu; 250 ml mleka(...)łyżka soli; 2-3 łyżki cukru; 2 żółtka; 1 cukier waniliowy (8g); 70g świeżych drożdży (lub 2 op.drożdży suszonych); 1 kg mąki pszennej; Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na bok, by zaczęły pracować i lekko podrosły. W misce wymieszać olej, kefir lub jogurt, sól, cukier, cukier waniliowy i żółtka
In my kitchenKOPYTOWA 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(250 g) sok z 1-2 cytryn 1 szklanka bakalii , u mnie – kandyzowany ananas -śliwki suszone SKWORCU rodzynki Black Jumbo SKWORCU skórka pomarańczy SKWORCU Obierz mango, wyciągnij pestkę, pokrój na cząstki, zmiksuj i połącz z sokiem z cytryny. Zaparz herbatkę pod przykryciem. Pół(...)wychłodzić. Ubij jaja z cukrem na puszystą masę . Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę , papkę z mango z sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wlej do ciasta przez sitko herbatę i oprószone łyżką mąki bakalie. Wymieszaj całość łopatką. Ciasto pieczemy w tortownicy lub formie do włoskiej pizzy lub wyższej tarty, w temperaturze 180 stopni przez około
Z Kuchni Do Kuchni