jajo - 3 suszone śliwki WYKONANIE: ROZCZYN: do kubeczka wlej połowę mleka, dodaj drożdże plus 3 łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszaj. Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej płyn na rozczyn, wymieszaj z częścią maki na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut. Masło stop w rondelku. Zagrzej mleko. Jajka roztrzep trzepaczką z cukrem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w pierwszej
SMYKWKUCHNIjajo - 3 suszone śliwki WYKONANIE: ROZCZYN: do kubeczka wlej połowę mleka, dodaj drożdże plus 3 łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszaj. Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej płyn na rozczyn, wymieszaj z częścią maki na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut. Masło stop w rondelku. Zagrzej mleko. Jajka roztrzep trzepaczką z cukrem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w pierwszej
SMYKWKUCHNIgram kefiru 1 szklanka mąki 1 jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki sody oczyszczonej 10 dag suszonych śliwek olej do smażenia Wykonanie: Mąkę wymieszać z solą i sodą oczyszczoną, wbić jajko, wlać kefir i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, kłaść po łyżce ciasta a na nim po 1-2 śliwki i przykryć ponownie łyżką ciasta. Smażyć bardzo powoli do zrumienienia
Tradycyjna Kuchniaprzed świętami aż kusi żeby go zrobić:) Składniki na jedną dużą keksówkę; 40 dag suszonych lub wędzonych śliwek 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 200 ml gorącej wody do ciasta sok z połowy cytryny 25 dag miodu płynnego 2 jajka 10 dag orzechów włoskich
Apetyczna babeczkapopularne ciasto na lato czyli ucierane z owocami. Ciasto ucierane z owocami Składniki: - 600 g owoców, u mnie to były czereśnie, śliwki i maliny - 250 g margaryny - 220 g mąki pszennej - 25 g mąki ziemniaczanej - 150 g cukru - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Przygotowanie: Owoce myjemy, suszymy, jeśli są pestkowe to usuwamy je. Żółtka oddzielamy(...)dodajemy pojedynczo żółtka cały czas ucierając. Gdy cukier będzie rozpuszczony dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą kwadratową formę. Na wierzch wykładamy owoce i pieczemy ok. 60 minut
Kulinarne życiedrożdże suszone- 7 g (1 saszetka)* cukier- 1/2 szklanki* olej- 1/3 szklanki* woda ciepła- 2/3 szklankiDodatkowo:* jajko- 1 szt.* śliwki* masa marcepanowa- 120 gMąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, dolać oleju oraz ciepłą wodę i dokładnie wyrobić.Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut (ja nagrzewam piekarnik na 25-30 stopni i wkładam miskę z ciastem).W międzyczasie
Kraina Miodem Płynącaniezawodny przepis z zeszytu mojej Pani Teściowej :) Bardzo dobre ciasto nie tylko dla amatorów nutelli, ale dla każdego kto lubi coś na czekoladowo :) Nutellinkę możecie również przygotować w wersji bezalkoholowej, wystarczy śliwki zamoczyć w wodzie na 2 – 3 minuty, a reszta już jak w przepisie :) Składniki: 400 – 500g suszonych śliwek 250ml alkoholu (rumu, spirytusu lub wódki) 500ml śmietany(...)szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Suszone śliwki przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, a następnie wkładamy do słoika, lekko uciskamy, po czym zalewamy alkoholem, zakręcamy słój i pozostawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej tak przygotować śliwki dzień wcześniej. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy cukier
Smakowy Rajsuszonych śliwek, morelowe i daktylowe. Ja zdecydowałam się na nadzienie z konfitur: truskawkowej, ananasowej i pomarańczowej.Składniki: 2 jajka2/3 szklanki cukru1/4 szklanki oleju1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej1 łyżeczka aromatu waniliowego2 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 do 5 łyżeczek wody (tylko w razie potrzeby)Nadzienie:konfitury wg uznaniaPonieważ gotowe ciasto dość szybko wysycha
Świat CiastaHeliodaktyle suszone Heliośliwka suszona Helioskórka cytrynowa Heliorodzynki Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki i daktyle pokroić.Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, a następnie wymieszać razem.Dodać bakalie , wymieszać i przełożyć do keksówki.Piec około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.Polać polewą lub na gorącym cieście poukładać pastylki dekoracyjne białe i mleczne
Moje domowe kucharzeniespora garść suszonych śliwek + cynamon wg. uznania Sposób przygotowania: Śliwki kroimy, na mniejsze kawałki i wrzucamy na teflonową patelnię z niewielką ilością wody i cynamonem dusimy na małym ogniu, mieszając i co jakiś czas dolewając wody, aż śliwki zmiękną, a z wody stworzy się coś na kształt syropu mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćliczyłam :p Składniki: pomarańcz bakalie (500g):(150g rodzynek, 150g suszonych fig, 150g daktyli, 50g suszonych śliwek) 200g odtłuszczonej mąki migdałowej łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatalowej skórka z połowy cytryny 4 jajka Sposób przygotowania: Bakalie kroimy w kostkę Tak przygotowane suszone owoce zalewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy i odstawiamy na około 10-15 minut Mąkę migdałową mieszamy(...)cynamonem i gałka Białka z jajek ubijamy na sztywna pianę, na koniec dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy Dodajemy jajka do bakalii, mieszamy Na koniec wsypujemy mąkę, mieszamy Przekładamy ciasto do keksowki wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy w temp. 180 stopni przez około godzinę SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćczekoladowy, ale taki w wersji na zimno, gdyż jest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik. Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany suszoną 'pijaną' śliwką- czyli nasiąkniętą %- oraz polany tradycyjną polewą czekoladową . Bez spodu, dzięki czemu przygotowuje się
Kraina Miodem Płynącarozwiązanie, niż zwykły dodatek do dania głównego. Nie będzie tradycyjnej surówki, ani świeżo wyciskanego soku. Udostępnię Wam dziś przepis na ciasto, w którym pierwsze skrzypce gra marchewka.Zajadajcie na zdrowie!Ciasto marchewkowe z bakaliami 4 jaja 2 szklanki mąki pszennej szklanka cukru (najlepiej brązowego) pół szklanki miodu szklanka oleju 2 szklanki startej marchwi (na tarce o małych oczkach, odciśniętej(...)żurawina, orzechy, morele lub śliwki suszone Jaja ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy olej bardzo powoli, i stopniowo mąkę przesianą przez sito wraz z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą łyżką - dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Teraz dorzucamy sparzone i obtoczone w mace bakalie, delikatnie mieszając łączymy z masą.Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego
Sajkofanka smakujest idealnie kruche i niezawodne ciasto, w którym rozsmakowałam się przy okazji tarty ze śliwkami , a nadzieniem cukinia na pierzynce z ziołowego serka. Mniam mniam... wcinaliśmy, aż się uszy trzęsły ;) Składniki: Na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego tymianku 150 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnego jogurtu Na nadzienie: 2 cukinie (żółta
Domowa Cookierenka Agimasę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych śliwek -mleko około 400 ml -białe wino półwytrawne Śliwki siekamy na małe kawałki i zalewamy
BaRepas