ciekawa, czy taka kombinacja składników da jakiś smaczny efekt. Nie zawiodłam się. ;) Tylko spód odrobinkę za twardy wyszedł. Natomiast wypełnienie - niebo!.. oj, nie sądziłam, że połączenie kakao z suszonymi śliwkami aż tak mi zasmakuje. :D W końcu znalazłam swoją ulubioną wersję zdrowej czekolady. I wierzcie lub nie - jest o wiele, wieeele lepsza od tradycyjnej! Składniki : na ryżowy spód(...)oleju kokosowego 150 śliwek suszonych szczypta soli Śliwki namaczamy w ciepłej wodzie. Kaszę jaglaną prażymy w garnuszku, zalewamy ok. 2,5 szklanki wody i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Dokładnie blendujemy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Namoczone śliwki odcedzamy i również blendujemy. Z lodówki wyjmujemy ciasto, rozmrażamy. Wylepiamy nim dno i boki
Kuchnia Ellieciasta) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej 1 1/2 kostki masła (zrobiłam z 2 kostek) dodatkowo: 50 dag suszonych śliwek które zostały zamoczone przez noc w alkoholu wcześniej upieczony cienki biszkopt kakaowy Wykonanie: ciasto orzechowe Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dołączyć resztę składników i delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto upiec. krem
PychotkaaaSkładniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 2 żółtka 2 łyżki czubate gęstej, kwaśnej śmietany 18% 100 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 125 ml mleka 110 g cukru 180 g mleka w proszku 100 g gorzkiej czekolady Ponadto: 100 g suszonych wiśni 150 g suszonej żurawiny 100 g suszonych śliwek 50 g drobno pokrojonych(...)minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości około 1 - 1,5 cm, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze (24x28), z resztek uformować wałeczki i ułożyć na brzegach, lekko docisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 20 minut. Suszone wiśnie i żurawinę sparzyć wrzątkiem, osączyć. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki
Zakątek rozkoszy kulinarnychpyszne migdałowo-kokosowe) i dzień od razu staję się trochę lepszy :) Może nie wygląda najbardziej efektownie (ale nie oceniajcie książki po okładce:) ciasto jest przeeepyszne :) Składniki : 3 kwaśne jabłka 1 banan ok 100 g suszonych śliwek ok 10 orzechów włoskich płaska łyżeczka sody łyżeczka przyprawy do pierników łyżeczka dosyć czubata kakao 2 jajka pół szklanki(...)możemy lekko ubić tłuczkiem do ziemniaków, żeby była bardziej spójna, masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok 45-60 minut w temperaturze 180 stopni , sprawdzając patyczkiem czy ciasto się upiekło, ciasto wyjmujemy z blaszki dopiero jak całkowicie ostygnie. Smacznego:) Do przygotowania przepisu zainspirował mnie ten przepis
zdrowa vege kuchniaKeks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie - również zakocha się w tym cieście. Mocno bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii. Mmmm...Klasyczny Keks z Bakaliami - Składniki:szklanka mąki(...)pieczeniaszczypta soliok. 350 g bakaliiu mnie: 25 g orzechów włoskich25 g orzechów laskowych25 g migdałów30 g rodzynek50 g kandyzowanych owoców35 g suszonych śliwek25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej40 g suszonych moreli40 g suszonych daktyliLukier:1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki ciepłej wody owoce kandyzowane na dekoracje (opcjonalnie)Klasyczny Keks z Bakaliami - Sposób przygotowania:Migdały oraz rodzynki zalewamy wrzątkiem
Słodka Stronalekko wytrawne że względu na na suszone śliwki Polskie w dymie.Wypróbujcie ten przepis bo jest naprawdę świetny.Myślę , że wielu z Was ten przepis doda do swego odświętnego menu na stałe.Zapraszam!. Ciasto: *********************** 30 dag.mąki 1 jajko szczypta soli 1/2 szkl.ciepłej wody Farsz: ********************** śliwki suszone wędzone lub kalifornijskie 5 dag.marcepanu ***************************** Z podanych składników
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprawdę, to moja babcia miała imieniny i długo zastanawiałam się co jej przygotować, bo słodkiego nie może i wielu słodyczy nie lubi. Wpadłam na pomysł ulepszenia mojego ciasta marchewkowego i udekorowaniu. Tort zdał egzamin! Możecie też taki przygotować bez żadnej okazji, a na spotkanie z bliskimi jest idealny. Składniki: 300 g startej marchewki 3 jajka 150 g roztopionego masła(...)cynamonu odrobina gałki muszkatołowej masa 250 g serka mascarpone 100 g cukru sok z 1 cytryny skórka z cytryny do dekoracji: orzechy, suszone śliwki i mięta Wszystkie produkty znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasto dobrze ze sobą mieszamy i przerzucamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy średnica 24 cm ( ja użyłam 26 cm dlatego ciasto jest trochę niższe
Niezły Młynekjest ich maksymalnie kilka sztuk, ale mimo to cukiernicy mają spore pole do popisu. Są prostokątne, owalne placki z różnych gatunków ciasta (kruche, makaronikowe, marcepanowe biszkoptowe) lub ze smażonych owoców ułożonych na opłatkach (pomarańczowe, jabłkowe, z suszonych śliwek, pigwy), z dodatkiem przypraw aromatycznych (wanilia, cynamon, goździki itp.) oraz często bakali (rodzynki, skórka pomarańczowa, cykata, daktyle, figi, słodkie i gorzkie(...)jest jego wygląd, dlatego dużo czasu poświęca się na jego udekorowanie. Powierzchnia mazurków pokrywa się przeważnie warstwą lukru i bogato zdobi konfiturami, polewą czekoladową, lukrem, kolorowymi posypkami, migdałami, orzechami, suszonymi oraz kandyzowanymi owocami, które są układane w ciekawe wzory. Istnieje kilkaset przepisów mazurków o ogromnej skali smaków i aromatów. Są typową polską ozdobą stołu wielkanocnego. Sernik Dawniej, ze względu
Ciastka - domowe słodkościsosem chrzanowym*, brokuły (vegan) *z mleczka kokosowego i chrzanu kluski śląskie z sosem pieczarkowym (vegan) pierogi gryczane z farszem z czerwonej fasoli-suszonych śliwek-tahini (vegan) muszę jeszcze popracować nad gryczanym ciastem, bo fajne, ale strasznie kruche mi wyszło, co widać po nie do końca ładnych pierogach, ale dobre :D tortilla z marchewką, kapustą, awokado, pieczonymi
More food, love and dreamskeks. W smaku jest idealny. Lekko rumowy, bakaliowy, maślano-piaskowy. Do keksu dodajemy różne bakalie: rodzynki, figi suszone, morele suszone, śliwki suszone, można też dodać orzechy (jak ktoś lubi). Polecam bo ciasto jest naprawdę bardzo dobre. Niech dowodem na to będzie fakt, że nie zdążyliśmy zrobić więcej zdjęć jak to, które zamieściłam poniżej. ;) Keks PRZEPIS
coolinarnastrefa.blogspot.comoraz dodałem sporo suszonych śliwek, których słodycz fajnie przełamuje smak. Myślę, że ta tarta z kapustą kiszoną może być świetnym daniem na wigilijny stół, dlatego postanowiłem dłużej nie czekać i już dzisiaj podzielić się z Wami tym przepisem. Może zagości i u Was wśród tradycyjnych 12 potraw? ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto bezglutenowe(...)łyżeczki soli 1 całe jajko 120 g masła Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 200 g suszonych śliwek 1 duża cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka oleju kokosowego sól, czarny pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto bezglutenowe Mąki wymieszaj w misce wraz z solą. Wbij jajko i posiekaj masło. Zagnieć ciasto i wstaw
Food Squaremaliny (ilość taka aby pokryć wierzch ciasta), u mnie dodatkowo garść żurawiny suszonej cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wymieszać łyżką lub trzepaczką na gładkie, gęse ciasto. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć owoce - wypestkowane śliwki skórką do dołu i maliny. Piec w 170'C około 50 minut
Cakes By Kejtprezentowania. No cóż, może za tydzień będzie lepiej. Składniki ciasto 1 szklanka mąki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 150g masła 3 żółtka 1/4 szklanki zimnej wody 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli masło do wysmarowania formy nadzienie 1 słoik konfitur ze śliwek 100g śliwek suszonych pół szklanki miodu pitnego Sposób przygotowania Mąkę, cukier(...)masło dokładnie posiakać (może być w malakserze). Dodać żółtka i wodę, i zagnieść ciasto. Zostawić w lodówce na godzinę. Śliwki pokroić w paseczki i zalać miodem. Zostawić na godzinę w lodówce. Po tym czasie podzielić ciasto w proporcji 2:1. Większą część rozwałkować i wyłożyć nim formę do ciasta posmarowaną wcześniej masłem. Nakłuć widelcem. Podpiec 15 minut w piekarniku rozgrzanym
W kuchni wieczoremnakładem pracy, zużywając resztki powstaje całkiem pyszny deser. Bo w mojej kuchni nic nie może się zmarnować. Składniki: 350 g czerstwego ciasta 300 g herbatników 1/2 szklanki mleka 2 szklanki bakalii (orzechy, żurawina, rodzynki, suszone śliwki, skórki kandyzowane) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki rumu (lub mniej jeśli ktoś nie lubi mocnego smaku) na polewę: 1/2 kostki masła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia