ciasto suszona śliwka - 500 przepisów (strona:20/34)

Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i ziołami 138

soli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/3 szklanki posiekanych suszonych śliwek 1 małe jabłko Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i ziołami. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, dodać je do suchych składników razem z śliwkami. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść

Gotuj Sam!
Puszyste maślane bułeczki z lukrem 136

masła szklanka suszonych owoców ( morele, rodzynki, śliwki ) 1/4 szklanki cukru jajko   Lukier: 10 łyżek cukru pudru łyżka wrzątku łyżka soku z cytryny   Sposób wykonania: Wymieszać mleko, cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dosypać mąkę , cynamon i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać jajko i posiekane owoce suszone. Wyrobić ciasto ( można robotem kuchennym ). Przykryć ciasto ściereczką

Słodkości i nie tylko
masło miodowe 112

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 100 g masła 6 -7 łyżek miodu opcjonalnie dodatki: cynamon posiekane suszone owoce np. figi, śliwki, morele, rodzynki posiekane orzechy wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Piernikowe uszka z żurawiną 130

Pomysł przyszedł mi do głowy spontanicznie. Tak samo jak modyfikacja piernikowego ciasta o proszek budyniowy :) pięknie pachną, doskonale smakują, a do tego oryginalnie wyglądają! :) można je dodatkowo polukrować lub polać czekoladą jasną lub ciemną. Ja tego nie robiłam, bo po pierwsze nie każdy u mnie lubi dodatkowe dekoracje, a po drugie zwyczajnie mi się nie chciało ;) i tak się przy(...)popsuć, a i tak dobrze, że po wieczornym pieczeniu do rana te kilka sztuk (pieczone jako ostatnie) uchowałam do zdjęć ;) W tym przepisie żurawinę można zastąpić innym suszonym owocem, np. śliwką czy morelą. Mogą to być również wiśnie z kompotu czy po prostu dżem/gęsta marmolada. Składniki: około 3 szkl. mąki 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła

Kolorowy Przepisownik
owsianka na wodzie 137

składniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 2 łyżeczki maku 2 łyżeczki wiórek kokosowych 2 łyżeczki siemienia lnianego 3 suszone śliwki 5 migdałów 1/2 łyżeczki

Domowy Smak Jedzenia
zapiekane śliwki z boczkiem 125

składniki: 30 śliwek kalifornijskich suszonych 30 plasterków boczku wędzonego 30 połówek orzecha włoskiego gorąca woda 30 wykałaczek wykonanie: Śliwki zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami 141

się na swoją kolej. Oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące. Zniknęło z mojego stołu w ekspresowym tempie. Na pewno będzie gościło na moim stole podczas świąt. Można dodać do niego przyprawę do piernika, dzięki czemu nadamy mu bardziej świąteczny charakter. Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami   Składniki: 120 g mąki(...)być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Świeże śliwki kroimy na ćwiartki i zasypujemy cukrem. Odkładamy aby puściły sok. Suszone śliwki i orzechy siekamy na drobniejsze kawałki. Do orzechów, śliwek, mieszanki keksowej i żurawiny dodajemy pół łyżki mąki, mieszamy tak aby bakalie dokładnie obtoczyły się w mące. Masło umieszczamy w misie miksera i ucieramy

Mania Gotowania
Baba muślinowa z bakaliami i szafranem 88

wytwornej baby. Przepisów na ten pyszny i charakterystyczny dla świąt Wielkiej Nocy wypiek jest mnóstwo i z pewnością każdy ma swój ulubiony, z którego co roku pieczołowicie przygotowuje to ciasto. Jednak być może zachęcę Was do wypróbowania czegoś nowego :) Przepis na tę babkę znalazłam w jednym z numerów magazynu „Kuchnia”. Upiekłam na spróbowanie i muszę przyznać, że na pewno zrobię(...)białka szczypta soli 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej 160 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g masła 150 g bakalii (rodzynki, morele, suszone śliwki, żurawina) gotowa polewa czekoladowa Wykonanie: Szafran moczymy w letnim mleku. Jajka, żółtka i cukier ubijamy na puszystą, jasną masę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy

MyCookBook.pl
Chleb z suszonymi śliwkami i żurawiną 134

suszonej żurawiny ok 150 g suszonych śliwek Przygotowanie W misce rozcieramy drożdże z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki wody. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do drugiej miski wsypujemy obydwie mąki, sól, posiekane śliwki i żurawinę i mieszamy. Do sypkich produktów dodajemy wyrośnięte drożdże i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i ciasto odstawiamy

e-PrzepisyKulinarne
limonkowy nerkownik polewą malinową przykryty 117

kęsie. SKŁADNIKI: SPÓD 100g migdałów 8 suszonych śliwek 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki wody MASA szklanka nerkowców (180g) 1/2 łyżeczki cynamonu sok z połowy limonki POLEWA łyżka mleka kokosowego 2 garści malin łyżka ksylitolu WYKONANIE: Śliwki zalewamy wrzącą wodą na ok 15 min, następnie blędujemy je z pozostałymi składnikami na spód ciasta- po zblendowaniu przekładamy do aluminiowej formy

healthy dreams
Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami 160

średnie jajko 3 pełne łyżki miodu 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków migdałowych (użyłam Bakalland) 1 łyżeczka cynamonu 300 g marcepanu kilka łyżek amaretto, rumu lub soku pomarańczowego cukier puder(...)suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków migdałowych (użyłam Bakalland) 1 łyżeczka cynamonu 300 g marcepanu kilka łyżek amaretto, rumu lub soku pomarańczowego cukier puder do posypania'; document.write(" "); Amaretto lub rum (ewentualnie sok pomarańczowy) podgrzewamy. Suszone owoce (te większe pokrojone na mniejsze części) zalewamy gorącym płynem. Mieszamy, przykrywamy

Poezja smaku
Babka ze starego receptu (Kobieta ze… chyba się zagalopowałem w tych tłumaczeniach ;) ) 134

Już 2 tydnie 1 tymu spominoł 2 żech sam 3 ło staryj ksi ō nżce, 4 co mi j ō m 5 porzyczała k ō mratka

Chop w kuchni
Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 161

startej gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Śliwki kroimy na drobną kostkę, a daktyle na plasterki. W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę  z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.  Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie

Moniki Smakołyki
Ekspresowy chleb z mąki krupczatki 116

słonecznika ½ szklanki pestek dyni garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych garść orzechów nerkowca garść migdałów 10 suszonych śliwek 1 łyżka czarnuszki (plus do posypania) oliwa do posmarowania formy * PRZYGOTOWANIE Ekspresowy chleb z mąki krupczatki w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i oliwkami W misce połącz wszystkie suche składniki, pokrusz drożdże i dodaj pokrojone w paski pomidory oraz(...)wymieszaj drewnianą łyżką. Miskę przykryj suchą ściereczką i odstaw na 20 minut, po tym czasie wymieszaj ponownie. Keksówkę o wymiarach 40x12 cm posmaruj oliwą i przełóż do niej ciasto. Masę wyrównaj szpatułką i odstaw na kolejne 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Chleb posyp dodatkową porcją ziół i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 50 minut

Food Square