kuchni. Z dużym wyborem mak mogę kombinować na wszystkie sposoby. Tym razem upiekłam ciasto z maki jaglanej, dodatkowo dodałam mak i śliwki. Coś pysznego! Składniki: 2 jajka 1 banan 4 łyżki mąki jaglanej 10 tabletek słodziku szczypta proszku do pieczenia 1 płaska łyżka maku 4 suszone śliwki aromat Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie
Truskawkowa Fiestaużyłam śliwek kalifornijskich ze sklepu Pana Marka- ze sklepu od Skworcu Suszone śliwki kalifornijskie bez pestek charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ale do dzieła, robimy zdrowe, aromatyczne pierogi. Wyjmij śliwki z opakowania i włóż do szklanej miski, posyp cukrem, odstaw na chwilkę. Robimy ciasto na pierogi. Składniki 3 szklanki mąki 1 jajko ok. 1/2–2/3 szklanki wody
Z Kuchni Do Kuchnikapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab i karkówka już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości- farsz do gołąbków też już gotowy. Przypominam, że menu
Kuchnia Beatypicia herbatę lipową, natomiast tradycyjne ciasta i ciasteczka na deser, zastępowano tzw. ciasteczkami wiekuistymi, nazywanymi tak z powodu wyjątkowej trwałości (można je jeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście żywiono się także żurem postnym, kartoflami, gotowaną i surową kwaszoną kapustą, gotowaną brukwią, śliwkami suszonymi, rozgotowanymi na gęstą zupę. Często tłuste mięsa, cukier(...)łyżkami mąki. Odstawić przykryte na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z solą, następnie w wykopany po środki dołeczek wlać rozczyn drożdżowy, następnie zagnieść miękkie ciasto (jeśli będzie za suche, można dodać jeszcze trochę wody). Na koniec w czasie zagniatania dodać oliwę. Kulkę ciasta podzielić na dwie części, każdy wywałkować na ~40cm krążek (my całością ciasta
Przepysznik - BLW i nie tylkożeby dodać do niego orzechy i to na pewno był strzał w dziesiątkę, bo połączenie czekolady i chrupiących orzechów zawsze i każdemu smakuje. Dodałam również od siebie trochę suszonych śliwek, bo takie połączenie też lubię, choć następnym razem dodam ich więcej. Po prostu, nie mogę się doczekać, co też wymyśliły inne Piekarki i co też smakowitego przygotowały(...)szkl) ciepłej wody330 g (2 i 2/3 szkl) mąki chlebowej150 g rodzynek50 g suszonych śliwek80 g orzechów laskowych8 g (1 i 1/2 łyżeczki) soli20 g (2 i 1/2 łyżki) gorzkiego kakao* dokarmionego 12-24h wcześniejPrzygotowanie:1. Wymieszać rodzynki z orzechami i pokrojonymi śliwkami.2. W drugiej misce przesiać mąkę, sól i kakao.3. W trzeciej -największej- misce wymieszać zakwas
UgotujmyTo.plłyżeczka proszku do pieczenia szczypta dowolnego barwnika lub kilku barwników 500 ml śmietanki kremówki 3 -4 łyżki żelatyny 125 ml gorącej wody 3 łyżki cukru pudru suszone śliwki, daktyle , rodzynki Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem(...)obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Ciasto przełożyć do foremki, a następnie wykałaczką namoczoną w barwniku zrobiłam takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Wystudzić i przekroić na połowę. Żelatynę rozpuścić w wodzie, odstawić.Śmietanę ubić razem z cukrem, dodać żelatynę , wymieszać.Dodać suszone owoce i znów wymieszać.3/4 masy wyłożyć
Moje domowe kucharzeniebyć twardsze, żeby utrzymało nadzienie. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Farsz: 2 puszki masy makowej szklanka rodzynek szklanka orzechów włoskich pół szklanki śliwek wędzonych dwie łyżki miodu pół szklanki suszonych moreli pół szklanki suszonej żurawiny pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy cynamon
ladykitchenjedząc je... jemy zupełnie inne ciasto. Dodam,że jest wilgotne, pełne owoców i pyszne! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 4-5 łyżek gorzkiego kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag rodzynek 10 dag orzechów włoskich 5-7 sztuk. śliwek suszonych 2 jabłka 2 gruszki Na wolnym ogniu(...)sztywną pianę. Pozostałe cztery żółtka wymieszałam z wystudzoną masą kakaową. dodałam dwie szklanki mąki i trzy łyżeczki proszku do pieczenia. Masę dokładnie wymieszałam. Orzechy i śliwki pokroiłam na części. Rodzynki zalałam na chwilę gorącą wodą i odsączyłam je z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Następnie dodałam bakalie do masy. Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki
potrawyregionalnemocnej kawy (odcedzonej z paproszków) po ½ szklanki orzechów i suszonych owoców, drobno posiekanych (ja użyłam nerkowców, daktyli, migdałów, moreli, śliwek, żurawiny i rodzynek). Przygotowanie jest banalnie proste – wszystko razem zagnieść. Ja robię to w mikserze planetarnym. Jeśli zagniatacie ręką, to najpierw wymieszajcie łyżką, bo ciasto się bardzo klei. Ma mieć konsystencję mokrej gliny. Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem
ladykitchengarść jagód goji suszona śliwka suszony daktyl suszona morela suszona figa garść suszonych czereśni /DAJEMY WSZYSTKIE MOŻLIWE BAKALIE JAKIE POSIADAMY/ WYKONANIE: suszone owoce siekamy na mniejsze kawałki, mieszamy z mąką, płatkami i nasionami chia całość zalewamy mlekiem sojowym, dokładnie mieszamy do formy wyłożonej folią spożywczą/aluminiowej formy przelewamy ciasto- odstawiamy na noc do lodówki
healthy dreamspieczenia 1 kieliszek wódki 250 g bakalii (użyłam daktyli, orzechów, rodzynek, suszonych śliwek, skórki kandyzowanej i mieszanki keksowej) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy. Wlać wódkę. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki na babkę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji(...)mniejszą) wykładamy papierem lub folią. Układamy warstwę herbatników. Wylewamy połowę masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników. Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przykładowa polewa czekoladowa I: 3 czubate łyżki masła, 3-4 łyżki cukru
Poezja smakucieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej one trafiają do środka. W dużych ilościach! Praktyczne i pyszne! Składniki: 5 jajek szklanka cukru szklanka miodu szklanka mleka lub maślanki 1/4 szklanki oleju 3 i pół szklanki mąki płaska łyżeczka sody oczyszczonej półtora szklanki orzechów włoskich (posiekanych grubo) 50 g suszonych śliwek bez pestek po 2 łyżki(...)mokrego i miksujemy całość na gładką masę Pieczemy w 180 stopniach przez 50 min (góra i dół bez termoobiegu) w keksówce posmarowanej masłem. Pamiętaj, że piernik urośnie, więc wlewamy ciasto tylko do 3/4 wysokości formy. Kiedy piernik ostygnie smarujemy środek polewą zrobioną z serka mascarpone wymieszanego z cytryną i posypujemy kamyczkami do dekoracji
Ugotowane pozamiatanemąki 150 – 170 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 150 g zmielonych migdałów lub orzechów 80 g posiekanych migdałów lub orzechów 50 g suszonych śliwek, drobno posiekanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki proszku do pieczenia 230 ml mleka dodatkowo: 2 opakowania(...)opłatków wycinamy kółka o średnicy 6 cm (z jednego opłatka wychodzi 4 kółka) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde kółko wykładamy po 1 kopiatej łyżeczce ciasta, formujemy. Pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Po upieczeniu dekorujemy lukrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie. (Wyszło
Domowy Smak JedzeniaOwoce suszone tradycyjne 700 g – można użyć w innych proporcjach – 200 g jasnych rodzynek – 200 g śliwek suszonych – 200 g moreli suszonych – 100 g suszonej żurawiny Owoce suszone egzotyczne 450 g – można użyć dodatkowo lub zamiennie, w innych proporcjach, np. papaję(...)kandyzowanej skórki z cytryny lub limonki – 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy Razem bakalie 1800 g Pozostałe składniki: – 400 ml brandy do ciasta oraz dodatkowo 100 ml łyżki do polania ciasta – 250 g cukru trzcinowego – 250 g masła – 4 jajka – 200 g mąki pszennej – 1 łyżeczka mielonego imbiru
To co kocham