tych którzy dalej nie mają pomysłu-przypominam 12 najpopularniejszych ciast na moim blogu-może znajdziecie coś dla siebie... Orzechowa pychotka -po przepis klikajcie TUTAJ Piernik z herbatą- po przepis kliknijcie TUTAJ Porzeczkowiec- po przepis klikajcie TUTAJ Strucla serowa -po przepis klikajcie TUTAJ Delicja bananowa -po przepis klikajcie TUTAJ Sernik hałwowy -po przepis klikajcie TUTAJ Czekoladowa stefanka -po przepis
Swojskie jedzonkoPewnie nikomu w taki upał nie będzie się chciało piec, ale może na weekend trochę się ochłodzi a wtedy przepis będzie jak znalazł ;) Zwłaszcza, że to ciasto świetnie nadaje się na ciepłe dni, bo delikatny biszkopt i masa serowa z dodatkiem cytrynowej galaretki jest lekka i nie za słodka, pycha! :) Składniki na blachę o wymiarach 20x36 cm: (Inspiracja: " Kuchnia domowa(...)szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego (lub gotowego do serników) 3 łyżki cukru 400-500 ml śmietanki 30% 1 opakowanie śmietan-fixu 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wrzątku 2 łyżki cukru pudru Warstwa kokosowa: 50 g masła
Simply Foodczekam na sugestie;) Ciasto: 530 g mąki 2,5 łyżeczki sody 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki imbiru 200 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 400 ml oleju 7 jajek 200 g brązowego cukru 600 g pure z dyni Krem: 600 g mielonego gęstego sera na sernik 1,5 szkl(...)rozpuszczonego cukru dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy energicznie do połączenia (około 2 minuty). Następnie dodajemy kremówkę, mieszamy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy sól oraz przyprawy. Studzimy. Ciasto dyniowe kroimy na trzy blaty. Przekładamy je masą serową. Boki tortu również dekorujemy serową masą. Rant dekorujemy gęstym, zimnym karmelem. Oprószamy delikatnie cynamonem
Smaki Na Talerzupolecam… (przepis autorki) Ciasto z kremem dyniowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem serowy: 350g zmielonego twarogu (użyłam gotowego sera na sernik „Mój ulubiony(...)chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Mała Cukierenkaa w dodatku lubicie kakao to ten sernik jest właśnie dla Was. Dzięki mascarpone nie jest ciężki ani zbity i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis znalazłam na blogu u siostry i zmodyfikowałam go po swojemu. To co zabieracie się za pieczenie? ;)Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm: ciasto: 400 g mąki 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku
Ze smakiem i z pasjąSernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką to wyjątkowo smaczny deser idealny w upalne letnie dni. Ten pyszny, puszysty, delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu sernik zachwyci kubki smakowe wszystkim miłośnikom deserów z serkiem mascarpone. składniki na tortownicę 23 cm 300 g ciastek zbożowych ( np. Bonitki ) 70 g masła 500 g serka mascarpone 350 ml śmietanki(...)wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypujemy zmieszane z masłem ciastka i starannie rozprowadzamy je łyżką lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w sześciu łyżkach gorącej wody a następnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt
Smakowite DaniaPojawiły się pierwsze truskawki, a u mnie już od tygodnia trwa truskawkowy zawrót głowy 😁 Dziś zapraszam na lekkie truskawkowe ciasto bez pieczenia z polewą z gorzkiej
Kuchnia MagdaLenyCiasto biszkoptowe to lekkie, puszyste ciasto idealny fundament do zrobienia pysznego tortu, ciast z galaretką, rolad czy biszkoptów. Robiąc ciasto biszkoptowe musimy pamiętać o jednej ważnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Na kruchym słodkim spodzie królują orzeźwiające winne jabłka. Kropką nad „i” jest warstwa serowa . Niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy. Przygotowanie tego ciasta zajmie kilka
Wanilia i KardamonKtóż z Nas nie lubi czekolady? Jak powiedział Michael Levine: „Z chemicznego punktu widzenia czekolada to najbardziej perfekcyjny pokarm na świecie." W myśl tego stwierdzenia pomyślałam
Kuchenne aromatypochwaliła, więc coś musi w nim być. Wydaje mi się, że idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole - wygląda bardzo ładnie, a smakuje wyjątkowo. Goście z pewnością nie będą rozczarowani. Sernik czekoladowo-cytrynowy z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła 1 łyżka kakao masa serowa: 700 g serka(...)ciasta, wymieszać. Do pozostałej masy wlać sok z cytryny, wymieszać. Na schłodzony spód wylać masę czekoladową, na wierzch delikatnie, żeby się nie wymieszały, cytrynową. Wierzch posypać kruszonką. Piec w 160 st. C. przez 60-70 minut, aż masa serowa się zetnie. Na koniec podnieść temperaturę do 200 st. C. i podpiekać 5-10 minut, aż kruszonka się zrumieni. Sernik
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNie wiem jakie jest pochodzenie tej zupy. Przepis dostałam od Izy - mojej koleżanki z redakcji. Ponieważ zawierał składniki, które są bardzo często używane na Bliskim Wschodzie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMój sernik krakowski, a właściwie nie mój, tylko znaleziony na Tesco i zrobiony przeze mnie:) To już ostatni przepis, który wykorzystałam na święta. Teraz tylko pozostaje upichcić coś na bieżąco. Proponuję zmniejszyć ilość cukru w masie serowej. Te pół szklanki można sobie spokojnie odpuścić. Ciasto: 50 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru
Ciasteczkowy PotwórDzisiaj propozycja na sernik na zimno choć sera w nim nie ma :) „Masa serowa” powstaje przy użyciu jogurtu naturalnego oraz śmietany kremówki z dodatkiem borówek. Te ostatnie można oczywiście dowolnie zamienić na jagody, maliny etc. Z połączenia jogurtu i kremówki powstaje nam delikatne, aromatyczne i lekkie ciasto, idealne na upalne letnie dni. :) Ilość porcji: Mała blacha ciasta Składniki: Spód
Kolizje Smaków