kawałek ciasta zdobi dodatkowo krem. Na krem nałożyłam perełki pomarańczowe od NatureAndMe Perełki stanowią nie tylko piękną ozdobą, ale również wzbogacają smak i przełamują słodycz kremu. Są delikatnie kwaskowate. Moi goście byli zachwyceni. Dlatego polecam i Wam. Dzisiejszy chałwowiec bez pieczenia powstał na bazie sera Wieluń Mój Ulubiony . Szczerze polecam Wam ten ser. Idealny do serników, najróżniejszych(...)krem – u mnie nadzienie cukiernicze o smaku adwoatowym Lauretta cukier puder Przygotowanie: Foremkę wykładamy herbatnikami (u mnie na spodzie kakaowe). Warto wcześniej foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, aby ciasto się łatwiej wyciągało. Do miski wkruszamy chałwę, dodajemy ser i mieszamy całość wstępnie łyżką. Mleko mieszamy dokładnie z budyniem i mąką ziemniaczaną. W garnku z grubszym dnem rozpuszczamy masło
Słodkie okruszkinieco zmodyfikowany - do ciasta dodajemy też odrobinę kardamonu, a zamiast rodzynek autorka proponuje suszone wiśnie. Niestety, takowych nie miałam, powróciłam więc do rodzynkowej tradycji.Wyszły boskie - niesamowicie mięciutkie, delikatne, maślane. Z nutą szafranu, która bardzo mi do gustu przypadła - a było to moje pierwsze z nim w kuchni spotkanie. Gdzieś mam zapisany przepis na szafranowy sernik - koniecznie muszę(...)rozpuścić i przestudzić.Mąkę przesiać, wymieszać z kardamonem, cukrem i solą. Drożdże rozpuścić w mleku, wlać masło, wymieszać. Partiami wsypywać mąkę, a na końcu dodać roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić.Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić.Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych część. Z każdej uformować wałeczek, a następnie zawinąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzewierzch wykładamy resztę ciasta, można je pokruszyć, przykrywając ser, formę z ciastem włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, ja piekę tak 20 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę kolejne 30-35 minut, po upieczeniu lekko uchylam drzwiczki od piekarnika i tak zostawiam sernik by lekko przestygł
KUCHNIA POLSKArównież tartą serową). Adresowany do miłośników bardzo czekoladowych, wytrawnych wypieków. Sernik na pewno zaspokoi apetyt na czekoladę nawet najbardziej wymagających czekoholikówJDla mnie idealne połączenie: czekolada plus wiśnie… SERNIK CZEKOLADOWY Z MASĄ WIŚNIOWĄSkładniki: Masa sernikowa: · 500 g twarogu sernikowego(...)szklanki cukru · 2 łyżki kakao · 2 łyżki wody Ciasto kruche: · 300 g mąki · 150 g zimnego masła
Mania Gotowania**************************** I znów znany zapewne wielu scenariusz: otwierasz lodówkę, a tam straszą Cię swoją obecnością przejrzałe banany, które aż wołają, by je zjeść. Mam rację? Ile można
W kuchni Karmel-itkimóc cieszyć się z prawdziwej rozkoszy jaką daje jedzenie tego sernika <3 Jest niebiańsko pyszny. W smaku przypomina ptasie mleczko, jest niezwykle delikatny. Przepis znalazłam na blogu http://zjemto.blox.pl/html . W przepisie zmieniłam jedynie tylko ilość cukru i dodałam polewę :) Bardzo zachęcam do upieczenia tego sernika :) Wymiary foremki: 24x29 cm Temp. pieczenia 180C, 150C Czas pieczenia: 15 minut(...)sera trzykrotnie zmielonego ( użyłam ser President z kubełka) 6 jaj + 3 białka pozostałe z ciasta kruchego 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki cukru ( dałam 1 szklankę + 1/3 szklanki do białek) cukier waniliowy mały 2 budynie waniliowe ( proszek) Sposób przygotowania: Ciasto kruche Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło i siekamy. Następnie cukier puder, żółtka i proszek
Różne smaki w kuchniIdealny, letni deser - Cytrynowy Puch, czyli delikatna, puszysta, mocno cytrynowa pianka z chrupiąca, kokosową kruszonką... Ciasto jest intensywnie cytrynowe, bardzo orzeźwiające i znika błyskawicznie z talerzyków
Słodko-Słony Świat IlonyWprawdzie kuchnia działa dopiero na pół gwizdka, ale już coś tam udaje się powoli wyczarować. Po dość długiej przerwie witam więc Was pysznym
To co kochamChcesz urozmaicić smak swoich wypieków? Spróbuj dodać pyszną kruszonkę! Świetnie smakuje również jako dodatek do zimnych deserów lub jako spód pod sernik (tylko wtedy należy
Tradycyjna Kuchniarusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec , aromatyczny sernik , czy pachnący placek drożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele! Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego ciasta drożdżowego – moje ulubione bożonarodzeniowe słodkości. A jednocześnie jest to specjał do przygotowania
Grunt to przepis!Dzisiaj zapraszam na kakaową babkę z serem. Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, ale co ważniejsze, pyszne! Czekoladowy smak ciasta idealnie współgra
Rozpustne gotowanieMój narzeczony uwielbia serniki, dlatego postanowiłam zrobić mu sernik. Padło na tak zwany sernik nowojorski na kruchy spodzie. Składniki Spód: 2 żółtka 300 g mąki 100 g cukru 200 g masła Masa serowa 800 g serków Philadelphia 150 g śmietany 18% 1 i 1/4 szklanki cukru 3 jajka 1/4 szklanki mąki 3/4 aromatu waniliowego Wierzch(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło siekamy na małe kawałki, mąkę przesiewamy, dodajemy masło, żółtka i cukier. Zagniatamy ciasto, ciasta nie należy wyrabiać zbyt intensywnie i zbyt długo. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, dno i boki. Nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenie i wysypujemy
Delusional Trinedziś, Dzień Dziecka, podzielę się przepisem , który znalazłam w swoich zapiskach sprzed lat :) Pyszne , pulchne , delikatne muffinki kakaowo - serowe. Moje dzieci je uwielbiają . Jest to przepis na sernik Isaura , ja wykorzystałam go w trochę inny sposób :)Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 muffinek . Dzieci zachwycone ,a oto chodzi ;)źródło : zeszyt rodzinny Składniki: 1 i 1/2 szkl(...)miski, połączyc z jajkami , 1 szkl. cukru, masłem , budyniem. Gotowe muffinki polewamy wcześniej odstawioną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi Następnie przelewamy do formy muffinkowej na zmianę łyżkę ciasta kakaowego , łyżkę sera i znowu łyżkę ciasta ciemnego. ( łyżki nie za duże bo może zabraknąc ciasta ciemnego - tak jak w moim przypadku ;) Piekłam ok. 40 minut w temp
Słodkości i nie tylkojesteśmy wielkimi fanami tart – i tych słodkich i tych wytrawnych – dlatego też opcja na słodko z dynią musiała się pojawić na naszym blogu konsystencja farszu przypomina nieco sernik więc warto wypróbować Składniki na spód tarty: - 300 g mąki pszennej - 200 g masła - 70 g cukru pudru - starta skórka z połowy pomarańczy Składniki na masę dyniową(...)piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie robimy spód tarty. Do robota wrzucamy mąkę oraz cukier puder i razem mieszamy, a następnie dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni
Kuchenne Wariacje