świętach, w związku z tym pora na regularne przedstawianie Wam moich tegorocznych wypieków świątecznych :) Dzisiaj sernik z bezą orzechową, który zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz i wyglądał tak apetycznie, że postanowiłyśmy go wypróbować i faktycznie warto było :)Składniki:Ciasto:- 30 dag mąki- 10 dag cukru pudru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 10 dag masła- 1 łyżka
Zainspirowana w kuchnipierniki, makowiec, sernik i całe mnóstwo innych pyszności nie przygotują się same. A może tak ;) Właśnie ze względu na pracowity okres tak bardzo ucieszyłam się z możliwości przetestowania robota kuchennego firmy Kohersen . Można ugotować w nim zupy, przygotować dania na parze, zrobić domowe lody i sorbety, ciąć, szatkować, smażyć, mielić i oczywiście wyrabiać ciasta. Nie byłabym sobą, gdybym testowania(...)drożdży 100 g cukru 70 g roztopionego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 500 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli Składniki na masę serową: 500 g sera na sernik 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki domowej skórki pomarańczowej 1 laska wanilii 50 g orzechów laskowych 1 opakowanie budyniu waniliowego Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia, oddzielamy żółtka od białek
CiastkozercyNiezwykle delikatny torcik, z lekkim musem z białej czekolady, na puszystym biszkopcie z poziomkami i galaretką. Smaczna odmiana po sernikach na zimno ;) Nie jest pracochłonny, ani nawet czasochłonny ;) Gwarantuję, że Was zachwyci :) Ktoś się skusi? :) Składniki na biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 60 g mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki oleju(...)cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka, wystudzić, przekroić na 2 części. Mus z białej czekolady: 100 g białej czekolady 1 łyżka oleju
Domowa cukiernia EwyCiasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 jajo 100 g masła 2 łyżki smalcu 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki łączymy razem i zagniatamy. Ciasto lekko rozwałkowujemy. Wykładamy na dużą, prostokątna formę 24 x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozciągamy dłońmi i lekko dociskamy. Na ciasto układamy(...)Składniki łączymy razem. Formujemy kulki. Układamy na wyłożonej ciastem formie. Czekoladowe ganache: 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki Śmietankę podgrzewamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia, lekkiego zgęstnienia. Polewamy zimny sernik. Dekorujemy wedle uznania. The post Sernik
Made By Mom And Sondużą, regulowaną. Przy jej pomocy mogę zrobić sernik na zimno od średnicy 15 cm do 35 cm. Prawda, że praktycznie! Sernik truskawkowy to sernik bez pieczenia czyli na zimno. Spód do sernika można zrobić z pokruszonych ciastek lub orzechów lub całkowicie z niego zrezygnować. Ja wybrałam ciastka digestive. Sernik na zimno truskawkowy smakuje i pachnie truskawkami(...)wiele lepsze...he, he...Mniejsza o to, nawet nie zwróciłam uwagi skąd pochodziły truskawki do sernika...Sernik truskawkowy jest bardzo intensywny w smaku. Truskawki dodałam do masy serowej, a sernik udekorowałam truskawkowym musem i truskawkami w białej czekoladzie. Sernik truskawkowy Składniki: 10-12 porcji Spód z ciastek 150 g ciastek digestive 50 g orzechów pekan
codojedzeniaFioletowa panienka...to lekki i orzeźwiający deser bez pieczenia - jagodowy sernik na zimno...bez sera. Puszysta masa jagodowa na biszkoptach z jagodową galaretką na wierzchu. Nikt jej się nie oprze... Niewymagające czasu i wielu składników ciasto pasuje zarówno jako niedzielny deser jak i na przyjęcie np. w formie tortu. Oprócz tego, że smakuje wyśmienicie to również ładnie się prezentuje
Kuchnia MagdaLenydół. Pieczemy w 180*C przez 20 minut i następnie w 150*C przez 70 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Polewa: Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku na wolnym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i zgęstnienia polewy . Dekorujemy ciasto
VioletoweKucharzenieMasa porcji (g), każda porcja dostarcza 240 kcal Indeks sytości (%) Krakersy 49 71 Kabanos 74 81 Sernik wiedeński 79 87 Makaron bezjajeczny gotowany 142 90 Pączek 58 97 Orzechy laskowe 38 97 Płatki kukurydziane z mlekiem 173 99 Jabłko 522 106 Ciasto drożdżowe 83 116 Ryż biały gotowany 206 119 Kasza jęczmienna gotowana 206 128 Czekolada 45 132 Grejpfrut
Powiedz dietom nieUpały nie odpuszczają, ale ciasto na niedzielę musi być. Tym razem biszkopt z brzoskwiniami i masą ze śmietany i sera. To ciasto po raz pierwszy jadłam dawno temu u koleżanki. Robiła je, jej mama. Zawsze się zajadałyśmy, było tak pyszne. Zrobiłam swoją wersję, ale myślę, że proporcje są idealne. Ciasto wszystkim smakowało :) Najbardziej mojemu tacie, zjadł cztery kawałki, jeden(...)jestem takim łasuchem :) Ciasto piekłam w blaszce 24 cm. na 34 cm. Składniki na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 500 ml śmietanki 30% 400 g. sera do serników (użyłam Mój Ulubiony z Wielunia) 3 łyżki
Agusiowe smakołykiSernikowych wariacji ciąg dalszy. Dziś upiekłam lekki sernik z orzechami, karmelem i biszkoptowo-orzechowym spodem. W smaku jest bardzo delikatny, na śmietankowych serkach typu Philadelphia. Nie za słodki, idealnie komponuje się z karmelem tworząc smaczną całość. Chrupiące orzechy nadają mu charakteru i wyrazistości. Bardzo nam smakował. Taki inny, delikatny. Dodatkową zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania oraz niewielka ilość(...)orzechowy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Na ostudzone nakładamy pozostały karmel i posypujemy pozostałymi, posiekanymi orzechami. Wstawiamy do lodówki, na kilka godzin lub całą noc. The post Sernik Karmelowo – Orzechowy appeared first on Made
Made By Mom And Sonczekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną(...)Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami (na żółtkach) Proporcje na 2 foremki o średnicy 21 cm. Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500 g mąki pszennej
Kulinarne przygody GatityOstatnio natchnęłam się w starym zeszycie na przepis który mnie bardzo zdziwił. Był to sernik na zimno w którym jednym ze składnikiem
Kulinarne życiePewnie wszyscy pamiętają to ciasto z dawnych a nawet bardzo dawnych lat ,ja ostatni raz robiłam je ponad 30 lat temu :) na zajęciach praktycznych w podstawówce
Wypieki Reneciasto z lodówki wałkujemy do rozmiarów blachy--u mnie 30x30cm .Wylepiamy ciastem blachę i podpiekamy je 10-12 minut..Ubite na sztywna piane białka na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masa serowa .którą wykładamy na podpieczony ciepły spód .Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i pieczemy sernik przez około godzinę. Jeśli wierzch sernika będzie się zbyt mocno przypiekał, przykrywamy(...)folią aluminiową. Na 15 minut przed końcem pieczenia ,obkrawamy delikatnie sernik ,wokoło od boków formy ,aby był równy ,a nie wklęsły. Boków formy nie smarujemy ,tylko dno wyścielamy papierem do pieczenia .na wierzchu posypane posiekanymi orzechami i polewą .bardzo szybko znika.. Polewa kakaowa z agarem 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy
w mojej kuchnilata temu przygotowaliśmy z mężem Wielkanoc u siebie w domu upiekłam babkę czekoladową i sernik. Teraz sytuacja się powtarza – święta też będą u nas, ale nie będzie sernika. Babka czekoladowa z przepisu mojej babci – wyszła wspaniała, (przygotowałam ją w ramach testów). Upieczona w starej babcinej, kamionkowej formie pięknie się prezentuje. W ogóle spodobał mi się pomysł odtworzenia(...)minutach porcjami dodajemy na przemian mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko oraz ekstrakt waniliowy – cały czas ucieramy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta a na samym końcu dodajemy kakao. Całość mieszamy i przenosimy do natłuszczonej formy do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 1 h. Po wyjęciu z piekarnika studzimy
Szybko Tanio Smacznie