ciasto sernik - 3500 przepisów (strona:201/234)

Sernik dyniowy w kajmaku 126

orzechy i migdały, dodaj żółtka. Przesiekaj a następnie wyrób ciasto rękami. Spód tortownicy o średnicy 20 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Papier posmaruj odrobiną masła. Dno blaszki wylep dokładnie ciastem i zrób w nim kilka nakłuć widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i podpiecz przez 15 minut. W tym czasie przygotuj masę serową. Twaróg przełóż do wyższego naczynia(...)cukru, dodaj do masy serowo-dyniowej i delikatnie wymieszaj łyżką. Wyłóż masę na podpieczony spód, wyrównaj wierzch i wstaw od razu do piekarnika (170°C). Piecz przez 1 godz. Sernik wyjmij z piekarnika i pozostaw w tortownicy do wystygnięcia. Wstaw w tortownicy do lodówki najlepiej na całą noc. Mleko wymieszaj ze śmietaną i cukrem trzcinowym w niedużym garnku. Postaw

Delicious Place
Popękane ciasteczka czekoladowe - dla gości, do herbatki, do kawki... 424

wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc. Im dłużej ciasto będzie w lodówce, tym bardziej popęka w trakcie pieczenia). 4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Z przygotowanego ciasta formujemy kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Staramy się jak najkrócej trzymać ciasto w dłoniach, żeby go zbytnio nie ogrzać. Kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy(...)Doroty Świątkowskiej. Ciasteczka idealnie nadają się na poczęstunek dla gości do kawki, lub herbatki. Dzięki przepisom Pani Doroty (które znalazłam na stronie Moje Wypieki) przygotowałam wiele fantastycznych deserów, głównie serników, między innymi Sernik Oreo oraz Sernik z gruszkami, a także mój pierwszy sernik w życiu - Sernik krówkowy. Przepisy są tak czytelne i jasne, że bez problemu

My Culinary Art
Tarta razowa z jogurtem greckim i porzeczkami 117

Lekka tarta z mąki razowej i pełnoziarnistej, z migdałami i sezamem.  Zapieczony jogurt grecki, syrop klonowy i porzeczki nadają jej niepowtarzalnego smaku.  Wilgotna o konsystencji sernika, nie wymagająca zdolności kulinarnych.  Porzeczkę czerwoną możecie śmiało zamienić na inne owoce sezonowe.  Warta wypróbowania. Przepis na okrągłą foremkę do tarty o średnicy 24 cm 45 g migdałów - użyłam migdałów(...)tłuszczu oraz  3 łyżki sezamu zmieszanego z 3  łyżkami bułki tartej. Migdały, obie mąki, cukier puder i posiekane zimne masło, włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania ciasta kruchego. Wstawić do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na posmarowaną, obsypaną sezamem i bułką tartą formę. Można formę ciastem wykleić formując wysoki rant. Schłodzić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
limonkowy nerkownik polewą malinową przykryty 118

Chyba nawet mnie ogarnął walentynkowy szał i tworzę słodkości na ten dzień. Przygotowałam wegański, limonkowy sernik z nerkowców. Jednak sam nerkownik nie jest romantyczny- co innego polany malinowo-kokosową polewą. O smaku całości rozpisywać się nie będę, bo nawet nie wiem jak ująć w słowa zachwyt, jaki ogarnia podniebienie po choćby jednym kęsie. SKŁADNIKI: SPÓD 100g migdałów 8 suszonych(...)połowy limonki POLEWA łyżka mleka kokosowego 2 garści malin łyżka ksylitolu WYKONANIE: Śliwki zalewamy wrzącą wodą na ok 15 min, następnie blędujemy je z pozostałymi składnikami na spód ciasta- po zblendowaniu przekładamy do aluminiowej formy. Nerkowce wcześniej zalewamy wodą na ok 2h. Namoczone nerkowce blendujemy z sokiem z limonki i cynamonem, następnie umieszczamy w formie jako kolejną warstwę. Maliny wrzucamy

healthy dreams
Nerkowcowe ciasto na fistaszkowym spodzie 140

Było lipcowe popołudnie, słoneczne i przyjemnie. Już od dłuższego czasu planowaliśmy spędzić je uczestnicząc w wegetariańskim festynie. Przechadzając się pomiędzy kolorowymi straganami i objadając pysznym roślinnym

Roślinna - blog wegański
2. Sernik jogurtowo-twarogowy II 142

W końcu weekend! Nie ma to jak 4 dni szkoły i 3 dni wolnego tydzień w tydzień. Niedługo sesja, więc nawał nauki przede mną, ale co

Be Fit Be Strong
Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 191

zmielonego słonecznika,   2 jajka,   skórka otarta z jednej pomarańczy,   1 łyż eczka proszku do pieczenia,   szczypta soli, masło do posmarowania formy.   Przygotowanie: Ciasto: Miękkie   masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, zmielonym słonecznikiem i skórką z pomarańczy, dodać do masła i wymieszać. Piec(...)ok.0,5 cm) i wstawić do lodówki na 10 minut. Brzegi formy można zabezpieczyć od środka przeciętą na pół koszulką biurową, jeśli użyjecie formy z obręczą ułatwi to wyjęcie sernika. Wylać pozostałą masę, chłodzić w lodówce ok. godziny. Namoczyć w wodzie 2 płatki żelatyny, odcisnąć, dodać pozostały mus grejpfrutowy, podgrzać do rozpuszczenia żelatyny, ewentualnie dosłodzić grenadiną, przestudzić, wylać na masę

SzczyptaSmaQ
MINI SERNICZKI GOTOWANE 141

Sernik na 1 kęs w formie babeczek, doskonała ozdoba wielkanocnego stołu oraz idealnie nadają się do wielkanocnego koszyczka.   SKŁADNIKI  10 babeczek 1 szkl. mąki, 2 żółtka,  3 łyżki cukru,  100 g margaryny,  szczypta soli,  1 łyżka śmietany,  1 łyżka cukru waniliowego Masa serowa: 1/5 kostki margaryny, 1 jajko, 2 łyżki cukru(...)kokosowe, olej i bułka tarta do posmarowania foremek WYKONANIE  Babeczki: Mąkę mieszamy z , cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek

słodki bratek
Sernik jogurtowy z winogronami 110

Zapraszam Was dziś na ciacho. Jest to sernik na zimno, bardzo prosty do zrobienia i pyszny. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 3 op. bitej śmietanki w proszku 7 biszkoptów podłużnych 200 g winogron bez pestek 1 galaretka przezroczysta tortownica o śred. 16 cm Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Winogrona myjemy i osuszamy(...)przekładamy jogurt, dosypujemy śmietanki i miksujemy aż masa zrobi się sztywna. Przekładamy masę jogurtową na biszkopty, wyrównujemy. Na masie jogurtowej układamy winogrona lekko je dociskając. Polewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pancakes z jagodami 112

Długo zastanawiałam się co począć z resztką jagód, które mi zostały po serniku. Chciałam je jeszcze w jakiś sposób wykorzystać tak, by nie zostały po prostu zjedzone. Dosłownie miałam ich garstkę i tak patrząc na nie i podjadając to po jednej, w końcu mnie dopadło - gruby naleśnik z jagodą. Miła odmiana śniadania po tym, jak ostatnio w pracy pożywiałam się(...)szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 jajko garść jagód Sposób przygotowania Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Gdyby było ciasto za rzadkie dodać trochę mąki. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje. Rozgrzać patelnię i nakładać ciasto.  Smażyć

pink envelope
Ciasto mus czekoladowy z malinami 2094

wymieszać z czekoladą, można chwilę delikatnie miksować, ale tylko do połączenia się składników.  Powstały mus wyłożyć na spód z herbatników posmarowany malinami i udekorować płatkami migdałów. Spód do ciasta bez pieczenia: Herbatniki rozkruszyć w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem, aby powstała forma mokrego piasku.  Na spodzie formy położyć papier do pieczenia i wyłożyć na nim herbatniki(...)się żelatyny, wystudzić. Wystudzone maliny rozsmarować na spodzie z herbatników. Jeśli mus będzie szybko zjedzony, można malin nie gotować, tylko wyłożyć spód świeżymi malinami i przykryć musem. Zobacz również: sernik czekoladowy na zimno

Kuchcik gotuje
Mazurek bezglutenowy na spodzie migdałowym 143

robiłam mazurka... chociaż mazurek uznawany jest za klasyczny wypiek wielkanocny to jakoś nigdy nie skusiło mnie jego zrobienie.  W tym roku szukałam pomysły na wypiek inny niż standardowy sernik i makowiec i wpadłam na pomysł zrobienia mazurka na spodzie z mąki migdałowej. A ponieważ zalegała mi w lodówce chałwa więc polewa została zrobiona z mieszaniny chałwy czekoladowej(...)zrobić samodzielnie: migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przesuszyć i zmielić 4-5 białek maks 1/2 szkl cukru pudru Mąkę migdałową i cukier wymieszać. Dodać białka i zagnieść ciasto. Ciasto będzie dosyć kruche. Blachę średniej wielkości nasmarować masłem/ margaryną.  Ciasto wyłożyć na blachę i wygnieść na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec maksymalnie

Ze smakiem bez glutenu
Sernik na jogurtach greckich 252

Bardzo delikatny sernik na jogurtach. Ktoś kto go je, nawet się nie domyśli, że nie ma w nim sera. Polecam!  Sernik na jogurtach greckich Składniki: 3 jogurty greckie po 400g 6 jajek 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe paczka okrągłych biszkoptów 100 g czekolady mlecznej Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)pianę z białek i znów delitanie mieszamy najlepiej drewnianą szpatułką. Dno blachy wykładamy biszkoptami. Na to wylewamy mase serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około godzinę. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku. Polewamy rozpuszczoną w kąpeli wodnej czekoladą.  Smacznego

Smaki Natalii
Sernik z borówkami 185

Zapraszam na delikatny sernik z borówkami amerykańskimi. Robi się go w 5 minut a potem do blaszki i pieczemy. Ja upiekłam go w sporej blaszce więc wyszedł mi cienki serniczek. Możecie użyć mniejszej blaszki lub podwoić ilość składników. Składniki: 250 g mascarpone 250 g ricotty 2 czubate łyżki cukru pudru 2 jajka 1 op. jasnego budyniu 200 g borówek(...)miski przekładamy mascarpone i ricottę oraz wsypujemy cukier i mieszamy trzepaczką. Dodajemy jajka i budyń oraz mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wyrównujemy oraz posypujemy borówkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
GRYCZANA TARTA SERNIKOWA Z OWOCAMI 143

Fantastyczna tarta bezglutenowa z mąki gryczanej, wypełniona sernikiem na zimno, z dodatkiem truskawek i borówek oraz galaretką krystaliczną. Masa sernikowa wykonana jest z twarogu sernikowego z dodatkiem jogurtu greckiego zamiast śmietanki kremówki, dzięki temu jest mniej kaloryczna, a w smaku delikatna i rozpływająca się w ustach. Jeżeli chodzi o spód gryczany to dla mnie jest on bezkonkurencyjny i o niebo(...)dzięki temu czuć smak owoców i prawdziwego sera - słodzona jest erytrolem z niewielkim dodatkiem cukru z wanilią ( + słodka galaretka 😉). Kawałek takiej tarty to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!  Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki gryczanej 100 g masła 1 jajko 3 łyżki erytrolu/ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 4-5 łyżek zimnej wody Nadzienie: 500 g twarogu mielonego (może być

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania