ciasto sernik - 3500 przepisów (strona:201/234)

Tarta razowa z jogurtem greckim i porzeczkami 121

Lekka tarta z mąki razowej i pełnoziarnistej, z migdałami i sezamem.  Zapieczony jogurt grecki, syrop klonowy i porzeczki nadają jej niepowtarzalnego smaku.  Wilgotna o konsystencji sernika, nie wymagająca zdolności kulinarnych.  Porzeczkę czerwoną możecie śmiało zamienić na inne owoce sezonowe.  Warta wypróbowania. Przepis na okrągłą foremkę do tarty o średnicy 24 cm 45 g migdałów - użyłam migdałów(...)tłuszczu oraz  3 łyżki sezamu zmieszanego z 3  łyżkami bułki tartej. Migdały, obie mąki, cukier puder i posiekane zimne masło, włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania ciasta kruchego. Wstawić do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na posmarowaną, obsypaną sezamem i bułką tartą formę. Można formę ciastem wykleić formując wysoki rant. Schłodzić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
limonkowy nerkownik polewą malinową przykryty 122

Chyba nawet mnie ogarnął walentynkowy szał i tworzę słodkości na ten dzień. Przygotowałam wegański, limonkowy sernik z nerkowców. Jednak sam nerkownik nie jest romantyczny- co innego polany malinowo-kokosową polewą. O smaku całości rozpisywać się nie będę, bo nawet nie wiem jak ująć w słowa zachwyt, jaki ogarnia podniebienie po choćby jednym kęsie. SKŁADNIKI: SPÓD 100g migdałów 8 suszonych(...)połowy limonki POLEWA łyżka mleka kokosowego 2 garści malin łyżka ksylitolu WYKONANIE: Śliwki zalewamy wrzącą wodą na ok 15 min, następnie blędujemy je z pozostałymi składnikami na spód ciasta- po zblendowaniu przekładamy do aluminiowej formy. Nerkowce wcześniej zalewamy wodą na ok 2h. Namoczone nerkowce blendujemy z sokiem z limonki i cynamonem, następnie umieszczamy w formie jako kolejną warstwę. Maliny wrzucamy

healthy dreams
Nerkowcowe ciasto na fistaszkowym spodzie 142

Było lipcowe popołudnie, słoneczne i przyjemnie. Już od dłuższego czasu planowaliśmy spędzić je uczestnicząc w wegetariańskim festynie. Przechadzając się pomiędzy kolorowymi straganami i objadając pysznym roślinnym

Roślinna - blog wegański
2. Sernik jogurtowo-twarogowy II 145

W końcu weekend! Nie ma to jak 4 dni szkoły i 3 dni wolnego tydzień w tydzień. Niedługo sesja, więc nawał nauki przede mną, ale co

Be Fit Be Strong
Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 196

zmielonego słonecznika,   2 jajka,   skórka otarta z jednej pomarańczy,   1 łyż eczka proszku do pieczenia,   szczypta soli, masło do posmarowania formy.   Przygotowanie: Ciasto: Miękkie   masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, zmielonym słonecznikiem i skórką z pomarańczy, dodać do masła i wymieszać. Piec(...)ok.0,5 cm) i wstawić do lodówki na 10 minut. Brzegi formy można zabezpieczyć od środka przeciętą na pół koszulką biurową, jeśli użyjecie formy z obręczą ułatwi to wyjęcie sernika. Wylać pozostałą masę, chłodzić w lodówce ok. godziny. Namoczyć w wodzie 2 płatki żelatyny, odcisnąć, dodać pozostały mus grejpfrutowy, podgrzać do rozpuszczenia żelatyny, ewentualnie dosłodzić grenadiną, przestudzić, wylać na masę

SzczyptaSmaQ
MINI SERNICZKI GOTOWANE 145

Sernik na 1 kęs w formie babeczek, doskonała ozdoba wielkanocnego stołu oraz idealnie nadają się do wielkanocnego koszyczka.   SKŁADNIKI  10 babeczek 1 szkl. mąki, 2 żółtka,  3 łyżki cukru,  100 g margaryny,  szczypta soli,  1 łyżka śmietany,  1 łyżka cukru waniliowego Masa serowa: 1/5 kostki margaryny, 1 jajko, 2 łyżki cukru(...)kokosowe, olej i bułka tarta do posmarowania foremek WYKONANIE  Babeczki: Mąkę mieszamy z , cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek

słodki bratek
Sernik jogurtowy z winogronami 112

Zapraszam Was dziś na ciacho. Jest to sernik na zimno, bardzo prosty do zrobienia i pyszny. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 3 op. bitej śmietanki w proszku 7 biszkoptów podłużnych 200 g winogron bez pestek 1 galaretka przezroczysta tortownica o śred. 16 cm Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Winogrona myjemy i osuszamy(...)przekładamy jogurt, dosypujemy śmietanki i miksujemy aż masa zrobi się sztywna. Przekładamy masę jogurtową na biszkopty, wyrównujemy. Na masie jogurtowej układamy winogrona lekko je dociskając. Polewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pancakes z jagodami 114

Długo zastanawiałam się co począć z resztką jagód, które mi zostały po serniku. Chciałam je jeszcze w jakiś sposób wykorzystać tak, by nie zostały po prostu zjedzone. Dosłownie miałam ich garstkę i tak patrząc na nie i podjadając to po jednej, w końcu mnie dopadło - gruby naleśnik z jagodą. Miła odmiana śniadania po tym, jak ostatnio w pracy pożywiałam się(...)szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 jajko garść jagód Sposób przygotowania Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Gdyby było ciasto za rzadkie dodać trochę mąki. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje. Rozgrzać patelnię i nakładać ciasto.  Smażyć

pink envelope
Ciasto mus czekoladowy z malinami 2100

wymieszać z czekoladą, można chwilę delikatnie miksować, ale tylko do połączenia się składników.  Powstały mus wyłożyć na spód z herbatników posmarowany malinami i udekorować płatkami migdałów. Spód do ciasta bez pieczenia: Herbatniki rozkruszyć w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem, aby powstała forma mokrego piasku.  Na spodzie formy położyć papier do pieczenia i wyłożyć na nim herbatniki(...)się żelatyny, wystudzić. Wystudzone maliny rozsmarować na spodzie z herbatników. Jeśli mus będzie szybko zjedzony, można malin nie gotować, tylko wyłożyć spód świeżymi malinami i przykryć musem. Zobacz również: sernik czekoladowy na zimno

Kuchcik gotuje
Mazurek bezglutenowy na spodzie migdałowym 147

robiłam mazurka... chociaż mazurek uznawany jest za klasyczny wypiek wielkanocny to jakoś nigdy nie skusiło mnie jego zrobienie.  W tym roku szukałam pomysły na wypiek inny niż standardowy sernik i makowiec i wpadłam na pomysł zrobienia mazurka na spodzie z mąki migdałowej. A ponieważ zalegała mi w lodówce chałwa więc polewa została zrobiona z mieszaniny chałwy czekoladowej(...)zrobić samodzielnie: migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przesuszyć i zmielić 4-5 białek maks 1/2 szkl cukru pudru Mąkę migdałową i cukier wymieszać. Dodać białka i zagnieść ciasto. Ciasto będzie dosyć kruche. Blachę średniej wielkości nasmarować masłem/ margaryną.  Ciasto wyłożyć na blachę i wygnieść na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec maksymalnie

Ze smakiem bez glutenu
Sernik na jogurtach greckich 254

Bardzo delikatny sernik na jogurtach. Ktoś kto go je, nawet się nie domyśli, że nie ma w nim sera. Polecam!  Sernik na jogurtach greckich Składniki: 3 jogurty greckie po 400g 6 jajek 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe paczka okrągłych biszkoptów 100 g czekolady mlecznej Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)pianę z białek i znów delitanie mieszamy najlepiej drewnianą szpatułką. Dno blachy wykładamy biszkoptami. Na to wylewamy mase serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około godzinę. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku. Polewamy rozpuszczoną w kąpeli wodnej czekoladą.  Smacznego

Smaki Natalii
Sernik z borówkami 193

Zapraszam na delikatny sernik z borówkami amerykańskimi. Robi się go w 5 minut a potem do blaszki i pieczemy. Ja upiekłam go w sporej blaszce więc wyszedł mi cienki serniczek. Możecie użyć mniejszej blaszki lub podwoić ilość składników. Składniki: 250 g mascarpone 250 g ricotty 2 czubate łyżki cukru pudru 2 jajka 1 op. jasnego budyniu 200 g borówek(...)miski przekładamy mascarpone i ricottę oraz wsypujemy cukier i mieszamy trzepaczką. Dodajemy jajka i budyń oraz mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wyrównujemy oraz posypujemy borówkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
GRYCZANA TARTA SERNIKOWA Z OWOCAMI 145

Fantastyczna tarta bezglutenowa z mąki gryczanej, wypełniona sernikiem na zimno, z dodatkiem truskawek i borówek oraz galaretką krystaliczną. Masa sernikowa wykonana jest z twarogu sernikowego z dodatkiem jogurtu greckiego zamiast śmietanki kremówki, dzięki temu jest mniej kaloryczna, a w smaku delikatna i rozpływająca się w ustach. Jeżeli chodzi o spód gryczany to dla mnie jest on bezkonkurencyjny i o niebo(...)dzięki temu czuć smak owoców i prawdziwego sera - słodzona jest erytrolem z niewielkim dodatkiem cukru z wanilią ( + słodka galaretka 😉). Kawałek takiej tarty to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!  Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki gryczanej 100 g masła 1 jajko 3 łyżki erytrolu/ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 4-5 łyżek zimnej wody Nadzienie: 500 g twarogu mielonego (może być

Kuchnia MagdaLeny
Sernik orzechowy 128

SKŁADNIKI : SPÓD : • 200 g ciastek owsianych np. Sasanek • 1/3 rozpuszczonego masła Ciastka dobrze pokruszyć, wymieszać dokładnie z masłem i wylepić dno tortownicy (26cm) wysmarowanej margaryną i

KUCHNIA POLSKA
Mini serniczki cytrynowo czekoladowe 131

Żadnego łasucha nie trzeba namawiać na sernik, a na mini serniczki cytrynowo czekoladowe skusi się, mam nadzieję, każdy. Samo przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie wiele czasu. Składniki daję takie, jakie akurat mam.     Składniki:   - 110g dowolnych herbatników- 2 łyżki mielonych migdałów- 60g masła- 2 łyżeczki kakaoMasa serowa:- 400g mascarpone- 200g creme fraiche- 2 jajka- trochę więcej(...)czekolady 81%       Papilotki układamy w foremkach. Mielimy herbatniki, dodajemy kakao i migdały, ponownie razem mielimy. Masło rozpuszczamy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Łączymy składniki widelcem. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i delikatnie dociskając, wyrównujemy powierzchnię. Do pojemnika (dzbanka, plastikowej miarki) przekładamy serek mascarpone, śmietanę creme fraiche i wciskamy sok z cytryny  – miksujemy blenderem z końcówką „żyrafą”. Cały

mojewypiekiinietylko
Sernik na zimno 126

Zdecydowanie jeden z najszybszych  i najpyszniejszych serników. Z względu na sezon postawiłam oczywiście na dodatek w formie truskawek. Zapraszam do wypieków :) Składniki: >Spód * biszkopty podłużne lub okrągłe >Masa *700g jogurtu waniliowego homogenizowanego *250ml śmietanki kremówki 36% *7 łyżeczek żelatyny *4 łyżku cukru pudru *400g truskawek >Ponadto * garść truskawek do dekoracji *2 galaretki truskawkowe rozmuszczone w 750ml(...)dodać cukier puder 3. Powoli dodawać serek homogenizowany, a na samym końcu ostudzoną żelatynę. 4. Dokładnie zmiksować. 5. Na biszkoptach poukłądać truskawki i zalać masą serową. 6. Wstawiamy ciasto do lodówki, aż do stężenia masy. 7. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. 8. Układamy pokrojone w plasterki truskawki na masie serowej i zalewany po części stężoną już galaretką. 9. Wstawiamy

FITBUuK

Proponowane wyszukiwania