Trzy warstwy herbatników przełożone kremem kokosowo budyniowym utartym z masłem i polewą z białej czekolady. Czy może być coś pyszniejszego? A do tego ciasto powstało przez
Życie zaczyna się w kuchniSzybka przekąska do zjedzenia zarówno na ciepło i na zimno. Ciasto francuskie, chociaż do "fit" nie należy, jest świetną opcją na wykorzystanie końcówek z lodówki. Resztki pesto ze słoiczka, kawalek cukinii, końcówka zalegającego świeżego szpinaku i cudowny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu. Składniki (4 porcje) -opakowanie ciasta francuskiego (zazwyczaj używam okrągłego ok. 240g) -2 łyżki zielonego pesto -kawałek cukinii
Zielona KuchniaLato w pełni, no dobra wiosna ale bardzo ciepła ;) w sam raz na to majówkowe słoneczko mam dla Was uroczy, kolorowy deser. Bardzo prosty w przygotowaniu
Życie zaczyna się w kuchniSezon na maliny i jeżyny trwa więc czaruje w kuchni pyszne owocowe desery. Dzisiaj prezentuję jogurtowca jeżynowego a za kilka dni w podobnej odsłonie zaprezentuję malinowego
Życie zaczyna się w kuchniSmak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor
Bullioletnie weekendy, często przyrządzam na obiad tartę, ponieważ łatwo można ją przetransportować na działkę i zjeść obiad czy kolację na świeżym powietrzu. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 12 % 1/4 łyżeczki soli masa: 160 ml kwaśnej śmietany 12 % 60 g startego żółtego sera 2 jajka
Mienta blogwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Doskonała przekąska, która znakomicie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Ciasto można doprawić według własnego smaku. A tu dla przypomnienia krążki cebulowe: ( klik ). kilka dużych cebul mąka olej do głębokiego smażenia Ciasto: 1 jajko 1/3 szklanki mleka (można nieco więcej) 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Takie krążki są prostą, tanią i co najważniejsze - pyszną przekąską, która znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciasto można doprawić według własnego smaku. cebule (najlepiej większe) mąka pszenna bułka tarta (opcjonalnie) olej Ciasto: 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki papryki
Di gotujeSmak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor
BullioRozpoczynam sezon kurkowy . Tarta jest smaczna i ciepła i zimna. Ciasto serowe polecam, bo naprawdę smaczne. Przepis na ciasto znalazłam w książce "Pie" Angeli Boggiano składniki (forma 20 cm) Kruche ciasto serowe 200 g pszennej mąki szczypta soli 150 g masła 50 g twardego, żółtego sera np Cheddar'a lub parmezanu - startego 2 - 3 łyżki wody
Stare GarySkładniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową
Świat CiastaSkładniki na sernik: ½ kg białego półtłustego sera 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 żółtka 1 czubata łyżka kakao 35 szt. herbatników typu "petit beurre" Składniki
Świat Ciastanadchodzi sezon truskawkowy to w kuchni mamy wtedy Truskawkowy zawrót głowy. Zaczynam wtedy robić serniki na zimno , ciasta z truskawkami , lody truskawkowe , konfitury itp. rzeczy. Jednego co nie lubię z truskawek to kompotu truskawkowego. Jednak najbardziej uwielbiam desery, które wyglądają bardzo efektownie, a nie trzeba się przy nich zbytnio napracować. Desery z truskawkami to jedne z moich ulubionych, szczególnie wtedy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSernik na zimno z galaretką i truskawkami. Serniki na zimno i ciasta z galaretką bywają moją zmorą - pisałam o tym już ostatnio. Nie zapomnę, jak przygotowywałam sernik na zimno w silikonowej foremce, bo przecież będzie cudownie łatwo go wyciągnąć. Masa serowa pięknie stężała, a gdy wylałam galaretkę spłynęła sobie trochę na dno, trochę na boki, wypychając serowy kawałek :) To była(...)pierwsza lekcja. A niedawno pisałam, że często mi się zdarzyło wylać galaretkę na ciasto za rzadką - przy serniku na zimno może spłynąć, przy cieście pieczonym spód może ją wchłonąć... To były kolejne lekcje. I tak metodą prób i błędów w końcu zaczęło się udawać, grunt to się nie poddać :) A propos poddawania się, może powinnam zrobić kolejne podejście do ciasta
Kraina Tysiąca Smakówświetnie smakuje od razu po upieczeniu. Wiem, że niektórzy z Was mogą zrobić skwaszone miny na myśl o cieście z dodatkiem majonezu, ale uwierzcie mi na słowo - nie jest on w ogóle wyczuwalny w smaku. 2. Babka galaretkowiec - kolorowe ciasto na zimno. 3. Mazurek z rozpuszczonymi krówkami - kruche ciasto ze słodkim nadzieniem w środku. 4. Pani Walewska jest łatwa(...)pęka podczas pieczenia. Sernik należy piec w kąpieli wodnej, dzięki której ciasto będzie miało delikatną, piankową konsystencję. 10. Ciasto snikers bez pieczenia . Ciasto idealne dla wielbicieli masy kajmakowej i masła orzechowego. Proste i w miarę szybkie do przygotowania. 11. Kolorowe jajeczka to deser na zimno, który zasmakuje każdemu. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest banalnie proste, jednak bardzo czasochłonne. 12. Mazurek
UgotowaćDzisiaj pomysł na rewelacyjne ciasto na zimno. Brzoskwiniowiec to sernik na zimno, który przygotujecie w niecałe 30 minut. Poniższe ciasto nie wymaga użycia piekarnika ani miksera. Na pewno zasmakuje fanom brzoskwiń jak i ciast z galaretkami. Składniki: 1 kg zmielonego twarogu 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka brzoskwiń cukier puder do smaku 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120 g) Galaretki
UgotowaćCiasto smakuje przeeepysznie, tak delikatnie i niesamowicie kremowo. Masa jest przyjemnie lekka i niezbyt słodka, więc możecie dodać więcej cukru. Ciasto drobinę przypomina sernik na zimno, ale moim zdaniem jest smaczniejsze. Zresztą sami spróbujcie, bo przygotowuje się je naprawdę ekspresowo. Polecam! (Tortownica o średnicy 22-23 cm) Spód: 200g herbatników 90g masła Masa piankowa: 70g pianek Marshmallows(...)wody. Na masie piankowej ułożyć pokrojone brzoskwinie. Całość zalać tężejącą galaretką i umieścić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Do swojego ciasta użyłam mini pianek Marshmallows , które do nabycia są w Cukieterii , zresztą jak cudowne ozdoby, w tym zaprezentowany biały kwiatek. Te małe pianki robią furorę wśród moich bliskich, bo oprócz smaku mają wyjątkową wielkość. Spotkaliście
Di gotujeGalaretkowiec to ciasto na zimno, które wygląda bardzo efektywnie, a zarazem nie wymaga użycia piekarnika ani robota kuchennego. Ciasto idealne dla osób, które lubią lekkie smakołyki, ponieważ nie zawiera śmietany ani masła. Galaretkowiec to ciasto, które pasuje na świąteczny stół jak i sylwestrową imprezę. Przepis dodaje do akcji Lekkie święta . Składniki na dużą blachę*: 4 galaretki o różnych smakach
Ugotować