ciasto na pizze - 9852 przepisów (strona:362/657)

Taurus - ich pierogi i nie tylko 150

produkcyjnym firmy „Taurus”. Powstał w Tuchowie w roku 2006, poszerzając tym samym profil produkcji firmy o wyroby garmażeryjne: pierogi, uszka, łazanki, krokiety, knedle, naleśniki, gołąbki, pierożki pieczone, klopsiki oraz pizzę. Zakład powstał w pomieszczeniach byłej hurtowni mięsa i wędlin. Zakład jest nowoczesny, dobrze wyposażony, jednak kluczem do sukcesu są dobre produkty,  oraz ludzka ręczna praca. Przepisy i receptury zaczerpnięte

królestwo garów
Focaccia z pomidorami i tymiankiem 136

Focaccia to danie z kuchni włoskiej. Trochę inna odmiana pizzy. Można przygotowywać ją z różnymi dodatkami, ziołami. Z sosem lub oliwą. Ja zrobiłam z pomidorami i tymiankiem, a na koniec zjedzona moczona w oliwie z oliwek. Ulubione danie mojego starszego syna i na Jego życzenie dzisiaj robiłam. Może i Wy skusicie się na takie pyszności? Składniki 400 g mąki pszennej

O kuchni z uczuciem
Sos paprykowy 168

Doskonały dodatek do wszelakich dań jak i marynata to warzyw lub mięs. Sosem paprykowym możemy także posmarować ciasto na pizzę. Składniki 3 kg czerwonej papryki 300 g papryczki chilli 75 g koncentratu pomidorowego 2 główki czosnku 500 ml oleju 1/2 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Albatros, Witta i Pirackie statki - wypoczynek na Zachodnim Pomorzu. Gdzie dobrze zjeść i się wyspać w Darłówku. 101

udanego kwaterunku już pierwszego wieczoru znaleźliśmy lokal gdzie: wyglądało miło, PACHNIAŁO jedzeniem, smakowało niezwykle świeżo i kosztowało znośne pieniądze. Za każdym razem było pysznie, a byliśmy tam niemal codziennie... Pizza Papaj - świeży szpinak, czosnek, kurczak i mozzarella.... Nie ma jak sałatka Świeżutkie kurczaczki w panierce... ...Synciowi tak smakowały, że bardzo prosił o ich uwiecznienie Dbałość o miłe szczegóły w Albatrosie

Kuchnia po mojemu
Czas na przetwory : Sos z pieczonych pomidorów z blendera, bez obierania ! 175

wykorzystać taki sos ? :  1. Wystarczy dodać trochę jogurtu lub śmietanki, żeby otrzymać pyszną zupę pomidorową 2. Jako sos do pysznych wegańskich kotletów  3. Jako idealny sos do pizzy i lasagne 4. Jako sos do  ravioli, polenty, gnocchi, idealny do gulaszu po prostu do wszystkiego :)  Składniki :  ok 2,5 kg pomidorów lima kilka ząbków czosnku oliwa

zdrowa vege kuchnia
Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami 137

papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona) 2 młode cukinie 250 g pieczarek 2-3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów przyprawa warzywna oregano lub przyprawa do pizzy 2 łyżki słodkiej papryki posiekana natka pietruszki olej do smażenia sól i pieprz Mięso usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oleju

Czerwień i błękit
Frittata z kaszą bulgur 119

zawartość lodówki i udało mi się sprytnie tą kaszę wykorzystać, a szanowny Narzeczony na widok moich wytworów ucieszył się bardzo, bo przez chwilę myślał, że serwuję mu jego ukochaną pizzę, a tu taka mała niespodzianka :D Składniki (porcja dla 2 osób): 6 łyżek ugotowanej kaszy bulgur 5 jaj 2 łyżki mleka 2 pomidory 1/2 czerwonej papryki opcjonalnie kawałek kiełbasy sól

Cynamonowe szczęście
6 powodów, dla których kocham Chorwację 113

przygotowanej w całości, nie zaś tak jak w Polsce uprzednio wyfiletowanej, najlepiej smakują świeże ziemniaki wespół ze szpinakiem. Nie trzeba nic więcej. Chorwaci to też eksperci w robieniu wspaniałej pizzy. W końcu kuchnia włoska to bliska sąsiadka chorwackiej. No i sery… Jedyne w swoim rodzaju, aromatyczne, rozpływające się w ustach… No i napoje… zwłaszcza z zawartością alkoholu

Krzywa Prosta
PIECZARKI W SOSIE SEZAMOWYM 140

Pieczarki jadam przeważnie w klasycznym, swojskim wydaniu - lekko podduszone, podane w towarzystwie ziemniaków lub kaszy, ogórków kiszonych i kotletów. Bardzo lubię je też w wersji surowej oraz na pizzy. Z sezamem robiłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
Chrupkie pieczywo. 101

wyłożoną papierem do pieczenia i cienko rozprowadzić, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i podzielić nożem do pizzy na prostokąty.  Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez następne 45 minut

zadanie-gotowanie
MĘŻCZYZNA W KUCHNI – MIT CZY RZECZYWISTOŚĆ ? 181

udoskonalić. Więc jeśli do tej pory uważałeś, że nie nadajesz się do kuchni, a ta kojarzy Ci się tylko z miejscem, gdzie odgrzewasz mrożoną pizzę (o zgrozo!), gotujesz wodę na herbatę lub z miejscem gdzie Twoja partnerka przygotowuje dla Was kolację, czas to zmienić. Musisz się tylko trzymać paru prostych zasad

Menmagazine
Smaki Parmy – symbol całej Italii, czyli jak wybrać najlepszy parmezan i prosciutto 248

Włoszech), a do tego lokalny miód, masło i grzyby. Wspomniane powyżej miejscowe produkty stanowią bazę wielu dań dostępnych w parmeńskich restauracjach, trattoriach, czy osteriach. W większości lokali oferowana jest pizza wyłożona prosciutto crudo i serem parmeńskim posypanymi rukolą lub bazylią. Pragnienie wzbudzone tą słoną mieszanką ugasić można lampką lokalnego wina – niemożna bowiem zapomnieć, że w okolicach Parmy rosną lokalne szczepy

Bon Ton Italia
SOS POMIDOROWY DO SŁOIKÓW 99

takie zdziwienie że został słoik a było ich kilka.Okazało się,że sos jest bardzo smaczny i nawet nie trzeba go doprawiać,a jak smakuje na pizzy...!Jestem zwolenniczką sosów robionych ze świeżych warzyw na bieżąco ale ten był w tym miesiącu naprawdę alternatywą na pustki w kieszeni,wystarczyło dodać to co się ma w lodówce  i gotowe.Czosnek,cebulka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sos boloński z cukinii na zimę - nie tylko do makaronów. 269

wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako sos do pizzy, jako ketchup a nawet jako składnik jajecznicy. A więc zacieramy rączki i do pracy! ;-) Składniki na około 6,5 litrów sosu: 6 kg cukinii/kabaczka (+/- 200 g) - waga po obraniu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Polenta z suszonymi pomidorami 185

Polenta to danie kuchni włoskiej, może nie tak popularne jak pizza i spaghetti, ale równie pyszne. Można ją podać w formie mamałygi lub poczekać aż wystygnie i pokroić w plastry. Dobrze smakuje z różnego rodzaju sosami czy sałatkami. Ja przygotowałam sałatkę z rukoli, oliwek i pomidorów. Składniki: 2 litry wody 300 g kaszy kukurydzianej 50 g masła łyżeczka soli pieprz

e-PrzepisyKulinarne