ciasto na pizze - 9928 przepisów (strona:363/662)

Focaccia z cebulą 145

Znów włoskie pieczywo na blogu! Kto często bywa we Włoszech, ten zapewne doskonale zna Focaccię. Focaccia to drożdżowe pieczywo, które stanowi podstawę pizzy i podawana jest zazwyczaj jako przystawka przed daniem głównym. Możliwości jej przygotowania jest od groma! W każdym regionie Włoszech piecze się ją z innymi dodatkami: oliwki, suszone pomidory, bazylia, cebula, rozmaryn, lub po prostu polewając oliwą

Nastoletnie Wypiekanie
Gorączka Lodu "Gotujemy pełną parą" z Katarzyną Błażejewską - Stuhr 190

zobaczył, to od razu stwierdził, że jest jego i zaraz na drugi dzień robiliśmy kolorowe kanapki na śniadanie - klik , po kolei zaplanował już co będziemy robić następne. Kolejna była pizza z Olafem - klik . W planach ma zrobienie wszystkiego co w niej jest. Dzieci chętnie z rodzicami spędzą czas przy tworzeniu pysznych, kolorowych dań, a i rodzice będą mieli przy

kruche babeczki
Sos cukiniowo paprykowy. 152

jest bardzo smaczny i ma ogromne zastosowanie w kuchni. Możecie zrobić pizze, drożdżowe bułeczki i wiele, wiele dań z sosem cukiniowo paprykowym. Polecam. Składniki; 2,5 kg cukinii 1,5 kg czerwonej papryki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/3 szkl. octu 10% 1/3 szkl. sosu sojowego 1/3 szkl. oleju 1 łyżka soli 1 szklanka cukru 2 słoiczki koncentratu pomidorowego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza bolognese (ciasto bez wyrastania) 145

Lubicie lasagne, włoskie makarony? To moje ulubione smaki, przeniosłam je więc na pizzę:). Jest bardzo prosta, nie ma wielu wyszukanych składników i to jest w niej najlepsze. Smakuje jak spaghetti, tyle że nie ma tu makaronu a drożdżowe ciasto;).  Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju

Szefowa kuchni
4 zdrowe i aromatyczne jogurtowe dipy/sosy 202

każdy posiłek zyskuje na smaku i staje się 'niezwykły'. Zmieniając jego rodzaj, możemy urozmaicać proste obiady. Dipów używam bardzo często: do grilla, drobiu, ryb, burgerów, surowych warzyw, domowych frytek, pizzy itd... I powiem Wam, że czasem nieźle z nimi eksperymentuje! Nawet jeśli coś nie wyjdzie, to dip to taki dodatek, który zawsze idzie odratować. Już od dawna przygotowuję je tylko

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Pesto bazyliowe – bez sera, z orzechami włoskimi 178

pasuje zarówno do wytrawnego pesto, jak i do kilogramów cukru. Pesto bazyliowe wychodzi delikatnie goryczkowe za sprawą oliwy. Jest stosunkowo delikatne w smaku. Dla mnie świetny dodatek do klusek, pizzy (zamiast sosu pomidorowego) czy nawet, żeby pomaczać sobie chlebki naan . Warto wypróbować! Pesto bazyliowe - bez sera, z orzechami włoskimi Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 2 pęczki bazylii

Blendman
Ajvar, Bałkański sos paprykowy 175

jeszcze wiele zostało do zrobienia, cóż taki to czas, który sprzyja gromadzeniu zapasów. Dla smakoszy kuchni bałkańskiej mam prawdziwy rarytas, czyli pikantny sos paprykowy, który świetnie pasuje do pizzy, ryżu, makaronów, kanapek czy zup. Do roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa - 30 dag czerwonej ostrej papryki - 2 słoiki koncentratu pomidorowego

Apetyczna babeczka
Gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami 200

borowiki i kurki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 3-4 łyżki oleju 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% sól i pieprz łyżeczka ziół prowansalskich, dalmatyńskich lub do pizzy pół łyżeczki rozmarynu 2 gałązki posiekanej natki pietruszki Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone na małe kawałki mięso oraz grubo posiekane grzyby i smażyć aż wyparuje

Czerwień i błękit
SOS POMIDOROWY NA ZIMĘ 315

Aromatyczny sos,który doskonale pasuje do makaronu,pizzy oraz wszelkich mięsnych dań. Warto poświęcić czas na jego przygotowanie by zimą otworzyć taki pachnący słoiczek i przygotować szybki obiad,szczególnie gdy brakuje nam czasu.Uwielbiam mieć w swojej piwnicy parę takich słoiczków i Was również zachęcam do zrobienia sosiku.   Składniki:   3 kg bardzo dojrzałych pomidorów 1 główka czosnku mnóstwo świeżej

Niespełnione zdolności kulinarne
chutney dyniowy 161

chutney'em pomidorowym ze śliwkami , teraz proponuję chutney dyniowy. Pierwsza partia zrobiona już jakiś czas temu, wypróbowana, zaakceptowana:) teraz dorobiłam jeszcze trochę-przyda się zimą, jako dodatek do mięs, pizzy, serów,wędlin itp. składniki: 1 kg miąższu dyni 4 pomidory 2 cebule 2 marchewki 2 papryki 1/3 szkl oliwy 1/2 szkl octu 1/2 szkl cukru 2 łyżki soli 2 płaskie

6niebo
Kompot rabarbarowy 144

mogłam pomarzyć o książce i leżaku w słońcu. Jako absolwentka uczelni wyższej zmagam się z rekrutacjami i dzień spędziłam w aucie oraz salkach konferencyjnych. Dlatego na kolację wleciała odgrzewana pizza (fuj). A na blogu ląduje kompot rabarbarowo-jabłkowy.  6 łodyg rabarbaru 3 jabłka 1 litr wody łyżka cukru pół łyżeczki cynamonu Owoce kroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy

Emskie Smaki
Najlepsze rogaliki drożdżowe 143

pominąć, jeśli forma jest nieprzywieralna). Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm . Kółkiem do krojenia pizzy lub ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 3/4 do 1 łyżeczki róży w cukrze. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka

Posadzone i zjedzone
Pomidorów czas. 150

któryś słoik byłby nieszczelny.  Taki przecier jest w miarę rzadki, można go więc spokojnie pić jak sok albo na jego bazie robić tradycyjną zupę pomidorową. Jako sos do pizzy jest zdecydowanie zbyt płynny

bistro mama
Kurczak zapiekany z warzywami i mozzarellą 143

opakowanie kuleczek kilka pomidorów koktajlowych lub śliwkowych 1 woreczek lub mały słoiczek oliwek (dowolnych) 1 cukinia ok 25 cm długości 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku zioła do pizzy, dowolna przyprawa do kurczaka (może być gyros), suszony czosnek olej Filety umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić ziołami i przyprawami. Obsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Na tym samym oleju

Czerwień i błękit
Sos pomidorowo - śliwkowy 137

papryki i oczywiście cebuli to wyśmienita baza do wielu potraw. Pasteryzowany w słoikach, przyda się w okresie jesienno - zimowym,  jako sos do makaronu, pizzy,  musaki, lazani i wielu innych. Dodatek śliwek znakomicie niweluje lekką kwaskowość pomidorów, nadając jednocześnie słodką nutę. Sam aromat śliwek jest prawie w ogóle nie wyczuwalny

Jadło i czytadło