ciasto na pierniki - 1000 przepisów (strona:33/67)

Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko 164

owidła śliwkowe, niskosłodzone, znakomite do ciast, deserów, kanapek i mięsnych sosów. Powidła śliwkowe to także ważny składnik świątecznego piernika. W wersji podstawowej śliwki smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia. Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia. Czas przygotowania: Składniki

SzczyptaSmaQ
Świąteczne pierniczki choinkowe 171

miodu spadziowego 12 dkg masła 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cukier, miód, masło i jajko. Wszystko razem siekamy i wyrabiamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Ochłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok.5

Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowo – kokosowe babeczki 112

Jeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo – kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty

Pink Envelope
Sękacz domowy 165

podobno przejęli przepis i sposób wypieku. Według innej sękacz pochodzi od wędrownego średniowiecznego czeladnika, który poznał przepis, gdy służył u pewnego piekarza pierników w Berlinie. Na niemieckie pochodzenie wskazują także stare polskie książki kucharskie, gdzie ciasto to występuje właśnie nazwą "baumkuchen" (z niem. baum-dzrzewo, kuchen-ciasto). Najsłynniejsza legenda głosi, że "w Polsce po raz pierwszy upieczono sękacz

Pełny talerz
Boże Narodzenie 144

Pierożki z migdałami i batatamiZupa rybnaZupa czosnkowaGreckie ciasto orzechoweTorcik marchewkowyGalette des RoisSoczewica na Nowy RokKalafiorowe gratinCynamonowe palmierWaniliowe sableMigdałowe polvoronesHiszpańskie tradycjePanforte, piernik ze SienyWłoskie tradycjeLasagne bożonarodzeniowa

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z nadzieniem dyniowym 107

fantastyczną konsystencję: miękką, ale zwartą (masa na pewno się nie rozpłynie). Podana z bitą śmietaną jest po prostu boska. Idealnie sprawdzi się też jako słodki wypiek na Halloween :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 3-4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego (białego) szczypta soli Nadzienie dyniowe: 500 g przecieru z dyni(...)temperaturze pokojowej) 300 ml śmietany 30% (w temperaturze pokojowej) 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta zmielonych goździków) Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zaczynamy zagniatać (lub wyrabiać w malakserze/robocie kuchennym) do momentu

MyCookBook.pl
Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową 219

moim domu pachnie już choinką i piernikami. Brakuje tylko światełek na choince, bo nie wiemy, gdzie je schowaliśmy po ubiegłorocznych świętach. W domu zrobiło się tak jakoś ciszej, spokojniej, bardziej świątecznie. Lubię ten czas, choć dużo gonitwy, przygotowań... Myślę, że prowadzenie bloga stawia mnie trochę do pionu, by opracować jakiś plan świątecznych potraw, co roku nieco innych. Sama Wigilia(...)swoje, od lat sprawdzone przepisy, które niby takie same, ale co roku smakują jeszcze lepiej. To jest właśnie magia świąt Bożego Narodzenia... Na święta piekę tylko sernik - moje ukochane ciasto i w tym roku zamiast pierniczków - ciasteczka migdałowe. Starałam się przed świętami zaprezentować Wam wigilijne i świąteczne potrawy - te tradycyjne i te z elementami mojej inwencji twórczej. Jedną z nich

Czerwień i błękit
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 197

bakaliami, skórką cytrusów ale i kapustą z grzybami... Idąc za impulsem świątecznego łasucha upiekłam piernik. Wspaniale wilgotny, mocno korzenny, idealnie słodki. Poniższy przepis jest modyfikacją piernika z KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka 120 g cukru 250 ml miodu 50 ml mocnej kawy 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao(...)orzechami i dalej mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C ok 40 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy folia aluminiową i dopiekamy dalsze 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy piernik się upiekł, patyczek powinien być suchy. Piernik studzimy na kratce. Przekrawamy na 3 plastry, które przekładamy powidłem. Piernik jest pyszny od razu

Dzieje kuchennej Wiewióry
domowe dodatki do świątecznych wypieków 142

już dziś można się zaopatrzyć w aromatyczne dodatki. Nie zajmie nam to dużo czasu a gwarantuję, że robiąc je w domu będzie pachniało świętami. Szczególnie warto zrobić przyprawę do piernika. Skusiłam się na nią po tym, jak zorientowałam się, że przyprawa mojej dotąd ulubionej firmy ma znacznie gorszy skład niż rok temu. W wielu przyprawach na pierwszym miejscu jest kakao(...)domu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę.  Przyprawa korzenn a do pierników i pierniczków: 4 łyżki cynamonu pół łyżeczki imbiru łyżeczka kardamonu 2 gwiad ki a ny żu 2 łyżeczki go ździków pół łyżeczki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę 152

Znacie to? Wpada nam w ręce przepis na super pierniczki, a później okazuje się, że albo ciasto musi leżeć dwa dni w lodówce, albo same ciasteczka stają się jadalne dopiero po tygodniu. Jestem kiepska w planowaniu, więc nie lubię takich przepisów. Moje ciasteczka można zjeść od razu, a dodatkowo pięknie wyglądają na choince. Pierniczki z witrażykiem nie wszystkim smakują, dlatego(...)całkowitego połączenia składników, po czym zostawiamy do wystudzenia Mąkę przesiewamy do dużej miski, łączymy z sodą i przyprawą do piernika. Wlewamy do niej przestudzony miód, dodajemy jajka. Łączymy składniki energicznie mieszając – najlepiej mikserem. Część ciasta wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić, jednak mąkę dosypujemy ostrożnie, żeby ciasto nie było za twarde. Wałkujemy cieniutko, jeśli

Patchwork
A niech cię piernikowy domku! Pierniki 111

Miał być domek z piernika, ostatecznie zdecydowałam się na zwyczajne pierniki. Nie żebym, odpuściła sobie świąteczny, aromatyczny domek, zrobiłam go. Zmierzyłam ściany, dach, wycięłam, wypiekłam

Pink Envelope
Wegańskie korzenne ciasteczka 268

miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukier. Połącz wszystkie składniki razem. Ciasto przypomina konsystencją glinę, jeżeli nie będzie chciało się skleić w kulę to dodaj ciut wody (2-3 łyżki). Ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm maksymalnie i wycina w dowolne kształty. Ja sobie wymyśliłam takie z dziurką, ale Nina koniecznie(...)zależności od wielkości ciastek) minut w temp. 180 C ps. Ciacha są na tyle twarde tj. trzymają się kupy, że śmiało można je wykorzystać jako dekoracja choinki zamiast pierników. Artykuł Wegańskie korzenne ciasteczka pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Tort czekoladowy z bananami 247

cukrem na jasną kremową masę. Dodać w dwóch partiach mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać olej, wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół) przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piernika odstawić(...)mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Żelatyna ma być letnia.   7. Banany obrać, skropić sokiem z cytryny i położyć na wierzchu ciasta w okręgi (zdjęcie powyżej). 8. Zimną kakaową śmietankę ubić mikserem na jednolity krem (nie musi być bardzo sztywna). Do żelatyny dodać dwie łyżki kremu i rozmieszać. Następnie żelatynę dodać

Mała Cukierenka
Wegańskie bezglutenowe pierniczki paleo bez cukru 150

cukru wykorzystałem daktyle, zaś masło zastąpił olej kokosowy. Oczywiście w smaku różnią się od tych tradycyjnych — są orzechowe w smaku i chrupkie, chociaż po upieczeniu z czasem miękną. Ciasto z tego przepisu dość dobrze się zagniata i fajnie się z nim pracuje jak na brak glutenu. Mają również jeszcze jedną zaletę — można je upiec nawet na dzień przed Wigilią(...)dwóch do namoczenia. Następnie odsącz na sitku i zmiksuj na pastę blenderem. Mąkę kokosową wymieszaj z migdałami i przyprawą do piernika. Olej kokosowy podgrzej, aż stanie się płynny i wlej go do mąki. Dodaj pastę z daktyli i zagnieć ciasto. Odstaw je na kwadrans, a następnie rozwałkuj na śliskim blacie lub papierze do pieczenia na grubość

Food Square

Proponowane wyszukiwania