malakserze. Banany zmiksować na gładkie puree. Olej kokosowy przełożyć do miseczki i rozpuścić podgrzewając przez ok. 10 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na jednolite ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. na jogurtowe nadzienie: duże opakowanie jogurtu naturalnego, ok. 400 g 200 g serka wiejskiego 2 łyżki dowolnej mąki, u mnie ryżowa 2 czubate łyżki płynnego(...)Owsianym ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty. Forma powinna być wcześniej delikatnie natłuszczona i oprószona np. otrębami lub mąką. Ja tego nie zrobiłam i później miałam małe problemy z krojeniem. Następnie ponakłuwać spód ciasta widelcem. Piec przez ok. 20-30 minut do zarumienienia w temperaturze 180 stopni C. Po upływie tego czasu wyjąć spód z piernika i ostudzić
Kuchnia Elliedanie, które z powodzeniem może zastąpić obiad o ile nie będzie się to powtarzało zbyt często :) Składniki na 6 chlebków: 1 szklankę ciepłej wody mąka - tyle by zagnieść elastyczne ciasto 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 50 g drożdży 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szklanki oleju ryżowego Farsz: 500 g piersi z kurczaka sól pieprz przyprawa do kurczaka papryka(...)pracować, następnie dodaję olej i tyle mąki wymieszanej z solą by zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką i odstawiam, aż podwoi swą objętość. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką, robię wałek i kroję na sześć części, każdą lekko rozwałkowuję i układam na dużej blasze od piernika wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam
Bea(u)ty kitchenmiodu - 80 g cukru pudru - 120 g masła - 1 jajko - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 50 g przyprawy do piernika - 3 łyżki kakao - landrynki* Masło rozpuścić i ostudzić, dodać mąkę, miód, cukier puder, jajko, sodkę, przyprawę, kakao i wszystko wyrobić, aż ciasto będzie jednolite. Wałkować podsypując mąką na grubość 2-3 mm. Wykrawać pierniczki, w środku wyciąć małe kółeczko. Ułożyć
Corner With Recipesperełki, kolorowy cukier Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawy do piernika i kakao - suche składniki wymieszać. Miód podgrzewamy, masło roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka oraz ostudzone masło i miód - zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy podsypując mąką, wykrawamy gwiazdki i pieczemy je w 180 stopniach przez około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicudownie miękkie, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem przyprawy korzennej. Błyskawiczne w przygotowaniu - zawsze się udaje i długo utrzymuje świeżość :) Gorąco polecam :) Składniki: 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 100 g posiekanej gorzkiej czekolady(...)mąkę, kakao, cukier, sodę, czekoladę i przyprawę do piernika, mieszamy. Do innego naczynia wlewamy olej, jogurt i wbijamy jajka i miksujemy na jednolitą masę. Składniki mokre wlewamy do suchych i miksujemy tylko do połączenia składników. Formę o wymiarach 25 x 10 smarujemy masłem i oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy 60 - 70 minut, w temperaturze
Chocolate Muffin Blogmąki pszennej 60 g masła 60g margaryny 1 łyżka przyprawy do piernika 3 łyżeczki kakao szczypta sody (dosłownie koniuszek noża) 200g miodu 100g cukru pudru 2 jajka masło,margarynę i cukier puder podgrzewamy i mieszamy. Dodajemy sodę i studzimy. Dodajemy do reszty składników,wyrabiamy ciasto,schładzamy w lodówce. Wałkujemy,wycinamy kształty i pieczemy około 7-9 minut
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurazy ale dawno temu ;) wczoraj sobie o nim przypomniałam i już jest dziś na drugie śniadanie ;) Składniki: 3 jajka 8 łyżek otrębów 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 30 rozkruszonych tabletek STEWII 2-3 łyżki serka homogenizowanego 300g sera chudego białego Emilki(...)miski z dwoma żółtkami, dodajemy otręby, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, serek homogenizowany, kakao, 20 tabletek STEWII i miksujemy białka ubijamy na sztywną pianę miksując na najmniejszych obrotach dodajemy do masy otrębowej białka do miski z jednym żółtkiem dodajemy 10 tabletek STEWII, ser Emilka oraz budyń waniliowy ciasto otrębowe wylewamy do niewielkiej blachy pokrytej papierem do pieczenia następnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMiałam ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika
Pink Envelopejajko - lukier Sposób przygotowania: 350g mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników. Następnie dodajemy cukier, miód, miękkie masło i wbijamy całe jajko. Całość bardzo dokładnie miksujemy. Pozostałe 100g mąki wysypujemy na stolnicę i bardzo dokładnie ugniatamy z pozostałą częścią ciasta. Na 15 minut odstawiamy do lodówki. Po tym czasie odrywamy 1/3 ciasta i je rozwałkowujemy
Pan i Pani Smith w kuchniciasto, które chyba nie może się znudzić (obok sernika oczywiście ;)). W moim domu najcześciej używamy jednego, sprawdzonego przepisu. Tym razem bazowałam właśnie na tym przepisie, ale dodałam kilka składników. W efekcie powstała szarlotka o nieco korzennym aromacie i innym wyglądzie, niż ta tradycyjna (zazwyczaj składa się z dwóch rozwałkowanych blatów na spodzie i wierzchu). Zrobienie tego ciasta nie powinno zająć(...)proszku do pieczenia 150 g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka domowego masła orzechowego (opcjonalnie) mus jabłkowy - u mnie był to 1 duży słoik - 900 ml i jeden średni - ok. 400 ml Wszystkie składniki (oprócz musu jabłkowego) umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Standardową blachę wyłożyć papierem
FitKotłyżeczki sól, 1/2 łyżeczki cukier waniliowy, 1 małe opak przyprawa do piernika, 1 łyżeczka (opcjonalnie) Przygotowanie W większej misce mieszamy puree dyniowe, jajka, olej, cukier i cukier waniliowy. Do mniejszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy sól i jeśli ktoś lubi, przyprawę do piernika. Do mokrych składników wsypujemy suche, mieszamy do całkowitego połączenia. Wylewamy(...)wysmarowanej i wysypanej grysikiem formy. Pieczemy przez około 30-40 minut do "suchego patyczka". Studzimy i dekorujemy cukrem pudrem. Przepis jest na formę 21cm, ja omyłkowo użyłam 26cm. Ciasto powinno być wyższe, ale smak pozostaje
Gotowanie moimi oczamipiernika (można dać trochę więcej, aby smak przyprawy był bardziej wyczuwalny) kilka łyżek dżemu porzeczkowego do przełożenia pierniczków Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. W rondelku rozpuścić masło z miodem i przyprawą do piernika. Do miski wsypać mąkę, dodać roztopione masło z miodem i przyprawą korzenną oraz drożdże rozpuszczone w wodzie z cukrem. Wyrobić bardzo gęste ciasto
Domowa Cookierenka Agipieczenia Miód przełożyć do garnuszka o grubym dnie, podgrzać i przestudzić. Do zimnego miodu dodać przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko. Dokładnie wymieszać. Do miski odmierzyć mąkę, dodać proszek i wymieszać. Do mąki dodać masę miodową oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, podsypać mąką, wyłożyć przygotowane ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać ciastka. Przed wstawieniem
kulinarnyswiatdomiTakie duże pierniki mające średnicę ponad 15 cm, są świetne jako prezenty dla bliskich. Są również o wiele łatwiejsze w dekorowaniu nich iż mniejsi przyjaciele. Taki piernik wystarczy pięknie zapakować i mamy prezent jedyny w swoim rodzaju :) Czasem ciężko dostać tak duże foremki do pierniczków, ale i na to jest sposób wystarczy z papieru technicznego wyciąć szablon i następnie(...)przestudzonej ale jescze cieplej masy dodajemy sodę, a nastęnie dosypujemy mąkę. Na początku mieszamy łyżką, a pod koniec ciasto można wyrobić już ręką. Powinno być luźne i lepkie. Wstawiamy ciasto do lodówki w tym czasie zrobi się bardziej zwarte. Rozwałkowujemy ciasto na grubosć 3-4 mm, w razie potrzeby podsupujemy mąką. Wycinamy pierniczki według fantazji i układamy na blaszcze
DefinicjaSmakuMoje Wypieki . Przyznam się, że robiłam je po raz pierwszy, ale teraz już wiem, że nie ostatni. Właściwie to robiliśmy, wspólnie z dziećmi, które przy samodzielnym ugniataniu ciasta, wałkowaniu i wykrawaniu różnych kształtów miały świetną zabawę. Pierniczki w trakcie pieczenia wyrastają i lekko tracą kształt, więc nie nadają się raczej do finezyjnych dekoracji lukrem. Składniki(...)białka 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 łyżki kakao 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 3 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika (w oryginalnym przepisie- 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu 250 g masła 400 g miodu Dzień przed pieczeniem Kakao wymieszać
Maślane ciasteczkowtedy puścić wodze fantazji i przez chwilę poczuć się jak małe dziecko. Genialny sposób na relaks i oderwanie od problemów życia codziennego. W tym roku postanowiłam upiec dwa rodzaje pierników - pierwszy z nich bardziej klasyczny, na mące razowej i miodzie, raczej nie ma tu wielu udziwnień. Drugi przepis (o ile wyjdzie) będzie już mniej tradycyjny, planuję trochę poeksperymentować. Składniki(...)solą, sodą i jajkiem. Mieszamy i dodajemy miód, następnie masło z ksylitolem. 3. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty. 4. Pieczemy 5-8 minut w 180 stopniach. 5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem, posypujemy dodatkami. ************************************************************************** LUKIER Podstawa, czyli biały lukier - ucieram zmielony na puder ksylitol z odrobiną
Powiedz dietom nierobię "budyniową". Smakowała równie dobrze i była taaaka gęsta ♥ Wczoraj proponowałam pierniczki, a dziś zapraszam na piernik w wersji pełnowymiarowej :) Szybki i pyszny. Nie wymaga leżakowania, możecie upiec go w dzień Wigilii i od razu delektować się pysznym smakiem tego ciasta :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie
breakfast of dreamsdokładnie wymieszać – wyrobić. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonego ciasta dodawać po kolei jajka cały czas wyrabiając , następnie dodać rozpuszczone masło. Na koniec dodać posiekane migdały. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 50 minut. Odstawić do ostudzenia. Ostudzony piernik przeciąć w poprzek na 4 warstwy. Powidła zagotować
królestwo garówcukru z melasą- 120 g masła- 1 jajko- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 50 g przyprawy do piernika- 2 łyżeczki kakaoMasło rozpuszczamy w rondlu. Następnie czekamy aż lekko przestygnie. Mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy na jednolitą masę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki wykładamy na blachę
Bon Appetit Małgorzaty