ciasto na pierniki - 1000 przepisów (strona:37/67)

Babeczki czekoladowo-piernikowe z bitą śmietaną i truskawkamki 123

karnawałowe przyjęcia z przyjaciólmi. To zresztą moje ulubione połączenie...truskawki, maliny, śmietana i czekolada, tworzą kompletna całość, Składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyzeczki czekolady w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 laski wanili Składniki na wypełnienie babeczek: 300 g śmietany kremówki(...)wolnym strumieniem wlewać mleko ciągle mieszając. Na samym końcu dodać  przesianą mąkę z proszkiem i czekoladę w proszku. Jeszcze raz wymieszać. Formę do mufinek wyłożyć papilotkammi i wlać ciasto do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na  170 stopni C przez około15 minut. Wyjąć z piekarnika i  ostudzić. W międzyczasie ubić schłodzoną śmietanę z cukrem

Gosia gotuje
Piernikowe ludki 150

będzie można zawiesić je  na choinkę. 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy do pierników 2 łyżki płynnego miodu 90 cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w misce i zarobić gładkie ciasto. Owinąć folią i umieścić w lodówce na 60 minut. Ciasto wyjąć, rozwałkować na ok 4 mm. Foremką wykrawać kształty i odciskać wzory

Moje domowe kucharzenie
Ciasta na święta -12 przepisów 12788

świąt zostało już niewiele czasu -najwyższa pora pomyśleć o wypiekach -Dla tych którzy dalej nie mają pomysłu-przypominam 12 najpopularniejszych ciast na moim blogu-może znajdziecie coś dla siebie... Orzechowa pychotka -po przepis klikajcie  TUTAJ Piernik z herbatą- po przepis kliknijcie TUTAJ Porzeczkowiec- po przepis klikajcie TUTAJ Strucla serowa -po przepis klikajcie TUTAJ Delicja bananowa -po przepis klikajcie TUTAJ

Swojskie jedzonko
Sernik czekoladowo piernikowy 321

Dzisiaj przepis dla miłośników serników… i czekolady. Świąteczny sernik o smaku czekolady deserowej i zapachu piernika na kruchym spodzie z ciasteczek kakaowych. Nie należy do

Oryginalny smak
Babeczki marchewkowe 198

cukru pudru. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z  cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Jajko roztrzepać widelcem z mlekiem i olejem. Suche składniki połączyć z mokrymi i mieszać do momentu aż nie będzie grudek. Dodać marchew startą na drobnych oczkach, wymieszać. Ciasto nałożyć do papilotek i piec 25minut w rozgrzanym piekarniku do 180stopni C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić

W kuchni u Moniki
Mięciutkie pierniczki 161

miodu (może być sztuczny) 100 g masła roślinnego 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika (30g) 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka Przygotowanie: W rondelku rozpuścić masło z miodem .  Z pozostałych składników oraz  roztopionego miodu z masłem wyrobić ciasto.  Owinąć  je folią aluminiową i włożyć na ok. godzinkę do lodówki. Schłodzone ciasto należy

The Sweet Damsel
BAJECZNY PIERNIK 3534

Ciasto które powstało z połączenia 2 różnych przepisów na ciasta. Efekt wyszedł idealny, rozpływająca się w ustach masa i przepyszne aromatyczne piernikowe ciasto. Składniki:ciasto

Z Majeczką w kuchni
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55834

kolację wigilijną czekamy cały rok - na wigilijny bigos, na karpia, pierniki, barszcz z uszkami...  Ale świat się zmienia, tempo życia się zmienia. I choć warto i należy zachowywać tradycje świąteczne, to jednak czasem dobrze po prostu, zwyczajnie odpuścić.  Nie wiem, jak radziły sobie kiedyś nasze mamy i babcie, że miały czas na przygotowywanie całych świąt, sprzątanie mieszkania(...)szybkiego posiłku). A część potraw będzie w zamian za coś - zamiast pierogów i bigosu - łazanki z kapustą i grzybami. Zamiast keksa - muffinki. Zamiast strucli z makiem - pierożki z gotowego ciasta kruchego i masy makowej... Takie moje własne polskie, współczesne potrawy świąteczne :)  I... sama nie wiem, czy będę mieć 12 potraw... Będzie na pewno tyle, by nic się nie zmarnowało

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Piernik staropolski czas na przygotowania 137

Święta tuż tuż. Jednak, aby przygotować ten pyszny piernik akurat na święta, najwyższy czas na jego przygotowanie: Tutaj znajdziecie przepis. Zapraszam również do wykonania pierniczków według

tojestpyszne.blogspot.com
KORZENNE CIASTO DYNIOWE Z NUTELLĄ. 165

Wieczorne szare niebo. Wiatr porusza liśćmi na chodniku, już prawie wszystkie spadły z drzew. Nagie konary strasząprzechodniów swoją surowością, zimnem i nieżyczliwością. Słychać wrzaski wron i

W kuchni Karmel-itki
Piernik bernardyński 205

jajka1 łyżka masła 100 g orzechów laskowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka zmielonych goździków2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy starta skórka z 1 cytrynystarta skórka z 1 pomarańczyPrzygotowanie piernika: Do dużego garnka z grubym dnem włóż miód, cukier i masło. Roztop na wolnym ogniu, następnie stopniowo dodawaj połowę przesianej mąki nie przerywając mieszania, aż utworzy się jednolita i gładka(...)piekarnik do temperatury 180 °C. W tym czasie posyp równomiernie powierzchnię ciasta sodą. Szybko i zdecydowanie, ale dokładnie wymieszaj ciasto, i przełóż je do natłuszczonych foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantuWstaw foremki do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony 60 minut, sprawdź wtedy patyczkiem, czy jest on suchy. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego

Grahamka, weka i kajzerka
Świąteczny piernik po świętach 240

własnych błędach.Tym razem piernik udany, a fakt, że już go nie ma świadczy o tym, że dobry.Wspomnę tylko, że inspiracją był dla mnie piernik świąteczny Magdy Gesler. Sporo jednak pozmieniałam. Przekładany piernik z bakaliamiskładnikiZaprawa piernikowa150 g miodu50 g cukru100 g kakao1 opakowanie przyprawy do piernika10 g cynamonuszczypta mielonego pieprzu czarnegociasto5 białek150 g cukru70 g mąki1 łyżeczka proszku(...)dodajemy stopniowo do zimnej zaprawy piernikowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy do ciasta 2/3 pokrojonych bakalii.Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w temperaturze 190°C przez 15-20 minut. Po upieczeniu piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie przecinamy go wzdłuż na dwie części. Jedną część posmarować powidłami i przykryć drugim blatem

Przysmaki Karolki
Pizza 169

resztą w ostatnim czasie i tak okazuje się być strasznym burżujstwem. Poza kawą serwowano do picia herbatę lipową, natomiast tradycyjne ciasta i ciasteczka na deser, zastępowano tzw. ciasteczkami wiekuistymi, nazywanymi tak z powodu wyjątkowej trwałości (można je jeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście żywiono się także żurem postnym, kartoflami, gotowaną i surową(...)łyżkami mąki. Odstawić przykryte na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z solą, następnie w wykopany po środki dołeczek wlać rozczyn drożdżowy, następnie zagnieść miękkie ciasto (jeśli będzie za suche, można dodać jeszcze trochę wody). Na koniec w czasie zagniatania dodać oliwę. Kulkę ciasta podzielić na dwie części, każdy wywałkować na ~40cm krążek (my całością ciasta

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierniczki 157

około godzinę. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękło. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy ulubione wzory. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Gotowe pierniki dekorujemy lukrem, czekoladą. Pierniki przechowujemy w szczelnym pojemniku. Z upływem czasu robią się bardziej miękkie i aromatyczne

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto korzenne 121

Ciasto korzenne  Ciasto korzenne, to jest jedno z moich ulubionych ciast, ponieważ uwielbiam wszystko co w sobie ma przyprawę korzenną (naprawdę wszystko!). Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, ale jakie pyszne, że aż trudno opisać słowami. Puszyste, w miarę słodkie, niesamowicie pachnące domową przyprawą korzenną. Jest po prostu idealne!  Jeżeli nie lubicie przypraw korzennych to polecam ciasto(...)misie łączymy ze sobą jaja, roztopione i przestudzone masło, i mleko. Do składników mokrych dodajemy przyprawę do piernika, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, płatki chilli i wszystko dokładnie łączymy, aż masa będzie jednolita. Do wymieszania wystarczy trzepaczki, mikser zbytnio ubije ciasto i będzie ono mniej pulchne.  Pod koniec do ciasta dodajemy powidła, dokładnie łączymy między sobą, przekładamy do wyłożonej

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania