niecierpliwych osób ;) Polecam! Składniki: 200 g masła 220 g cukru 1 jajko 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, schłodzić w lodówce przez około 15 minut. Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować na grubość około 3-4 milimetrów, wykrawać ciasteczka
Domowa cukiernia EwyDziś pokażę Wam jak szybko zrobić przyprawę korzenną do piernika. Pachnącą, aromatyczną, idealną. Wystarczy utłuc lub zmielić garść przypraw i gotowe! Jeśli nie
Rozpustne gotowaniezimnym miejscu (ciasto bardzo szybko się rozpuszcza). Rozwałkowujemy ciasto, wykrajamy wzory (najlepiej zrobić to już na papierze do pieczenia bo ciasto jest dość delikatne) i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy 6 minut w 165C (lub aż pierniki się zarumienią).* *U mnie dokładnie 5 minut 33 sekundy, ale ciężko mi sprezycować dokładnie temperaturę (mam starszy piekarnik, temperaturę ustawia się pokrętłem), dlatego
Fill The Bowlpomarańczy - 1/2 torebki - przyprawy do piernika - 1 łyżka masła - 1 jajko -1/4 szklanki mleka Przesiewamy mąkę, rozpuszczony miód, sodę i cukier, skórkę z pomarańczy - ubijamy mikserem na niskich obrotach. Następnie dodajemy masło, przyprawę do piernika i jajko - dalej miksujemy przez ok. minutę. Następnie blat/stolnicę obsypujemy mąką i przekładamy ciasto z misy. Ręcznie wyrabiamy. Następnie wałkujemy
dlaSmaQsię ciasta marchewkowego, ale wiedziałam, że poprzestanę tylko na jednym kawałku. Postanowiłam więc zmodyfikować posiadany przepis tak, żeby wyszła odpowiednia ilość. Ciasto marchewkowe wpisuje się cudnie w przedświąteczny nastrój - jest pyszne, podobne trochę w smaku do piernika. Składniki (na 2 ramekiny o średnicy 11 cm): 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 5 łyżek oleju 1/2 szklanki marchewki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!tabliczka mlecznej czekolady 0,5 kubka posiekanych orzeszków laskowych Przygotowanie: masło roztapiamy z miodem w rondelku, dosypujemy cynamon i przyprawę do piernika mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem, dolewamy miód, czekoladę siekamy w wiórki, dosypujemy do ciasta razem z orzeszkami Ciasto wyrabiamy, wałkujemy wycinamy ciasteczka Pieczemy przez ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C Dekorujemy czekoladą:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniarondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Ciasto umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut
Słodka Stronapasuje. Przepis nieco zmieniłam, dostosowując go do zawartości lodówki. Zamiast więc twarogu jest serek kremowy, dyni dałam całe mnóstwo (użyłam puree z dyni Hokkaido, stąd niezwykle intensywny kolor ciasta), za to ciasteczek nieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa serowa była dość płynna, a ja jeszcze ograniczyłam ilość mąki, bo chciałam, żeby(...)ciasteczka, dokładnie ugnieść dłonią lub łyżką. Schłodzić w lodówce 30 minut.Spód podpiec w 180 st. C. przez 8-10 minut.Ostudzić.Serek, mus z dyni, mąkę, przyprawę do piernika, miód, cukier i jajka zmiksować razem na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch.Piec w 170 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż ôd 1 listopada rychtuja 2 roztomajte 3 wersje tego piernika i musza pedzieć 4 , że sie werciōło 5 . Podstawowy recept 6 mōm ôd ciotki Eldzy- już żech jōm sam spōminoł 7 , przi pieczyniu ciasta ze cukiniōm. Połra 8 składnikōw żech wymiyniōł, niyftorych dołech mani i do tego jeszcze 2 łeżeczki ziela angelskigo. Anglikanery gołdajōm na nie allspice
Chop w kuchnikawy lub kubka herbaty na długie jesienne lub zimowe wieczory. Składniki na ciasto: 30 dkg mąki pszennej krupczatki 20 dkg masła 2 żółtka 10 dkg cukru pudru łyżeczka kakao łyżeczka przyprawy do piernika ( można pominąć jeśli ktoś nie lubi lub dodać tylko cynamon) szczypta soli Nadzienie: 10 dkg orzechów włoskich 2 łyżki(...)wrzucić orzechy i prażyć przez chwilę, dodać mleko skondensowane i wszystko dobrze wymieszać. Podgrzewac jeszcze chwilę cały czas mieszając, ale nie zagotować. Ostudzić, ewentualnie dodać alkohol. Składniki na ciasto zagnieść i odłożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C ( termoobieg 160). Z ciasta odrywać kawałki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, spłaszczyć w dłoniach
Maślane ciasteczkoWielowarstwowy tort korzenny to pyszny i efektownie wyglądający przekładaniec, idealny do przygotowania na nadchodzące święta. Osiem mocno korzennych placków przełożonych jest masą budyniową oraz powidłami śliwkowymi
Smakołyki Berenikiogniu, dodajemy do niego masło, cukier, kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz goździki. Gotujemy do momentu, gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i odstawiamy do wystygnięcia. (Gdy masa będzie zimna- wyciągamy i wyrzucamy goździki) Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Dokładnie zagniatamy ciasto, jeżeli jest za bardzo lepkie , należy dosypać mąki. Dobrze
The Sweet Damseltego nie garną. Zdjęcia ciasta wyszły niezbyt okazale, bo też warunki mam do niczego, postaram się jutro zrobić nowe, choć po zmianie czasu jak jestem w domu jest już szaro-buro. Składniki (tortownica 19cm): ciasto: 3 jajka 8 łyżek otrębów owsianych 4 łyżki otrębów pszennych 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego opakowanie przyprawy do piernika (około 22g) 2 łyżeczki proszku(...)śliwkowych bez cukru (dziękuję mamusiu :*) około 4 łyżek twarogu sernikowego (możemy go czymś posłodzić, np. miodem, jednak dla mnie sama słodycz z dżemu starczyła) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto POZA białkami mieszamy białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie mieszając do reszty tak przygotowane ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszne muffinki, które będą idealną przekąską na słodko w Boże Narodzenie lub słodkim prezentem. Zapach piernika w tym świątecznym okresie wprost uwielbiam! Choć kiedyś nawet go nie znałam :) takie muffinki to obok tradycyjnych pierników i pierniczków ciekawa alternatywa - podzielne, takie w sam raz na jeden raz :) Jak każde muffinki w przygotowaniu są bardzo proste i szybkie. Gdyby(...)wziąć od razu podwójną, a nawet potrójną porcję to w czasie pieczenia każdej z nich możemy sobie robić coś innego - kroić warzywa na sałatkę, zagniatać ciasto na miodownik, czy... sprzątać :) i tylko pamiętać, żeby je z piekarnika w odpowiednim czasie wyjąć :D Ja je upiekłam na dużo przed Świętami, bo taka była potrzeba chwili ;) ale też, żeby
Kolorowy Przepisowniktyle, że są obłędnie pyszne i długo zachowują świeżość - co roku, wraz z córkami, piekę ich podwójną porcję. Składniki: Ciasto na babeczki: 2,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka przyprawy do pierników, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kakao, 3/4 kostki margaryny do pieczenia, 2 łyżki miodu, 1 szklanka mleka(...)muszkatołowej, 1/4 szklanki cukru, sok z jednej limonki, Lukier: białko z jednego jajka, cukier puder - tyle ile przyjmie białko, szczypta soli, sok z połowy limonki Sposób przygotowania: Ciasto na muffinki: W makutrze wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki. Rozpuścić margarynę z miodem i odstawić do przestudzenia. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko i mleko - połączyć z przestudzoną
Nie tylko w kuchniWszystkie kulinarne blogi ogarnął szał na świąteczne potrawy i wypieki. A na moim cisza :) Dlatego dziś nie piernik, śledzik, ani sernik. Ale za to smaczna i
kulinarnyJapieczenie. Na końcu dekorowanie. Spora ilość lukru królewskiego, barwniki i moja ulubiona posypka od Delecty Karmelowa:). Na całe szczęście moja córeczka bardzo zaangażowała przy dekorowaniu domku. Przepis na same ciasto piernikowe jest proste a dodatek białej czekolady sprawił że świetnie się z nim pracowało. Zatem jeśli macie trochę czasu i chęci, szczyptę entuzjazmu i cierpliwości to zapraszam do przedświątecznej zabawy(...)palnika i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę,cukier puder, przyprawę do piernika i sól. 4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji, 5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc. 6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto
vaniliowoczekoladowaprawdziwym) 100g cukru pudru 120g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 50g przyprawy do piernika Składniki do dekoracji: landrynki owocowe - pokruszone (2 paczki) Wykonanie: Miód podgrzać z masłem w rondelku - zostawić do przestudzenia. Po przestudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite, gładkie. Wałkować podsypując mąką na grubość około 3 mm, ale można grubsze
Mania WypiekaniaSkładniki na pierniczki:250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów (na mąkę) 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*Składniki na lukier:2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody(...)kuchenki i przestudzić (mieszanka powinna jednak zostać ciepła). Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową. Dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem) (fot.1), tak aby nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje) (fot.2). Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk
Świat Ciasta