ciasto na pierniki - 1000 przepisów (strona:27/67)

Popękane ciasteczka piernikowe 397

Obłędnie pyszne, o miękkim i wilgotnym środku, a do tego mega, mega efektowne- popękane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o aromatyczny smak piernika (w końcu Święta tuż, tuż 🎄). Ich atutem- oprócz wyglądu i smaku- jest to, że zachowują bardzo długo świeżość*, po 2 tygodniach są tak samo miękkie jak po upieczeniu, serio! Dlatego też można upiec je 5-7 dni przed Świętami(...)piernika, proszkiem do pieczenia i solą.   Czekoladę razem z masłem roztopić i odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem aż masa będzie jasna i puszysta.  Mieszając (na wolnych obrotach), wlewać partiami roztopioną czekoladę z masłem. Na koniec przesiać uprzednio wymieszane w misce suche składniki – mąkę, przyprawę do piernika oraz sól i ponownie wymieszać.  Miskę z ciastem przykryć

Kraina Miodem Płynąca
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 150

uszek, że nie popiję tego wszystkiego barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci.  Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą. Już pierwszego roku w grudniu odkryłam rzecz, która

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pyszne brownie w wersji fit 176

pyszne ciasto czekoladowe, zawiera bardzo ciekawy składnik, który zmienia jego konsystencje i nadaje mu ciekawy posmak, jest nim cukinia, która ostatnimi czasy jest bardzo często wykorzystywana jako dodatek do ciast, muffin i innych wypieków, dodatkowo dodałam do ciasta przyprawę korzenną, przez co bardziej zaczęło przypominać piernik niż brownie, ale bardzo lubię aromat cynamonu, imbiru, goździków, które oprócz tego, że wspaniale

zdrowa vege kuchnia
Korzenne ciasto z persymoną 142

Tak dla odmiany wśród ciast z truskawkami i rabarbarem pojawia się ciasto z persymoną, kaki lub sharonem czyli ciasto piernikowe w smaku i soczyste owoce. Na

Moje Małe Czarowanie
Kandyzowana skórka z pomarańczy 102

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kandyzowana skórka z pomarańczy jest smacznym dodatkiem do niektórych ciast i ciastek. Keksy, mazurki, serniki, makowce czy pierniki, często są … Przeczytaj cały artykuł Post Kandyzowana skórka z pomarańczy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Mini pierniczki bez mąki 115

łyżeczki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 3-4 minuty. Podawać z jogurtem i orzechami

Chocolate Muffin Blog
Pierniczki świąteczne 148

łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżka kakao2 łyżeczki cynamonuprzyprawa do piernikówWYKONANIEMąki wsypać do miseczki, dodać kakao. przyprawę do pierników, cynamon , sodę, wymieszać.Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Do maki wbić jajka dodać ostudzone mało i miódWszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkamidowolne kształty pierniczków.W celu

W kuchennym oknie Ewy
Po co liczyć książki? I sorbet gruszkowy 181

człowiek nie może się nie uśmiechnąć? W dodatku jest to sorbet, więc jest nieco lżejszy od tradycyjnych lodów na żółtkach i śmietanie. A pachnie piernikiem i gruszkami.Zaczęło się od tego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę (do kawy też pasuje świetnie), ale, o czym(...)syropie, następnie go odparowałam, wszystko razem zmiksowałam blenderem na gładko i zamroziłam. Efekt - bajka! Sorbet jest gładki i dość kremowy (można dodać banana, żeby miał jeszcze lepszą konsystencję), pachnie piernikiem i smakuje gruszkami. Cudownie, słodko-orzeźwiający. Ja się w nim zakochałam.Spróbujecie...?Sorbet gruszkowo-korzennySkładniki:(na 1,5 l lodów)1,4 kg gruszeksyrop:200 g cukru750 ml wody1 cytryna6

Pożeraczka, czyli raz adobrze
świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku 187

świąteczny wypiek przystało to sernik na bogato. Zawiera w sobie mnóstwo smaków, wszystkie jakie kojarzą nam się ze świętami: pomarańcza, piernik, powidła, sernik, czekolada. Jego wykonanie zajmie trochę więcej czasu ale efekt jest tego wart. Na świątecznym stole takie ciasto na pewno zrobi furrorę. *tortownica 26 cm Składniki: na ciasto piernikowe: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia  łyżka przyprawy korzennej do piernika  na masę serową: 1 kg serka waniliowego z wiaderka 2 opakowania budyniu waniliowego 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru skórka otarta z dwóch pomarańczy i cytryny 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie)  dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych 2 łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z batatów, a właściwie batata 131

Ciasto, które dzisiaj przedstawię, nazwałam żartobliwie pier BATATnik, ponieważ dzięki przyprawie do piernika tak właśnie smakuje. Przygotowałam je – jak sama nazwa wskazuje - m.in. z batatów. Batat to inaczej patat, wilec ziemniaczany, słodki ziemniak. Z batatów można przygotowywać praktycznie to samo, co ze zwykłych ziemniaków – frytki, puree, kopytka. Możemy dostać odmiany o miąższu koloru żółto-brązowego, białego lub bladoczerwonego. Ja użyłam(...)której użyłam do ciasta): Ciasto jak widać na zdjęciu jest dość zbite, dzięki czemu najemy się małym kawałkiem. Polecam do porannej kawy. Składniki (ok.9 porcji) 1 batat (ok. 600 g) 1 szklanka kakao o obniżonej zaw. tłuszczu 2 szklanki mąki gryczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżki przyprawy do piernika 7 łyżek syropu

Powiedz dietom nie
Pierniczki 109

pudru jajko żółtko 2-3 łyżki przyprawy do piernika 10 g sody oczyszczonej masło do posmarowania blachy Przygotowanie Miód i masło rozpuszczamy w rondelku ,lekko schładzamy. Mąkę mieszamy z sodą ,przyprawą do piernika i cukrem pudrem. Robimy dołek i wlewamy miód wymieszany z masłem ,oraz rozbełtane jajko z żółtkiem. Zagniatamy ciasto na gładko. Rozwałkowujemy je na grubość około

R'n'G Kitchen
Delikatne kruche ciasteczka o smaku pierników, czyli pierniczki-kłamczuszki 145

naszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam kolorowe choinki - sprawdziło się rewelacyjnie :)Składniki na około(...)piernika,szczypta soli.Masło utrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać przesianą mąkę i przyprawę do piernika. Całość szybko zagnieść do połączenia składników. Zawinąć w folię i schować do lodówki na przynajmniej godzinę.Odkrawać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na ulubioną grubość - ja wolę cieńsze, więc rozwałkowuję do grubości około

Codzienna kuchnia niecodzienna
PIERNIKOBROWNIE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 122

chcesz delikatnie zgrzeszyć, to zastąp czekoladę większą ilością oleju kokosowego i karobu lub kakao i nie piecz ciasta (przy przyrządzaniu tego ciasta nie ma konieczności pieczenia).  Uwaga! Miłośnicy czekolady i Ci, którzy świąt nie wyobrażają sobie bez piernika muszą wpisać to piernikobrownie na listę obowiązkowych deserów w tegoroczne Boże Narodzenie! Nie zniechęcajcie się długą listą składników. Ciasto jest bardzo

Jeść, by żyć w zdrowiu
Szarlotka 118

ciasto kruche 500 g mąki krupczatki 200-250g (kostka) masła pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (z dużych jaj,w przypadku mniejszych 3) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie gdy ciasto będzie się opornie wyrabiało) B) masa jabłkowa 3 kg jabłek typu szara reneta (minimum) 1-2 łyżeczki cynamon przyprawa do piernika bez cukru(...)łyżki cukru (w przypadku jabłek typu reneta , przy jabłkach słodszych-wcale) 2-3 łyżki bułki tartej bądź kaszy manny odrobina masła Ciasto 1.Wszystkie składniki muszą być zimne. Posiekaj je. Zagnieć ciasto. Im szybciej je wyrobisz tym będzie lepsze. Ciasto kruche/półkruche nie lubi ciepła. W razie problemów dodaj łyżkę bądź dwie śmietany 2.Uformuj kulę i wstaw na godzinkę do lodówki

Fiolka w kuchni
Ciasto marchewkowe 168

pół szklanki ;)) 3/4 szklanki oleju rzepakowego 300 g mąki pszennej 2 szklanki obranej i startej na drobnych oczkach marchwi łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej na małe kawałki bułka tarta ewent. dżem z czarnej porzeczki i cukier puder Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)wysypać bułką tartą. Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i zmiksować na gładki krem. Do miski przesiać mąkę z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodać jajka, marchew,orzechy i czekoladę. Wymieszać bez miksowania. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 50-60 minut ( pieczemy do suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto pozostawić

Atlas Smaków
Pierniczki z syropem trzcinowym 153

łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 4 szkl mąki jajko Lukier: białko dużego jajka 1,5-2 szkl cukru pudru Na witrażyki: rozkruszone landrynki W rondelku rozpuścić margarynę, miód, syrop trzcinowy, cukier i przyprawę do piernika. Przestudzić. Dodać sodę i wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać rozpuszczone składniki i jajko. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki

Smakołyki Asi
Pierniczki gwiazdki i bałwanki 193

Ciąg dalszy wypiekania pierniczków.Teraz wypiekamy gwiazdki i bałwanki.Ciasto szybko się robi ,a jeszcze szybciej się wykrawa i piecze. Polecam . Składniki na 50 szt 1 szklanka sztucznego miodu 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1/2 przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka sody 3 szklanki mąki jajko Dodatkowo(...)kiedy przestygnie dodajemy sodę kakao i przyprawy korzenne, mąkę i jajo. Składniki wyrabiamy rękoma raz dwa i zagniatamy ciasto.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinkę.Ciasto schłodzone lepiej się wałkuje. Wycinamy gwiazdki i bałwanki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec na papierze do pieczenia ok. 5-8 minut. Wystudzić na metalowej kratce.kuleczkami

Różowa kuchnia