ciasto na pierniki - 1000 przepisów (strona:20/67)

SZYBKI, WILGOTNY I PYSZNY PIERNIK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 666

wcale nie za dużą, powiedziałabym nawet, że idealną. Ja po prostu uwielbiam pierniki przekładane powidłami, są cudowne, bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-)Przepis znaleziony na Kwestii Smaku , troszkę tylko zmodyfikowany. Piekłam w silikonowej formie o wym.30x12cm, w oryginale był w formie 25x12cm.Składniki ciasta:- 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750)        lub 300g(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec ok.40-50 minut, na programie góra-dół, do suchego patyczka. Ja piekłam 40 minut.Wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia.Wystudzony piernik przekroić na pół.Powidła przełożyć do rondelka, wstawić na palnik i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gorącymi powidłami smarujemy przekrojony piernik (wówczas najlepiej się skleja), ja posmarowałam także cienką warstwą górę

Smaczne Zdrowe
Najlepszy PIERNIK na ziemi ! 398

Miksujemy na wolnych obrotach, gdy składniki się połączą dodajemy mleko i bakalie - ja do jednego piernika dodaję mieszankę orzechów, rodzynki, a do drugiego same orzechy, ponieważ niektórzy nie lubią orzechów. I miksujemy delikatnie. Formy keksowe wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto - tak aby w obu formach było tyle samo ciasta. Foremki wkładamy razem na środkową półkę

Piekę, bo lubię
Pierniki świąteczne 103

Małgosia wymyśliła, że swoje pierniczki na kiermasz zaniesie. Pomysł podwójnie doskonały :) Bo i Gosia ma radochę i ja mam radochę, bo mi przepis udostępniła :) Niestety nie jadłem tych pierników, ale na zdjęciach wyglądają niesamowicie! Boooosz, cudeńko! Jak ktoś jeszcze ma czas przed świętami to koniecznie zróbcie, już po wyglądzie widać, że nie mogą być niesmaczne. A Gosia napisała(...)razie zbyt luźnego ciasta 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika – można więcej według uznania Opcjonalnie w przepisie jest tez możliwość dodania kakao dla uzyskania ciemniejszego koloru piernika. Wszystkie składniki najlepiej umieścić w głębszej misce i wyrobić rękami. W trakcie wyrabiania dosypywać mąkę, jeśli ciasto jest zbyt luźne. Kiedy już wyrobi się na jedną masę podzielic na porcje

Marder&Marder Manufacture
Piernik mojej mamy 163

Kolejne ciasto mojej mamy, tym razem piernik. Zapach cynamonu i świąt. Piernik ten robi się bardzo szybko. Kilka minut przygotowań i do piekarnika. Mi najlepiej smakuje piernik następnego dnia. A Wam? Składniki: 200g masła 1.5 szklanki cukru 1.5 szklanki mleka 4 szklanki mąki 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jaja 3 łyżki

Apetyt na Zielone
Sernik królewski 223

Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 45 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika i na jego wierzch równomiernie trzemy lub prószymy pozostałą część ciasta. Sernik ponownie wkładamy do piernika i pieczemy jeszcze około 20 minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik, na co najmniej pół godziny lub do ostygnięcia

Smakowy Raj
Biscotti Bożonarodzeniowe 173

zakupy, mam w planach ubranie mojej 3 metrowej choinki i zrobienie świątecznych dekoracji owocowych. No ale mimo wszystko większość czasu poświęcę na pieczenie. Będzie keks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym. Pierniczki już gotowe, dziś pokażę Wam przepis na Biscotti, ale jeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze przede mną

Słodkie Przyjemności
szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika... 166

ugniatać zimne masło zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost na ciasto piec w 200C około 55 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia - posypać zimne ciasto pudrem cukrem smaczna szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Piernikowa szarlotka. Ciasto bez pieczenia. 195

Kontynuując serię ciast bez pieczenia wpadłam na pomysł, aby wyczarować szarlotkę, ale nie taką zwykłą. Marzyła mi się taka z korzenną nutą. Amatorzy szarlotki nieźle się zaskoczą, kwaskowata część jabłkowa i dopełniający ją piernikowy budyń.. ach! Spróbujcie sami :) Ja użyłam galaretki i budyniu od Przyprawy Premium, którzy w swojej ofercie mają takie produkty w dużych gabarytowo pojemnościach, co moim(...)odstawiamy na czas rozłożenia pierwszej warstwy herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy warstwę jabłek i przykrywamy go drugą warstwą herbatników. Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy budyń. Standardowo wg wskazówek producenta dodając jeszcze przyprawę do piernika, bezpośrednio do gotującego się mleka. Gorącym budyniem zalewamy drugą warstwę herbatników. Na jeszcze gorący budyń sypiemy posiekane orzechy nerkowca. Ciasto najlepiej

MamaOskarka
Świąteczne pierniczki z ciasta dojrzewającego 195

działo się u mnie w kuchni, działo. A raczej pierniczyło :) Ciasto dojrzewające na pierniczki przygotowałam w połowie listopada, wczoraj stwierdziłam, że dobrze by było coś z tym ciastem zrobić, poniżej efekty :) Takich smacznych pierników jeszcze nie jadłam, przez co wiele z nich nie doczekało się dekoracji :) Składniki (wyszło ich baaardzo dużo, po piątej blasze straciłam rachubę:)) : 500 g miodu(...)miejsce (spiżarnia, balkon, ewentualnie lodówka), aby dojrzewało. Zimne ciasto jest twarde, dlatego przed pieczeniem ogrzać je przez pewien czas w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak ciasto np. kruszy się i trudno wyrabia (wilgotność ciasta zależy m.in. od rodzaju użytej mąki), podczas wyrabiania zwilżyć dłonie wodą i wtedy ciasto znowu nabierze elastyczności. Ciasto podczas leżakowania zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej

Domowa Cookierenka Agi
"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 169

potrafią i swoje niezdecydowanie leczą kolejnym kawałkiem sernika i kilkoma sztukami pierników, starsza kucharka wyczarowała "Sernik - Piernik". Połączenie niesamowite! Smak... cudowny! Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować.SKŁADNIKI:SERNIK

Wypisz Wymaluj
PRZYPOMINACZ: ciasto na pierniczki/ piernik staropolski 146

już ten czas :) Zabieramy się za przygotowanie ciasta długo dojrzewającego na najlepsze świąteczne wypieki - pierniczki i piernik staropolski. Ja w tym roku ograniczę się do pierniczków, które podczas ostatnich świąt zrobiły prawdziwą furorę. Ciasto przygotowujemy wg przepisów znajdujących się w linkach poniżej, przekładamy do naczynia szklanego, kamionkowego bądź emaliowanego, owijamy lnianą ściereczką lub ponakłuwaną folią spożywczą – powinno oddychać. Odstawiamy

Domowa Cookierenka Agi
Pierniki na choinkę 161

kostka 200g 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki (tortowej) 2 łyżeczki sody, 1 łyżka kakao, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sitko. Wszystkie składniki razem wymieszać. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Powycinać pierniki.Słomką powycinać małe otwory - jeden otwór musi być na górze każdego piernika. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec

W kuchni u Moniki
Piernikowy sernik z czekoladą! 121

mąki krupczatki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka prosto z lodówki - 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy(...)łyżka przyprawy do piernika - 150 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej - 120 g margaryny - 120 g cukru pudru Białka ubij na sztywno. Ser zmiksuj blenderem z margaryną, żółtkami, przyprawą do piernika, śmietanką, cukrem. Zmiksowaną masę wymieszaj z pianą z białek. Masę podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj czekoladę. Wymieszaj delikatnie. Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj

SMYKWKUCHNI
Sernik z brzoskwiniami makiem, kokosem na kruchym spodzie 131

ciasto zrobiłam już po raz trzeci. Uwielbiam go, bo ma wszystko co świąteczny wypiek powinien mieć. Ser, mak, bezę, kruche ciasto, owoce. Wcześniej nie udało mi się sfotografować. Ciasto robi się dość długo. Ale warto.  Przepis oryginalny wzięłam z bloga Moje wypieki. Ale podążałam za swoimi smakami. Np. zamieniłam mąkę -na orkiszową, bo jestem jej wielką zwolenniczką. Dałam więcej(...)mnie było go za dużo.  Polecam to ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto kruche kakaowo piernikowe: 400 g mąki orkiszowej lub krupczatki 220 g zimnego masła 4 łyżki cukru pudru ( zmieliłam trzcinowy) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao i jedna przyprawy do piernika Beza makowo- kokosowa: 4 białka szczypta soli 150 gram

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania