ciasto na pierniki - 1000 przepisów (strona:15/67)

piernik z wkładką owocową 161

Przepis na to ciasto moja mama przyniosła z pracy. Po pierwszym zerknięciu na przepis wydawał mi się podobny do ciasta "Gargamel" (klik) , ale choć oba ciasta mają trochę wspólnego to w smaku są dość różne. Ten piernik nie ma w składzie mąki żytniej, ma masę robioną na gorąco i zawiera wiśnie, które zmieniają smak. A przede wszystkim opiera się(...)biszkoptowym cieście, nie ucieranym. Całość smaczna, zwłaszcza kiedy piernikowe blaty nasączy się herbatą z odrobiną rumu.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto piernikowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek szklanka miodu 3/4 szklanki cukru opakowanie przyprawy do piernika łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia na wkładkę: 3 jajka 350 g mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIERNIKO-SERNIK 253

korzenne ciasto dyniowe, wilgotne, przypominające piernik , przełożone gotowaną masą serową idealna propozycja na Święta Bożego Narodzenia SKŁADNIKI Ciasto: 1 3/4 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 szkl. pure z dyni, 50 g stopionego masła 3 jajka, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej, 1 łyżeczka kakao, szczypta soli Masa serowa

słodki bratek
Polewa czekoladowa 151

Zbliżają się święta, a więc okres  w którym pieczemy ciasta, ciasteczka i pierniki. Zachęcam Was do robienia domowej polewy czekoladowej. Polewy na bazie naturalnego kakao. Jej przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, a jej zrobienie trwa parę minut. W zamian otrzymamy naturalną polewę z produktów, które z reguły  zawsze mamy w domu pod ręką. Bez zbędnych dodatków

Kulinarne przygody Gatity
Powidła Śliwkowe z Cynamonem 183

Powidła śliwkowe to dla mnie pozycja obowiązkowa jaką lubię przygotowywać co roku. Nie wyobrażam sobie zimy bez powideł. Przygotowuję je z myślą o Pierniku Staropolskim, o cieście mojego dzieciństwa Pleśniaku, o moich szybkich zachciankach, uwielbiam świeżą bułkę, na której kładę dwa grube plastry sera białego, na który wykładam łyżeczkę powideł, to też smak z moich smarkatych lat. Dlaczego lubię przygotowywać

Blondynka Gotuje
Wykwintny gulasz - Quiche 303

wkładamy do tego nasz gulasz- wyciągamy resztę naszego ciasta rozwałkujemy koło i przykrywamy nim resztę ciasta - brzegi smarujemy naszą zawiesiną pozwoli to na ładne sklejenie oraz wyrównanie ciasta -- wkładamy do piernika na kolejne 20 min na 180-200 stopni - gdy tarta jest już gotowa delikatnie wyciągamy ją z formy kroimy i możemy ją konsumować. Świetnie smakuję na ciepło

Basia w kuchni
DIAMANT-owa przyjemność 225

pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie  w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto marchewkowo-dyniowe na Halloween 557

sposób jednogłośny doszłyśmy do wniosku, że po prostu musimy je zrobić. Efekty, bardzo wyśmienite prezentujemy poniżej, a przepis oryginalny znajdziecie tutaj. Składniki: Ciasto: 250g mąki 150g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 110g roztopionego masła 100g marchewki startej na grubych oczkach 300g miąższu z dyni ( by uzyskać taką(...)Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Następnie jajka wraz z cukrem trzcinowym i waniliowym ubijamy w mikserze na puszystą pianę. Powoli dolewamy roztopione masło ciągle ubijając ciasto. Dodajemy mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy ręcznie. Delikatnie dodajemy puree z dyni oraz marchewkę ciągle mieszajac. Malutką tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze ciasto

Kolizje Smaków
Szybki piernik 168

Często zależy nam, aby upiec coś szybko i smacznie. Przykładem jest piernik. Jest delikatny, puszysty i wilgotny. Powidła śliwkowe nadają mu smaku. Składniki:Ciasto (keksówka 36x12cm):3 jajka1,5 szklanki cukru3 szklanki mąki pszennej200 g miodu naturalnego płynnego1 szklanka kwaśnej śmietany2 łyżki zimnej wody200 g masła1 łyżeczka sody oczyszczonej1 op. gotowej przyprawy do piernika (2 łyżki)1 łyżka kakaoMasa(...)sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w piekarniku na 5 minut (przy uchylonych drzwiczkach). Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty.Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki

Salonik smaków
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami i cynamonem 200

Wyrobić ciasto około 8 minut, w mikserze z hakiem do ciast drożdżowych lub ręcznie, w miarę potrzeby dodając pozostałe 100g mąki. Ciasto musi być elastyczne, gładkie i miękkie. Będzie lekko lepkie. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w cieple, aż ciasto podwoi objętość. Ciasto po wyrośnięciu(...)stolnicę lekko podsypaną mąką, krótko wyrobić. Od ciasta oderwać około 150-200g, wywałkować w cienki kwadrat lub prostokąt i wyłożyć nim dno naszykowanej formy do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostałą część ciasta rozwałkować w prostokąt około 30 na 40 cm, wyłożyć pokrojone śliwki, posypać równomiernie cynamonem i przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Ciasto zawinąć w rulon wzdłuż szerszego boku

Karo in the Kitchen
Czekoladowy piernik z powidłami wg Aleex 117

zimne wieczory z przenikliwym wiatrem to kubek gorącej herbaty i kawałek pysznego ciasta. W sobotnie popoludnie weszłam do kuchni, aby upiec coś dobrego. Wybrałam przepis z kwestii smaku , ale nieco go zmodyfikowałam. Nie chciałam ciasta z owocami, zależało mi, by wypiek miał wyrazisty, korzenny smak. I takie ciasto upiekłam: mocno czekoladowe, dość ciężkie, korzenne. Doskonałe na poprawę nastroju w ciemny(...)piernika • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • 40 g czekolady deserowej • cukier puder do posypania • 4 łyżki powideł śliwkowych • 3 łyżeczki nutelli Sposób przygotowania: 1. Masło ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,przyprawą do piernika

W mojej kuchni
Pociąg z piernika 127

zeszłym roku piekłam domki i choinki z piernika. Na tegoroczne Święta zrobiłam choinki i pociąg z piernika oraz mały domek. Po upieczeniu odpowiednich elementów trzeba je jeszcze poodcinać żeby lepiej pasowały i posklejać lukrem. Dodatkowo upiekłam prostokąty na tory i komin - nie ma tego w szablonie. Piernik z którego zrobiłam dach w czasie przenoszenia trochę mi się połamał, ale wystarczyło(...)masłem i cukrem, wyrobić ciasto. Podczas ugniatania ciasta na stolnicy pod ciasto podsypywać mąkę. Przygotować szablon pociągu. Ciasto podzielić na mniejsze porcje, rozwałkować na cienki placek na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinać poszczególne elementy pociągu. W szablonie poniżej nie ma uwzględnionych torów, komina i kół pociągu. Koła wycinałam kieliszkiem i filiżanką. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Mama Gotuje
Pierniki idealne do zdobienia 181

Dziś podam przepis na pierniczki z których zrobiłyśmy serca na Walentynki. Ciasto jest dobre, ponieważ nie wyrasta i pierniki są równe i idealne do zdobienia. Składniki : 3 jajka 250 dag cukru pudru 140 dag miodu 80dag masła 3 łyżki kakao(...)łyżka sody 1 przyprawa do piernika 700 dag mąki pszennej typ 650    Przygotowanie: Miód, masło i cukier puder podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika i jak lekko przestygnie dodajemy jajka i mieszając wsypujemy mąkę, potem dodajemy przyprawę do piernika, sodę i kakao.  Tak przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na 24 godz

Lili w kuchni
Świąteczne katarzynki wg Aleex 92

towarzyszyła mi Maleńka. Oczywiście Laleczka jest jeszcze naprawdę mała, nie dosięga główką do kuchennego blatu, ale wykorzystaliśmy nieduży stołeczek schodkowy, żeby mogła mi pomagać. I pomagała. Ja wałkowałam ciasto, a Maleńka co chwilę pytała: „Babusia gotowa?” Oczywiście odpowiadałam: „Gotowa”, a wtedy Kruszynka zaczynała wycinać pierniczki. Na niektórych ciasteczkach były odciśnięte jej paluszki, ale przez to pierniczki wyglądały jeszcze piękniej(...)piernika  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  • 1 kieliszek rumu  • 1 pełna łyżka kakao  Sposób przygotowania:   1. Do misy miksera wlać miód. Dodać przyprawę do piernika, masło pokrojone na małe kawałki, proszek do pieczenia, kakao i jajko. 2. Wymieszać na wolnych obrotach i powoli, nie przestając zagniatać, dodać mąkę. 3. W trakcie wyrabiania ciasta wlewamy

W mojej kuchni
Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread 198

Przepyszne, słodkie i wilgotne ciasto korzenne z dużą ilością żurawiny i gruszki w karmelu. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na świąteczny stół. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami(...)EnglishOdwrócony piernik z żurawiną i gruszkami (blaszka 24 cm)Przygotowanie: 60 minSkładniki na karmelowy wierzch:70 g masła lub margaryny Palma, pokrojonej na kawałki1/2 szklanki brązowego cukru1/4 łyżeczki soli2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny3 duże gruszki, dojrzałe, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojonych wzdłuż na 0,5 cm plastry (lub cieńsze jeżeli dasz radę)Składniki na ciasto:1/4 szklanki

karmelowy
Pierniczki leckerli 129

sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika trochę mleka do posmarowania ciastek przed pieczeniem Jeżeli dysponujemy miodem w stałej postaci, trzeba go rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy  go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę na blat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto(...)będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników, najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz należy już tylko rozwałkować ciasto i wykroić foremkami pierniki. Staram się robić ciastka grubości ok. 7-8 mm, ale jeśli chcecie spróbować upiec całość, jak w oryginalnym przepisie szwajcarskim

I tu będę miała takie te

Proponowane wyszukiwania