ciasto na pierniki - 1000 przepisów (strona:13/67)

Pełnoziarniste pierniki 122

dodajemy je do ciasta mieszamy wszystko, a następnie wyrabiamy ręcznie kiedy ciasto jest gotowe, najlepiej spróbować czy jest dość słodkie i w razie czego dosłodzić wałkujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, dzięki temu nie będziemy musieli dodawać mąki, żeby ciasto się nie kleiło do wałka i blatu, ja zrobiłam tak wszystkie pierniki i poszło bez problemu ;) (jeśli(...)podczas wałkowania reszta ciasta zacznie zasychać i będziecie mieć problem z wyrabianiem, dodajcie odrobinę mleka) wykrawamy pierniki wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pieczemy około 10 minut w temp. 150 stopni (należy kontrolować sytuację, żeby nasze pierniczki się nie spaliły lub były niedopieczone) upieczone pierniki od razu wyciągamy z piekarnika i przekładamy do wystygnięcia SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierniki 647

idzie nadały mu charakterystycznego smaku i aromatu.  Polskie pierniki swój początek miały w miodowym chlebie, doprawionym wcześniej ziołami i pieprzem - i stąd właśnie nazwa „piernik”. Z upływem czasu zamiast ziół zaczęto używać korzennych przypraw, które znakomicie utrwalały aromatyczne, smaczne ciasto.  Nie wiem czy wiecie, ale konkretnie doprawione korzennymi przyprawami ciasto może naprawę długo leżakować. W domu najlepiej(...)zamiast mąki pszennej dodałam mąkę żytnią - wyszły znakomite!  A zatem do roboty, bo święta tuż tuż! :)  Ciasto piernikowe 90g miodu gryczanego 60g masła 2 jaja 140g cukru pudru 2 łyżeczki przypraw korzennych dowolnie dobranych (może być przyprawa do piernika) 400g mąki pszennej (typ650) 1,5 łyżeczki dobrego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej lukier: szklanka cukru pudru+ jedno białko

Sajkofanka smaku
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 177

wlewamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę.Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem keksówki i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra -dół z termoobiegiem. Sprawdzamy metodą "suchego patyczka"Gdy piernik jest upieczony, wyciągamy go z piekarnika, studzimy. Dobrze wystudzony przekładamy powidłem, wstawiamy do lodówki(...)schłodzenia a następnie oblewamy polewą.I nie zostaje nam nic innego, jak patrzeć, jak nasz piernik zniknie w mgnieniu oka :)DOMOWE POWIDŁO ŚLIWKOWE:Nasza tradycja od wielu lat. Własne śliwy owocują w kilka rodzajów tych pysznych, fioletowych smakołyków. Głównie jednak w nasze ręce wpada Węgierka. Wysmażamy powidła różnie aby mieć możliwość wyboru - jedne są mocniej wyrobione, inne mniej. Tym razem

Wypisz Wymaluj
Ciasto marchewkowe 155

Dzisiaj zapraszamy na aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów Składniki: - 270 g mąki - 160 g cukru trzcinowego - 1/2 szklanki oleju - 4 jajka - 270 g startej marchewki - 100 g orzechów włoskich - szczypta soli - 2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki: - 1 jajko - 5 łyżek cukru(...)pudru - 3 łyżki kakao - 100 g masła Do dekoracji połówki orzechów i trochę startej marchewki. Forma do ciasta keksówka wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Do tego dodajemy przesianą mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę, olej i miksujemy. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeżeli marchewka jest

Kuchenne Wariacje
Miodownik 138

miodownik - mięciuteńkie ciasto przełożone kremem grysikowym niekoniecznie związane z otaczającą nas aurą, ale to wg mnie jeden z ostatnich momentów na korzenne aromaty płynące z tego ciasta, ponieważ już wkrótce przywita nas szaleństwo nowalijek i świeżutkich polskich owoców. Smacznego! Składniki Ciasto: 1 szkl. cukru 4 jajka 3 szkl. mąki pszennej ¾ szkl. oleju 4 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody(...)Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy szklankę cukru i ubijamy mikserem. Następnie dodajemy 1 szkl. mąki i 1 łyżeczkę sody. Potem powoli dolewamy olej, cały czas mieszając. Dodajemy kolejną szklankę mąki i ponownie miksujemy. Ciasto łączymy z miodem, trzecią szklanką mąki i łyżeczką sody. Następnie stopniowo wlewamy przestudzoną herbatę, cały czas miksując i dodajemy przyprawę do piernika. Białka

psgotujemy
PIERNIK STAROPOLSKI (PIERNIK DOJRZEWAJĄCY) 447

Świąt pozostało niewiele , więc najwyższa pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający.  Składniki: * 1,2 kg mąki      * 2 szklanki cukru  * 1/2 litra miodu  * 150 g masła * 100 g smalcu  * 3 duże jajka * 1/2 szklanki zimnego mleka(...)przyprawa do piernika 3 łyżki * 3 łyżeczki sody  Podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier do czasu aż składniki się połączą,odstawiamy do wystygnięcia . Mąkę łączymy z przyprawą do piernika i sodą. Schłodzoną masę cukrowo maślaną zaczynamy miksować dodając stopniowo jajka, a następnie po łyżce połowę mąki, później mleko i resztę mąki.  Gotowe ciasto przekładamy do kamionkowej

Anioły w kuchni
Lekki piernik 169

się z przepisem na proste i szybkie ciasto, które zostało nazwane ciastem mlecznym. Po jego przygotowaniu w cieście nie znalazłam nic co by przypominało smak ciasta mlecznego, lecz bardziej pasowała mi nazwa lekki piernik. Zawsze na święta przez ponad tydzień czasu przygotowuje piernik, który po upieczeniu zachowuje świeżość do 4 tygodni, […] The post Lekki piernik appeared first on Magiczny

Magiczny Garnek
Piernikowa tarta z dyni 148

Przepyszna tarta o aromacie piernika  o wspaniałym nie typowym musie z dyni  Sprawi że zimowe popołudnia nie będą smutne Składniki Ciasto • 1,5 szkl mąki • 1 żółtko • 1/2 szkl cukru pudru • 1 łyżka czubata kakao • 1 łyżka przyprawy do piernika • 125 g masła • 1 łyżka śmietany • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie • 400 g musu z dyni(...)łyżki śmietany • kilka łyżek wody  Sposób przygotowania 1. cisto • Do mąki dodać zimne masło posiekać nożem  Dodać cukier puder żółtko kakao przyprawę do piernika proszek do pieczenia  i łyżkę śmietany Zagnieść ciasto ciasto zawinąć w woreczek foliowy włożyć  na godzinę do lodówki 2. Nadzienie • Mus z dyni przełożyć do rondla.Dodać cukier,śmietanę ,pestki z wanilli

W królestwie smaków Beaty
Najlepsze Ciasto Marchewkowe 466

philadelphia. Ciasto marchewkowe zdobywa coraz większą grupę fanów, mimo, że wielu osobom początkowo wydaje się dość specyficznym wypiekiem. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi bardzo delikatne, niezwykle wilgotne i niesamowite w smaku - marchewki właściwie nie czuć. Lekko korzenny aromat ciasta nadaje mu charakteru, a kombinacja wszystkich składników tworzy świetny deser, któremu nie sposób się oprzeć. Najlepsze Ciasto Marchewkowe - Składniki: Ciasto(...)kremówki 30% ok. 1/2 szklanki cukru pudru Najlepsze Ciasto Marchewkowe - Sposób przygotowania: Ciasto:   Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Orzechy włoskie dość grubo siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, ananasa kroimy w drobną kostkę. Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem. Następnie

Słodka Strona
Ciasto z bananowo-orzechowe 116

naprawdę smaczny;) Wychodząc z założenia, że trening czyni pistrza postanowiłam go przygotować i oto jest pyszne ciasto bananowo-orzechowe z nutką wanilii. Ciasto jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu i smakuje wybornie. Polecam!  Składniki: Baza: 125g mąki 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 2,5 łyżki brązowego cukru 60g masła (niesolonego) 2 żółtka Masa bananowa: 60g masła (niesolonego) 60g brązowego(...)łyżeczka aromatu waniliowego Ponadto:   1-2 banany 30g orzechów laskowych cukier puder do posypania (opcjonalnie)  Przygotowanie: Uwaga! Ciasto przewidziane jest na małą foremkę! U mnie 20x30cm, ale może być nieco mniejsza. Ciasto: Mąkę, przyprawę do piernika i cukier umieścić w mikserze i lekko zmiksować. Dodać masło i miksować do otrzymania konsystencji okruszków. Dodać żółtka i miksować aż ciasto

Codzienne Gotowanie
Jak zrobić lukier na pierniczki? 138

Lukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza

SMYKWKUCHNI
Szybkie i tanie ciasto ze śliwkami 169

Magda :) To ciasto można upiec jeszcze na 2 różne sposoby, jeśli do części dodamy kakao do otrzymamy ciasto marmurkowe. Można ewentualnie do całości dodać przyprawę do piernika i wtedy będzie ciasto korzenne

Proste Potrawy
Chilijski piernik bożonarodzeniowy 206

jedziemy do Chile. Tym razem proponuję aromatyczny i korzenny piernik świąteczny. Wśród składników jest marchew, która nadaje mu wilgoci i niezwykłej miękkości. Warto wypróbować to pyszne ciasto. Składniki Porcja … Czytaj dalej Chilijski piernik bożonarodzeniowy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Toruńskie pierniki przepis oryginalny z Torunia 179

Przepis na toruński piernik  -taki Wam przywiozłam:)  Zrobiliśmy sobie z mężem wycieczkę do Ciechocinka. Do Torunia pojechaliśmy przypadkiem. Miła pani z hotelowej recepcji pięknie opowiadała o Toruniu i postanowiliśmy(...)odwiedzić. Nigdy w nim nie byłam. No może kiedyś przejazdem.  Weszliśmy do domu Mikołaja Kopernika. Tam pod okiem przemiłej przewodniczki upiekliśmy pierniki. Ale najpierw : Ciasto piernikowe należało starannie wyrobić aż zacznie się kleić. Potem formę z drzewa lipowego należało  suto pomalować olejem, położyć wywałkowane ciasto i przeciągnąć

AZgotuj!
Piernik gryczany (bezglutenowy, bez nabiału) 266

Piec przez ok. 25 min. - do suchego patyczka. 8. Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciasto dowolnie udekorować, np. jadalnym złotym brokatem, jak na zdjęciu poniżej. Jeśli masz w domu malakser to piernik przygotujesz w mig - zetrzyj warzywa w malakserze, wymień tarczę na nóż, dodaj pozostałe składniki (ocet dodaj na samym końcu) i miksuj

Domowa Cookierenka Agi