Domowy sos toffi to wspaniały i niezwykle uniwersalny deser. Na ciepło: - do polania na owoce - na lody - na placki, naleśniki i gofry Po schłodzeniu gęstnieje: - masa do tortów i ciast - nadzienie do babeczek i tart
AniaGotuje.plcałości do słoików i zawekowałam w lekkim syropie, część została potarkowana z przeznaczeniem na szarlotki, a reszta delikatnie podprażona będzie świetnym dodatkiem do nadzienia naleśników czy też do ryżu:) JABŁKA NA ZIMĘ JABŁKA DO CIAST JABŁKA PRAŻONE JABŁKA W LEKKIM SYROPIE Artykuł Jabłka na zimę pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniabudyniowy, mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz wlać mleko i stopione masełko. Całość zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Płaską patelnię (najlepiej specjalną do naleśników) wysmarować niewielką ilością oleju, rozgrzać. Na patelnię kłaść porcję ciasta formując okrągłe placuszki (uwaga! Muszą mieć one większą średnicę niż średnica krążków czekoladowych). Gdy na powierzchni pancakes pojawią się pęcherzyki powietrza, a od spodu
Nastoletnie Wypiekanieoleju 100g.startego sera żółtego 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Przyprawy: ~~~~~~~~~~~~~~ przyprawa do kurczaka sól pieprz olej do smażenia `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto-Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę,odstawić na 15min. Naleśniki smażyć na złoty kolor Farsz-Mięso pokroić .Dodać przyprawy ,odstawić na 30min.w chłodne miejsce. Cebulę obrać,pokroić w talarki,zrumienić na oleju.Doda
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszkl mąki gryczanej 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy , następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż ciasto będzie miało konsystencję gęstniejącej śmietanki, (gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki) Smarujemy patelnię smalcem i smażymy bliny na wielkość patelni, jak naleśniki. Podajemy np na słodko z marmoladą jabłkową
Gotowanie jest łatwesoczewicy, która w mojej kuchni gości bardzo często! Taki farsz z soczewicy świetnie nadaje się nie tylko do pierogów, ale również naleśników czy też krokietów! Tortellini przygotowane z takim farszem również zachwycą podniebienia! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 1 płaska łyżeczka * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ
Ostra na Słodkomąki owsianej lun zmielonych płatków 250 ml mleka Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 10 minut. Na patelnię wylewać małą chochelkę ciasta i smażyć na złoto. Odkładać na talerz. Na jednego naleśnika położyć plasterki banana, posmarować masłem orzechowym,a w środku ułożyć kostkę gorzkiej czekolady. Przykryć drugim naleśnikiem. Można jeść na zimno lub na ciepło. Smacznego
Chocolate Muffin BlogKolejny autorski pomysł Mamy Stasi na sobotni obiad. Naleśnikom, towarzyszy tym razem kasza jęczmiennej, ogórki kiszone i żółty ser. Cała zgraja zapieczona pod jajeczną pierzynką, tworzy
Ania i Marcin gotująketchup do polania Sposób wykonania: Jajka zmiksować, stopniowo dodawać mąkę naprzemiennie z wodą, na końcu dodać sól i 2-3 łyżki oleju. Ciasto odstawić. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć naleśniki z obu stron. Ser potarkować na największych oczkach. na każdy środek naleśnika wzdłuż położyć ser, na to parówkę, zwinąć. Smażyć na patelni z obu stron
Darcia w kuchniżółtym serem. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej Farsz: 100 g żółtego sera 150 g szynki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto Mąkę , jajka, olej, sól, mleko wymieszać i powoli wlewać wodę gazowaną ubijając mikserem lub trzepaczką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce(...)minut, aby "odpoczęło". Patelnię rozgrzać z bardzo małą ilością oleju i smażyć cienkie naleśniki. Szynkę i ser pokroić w kostkę lub paseczki. Na każdy naleśnik nałożyć ser, szynkę i złożyć w trójkąt lub zwinąć . Podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści. Podawać gorące z ulubionym sosem lub ketchupem. naleśniki z serem
O kuchni z uczuciempowitanie wiosny proponuję kolorowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem. Ich piękny kolorek uzyskałam dodając do ciasta koncentrat barszczu czerwonego, zaś napełniłam tym, co akurat było w lodówce. Szybko się zjadają i dobrze smakują :) Z podanych proporcji składników otrzymałam sześć sztuk. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytywięc nie trzeba dawać go na patelnie. Chyba, że nie ufacie swojej patelni aż tak bardzo...wtedy można ją przesmarować olejem :)), ułożyć foremkę do naleśników/jajek i wlać do niej ok. 3-4 łyżki ciasta. Smażyć placki na małym ogniu z obu stron. ~4 kostki białej czekolady (ok. 35g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na talerzu ułożyć placki, posypać
chili & sugarpowodzeniem z niego korzystają. * mieszać można ręcznie drewnianą łyżką lub mikserem na niewielkich obrotach (miksujemy tylko do połączenia składników) Patelnię natłuszczamy delikatnie olejem (naleśniki nie mają pływać w tłuszczu). Następnie wlewamy małą porcję ciasta i delikatnym ruchem patelni "na boki" rozlewamy ciasto na całą powierzchnię patelni. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Słodkie okruszkidobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju produktów
w mojej kuchnibardzo popularne i lubiane chyba przez wszystkich. Pancakes. To taka trochę krzyżówka naszych rodzimych naleśników z placuszkami na sodzie, maślance czy proszku do pieczenia. Ciasto jest gęstsze, dlatego bez problemu można je smażyć grubsze i bardziej puchate. W smaku wg mnie nie czuję się zdecydowanej różnicy. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale ... konsystencja miodu
Walijskie Pichcenie