Naleśniki lubią chyba wszyscy, przynajmniej ja znam tylko takie osoby :) W tym przepisie połączyłam naleśniki z nadzieniem, którego używałam kiedyś do rogalików. Tak nam wszystkim posmakowało, iż wykorzystałam je tym razem w takiej wersji. Składniki: - 2 jajka - 2 szklanki mleka - 1 i 1/2 szklanki mleka - 2 łyżki cukru waniliowego - 1/2 szklanki wody - szczypta soli - olej nadzienie(...)mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka amaretto Przygotowanie: W misce mieszamy dokładnie jajka, mleko, wodę, cukier i mąkę. Ciasto mus być gładkie i lejące. Odstawiamy je na 15 minut, by gluten się związał. Po odpoczynku ciasto lekko zgęstnieje. Patelnie smarujemy olejem i smażymy naleśniki. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy mielone orzechy i gotujemy na małym ogniu
Zainspirowana w kuchnirodzynek 2-3 łyżki skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Przygotowujemy farsz. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy twaróg, jeszcze chwilę miksujemy. Dokładamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Na połowę naleśników wykładamy farsz. Składamy. Można podać polane kwaśną śmietaną
Pobite gary Barbarymąki Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych szkl śmietanki 30% 2 łyżki cukru cynamonowego DIAMANT odrobina oleju do smażenia Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki, w razie konieczności delikatnie natłuszczając patelnię. Naleśniki posmarować powidłami, złożyć jak krokiety i ułożyć na głębokiej patelni. Zwinięte naleśniki zalać śmietanką wymieszaną
Smakołyki Asibułka tarta do obtoczenia krokietów 3 jajka WYKONANIE : Do mleka dodać mąkę, sól, jajka i olej, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Patelnię do naleśników rozgrzać i posmarować odrobinką oleju, wylewać chochelką porcje ciasta, smażyć na rumiano z obydwu stron. Pieczarki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło dodać cebulę(...)jeszcze do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Na każdym naleśniku wzdłuż przez środek ułożyć po dwie łyżki farszu, boki naleśnika złożyć lekko do środka a następnie zwinąć w rulonik. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami mleka, maczać ruloniki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć naleśniki z obydwu stron na złoty kolor. Odsączać z nadmiaru
Sama słodycz i szczypta chiliPropozycja na dzisiejszą kolację to naleśniki. Dzięki wykorzystaniu dyni naleśniki są fajnie żółciutkie i ciekawe w smaku. Składniki: - 200 g dyni - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki śmietany 18 % - 200 g mąki pszennej - 2 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru waniliowego - skórka z 1/2 cytryny - szczypta przyprawy dyniowej - szczypta soli(...)olej - ulubiony dżem Przygotowanie: Dynię ścieramy na tarce i dodajemy jajka, śmietanę i mleko. Całość mieszamy i dodajemy suche składniki oraz skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto odstawiamy na 10 minut a następnie smażymy naleśniki. Naleśniki możemy jeść same, bądź posmarować ulubionym dżemem
Zainspirowana w kuchniNaleśniki wcale nie muszą być nudne! Opcja na zielono to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Przepis jest banalnie prosty, a samo wykonanie szybkie i przyjemne. Zielone naleśniki przekonają do siebie nawet największych niejadków. Szpinak to samo zdrowie, ale jeśli chcesz, możesz zastąpić go pietruszką, bazylią, a nawet jarmużem. Składniki: 200 g mąki pszennej(...)miski, wlewam mleko i miksuję na gładki napój. Dodaję przesianą mąkę, wodę gazowaną, 1 łyżkę oleju, szczyptę soli ponownie mieszam. Ciasto odstawiam na 15 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewam ciasto i smażę z obu stron. Tak przygotowane naleśniki podaję z twarożkiem
Kukuleczkinaleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu Kwestia smaku . Przepis(...)Masa serowa: - 60 dag białego sera półtłustego - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki soku pomarańczowego - 0,5 jogurtu greckiego Wszystkie składniki masy miksujemy ze sobą. Masą przekładamy naleśniki i wkładamy na ok godzinę do lodówki. Pomarańczowy karmel z czereśniami: - 300 ml soku pomarańczowego - 1/3 szklanki cukru - 2 garście czereśni Na patelnię wylewamy sok, dodajmy cukier. Odparowujemy masę
kawawszklanceoleju nadzienie 300 g białego sera 2 duże dojrzałe banany 3-4 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki jogurtu naturalnego Składniki: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładka masę. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor. Ser, banany oraz cukier zmiksować, dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Naleśniki posmarować nadzieniem serowo-bananowym. Polać czekoladą
magiczna kuchnia Kasi. 2. Patelnię rozgrzać (można ją lekko natłuścić pędzelkiem ). 3. Łyżką wazową wylewać porcje ciasta na patelnię i ruchem ręki rozprowadzić je dokładnie po całej powierzchni (gdyby ciasto było zagęste należy dolać troszeczkę mleka). Smażyc z obu stron na rumiano. 3. Gotowe naleśniki posmarować cienko nutellą, położyć banany i zwinąć w ruloniki. 4. Czekoladę połamać na kosteczki
Kto ugości moich gości?Pancakes to rodzaj amerykańskich puszystych placuszków, serwowanych na śniadanie. Ciasto na nie przygotowuje się takie jak na naleśniki, z tym, że powinno być ono gęste, o konsystencji kwaśniej śmietany. W swoich składnikach posiada też proszek do pieczenia i ewentualnie sodę oczyszczoną, internetowe źródła różnie to podają. Moje placuszki usmażyłam bez sody, wyszły puszyste i miękkie. Pancakes (placuszki(...)mąki pszennej szczypta soli 60 g cukru 2 duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 340 ml mleka 65 g oleju maliny Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Wlewamy jedną łyżkę ciasta i smażymy
Kulinarne przygody Gatitykonsystencji (nie pamiętam ile, bo nalałam na oko) ~pół jajka (lub jedno bardzo bardzo malutkie) Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 30 min. (ja zrobiłam ciasto wieczorem i odstawiłam na noc do lodówki). Smażyć naleśniki. Nadzienie: ~200g mrożonych truskawek Owoce rozmrozić i zmiksować. Nadzieniem smarować naleśniki, zwinąć je w rurki, przeciąć na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym
chili & sugardzięki tacie uwielbiam robić naleśniki w każdej postaci zajadać się nimi . I tu zapraszam na wypróbowanie przepisu z jajkiem ,są super z barszczem czerwonym . Składniki na naleśniki 1 kg mąki 1 l mleka 2 jajka(...)smaku 3 łyżki oleju Wszystkie składniki wymieszać dokładnie mikserem i odstawić na 30 minut a by ciasto naleśnikowe trochę odpoczęło , po upływie tego czasu można smażyć naleśniki . Składniki na farsz 6 jajek 0,5 kg pieczarek
Mój Smaktaki sam i zawsze wychodzi przepyszne :) bez względu czy zrobimy cienkie czy trochę grubsze zawsze będzie chrupiące a nie jak w niektórych pizzeriach jak naleśnik :) nawet spora ilość składników na wierzchu nie spowoduje ,że ciasto sflaczeje i wszystko spadnie na talerz , Polecam , zawsze wychodzi
Wypieki Renedzieciaczków lubi najbardziej) wydały mi się bałkańskie kolorowe sakiewki. Oryginalny przepis lekko zmodyfikowałam i wyszło naprawdę ciekawie wyglądające danie. Polecam:) Składniki na 5 porcji (5 sakiewek z naleśników smażonych na patelni o średnicy 28 cm): 4 jajka 350 ml mleka 400 g mąki filet z piersi kurczaka około 400 g po strąku czerwonej(...)możemy zastąpić go sznurkiem do pieczeni) Wykonanie: Jajka roztrzep w mleku ze szczyptą soli. Partiami dodawaj mąkę i mieszaj trzepaczką do chwili, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na nasmarowanej olejem patelni usmaż niezbyt cienkie naleśniki. Filet umyj i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cząbrem. Papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubszą
cucinarewyrabiać gęste ciasto (o konsystencji podobnej do naszego ciasta drożdżowego) w razie potrzeby dodając nieco wody lub mąki. Ciasto nie powinno być zbyt wilgotne. Następnie ciasto podzielić na kulki o średnicy około 2 cm Spłaszczyć na posypanej mąką desce (najłatwiej to zrobic dociskając drugą deską do krojenia) . . Jeśli roti mają być bardziej chrupiące ciasto można rozwałkować na cieńsze(...)placki za pomocą wałka do ciasta . Smażyć na średnim ogniu tak jak nasze naleśniki, aż roti zacznie się lekko rumienić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata