porcje „ciasta” (przy kolejnych już nie trzeba dodawanie tłuszczu). Po wylaniu ciasta na patelnie rozprowadzamy „ciasto” przechylając patelnią, czekamy aż brzegi lekko się zrumienią i przewracamy na drugą stronę i smażymy ok 15 s. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim. Smarujemy ulubionymi nadzieniami i podajemy. (inspiracja z przepisu Olgi Smile
Domowy Smak Jedzeniabędzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części (około 80 g każda). Każdą część rozwałkować jak naleśnika, o średnicy około 17 cm. Posmarować nadzieniem, posypać żurawiną [ mielonymi orzechami] , zwinąć.O strym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte
Moje domowe kucharzenieProsty przepis na naleśniki z sosem pomarańczowym inspirowane smakiem słynnych naleśników Suzette które podaje się zazwyczaj płonące przygotowywane w soku pomarańczy z dodatkiem likieru pomarańczowego, masła i cukru. Te są równie pyszne niezwykle aromatyczne idealne o tej porze roku. Sos pomarańczowy 1 szklanka soku z pomarańczy ( ok. 2 duże pomarańcze) 1 łyżka cukru 25 gramów masła(...)mąki pszennej 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli 1 łyżeczka cukru 50 ml. oleju Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę. Ciasto powinno być lejące niezbyt gęste. Odstawiamy na 10/15 minut, następnie smażymy cienkie naleśniki. Sok z pomarańczy zagotować z cukrem dodajemy masło i chwilkę gotujemy na mały ogniu. Następnie zagęszczamy dolewając powoli wodę
Andzia Pichciczosnkowy: 100 g gęstej kwasnej śmietany 2 łyżeczki majonezu 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku kilka gałązek koperku Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i roztrzepać na jednolitą, gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju aż się lekko zrumienią.. Łososia przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać do niego ser, pokrojony
Gosia gotujePUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 10. UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM 11. NADZIEWANE CUKINIE 12. NADZIEWANE CUKINIE wersja ii 13. UCIERANE MUFFINKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I CZERWONĄ PORZECZKĄ! 14. DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI I SEREM! 15. NAJLEPSZE NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM W KOSZULCE 16. CHŁODNIK Z BURACZKAMI! IDEALNY PRZEPIS NA OBIAD NA UPALNY DZIEŃ! 17. PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA(...)PRZEPIS NA JAGODZIANKI! 19. JAGODZIANKI Z SEREM I JAGODAMI! 20. WAKACYJNA SAŁATKA Z NAJLEPSZYMI POLSKIMI SMAKOŁYKAMI! 21. FRANCUSKIE TOSTY! 22. CIASTO Z TRUSKAWKAMI 23. MAŁOSOLNE 24. WOŁOWY BURGER PO HAWAJSKU 25. DOMOWY BURGER WOŁOWO- WIEPRZOWY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI 26. NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY ROBIENIU OGÓRKÓW! 27. PIZZA - JAK ZROBIĆ W DOMU? 4 PRZEPISY 28. ZAPIEKANE TRUSKAWKI - SŁODKOŚCI NA WEEKEND 29. PRZEPIS
SMYKWKUCHNItłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków. SKŁADNIKI Na ciasto 2 szklanki maki pełno ziarnistej 2 jajka szklanka mleka woda mineralna gazowana olej i masło do smażenia szczypta soli i szczypta cukru Nadzienie: 1/2 kg twarogu 3-4 łyżki cukru(...)stopniowo mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodajemy sól, cukier oraz pianę z białek i ponownie dokładnie Mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg rozdrabniamy , dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Nie powinien , być za rzadki, więc uważamy z jogurtem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta dodajemy wodę , by otrzymać
W kuchennym oknie Ewymąka się zaparzy i da się ją wyrabiać rękami (nie parzy w ręce), wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (początkowo ciasto dość mocno klei się do rąk, potrzeba cierpliwości i dłuższego, około 10 minutowego wyrabiania; w razie potrzeby można dosypać 1 łyżkę mąki). Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny i nie powinno kleić się do rąk. Dzielimy(...)mąki, spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia (na blacie). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 minut. Patelnię (najlepiej taką do naleśników) rozgrzewamy. Kiedy patelnia jest już gorąca, wałkujemy po 1 kawałku ciasta naraz, na bardzo cienki placek. Przenosimy go na rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy do czasu, aż zaczną się na nim pojawiać pęcherzyki powietrza (około
Smaki Na Talerzugadżetach do kuchni nie wspomnę. Konkurs jednak trwa, więc dodaje kolejny przepis. Tym razem w roli głównej, obok ryżu pełnoziarnistego, świeży szpinak i truskawki. Składniki na 6-8 sztuk: naleśniki: 2-3 spore garście młodego szpinaku 2 jajka 200 ml mleka 100 ml wody spora szczypta soli 1 łyżeczka cukru mąka - ilość taka, aby uzyskać konsystencję średnio gęstej śmietany(...)Dodać wodę, mleko, sól, cukier i kilka łyżek mąki (ilość mąki powinna być taka, aby ciasto nabrało konsystencji średnio gęstej śmietany). Zmiksować wszystko razem. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto "odpoczęło". Smażyć z obu stron na patelni lekko przesmarowanej olejem. Naleśniki nie powinny być zbyt mocno wysmażone. Na lekko przestudzone nakładać ryż i zwijać. ryż
Codzienna kuchnia niecodziennaPropozycja na obiad! Siup… Robimy! SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe wykonać z tego przepisu. Farsz 50 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 1 cebula pieprz sól 2 łyżki oleju Dodatkowo 2 jajka bułka tarta olej PRZYGOTOWANIE Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodać pieczarki, doprawić pieprzem(...)solą (nie za dużo). Dusić bez przykrycia do zredukowania wody, ma być jej bardzo mało. Całość wystudzić, a następnie wymieszać ze startym na drobnych oczkach serem. Naleśniki smarować cienko farszem, rozprowadzać go głównie na środku, ponieważ wygodniej będzie je zawijać. Boki naleśnika składamy do środka, a następnie całość zawijamy w rulon. Jajka roztrzepać na głębokim talerzu. Zawiniętego naleśnika dokładnie
zabawa smakiemmałej patelni. Najlepszy do tych naleśników jest słodki farsz (np. z owoców czy posłodzonego twarogu). Przy nietolerancji laktozy można robić te nalesniki z twarogiem lub jogurtem zamiast śmietany. Ostatnio często też robię wersję ciasta z bananami ale to już w kolejnym wpisie
prawdziwe jedzenieNaleśniki z twarogiem i czereśniami Dziś przedstawiam kolejną propozycję. na pożywne i smaczne rozpoczęcie dnia. naleśniki dla czterech osób, czyli co nam będzie do smażenia potrzebne 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru 200 g twarogu 2 łyżki miodu 50 g jogurtu naturalnego powidła wiśniowe kilka kropel oleju(...)kolei Jaja mieszamy, trzepaczką lub widelcem z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Naleśnikowe ciasto zostawiamy na pół godzimy, następnie ponownie je mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem( najlepiej wlać kilka kropli oleju na gorąca patelnię a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem) . Twaróg mieszamy z miodem
Kuchnia Babci BasiNaleśniki z twarogiem i czereśniami składniki dla czterech osób 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru Szczypta soli 1 łyżka oleju 200 gr twarogu 2 łyżki miodu 50 g jogurtu naturalnego Konfitura z czereśni, przepis(...)dostępny w tym miejscu . Sposób przygotowania Jaja mieszamy trzepaczką z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Naleśnikowe ciasto zostawiamy na pół godzimy, następnie ponownie je mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem( najlepiej wlać kilka kropli oleju na gorąca patelnię a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem
Miód i pieprzBardzo proste placuszki z kiwi, które prezentują się dużo lepiej niż zwykłe placuszki. Moja siostra nazywa je ciasteczkami do szkoły, a tak na prawdę są w
Niezły Młynekczekamy pół godziny. Następnie wylewamy ciasto do blaszki, pieczemy, czekamy chwilę, aż lekko przestygnie, i zajadamy się z rozkoszą . Naleśnik wyszedł delikatny, mocno owocowy i lekko słodki. Creme fraiche i słodki syrop klonowy to do niego idealne dodatki. I może jeszcze garść świeżych jagód...? Spróbujecie zabarwić i Wasze języki na fioletowo...? Skandynawskie naleśniki znajdziecie też dzisiaj u Mirabelki(...)dodać maślanę, masło i ekstrakt, połączyć. Wlać mokre składniki do suchuch, dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na dno równomiernie wysypać jagody. Zalać ciastem. Piec w 200 st. C. przez 25-30, pod koniec ewentualnie przykrywając folią, jeśli zbytnio się zrumieni. Podawać na ciepło z creme fraiche i syropem klonowym. Smacznego! Dziś ostatni dzień
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasę 600 ml mleka ryżowego (lub innego roślinnego) 40 ml wody - opcjonalnie jeśli ciasto będzie za gęste Przygotowanie: Zmiksować jajka na puszystą masę, dodać mleko i ponownie zmiksować Dodać mąki i wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste dodać trochę wody Usmażyć, najlepiej na patelni do naleśników, bez tłuszczu Smacznego
pyszne zdrowości