ciasto na naleśniki - 5719 przepisów (strona:163/382)

Naleśniki razowe 182

szklanki mąki razowej 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Na mocno rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor. Razowe naleśniki smażymy trochę dłużnej niż te z mąki pszennej. Podajemy  z ulubionymi dodatkami

magiczna kuchnia Kasi
FRUŻELINA WIŚNIOWA 150

Świetnie smakuje z goframi, naleśnikami,a sernik z dodatkiem frużeliny wygląda rewelacyjnie. SKŁADNIKI 50 dag wiśni wydrylowanych 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny łyżka

RAROSSA
JABŁKA PRAŻONE 128

Idealne do szarlotek, naleśników, deserów lub dodatek do pieczywa. Składniki; 2 kg jabłek (antonówka, szara reneta) 40 dag cukru 4 łyżeczki cynamonu 5 łyżek bułki

RAROSSA
Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym 160

pyszna i niecodzienna odmiana tej znanej wszystkim potrawy. Delikatne i elastyczne naleśniki z smakowitym, mięsno-serowo-pomidorowym farszem, obtoczone w chrupiącej panierce zawojują niejedne kubki smakowe. Jest to idealna przekąska na świąteczny czy imprezowy stół. https://youtu.be/uqh8YtLEqWY Składniki na krokiety po meksykańsku (12-13 sztuk): Na naleśniki: 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml) szklanka wody gazowanej(...)sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki

e-PrzepisyKulinarne
Naleśniki nadziane 108

pewno nie było, ale oboje z Mężem zjedliśmy ze smakiem :) danie warte powtórzenia - Mąż już zapowiedział :) P.s. zdjęcia są niewyraźne, bo to w końcu kolacja - słabe sztuczne oświetlenie. Składniki: Naleśniki: 3 szkl. mąki 1/2 l mleka 1 szkl. wody 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Nadzienie: 1 duża laska kiełbasy 1/2 kg kapusty kiszonej 1 papryka czerwona(...)żółtego 1 jajko Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z solą, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, aby powstało nam gładkie ciasto o konsystencji płynnej śmietany. Patelnię teflonową mocno rozgrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy, kroimy w małe paseczki. Kapustę kiszoną odsączamy, przelewamy

Kolorowy Przepisownik
Śnadaniowy naleśnik bananowy z czekoladą 103

olejem lub masłem, aby ciasto nie przykleiło się. Foremki kładziemy na patelni (jeśli nie jest teflonowa to należy smażyć na dowolnym tłuszczu) wylewamy ciasto, aż do ich brzegów i wyrównujemy. Zmniejszamy ognień i smażymy. Gdy naleśnik zacznie się przypiekać przewracamy go na drugą stronę. Można także usmażyć zwykłe, okrągłe placuszki. Podajemy z jogurtem naturalnym, czekoladą i orzeszkami lub ze świeżymi

Chocolate Muffin Blog
BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 106

Bezglutenowe naleśniki w wersji wytrawnej z przepysznym nadzieniem polecają się na obiad. Naleśniki wykonane są z mąki ryżowej z dodatkiem mąki ziemniaczanej oraz mleka ryżowego. Takie ryżowe naleśniki są naprawdę pyszne. Według mojej rodziny są dużo smaczniejsze od tych tradycyjnych z mąki pszennej i bardziej syte. Poza tym, lepiej się smażą - nie przywierają i wychodzą złociste(...)smaku, nadzienie jest wyraziste, a delikatny w smaku kurczak oraz szpinak idealnie się tu wpasowują. Dodatkowo, aby naleśnik nie był za suchy, podałam sos pomidorowy, który zarówno na ciepło, jak i na zimno pasuje znakomicie. Całość smakuje wyjątkowo pysznie!  Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 szklanka mleka ryżowego

Kuchnia MagdaLeny
Naleśniki ryżowe z dżemem - bez glutenu :) 158

naleśniki): 100 g mąki z ryżu brązowego (Radix-bis) 125 ml mleka 125 ml wody gazowanej  2 jajka 10 g melasy trzcinowej (Radix-bis)  szczypta soli himalajskiej  masło klarowane/olej kokosowy do smażenia Dodatki: dżem jagodowy (Radix-bis) żurawina suszona (Radix-bis) pestki dyni prażone z solą (Radix-bis) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski(...)odrobinę wybranego tłuszczu. Ja smażyłam na maśle klarowanym. Nabierz porcję ciasta za pomocą łyżki wazowej (pamiętaj, aby za każdym razem nabierania porcji wymieszać ciasto) i rozlej po całej powierzchni patelni. Smaż na średnim ogniu. Kiedy naleśnik z wierzchu będzie już "ścięty"(po ok. 1,5 minuty) drewnianą szpachelką poodklejaj jego krawędzie, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż

Zdrowie na języku :P
Naleśniki kokosowe pancakes 132

drobne. Wymieszaj wiórki z mąką i solą. Dodaj kokosowe mleko, jajko i dokładnie wymieszaj łyżką. Przykryj folią i odstaw na 10 minut. Ciasto naleśnikowe jest dosyć gęste, ale takie ma być. Smaż małe okrągłe naleśniki. Wymieszaj 250 ml jogurtu, 2 łyżki soku z limonki i otartą skórkę z 3 łyżkami miodu lub wedle smaku. Podaj placki z jogurtem

codojedzenia
pyszne naleśniki z naturalnie owocowymi dżemami Stovit na obiad... 121

smakowe pyszne, konsystencja dżemów nie za gęsta i nie za wodnista od razu można dżemy użyć do pieczywa, tostów, gofrów, naleśników, lodów, do tortów przekładania, do jogurtów, musli i dodać można tylko do czego się lubi na ciasto naleśnikowe wszystkie składniki mikserem dokładnie zmiksować, odstawić na 40 minut, na patelni naleśnikarce 22 cm posmarowanej raz olejejm i mocno gorącej

W Mojej Kuchni Lubię
Dżem śliwkowy II 88

małym ogniu sprawiają, że dżem śliwkowy bez konserwantów nie ma sobie równych. Ten dżem stosujemy często w naszej kuchni, głównie jako dodatek do naleśników, na kanapki z białym serem, ale także do przekładania ciast. Dzisiaj np. świeży dżem ze śliwek węgierek towarzyszył śniadaniowym pankejkom. Składniki na dżem śliwkowy 3 kg śliwek 900 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śliwki

niecodziennikpary
Cebularze w trochę innym wydaniu! 128

listki tymianku. Jak ciasto wchłonie masło, dodajemy kolejną porcję aż do wyczerpania się masła.  Ciasto powinniśmy wyrabiać nie krócej niż 12 -15 minut. Pamiętaj, że w cieście muszą mieć czas wytworzyć się wiązania glutenowe. Dlatego im dłużej wyrabiasz ciasto drożdżowe na mące pszennej tym lepiej! Ciasto pozostawiamy w misie, przykryte ściereczką na około godzinę. Ciasto wyjmij na blat, podziel(...)ochotę wypróbuj również przepis na: 1. Jajka po turecku 2. Omlet biszkoptowy na wytrawnie z mozzarellą 3. Chlebek bananowy z cynamonem 4. Jabłka w cieście 5. Najlepsza domowa ultrapuszysta chałka z kruszonką 6. Cieniutkie naleśniki z karmelizowanymi truskawkami 7. Drożdżowe zawijane bułeczki z czekoladą 8. Zapiekane naleśniki z lemon curd

SMYKWKUCHNI
Domowa Tortilla 72

gorącej wody 20g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy na jednolita konsystencję. Przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Ciasto dzielimy na 6 części, każdą kulkę wałkujemy na kształt "naleśnika" pieczemy na suchej rozgrzanej patelni teflonowej około 20 sekund z każdej strony

Dziś Ja gotuje
"Ugotuj mi tato" Tomasz Jakubiak, Joanna Jakubiak - recenzja 123

laktozy. Przepisy, które nam bardzo przypadły do gustu i które będzie mąż przygotowywał razem z dziećmi to: orzechowa wariacja, jaglanka układanka, owocowe jo jo, naleśniki jak u babci, zupa cytrynowa, zakręceni szpinakiem, kuroburger, szybkie ciasto marchewkowe z odpadów po soku, czy sok na wyciszenie :-) Autorzy w książce namawiają i odkreślają jak ważny jest udział dzieci w przygotowywaniu dań. Zachęcają

kruche babeczki
Domowy sos toffi z kakao 80

Domowy sos toffi to wspaniały i niezwykle uniwersalny deser.  Na ciepło: - do polania na owoce - na lody - na placki, naleśniki i gofry Po schłodzeniu gęstnieje: - masa do tortów i ciast - nadzienie do babeczek i tart

AniaGotuje.pl
Jabłka na zimę 119

całości do słoików i zawekowałam w lekkim syropie, część została potarkowana z przeznaczeniem na szarlotki, a reszta delikatnie podprażona będzie świetnym dodatkiem do nadzienia naleśników czy też do ryżu:) JABŁKA NA ZIMĘ JABŁKA DO CIAST JABŁKA PRAŻONE JABŁKA W LEKKIM SYROPIE Artykuł Jabłka na zimę pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Śmietankowe pancakes z czekoladą w środku 133

budyniowy, mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz wlać mleko i stopione masełko. Całość zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Płaską patelnię (najlepiej specjalną do naleśników) wysmarować niewielką ilością oleju, rozgrzać. Na patelnię kłaść porcję ciasta formując okrągłe placuszki (uwaga! Muszą mieć one większą średnicę niż średnica krążków czekoladowych). Gdy na powierzchni pancakes pojawią się pęcherzyki powietrza, a od spodu

Nastoletnie Wypiekanie
NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM 174

oleju 100g.startego sera żółtego 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego   Przyprawy: ~~~~~~~~~~~~~~ przyprawa do kurczaka sól pieprz olej do smażenia `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto-Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę,odstawić na 15min. Naleśniki smażyć na złoty kolor   Farsz-Mięso pokroić .Dodać przyprawy ,odstawić na 30min.w chłodne miejsce. Cebulę obrać,pokroić w talarki,zrumienić na oleju.Doda

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bliny orkiszowo gryczane 138

szkl mąki gryczanej 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy , następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż ciasto będzie miało konsystencję gęstniejącej śmietanki, (gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki) Smarujemy patelnię smalcem i smażymy bliny na wielkość patelni, jak naleśniki. Podajemy np na słodko z marmoladą jabłkową

Gotowanie jest łatwe
PIEROGI Z SOCZEWICĄ – NAJLEPSZE! ( idealne ciasto na pierogi ) 312

soczewicy, która w mojej kuchni gości bardzo często! Taki farsz z soczewicy świetnie nadaje się nie tylko do pierogów, ale również naleśników czy też krokietów! Tortellini przygotowane z takim farszem również zachwycą podniebienia! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 1 płaska łyżeczka * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ

Ostra na Słodko
Naleśniki owsiane z bananem, masłem orzechowym i czekoladą 164

mąki owsianej lun zmielonych płatków 250 ml mleka Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 10 minut. Na patelnię wylewać małą chochelkę ciasta i smażyć na złoto. Odkładać na talerz. Na jednego naleśnika położyć plasterki banana, posmarować masłem orzechowym,a w środku ułożyć kostkę gorzkiej czekolady. Przykryć drugim naleśnikiem. Można jeść na zimno lub na ciepło. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Naleśniki jarskie 145

Kolejny autorski pomysł Mamy Stasi na sobotni obiad. Naleśnikom, towarzyszy tym razem kasza jęczmiennej, ogórki kiszone i żółty ser. Cała zgraja zapieczona pod jajeczną pierzynką, tworzy

Ania i Marcin gotują
Naleśniki z serem i parówkami 126

ketchup do polania Sposób wykonania: Jajka zmiksować, stopniowo dodawać mąkę naprzemiennie  z wodą, na końcu dodać sól i 2-3 łyżki oleju. Ciasto odstawić. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć naleśniki z obu stron. Ser potarkować na największych oczkach. na każdy środek naleśnika wzdłuż położyć ser, na to parówkę, zwinąć. Smażyć na patelni z obu stron

Darcia w kuchni
Naleśniki z serem i szynką 183

żółtym serem.  Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej Farsz: 100 g żółtego sera 150 g szynki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto  Mąkę , jajka, olej, sól, mleko wymieszać  i powoli wlewać wodę gazowaną ubijając mikserem lub trzepaczką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce(...)minut, aby "odpoczęło". Patelnię rozgrzać z bardzo małą ilością oleju i smażyć cienkie naleśniki. Szynkę i ser pokroić w kostkę lub paseczki. Na każdy naleśnik nałożyć ser, szynkę i złożyć w trójkąt lub zwinąć .  Podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści. Podawać gorące z ulubionym sosem lub ketchupem. naleśniki z serem

O kuchni z uczuciem
Buraczkowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem 85

powitanie wiosny proponuję kolorowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem. Ich piękny kolorek uzyskałam dodając do ciasta koncentrat barszczu czerwonego, zaś napełniłam tym, co akurat było w lodówce. Szybko się zjadają i dobrze smakują :) Z podanych proporcji składników otrzymałam sześć sztuk. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
kakaowe pancakes-serduszka z białą czekoladą i suszoną żurawiną . na walentynki 146

więc nie trzeba dawać go na patelnie. Chyba, że nie ufacie swojej patelni aż tak bardzo...wtedy można ją przesmarować olejem :)), ułożyć foremkę do naleśników/jajek i wlać do niej ok. 3-4 łyżki ciasta. Smażyć placki na małym ogniu z obu stron. ~4 kostki białej czekolady (ok. 35g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na talerzu ułożyć placki, posypać

chili & sugar
Sojowe naleśniki waniliowe 173

powodzeniem z niego korzystają. * mieszać można ręcznie drewnianą łyżką lub mikserem na niewielkich obrotach (miksujemy tylko do połączenia składników) Patelnię natłuszczamy delikatnie olejem (naleśniki nie mają pływać w tłuszczu). Następnie wlewamy małą porcję ciasta i delikatnym ruchem patelni "na boki" rozlewamy ciasto na całą powierzchnię patelni. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Słodkie okruszki
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 157

dobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju produktów

w mojej kuchni
PANCAKES Z TRUSKAWKOWYM MUSEM 140

bardzo popularne i lubiane chyba przez wszystkich. Pancakes.  To taka trochę krzyżówka naszych rodzimych naleśników z placuszkami na sodzie, maślance czy proszku do pieczenia.  Ciasto jest gęstsze, dlatego bez problemu można je smażyć grubsze i bardziej puchate. W smaku wg mnie nie czuję się zdecydowanej różnicy.  Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale ... konsystencja miodu

Walijskie Pichcenie
Na śniadanie...naleśniki:) 172

Dzień dobry!  Dziś na śniadanie polecam Wam...tak,znowu naleśniki,dziś jednak już nie te 'amerykańskie' pancakes! :)  Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj . Składniki na nadzienie: Ser Ricotta Cukier Puder Jogurt Naturalny Do dekoracji wybrałam owoce oraz sos czekoladowy(Tak,tak...ten z ekstraktu z owoców. Chyba będę musiała o nim coś niedługo napisać!:)) Kurs Dietetyki zaliczony

Chocolate Stop Tempting

Proponowane wyszukiwania