moja propozycja na makowiec bez mąki. Taki sobie torcik ozdobiony cukrem pudrem. Upiekłam na spróbowanie i już wiem, że warto, bo jest bardzo szybki do zrobienia i chyba smaczny skoro zniknął bardzo szybko z talerza. Jak się ma w domu trzech łasuchów, a ja czwarta to tak jest z tymi ciastami. A zapomniałam powiedzieć, że czasami na ciasto wpada
O kuchni z uczuciemmakowiec, macie już sernik, może jeszcze keks z bakaliami i szukacie jeszcze czegoś pysznego? Dobrze trafiliście! Ta lista jest właśnie dla Was! Oto moje świąteczne propozycje, które zadowoloną nawet najbardziej wybrednych gości. Jak zwykle znajdziecie u mnie dużo przepisów z masą kajmakową, bo jest to ulubiona masa mojego męża i święta bez niej odbyć się nie mogą :). Waniliowiec Ciasto
Mania Wypiekaniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na blogu: Smaki Weroniki. Troszkę go zmieniłam, dodałam lukier czekoladowy a ciasto nazwałabym szarlotką z makiem (choć jabłka nie są wyczuwalne). Makowiec w przygotowaniu jest łatwy, szybki i smakuje rewelacyjnie. Moja masa makowa miała już bakalie, ale możecie dodać ich więcej. Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 10 łyżek
Di gotujeNie przepadam za makowcami, ale moja rodzina i większość przyjaciół je uwielbia! Od kilkudziesięciu lat moja mama piekła makowiec wzorując się na sprawdzonym przepisie, niestety ten
Przepisy AleksandryŚwięta Bożego Narodzenia obok sernika nie może zabraknąć także ciasta z makiem. Tradycja głosi, że mak przynosi dostatek i jest symbolem płodności. Niestety, u mnie w domu tradycyjny makowiec nie jest zbyt lubiany. Dlatego, aby tradycji stało się zadość, powstała fantazja makowa - mój autorki pomysł... z cynamonową nutą, który składa się z masy makowej, jabłkowej oraz budyniowej z kokosem. Ciasto
Kuchnia MagdaLenyPrzyszła pora podzielić się z Wami przepisami na ciasta, które w tym roku zagościły na moim świątecznym stole:) Pierwszym z nich będzie makowiec, troszkę inny niż zwykle, ale jeszcze smaczniejszy. No, może nie pierwszy, a drugi, gdyż pierwszy był piernik dojrzewający. Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa(...)czekolady Wykonanie: Biszkopt- Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję delikatnie do masy jajecznej. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 30 minut. Gotowe studzę. Masa makowa -Wszystkie składniki mieszam i podsmażam na wolnym
Ciasteczkowy PotwórTradycyjny makowiec to drożdżowy placek z masą makową i bakaliami. A ja podam wersję na kruchym spodzie.Tak upieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca , do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :) Przepis zaczerpnięty z DTVBlacha : 20x28 Do tej wersji potrzebne są :- maka pszenna - 500g- żółtka - 6 szt.- masa makowa - 850g- kostka margaryny - 250g- cukier puder - 250g(...)ciasto.Wysypujemy na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia , wbijamy same żółtka ,miękką margarynę , chwilkę siekamy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Wykładamy blachę folią aluminiową , smarujemy masłem , posypujemy lekko bułka tartą . Pierwszą częśc ciasta wykładamy na dno blaszki ( dziurawimy widelcem) i ja chwilkę zapiekłam . Na zapieczoną częśc wykładamy masę
Słodkości i nie tylkowymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3-4 części. Każdą z nich cienko wałkujemy na prostokąty 2-3 mm i rozkładamy część masy makowej. Należy pamiętać, aby zostawić ok 2-3 cm wolnego miejsca na brzegu. Całość zwijamy jak roladę, a końce makowca zawijamy pod spód. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców(...)spód. Każdy z makowców przekładamy na kawałek papieru do pieczenia i dwukrotnie go nim owijamy zostawiając troszkę luzu. Gotowe makowce układamy na blaszce i pieczemy ok 40 min w temp 190 stopni. Do złotego koloru ciasta. Po upieczeniu wyjmujemy, rozcinamy papier i studzimy. Dekorujemy lukrem, czekoladą.... tak jak lubimy
Malinowe PocałunkiKiedy robiłyśmy z mamą Rogale Marcińskie mama specjalnie zrobiła więcej masy, bo uznała że będzie to super nadzienie do makowca na Boże Narodzenie i zamroziła ją. Z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę i gwiazdę. Przepis na GWIAZDA . Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z bloga Margarytki. Składniki
Lili w kuchniBożego Narodzenia nie może zabraknąć ciasta z makiem. Legendy mówią, że dania z dodatkiem maku miały zapewnić dostatek i szczęście. Zamiast tradycyjnego, ale ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno. Składniki Spód: resztki ciasta z piernikowych gwiazdek lub 1 małe opakowanie herbatników Krem: 60 g maku 1 opakowanie sera ricotta light 10 sztuk orzechów macadamia
My Chcemy Jeśćbardziej przypominają trufle, zwłaszcza po obtoczeniu ich w kruszonych orzechach. Nazwa " przegląd tygodnia " nie jest przypadkowa. Do tego ciasta możemy wykorzystać resztki pokruszonych herbatników, stare ciasto nie zawierające owoców i kremów (np. drożdżowe, piaskowiec, makowiec itd.), resztki słodkiego pieczywa czyli wszystko co normalnie trafiłoby do kosza lub karmnika dla ptaków. Poniższy przepis dostałam od Kryni58 i często z niego korzystam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUwielbiam marcepan. Jego smak, zapach i w ogóle :) Tak naprawdę w niewielu sklepach można go dostać i chyba nie jest bardzo popularny. Kiedy dostałam przepis, to
Codzienna kuchnia niecodziennalubię makowce. Ten jest bardzo szybki w przygotowaniu, a wyjątkowo smaczny. Masa makowa jest wilgotna i nadziana bakaliami i czekoladowymi rodzynkami. Wszystko zwieńcza pomarańczowa galaretką z bananem i mandarynkami. Makowiec podałam na talerzyku New Hollis Gold od PORCELANA BOGUCICE Spód: 125 g margaryny 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku(...)makowa: Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dodajemy gotową masę makową i kasze manną. Miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy. Rodzynki w czekoladzie wciskamy w mak. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Banana kroimy w półplasterki, mandarynki obieramy z łupinek i dzielimy na cząstki. Przekładamy
VioletoweKucharzeniemojprzepisna.pl | Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Święta zbliżają się wielkimi krokami, ja już szykuję swoją kandyzowaną skórkę pomarańczową do Makowca zawijanego , a wy, używacie skórki pomarańczowej, do jakich ciast? Nie powiem, jest z nią trochę roboty, ale warto mieć swoją skórkę pomarańczową w spiżarce. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na 4 słoiczki po 200 ml: 12 pomarańczy (najlepiej ekologiczne i niewoskowane
moj przepis nasięga właśnie po brownie. Niestety, ale mam wrażenie, że coraz częściej zapominamy o jego polskim odpowiedniku, który niegdyś królował na stołach wraz z sernikami, makowcami czy szarlotkami. Na myśli mam oczywiście murzynka. Pyszne, puszyste ciasto, które idealnie pasuje do kawy czy herbaty. Murzynek Składniki: kostka margaryny 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 5 łyżek kakao 1 łyżeczka
PatiGotuje