smaku jabłka i kokosu polane polewą chałwową. Ciasto nie tylko efektownie się prezentuje, ale też wyśmienicie smakuje. W sam raz na różne okazje rodzinne. żródło: "Serniki , szarlotki , makowce" Tortownica : średnica 26 cm Ciasto: 7 jajek 200 g masła 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao
Różne smaki w kuchniWyśmienity keks przekładany marmoladą różaną. Można przygotować kilka dni wcześniej, z powodzeniem przetrwa. Pozostanie wilgotny i jeszcze smaczniejszy, gdy smaki się wymieszają. Weganie z powodzeniem mogą
Kucharzycawieków symbolizowały płodność mądrość i pieniądze. 12. Na słodko Przepisy na: SERNIKI Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy na Wigilię i Święta znajdziecie TUTAJ Fanpage: Wigilia
Tradycyjna Kuchniamiętą, szarlotka, marchewkowe, bazyliowe, buraczano jabłkowe... W tym roku lody lubartowskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Ale cukiernia to nie tylko lody, to również ciasta i inne wypieki: makowiec lubartowski i paszteciki z grzybami również wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Firma Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Znana jest z kapusty
królestwo garówPrzepyszna babka makowa, długo świeża. uwielbiam takie proste wypieki, każdy sobie z tym poradzi, a rodzinka i przyjaciele będą zadowoleniu. Mak opłukać i zostawić na sitku
Kuchnia PokoleńWigilia, Boże Narodzenie... no nie ma innej opcji...MAKOWIEC! Ale jak zrobić NISKOkaloryczny przysmak? Ciasto bez: - mąki - cukru - glutenu - masła - tłuszczu - drożdży No i wyszło PYSZNE! A MAKROSY GENIALNE! 1/20 CIASTA MA 107kcal B5 W9 T6 SKŁADNIKI: -7 białek (+łyżka sody oczyszczonej) -3 żółtka - jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (z biedronki
fitolarun.blogspot.comCIASTO Z MASĄ KAJMAKOWĄ MAKOWIEC Z MASĄ BUDYNIOWĄ SERNIK Z MAKIEM
W kuchennym oknie EwyWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was kolejną propozycję na pyszny, pachnący, mięciutki wypiek drożdżowy, a mianowicie na wieniec drożdżowy z makiem. Przyznam się
Rozpustne gotowaniejuż ostatnia, jak na razie, propozycja na wypiek, który zabiera sporo czasu podczas przygotowania. Za to efekt, przynajmniej jak dla mnie, jest świetny, a połączenia smaku makowca, sernika i kruchego ciasta daje uczucie błogiej przyjemności przy filiżance pysznej i aromatycznej kawki :) Ciasto kruche: 800 gram mąki 5 żółtek 1 jajko 300 gram margaryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki
Ciasteczkowy PotwórMam taki jeden zeszyt z przepisami, który założyłam będąc w 7 lub 8 klasie szkoły podstawowej. Tak, tak... "w tych czasach" nie było gimnazjów
bistro mamaZapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem
W kuchennym oknie EwyMakowiec (źródło: almamarket.pl)Składniki: ciasto drożdżowe według własnego przepisu1 kg maku10 dag margaryny lub masła60 dag cukruolejek migdałowy4 jajka1 łyżka mioduSposób przygotowania:Mak opłukać i sparzyć, moczyć przez 2 godziny.Następnie zmielić z cukrem i margaryną.Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek.Dokładnie wszystko wymieszać.Ciasto drożdżowe ułożyć na stole, posmarować białkiem, wyłożyć masą
WojnaNaSmaki.plNiektórym ciasta przejadły się przez święta, ale nie wszystkim ;) Ci, którzy oszczędzali się, pewnie z chęcią wpadną do mnie na kawałek
Codzienna kuchnia niecodziennaKiedy Maggie mówi, że znalazła smakowite ciasto, pierwsza podnoszę rękę do wspólnego pieczenia. Kiedy Maggie mówi, że zrobiła pyszne ciasto, wierzę jej bez zastrzeżeń. Mamy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDomowy ekstrakt waniliowy jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Polecam makowiec japoński, do którego dodawałam ekstrakt. Ekstrakt pięknie pachnie wanilią. Kilka lasek wanilii albo więcej ( ja mam firmy Kamis) 250 ml mieszanki spirytusu i whisky Laski wanilii rozcinamy wzdłuż, ale nie przecinamy ich na pół. Wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy alkoholem. Odstawiamy w ciemne miejsce ( ja do barku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTradycyjne w Wielkopolsce coraz częściej znajdują też swych zwolenników w innych regionach kraju. Te są po prostu przepyszne , najlepsze rogale jakie dotychczas jadłam. Idealnie
Smaczne Zdroweokazji Dnia Mamy pyszne ciasto o smaku jabłka i kokosu polane pyszną chałwową polewą. Ciasto nie tylko pięknie smakuje ale też pięknie sie prezentuje . W sam raz na różne okazje rodzinne. żródło: "Serniki , szarlotki , makowce"Tortownica : średnica 26 cmCiasto: 7 jajek 200 g masła 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)migdałów tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Wierzch: słoik prażonych jabłek Polewa: 4 łyżki mleka 100 g masła 70 g cukru pudru 2 batoniki chałwy ( użyłam dużych to do ciasta zużyłam 1,5 ) Przygotowanie ciasta : Jaja rozbic , oddzielic żółtka od białek. Ubic sztywną pianę z 2 białek. Wszystkie żółtka utrzec z masłem , dodając stopniowo 150 g cukru i cukier
Słodkości i nie tylkoCiasto jest przepyszne, naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i niczym nie ustępuje tradycyjnemu makowcowi. Zresztą taka wersja najbardziej mi odpowiada, ponieważ lubię dużo kremowego i mokrego maku. Dodatkowo biszkopt dzięki masie makowej jest niezwykle wilgotny... Zresztą co ja będę się rozpisywać...?! Koniecznie spróbujcie! (Forma o średnicy 24-26 cm) Biszkopt: (tu macie różne wymiary - klik ) 5 jajek 3/4 szklanki(...)zagotować margarynę, a następnie nie zdejmując z ognia - stopniowo dodawać masę makową. Całość mieszając gotować do zgęstnienia. (Potrwa to kilka minut.) Gorącą masą przełożyć przekrojony biszkopt. Po ostudzeniu ciasto można udekorować lukrem lub polewą czekoladową
Di gotujeMakowiec z jabłkami - nie jest to szybki i krótki przepis, ale warto:). Taki drożdżowiec to miła odmiana od np. makowej rolady zazwyczaj obecnej na świątecznych stołach. Ułatwiłam sobie sprawę dodając gotową masę makową. Z podanego przepisu uzyskamy 2 duże ciacha. Idealne do mrożenia:). Ciasto: 50g drożdży 300g mąki pół szklanki mleka 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka
Szefowa kuchniMakowiec występuje tradycyjnie na większości polskich stołów w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ja proponuje wersję odmienioną na półkruchym spodzie uwieńczona masą z mascarpone. Taka propozycja mimo iż jest tradycyjna to z pewnością nie jest nudna, a masa śmietanową świetnie łagodzi dominujący charakter nadzienia. SKŁADNIKI: ciasto: 150g mąki 100g masła 50g drobnego cukru 2 żółtka masa makowa: 50 g masła
Pyry na Gazsię z wszelkiego rodzaju bakaliami, cytrusami i orzechami. Jeśli - tak jak ja - uwielbiacie makowiec lub przynajmniej masę makową koniecznie wypróbujcie taką propozycję. Bomba kaloryczna? Niekoniecznie :) Śniadaniowe makowce wykonane są z dietetycznego bananowego ciasta, które rozpływa się w ustach. Gorąco zapraszam! Masa: 3 łyżki zmielonego maku 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 5 rodzynek 4 orzechy włoskie, posiekane 2 łyżki płatków migdałowych
Chocolate Muffin Blogciasto drożdżowe to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które proponuje jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Ciasto: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny
RAROSSAwpisie. Ciasto to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które robię jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Bułeczki: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny
RAROSSAsmakuje? Nooo, smakuje wyśmienicie! Nie czuć go tak wyraźnie, pozostaje „w tle”. Na tyle, by zauważyć i na tyle, by nie zniechęcić. Jednym słowem: wyborne! Makowiec selerowo-marchewkowy Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu Porcje 8 Składniki 1/2 szklanka seler naciowy tarty 1/2 szklanka marchewka tarta 2 szt jajko 1 szklanka mąka kukurydziana lub dowolna, inna 1 łyżeczka proszek
Kucharzycapiekłam 45 min. ( sprawdzic patyczkiem). Przepis na ciasto zaczerpnęłam z "Domowych wypieków ", ale bardzo je zmodyfikowałam :)Po upieczeniu ciasta mogę powiedzieć, że mak można dodatkowo zmielić, ciasto będzie wtedy bardziej przypominać tradycyjny makowiec. ale i tak jest pyszne :) , a co ważne łatwe do upieczenia
Proste Potrawyplanach na święta Bożego Narodzenia był makowiec, piękne rolady makowe, z pysznym ciastem drożdżowym, ale to były plany. Przed świętami się rozchorowałam i wszystko do świąt robiłam dosłownie w Wigilię! Wstałam po 5 rano i zabrałam się za robotę, żeby tylko nie zawieść gości! Miał być makowiec, ale na rolady nie miałam już czasu, postanowiłam zrobić coś szybszego, nawet
Plate of JoyMakowiec na Święta? Kiedy spróbujecie tych drożdżówek – brioszek z makiem i kremem budyniowym , to gwarantuję Wam, iż wszystkie makowce pójdą w odstawkę :) Drożdżówki z masą makową robię bowiem od wielu lat i zawsze to one królują na stole, przyćmiewając inne wypieki. Bo po prostu są pyszne! Na hasło „piekę brioszki z makiem” moja rodzinka w mgnieniu(...)niewątpliwe te brioszki z makiem znalazłyby się na podium. Przygotowanie drożdżówek nie jest trudne wbrew pozorom, ale jest bardzo rozciągnięte w czasie. Należy zacząć je przygotowywać dzień wcześniej, gdyż ciasto przed rozwałkowaniem musi spędzić noc w lodówce. Składniki na ciasto drożdżowe Brioche: 9 g drożdży instant (1 łyżka + 1 łyżeczka) 60 ml ciepłej wody 65 g cukru
Moja Delicjaprzepis na właśnie taki makowiec , który przepis podkradłam z zeszyciku cioci Basi. Takie makowiec robi się błyskawicznie i smakuje fenomenalnie. To właśnie dodatek jabłek sprawia , że makowiec jest mokry i cieżki. Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę… albo i dwie ;) Polecam! SKŁADNIKI: ( 26×30 ) * mak ( suchy, nie mielony ) – 350 g * cukier – 300 g * masło(...)jajka – 9 szt * jabłka – 600 g * budyń śmietankowy – 1 op * bakalie ( orzechy, rodzynki, migdały ) – ok. 150 g * olejek do ciast arakowy – 3 łyżki * kasza manna – 8 łyżek * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki DODATKOWO: * mleczna czekolada + kokos SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami
Ostra na Słodkochyba trochę ściemniali. Tak czy inaczej postanowiłam zrobić makowiec, o którym sama powiem -pyszny! Pozbierałam przepisy od kilka osób wzięłam z nich co najlepsze i oto jest- pyszny świąteczny makowiec. Spód taki jak na sernik z rosą!Forma 30x25 Masa makowa SKŁADNIKI: 1 kg. maku (2 łyżki masy zabieram na makiełki wigilijne) 3/4 kostki masła 3/4 szkl. cukru 6 jajek(...)roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować
Kuchnia BeatyRewelacyjny makowiec na delikatnym, puszystym biszkopcie to pros te , a jednocześnie przepyszne w smaku ciasto . Wilgo tny mak z bakaliami idealnie komponuje się z delikatnym biszkoptem tworząc smakowity wypiek , któremu nie spo sób się o przeć - szczególnie w okresie świąt ecznym. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej(...)łyżk i mąki ziemniaczanej szklanka cukru (lub mniej) 3 krople aromatu migdałowego ok. 100-150 g bakalii Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wy kładamy pergaminem (forma ok. 20x28 cm). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy
Słodka Stronastole świątecznym , jako dziecko 8 letnie wyczekiwałam kiedy mój tata je przygotuje , piekł zawsze pyszne , teraz kiedy jestem już dorosła i daleko od domu , piekę makowca mojej córce , opowiadając jej jaką to ciasto ma historię i mam nadzieje że moja córka także przekaże tą historię swoim dzieciom . Składniki 3 szklanki mąki ( typ 405 ) ( 1 szklanka do podsypania ) 1 jajko(...)mamy przygotowane rolady makowe , odstawiam na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia , po tym czasie rozbijam żółtko i smaruje nasze ciasto na wierzchu , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 20 minut , grzanie góra dół . Kiedy makowce nam się pieką robimy lukier , do miski wsypuję cukier puder , 5 łyżek gorącej wody , mieszam dokładnie , jak lukier jest za bardzo
Mój Smak