Ponieważ w tym roku zrezygnowałam z pieczenia makowca na święta - postanowiłam znaleźć jakiś substytut. Tym sposobem trafiłam właśnie na wyśmienity przepis na delikatne, kruchutkie i wprost rozpływające się w ustach ciasteczka - makowczyki. Przygotowanie ich nie jest trudne - więc serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.Składniki:125 ml mleka200 g mąki40 g drobnego cukru30 g słodkiego mleka skondensowanego30 g miodu1 łyżeczka proszku(...)fot.1). Dla ułatwienia sobie pracy możemy to robić na folii spożywczej. Teraz rozwałkować (także na folii) część masy z makiem na taki sam wymiar. Następnie równo nałożyć ciemne ciasto na jasnym. Zwinąć rozpoczynając od dłuższego boku (fot.2). Jeśli posługujemy się folią wystarczy tylko pociągać powoli do siebie folię a ciasto zwija się samo. Tak uformowany rulonik włożyć
Świat CiastaZapewne w tym gorącym przedświątecznym okresie prym na Waszych stołach wiodą makowce, pierniki i serniki. Jednak jeżeli będziecie chcieli odpocząć od typowo świątecznych przysmaków zachęcam Was do wykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki
kawawszklancedwanaście miesięcy, można zaliczyć do bardzo udanych. :) Na ten piękny czas, jeszcze trochę świąteczny, niczym Trzej Królowie niesiemy Wam w darze przepis na ciasto, które w te Święta zrobiło furorę w naszym domu. Smacznego! Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt (Zainspirowany przepisem z Jadłonomii) Z masą makową własnej roboty! Składniki na masę makową: 250 g maku 50 g orzechów(...)zalej gorącą wodą i pozostaw na 15 minut. Następnie odlej wodę i zmiel w maszynce dwa lub trzy razy. Zmielony mak wymieszaj z pozostałymi składnikami. Składniki na ciasto: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli morskiej masy makowa 2 łyżki masła migdałowego
Moja Mama Gotujerodzinie każdy miał jakąś świąteczną cukierniczą specjalność, przygotowywaliśmy więcej wypieków z jednej kategorii, a potem wymienialiśmy się między sobą. Makowiec zawsze robiła babcia. Ten ze zdjęć wygląda identycznie jak makowiec, który pamiętam z dzieciństwa, choć jestem pewna, że moja babcia, nie zrobiłaby go z gotowej masy makowej ;) Składniki: 3,5 szklanki mąki 50 ml mleka 3 łyżki cukru (więcej jeśli(...)wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z resztą cukru. Mieszamy razem wszystkie płynne składniki: drożdże z mlekiem, jajka i przestudzone masło. Dodajemy mąkę i wyrabiamy. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół posypany mąką. Rozwałkowujemy na kwadrat o grubości
CiastkozercyTreściwy, równy, zwarty i odpowiednio wilgotny makowiec na chrupiącym spodzie piernikowym. Przygotowany z gotowej masy makowej. Z dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony polewą kajmakową i posiekanymi orzechami. Dobrze się przechowuje i kroi. Owinięty w folię lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych
cool and mintyroku po raz pierwszy zrobiłam domową masę makową więc zrobiłam też swój pierwszy makowiec. Może nie wyszedł idealny ale jest bardzo smaczny i domowy. Najwięcej problemu sprawiło mi zawijanie ciasta w papier. Papier jest śliski i ciągle coś mi się przesuwało. Jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona bo obyło się nawet bez pęknięć co ponoć często się zdarza. składniki
Monia miesza i gotujeWypiek doskonały na zbliżające się święta. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a nadzienie makowo - orzechowe absolutnie genialne w smaku, dzięki podprażonym orzechom laskowym. Makowiec uformowany na kształt gwiazdy wygląda zjawiskowo i wydaje się być skomplikowany, ale tak naprawdę jest bardzo prosty do przygotowania. Chcesz zrobić na święta nietypowe ciasto z makiem? Ta gwiazda makowa będzie z pewnością smakować wszystkim! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bannera nie zdążyłam zmieć tylko. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie :-). Miłego dnia :-) 1. Makowiec z lekką budyniową pianką 2. Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa 7. Piernik przekładany powidłami
kruche babeczkiswoje dotychczasowe menu i odkryjecie nowe smaki. W zestawieniu znajdziecie zarówno przepis na tradycyjnego mazurka czy paschę, ale także na nieco odmienionego makowca czy babkę – dla każdego na pewno się coś znajdzie! Ciekawi mnie, jakie ciasto obowiązkowo gości w każde święta na Waszym stole? Jeżeli macie swoją ulubioną propozycję ciasta na Wielkanoc, podzielcie się nią w komentarzu. Zobaczcie też
Kuchnia Bazyliikażdym razie wiem, że corocznie masy do rogali będę robiła podwójną porcję, tylko dlatego, żeby potem wykorzystać ją do makowca :)) Oczywiście ogólnie dostępny jest czarny mak bądź gotowa masa makowa, można więc z powodzeniem do tego ciasta wykorzystać tradycyjny czarny mak . Składniki na ciasto: 25 dag ma sła 25 dag mąki 25 dag cukru 5 dag mąki ziemniaczanej 5 jajek
Walijskie Pichceniesześć lat blogowania, ozdobione pięknymi autorskimi zdjęciami. Wielokrotnie przetestowane receptury na boskie serniki, najlepsze ciasta drożdżowe, muffinki i babeczki, lody i mrożone desery, ciasta czekoladowe i z owocami, kruche tarty i torty, a także tradycyjne makowce, szarlotki, mazurki i wiele innych. To mała wypiekowa biblia i niezbędnik każdego miłośnika pysznych słodkości! Tytuł: Moje wypieki i desery Autor: Dorota Świątkowska Wydawnictwo(...)sobą z pewnością pozwoli mi na zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. Książka została podzielona na kilka rozdziałów. I tak, w książce znajdziemy przepisy na babeczki, ciasteczka, tarty, bezy, ciasta drożdżowe, serniki, torty, czy desery. Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie pyszności. Od razu wspomnę, że ślinka cienkie
Tetiisherikońcu roztopione i ostudzone masło. Zagniatamy ręcznie ciasto lub przy pomocy robota kuchennego z końcówką haka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części lub na 2 - w zależności jak duże chcemy makowce. Każdą część wałkujemy na prostokąt i nakładamy na nią masę makową. Zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy papierem do pieczenia, by nam nie popękały
Aga w kuchnizleciały wyjątkowo szybko, może dlatego, że przypadły na weekend. Cały ten zgiełk przygotowań minął, teraz można planować Sylwestra. Siedzę więc z herbatą i kawałkiem makowca (z niemiłosiernie dużą ilością maku:) i się zastanawiam nad przekąskami. Ciasto też jakieś będzie. Chodzi za mną tort makowy, wiec może się porwę na upieczenie. Ale dziś przychodzę do Was z keksem marcepanowym, który
Obiad gotowy