ciasto na makowiec - 1000 przepisów (strona:48/67)

Makowe panienki - drożdżowe bułki z makiem i czekoladą 177

zawsze lubimy jeść i karmić innych tak po prostu, dla wspólnych chwil przy stole. Makowe panienki, trochę bułeczki trochę mini makowce, pieczemy często dla całej rodziny na śniadanie lub na deser do kawy lub herbaty, zwłaszcza dla małego Franka - rodzinnego niejadka. Każda jego wizyta to nie lada wyzwanie kulinarne, często zmienia upodobania i to co smakowało mu kilka dni wcześniej(...)maszynce do mięsa lub utrzyj w makutrze, wymieszaj z miodem. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier, letnie mleko, łyżkę miękkiego masła, olej i jajko, wyrób ciasto.   Przełóż do miski,  nak ryj  folią, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Ponownie wyrób ciasto, odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Rozpuść pozostałe

SzczyptaSmaQ
Makowiec drożdżowy 164

makowca Drożdże wkładam do plastikowej miski, dodaję 3 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki cukru – mieszam. Dodaję 1 łyżkę mąki i odstawiam zaczyn na 10- 15 minut. Masło rozpuszczam (można w mikrofalówce). Rodzynki zalewam ciepłą wodą (w miseczce) – odstawiam na kilkanaście minut. Żółtka ucieram z cukrem, dodaję zaczyn, resztę mleka, mąkę, sok z cytryny, masło. Wyrabiam ciasto(...)dodać trochę mąki, jeśli okaże się nadal za luźne. Przykrywam ściereczką miskę i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnice wysypaną mąką, wyrabiam ciasto, dzielę na 2 części i wałkuję cienkie placki. Na placki nakładam masę makową i odsączone rodzynki (posypuję nieregularnie). Zawijam luźno zawijasa. Smaruję wierzch roztrzepanym żółtkiem i ostawiam jeszcze

MojaQchnia.pl
Staropolska ściągawka wigilijna 202

hodowlanych w stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki pomarańczowej- zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego lub ptysiowego i po upieczeniu nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta

Tradycyjna Kuchnia
Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie) 343

niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego ok. 100 g bakalii  Lukier: szklanka cukru pudru  4 łyżki ciepłej wody     Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie) - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wy kładamy pergaminem ( ok. 35 x 28 cm) .  Mąki przesi ewamy . Oddziel amy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera(...)puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodajemy więcej wody - gdy za rzadki - więcej cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy wierzch ciasta. Chłodzimy minimum 2-3 godziny w lodowce. Moje posty

Słodka Strona
Sernik pierniczkowy nie tylko na Święta 189

się jeszcze do czegoś nadawało. Czegokolwiek . Na szczęście ciasto wyszło. A ten smak... Moi drodzy, tego nie da się opisać! Piernik jest idealnie mięciutki, obłędnie aromatyczny, a powidła śliwkowe pasują tutaj wyśmienicie. Jestem pewna, że kolejne Święta, nawet w Danii, bez tego cuda się nie obejdą.  Bardzo chciałam też upiec makowiec, ale już niestety nie zdążyłam. C. nigdy(...)jadł prawdziwego, polskiego makowca; może więc zaszaleję w styczniu...? Jeśli czas pozwoli. Do towarzystwa piernikowi upiekłam za to kilka rodzajów małych pierniczków, które cieszyły się dużym powodzeniem. Zawsze jakoś tak jest, że takie drobne słodkości kuszą bardziej. Albo może wydają się bardziej niewinne...?  Nie mnie o tym decydować. Najważniejsze, że wszystkim smakowały. Choć, szczerze mówiąc, nie miałam ochoty piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec drożdżowy 254

blogu pojawił się przepis na masę makową, to nie może zabraknąć i makowca. Robiłam drożdżowy makowiec drugi raz, i wyszedł jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Wyszły dwa porządne makowce (giganty).Składniki:50 g drożdżykubek mlekajajożółtko3 łyżki cukruszczypta soli himalajskiejcukier waniliowyodrobina kurkumyok. 100 g masła stopionegoDodatkowo:białko do posmarowaniamak do dekoracjilukier czekoladowy gotowy z torebki (kiedyś kupiła to się przydał)domowa(...)tyle mleka, aby ciasto było łatwe do zagniatania. Nie za rzadkie i nie za twarde. Dłuższą chwile zagniatać i zostawić w misce do wyrośnięcia, na 1 do 1,5 godzinki.Następnie podzielić na dwie części, i z każdą rozwałkować na dwa większe prostokąty.Następnie dać na nie masę makową (z ilości którą zrobiłam starczy na cztery makowce). Następnie ściśle zawinąć

Moje pyszne gotowanie
Tarta makowa 251

Święta tuż tuż. Tradycyjnie na Boże Narodzenie w Polsce jada się makowce. Mój ukochany brat po prostu je uwielbia. Tak je kocha, że nawet nauczył się je robić. Ja przyznam się szczerze nie jestem ich wielką fanką. Szczególnie tych gdzie jest mało maku a dużo ciasta. Jednak tarta makowa to zupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo wilgotne

Wypieki i Rumieńce
Mini serniko – makowce . 232

Ostatnio piekę wszystko w wersji mini . Cóż poradzić ,mąż na diecie ,ale coś małego do kawy zawsze się przyda .To małe serniko makowce na spodzie ciasteczkowym

Ladylaura.
Tygrysek 260

Kolejny bardzo absorbujący wypiek, który przepięknie prezentuje się na świątecznym stole lub na imprezach okolicznościowych.  Smakuję równie dobrze jak wygląda. Polecam Ciasto kruche: 3 szklanki

Ciasteczkowy Potwór
Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie 217

moim rodzinnym domu na święta prócz makowców i pierników zawsze królowały serniki. Nie inaczej jest, gdy założyłam własną rodzinę: sernik po prostu być musi! :) Dlatego dziś prezentuję i polecam zarazem bardzo smaczny serniczek z wiśniami. Spód i wierzch wykonany z czekoladowego ciasta (z dużą ilością gorzkiej czekolady), wewnątrz znajduje się dość zwarta (ale aksamitna w swojej konsystencji) masa serowa

MyCookBook.pl
Rolada makowa 229

Makowiec z akcentem świątecznym, tym razem nie strucla a rolada.   Składniki na masę makową:-20 dkg maku-1/2 kostki margaryny-szklanka cukru-2 jajka-2 łyżki bułki tartej-garść rodzynek-aromat migdałowy   Składniki na ciasto:-5 jajek-3/4 szklanki cukru-szklanka mąki typ 450-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat wanilinowy   Przed

Maminek kulinarny
Najlepszy sero-makowiec 218

Najlepszy sero-makowiec, jaki robiłam. Sernik ma magiczny składnik - słodzony jest sporą ilością białej czekolady, dzięki czemu jest niezwykle kremowy, mleczny i delikatny. Rozpływa się w ustach! Warstwa makowa koniecznie zrobiona własnoręcznie, słodka, miodowa i pełna bakalii. Idealne ciasto na Nowy Rok! A ja, korzystając z okazji życzę wszystkim samych wspaniałych dni w nadchodzącym 2017 roku! Składniki Masa makowa najlepiej

Słodkie inspiracje
Biszkopt z samych białek- z jabłkami 139

Co zrobić jak z innych potraw zostaną nam białka jaj? Celowo ponownie zadaję to pytanie. Prezentowałam już ciasteczka z samych białek, makowiec z samych białek, a

Tradycyjna Kuchnia
Tartaletki z makiem 518

Tartaletki z makiem to małe, słodkie babeczki, które upieczone teraz, dadzą nam namiastkę świątecznego makowca. Wnętrze kruchych tartaletek można wypełnić ulubioną wersją masy makowej, ja swoją wzbogaciłam o różnorodne orzechy oraz ekstrakt z wanilii.Z poniższego przepisu przygotować można 6 sztuk, ale od razu polecam Wam upiec ich więcej, zwłaszcza, jeśli dysponujecie większą ilością foremek. Tartaletki z makiemSkładniki:ciasto100g mąki pszennej30g(...)masa makowa 75g suchego maku 50g orzechów włoskich, laskowych, migdałów 1 łyżka (20g) miodu1 łyżka (20g) masła2-3 łyżki cukru pudru1 jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki- migdały do ciasta kruchego sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać- mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z cukrem pudrem, dodać zimne masło, żółtko i śmietanę oraz

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania