spód: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, a potem ciasto odkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy na tartę wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tatą. Środek ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami do pieczenia bądź grochem/fasolą. Ciasto z obciążeniem pieczemy przez(...)obciążeniem (kulki czy groch) i zapiekamy jeszcze przez kolejne 15 minut. Upieczony spód studzimy. uwaga: jeśli macie ochotę na szybszą wersję na spód do tarty zróbcie go z herbatników przepis tu: klik masa limonkowa: Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy partiami serek mascarpone, a na końcu skórkę i sok z limonki. (Limonkę można zastąpić cytryną, jeśli ktoś woli
Bon appetit mon amieniego różnorodne pomysłowe ciasta bez pieczenia, przekładańce, nugaty czy najbardziej popularny piszinger. Łącząc dawne klimaty z nowoczesnym smakiem S nickersa powstała domowa wersja słodkiego wafla. Koniecznie poczęstujcie mamę, tatę, babcię lub dziadka – będą mieć nie lada frajdę. Taki powrót do przeszłości J SKŁADNIKI: 1 opakowanie wafli kwadratowych Herbatniki opakowanie 50 g Orzechy ziemne solone
Marcepanowa kuchniaSernik to ciasto, obok którego nie da się przejść obojętnie. A obok takich małych, uroczych serniczków to już zupełnie awykonalne :) Czekoladowy spód, waniliowa masa serowa, delikatny mus truskawkowy, słodkie borówki i świeża mięta - czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej ? :) SKŁADNIKI (ok. 20 mini serniczków) spód 150g herbatników 2 łyżki kakao 80g masła masa serowa 450g serka kanapkowego/ ricotty
DefinicjaSmakuCiasto idealne do przygotowania dla niezapowiedzianych gości, samo przyrządzenie zajmuje nie przesadzając 20 minut, dodatkowo jest bardzo tanie. Masa: 1 litr mleka 2 łyżki masła (włożyc do mleka) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 1,5 szkl kaszki manny rodzynki Dodatkowo: 6 paczek dużych herbatników typu Petit Beurre Sposób Na spód blachy układamy duże herbatniki
Kuchenne aromatydomów tyle nazw dla tego ciasta bez pieczenia. Na przykład w rodzinnym domu mojego Męża był to "Domek". Jak zwał, tak zwał - w każdym razie pracy niewiele, a wrażenie smakowe wspaniałe. No i ten sentyment do dawnych lat... Składniki: 0,5 kg tłustego twarogu małe Masło Roślinne w kubku herbatniki Petit Beurre - największe opakowanie (ok 36 szt.) cukier
Kuchnia po mojemuwierzch wykładam masę białą i składam ,,chatkę". Herbatniki leżące po bokach, podnoszę do góry i łączę na wierzchołku w kształt trójkąta. Zaczynam od najbardziej oddalonych ciastek, stopniowo przesuwając się do początku. Gotową ,,chatkę" schładzam w lodówce. Składniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia składników. Studzę i polewam tym moje ciasto. Ponownie odstawiam w chłodne miejsce, aż czekolada
Ciasteczkowy PotwórOstatnio coraz trudniej znaleźć mi czas na gotowanie:( maleństwo, które trzy miesiące temu pojawiło się w naszym domu, zdominowało nasze życie. Jednak bardzo chciałam sprawić słodką
Ania i Marcin gotująWitajcie :-) Kozi ser albo się kocha, albo nienawidzi. Zdecydowanie należę do tej drugiej grupy. I nawet popularne przysłowie ,,głód nie ciotka" się tutaj nie sprawdza. Nigdy
dolcevitainmykitchencałość, ale króluje zdecydowanie czekolada. Zapewniam, że jak zrobicie ją raz, to pokochają ją wszyscy i będzie się już pojawiała regularnie na Waszym stole. Składniki Spód 220 g kakaowych herbatników (w moim przypadku było to 1,5 opakowania) 100 g masła 60 g czekolady (45-50% kakao) Mus czekoladowy 550 g śmietany 30-36% 160 g czekolady mlecznej(...)Obliczone na podstawie wykorzystanych składników; wartości podane w gramach Przygotowanie Zaczynamy od przygotowania spodu. Herbatniki kruszymy w malakserze. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy z ciastkami. Tak przygotowaną masą wylepiamy formę do tarty (spód i brzegi). Dobrze dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Spód powinien mieć grubość odrobinę mniejszą niż 0,5 cm, aby dobrze się później
Analiza SmakuLekki, orzeźwiający i bardzo łatwy w przygotowaniu – tak w skrócie o dzisiejszym przepisie :) Jestem pod ogromnym wrażeniem tego ciasta, bo robi się je na prawdę bardzo prosto, a wygląda i smakuje świetnie. No i w końcu zalegające od dawna w szafce pianki, zyskały drugie życie ;) Składniki: Spód 3 szklanki zmielonych ciastek/herbatników pół szklanki roztopionego masła Masa 100g pianek(...)marshmallow 2 szklanki śmietanki 30% szklanka mleka 2,5 łyżeczki żelatyny łyżka cukru pudru Galaretka 1 galaretka truskawkowa kilka truskawek ( opcjonalnie ) Przygotowanie: Zmielone ciastka/herbatniki ( u mnie mieszanka ciastek i herbatników ) łączymy z płynnym masłem i mieszamy, najlepiej ręką, delikatnie zagniatając. Ciastkami wykładamy dno tortownicy ( średnica 25cm ), dociskając dłonią, by utworzył się równy i gładki, ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki
NiePieprz.plśrodku. Tak z deserem w środku, bo czekoladowe ciasteczka nabite masłem orzechowym w serniku są dodatkową niespodzianką, która Was zachwyci. Sernik jest Boski! Składniki: spód opakowanie czekoladowych herbatników (ok 24 sztuk) 3 łyżki masła kulki 100 g masła miękkiego 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 szklanka mąki szczypta soli(...)mleka 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 czekolada deserowa posiekana do dekoracji bita śmietana Przygotowanie: spód ciasteczka rozgnieść i połączyć z masłem, wszystko wymieszać i wyłożyć ciastem spód tortownicy (tortownicę wyłóż papierem pergaminowym albo natłuść i oprósz bułką tartą lub kaszą manną). Piecz 10 min spód w 180 C. kulki wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady połączyć
Niezły MłynekFormę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z wystudzoną masą serową. Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać powierzchnię. Formę wstawić do lodówki. W małym rondelku stopić masło, dodać cukier i kakao, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać śmietanę i szybko ją wymieszać. Na koniec(...)Odstawić z palnika i nadal mieszać, aż masa zacznie stygnąć i lekko gęstnieć. Polewę wylać na schłodzony sernik, wierzch posypać orzechami i migdałami. Formę ponownie wstawić do lodówki aby ciasto całkowicie stężało. Sernik sprawdził się jako deser na grillowej imprezie. Przygotowany tuż przed nią, wprawdzie nie zdążył do końca stężeć, ale i tak dobrze się kroił i wspaniale smakował
Kuchenne zapiski Edytynastępnie dodawać po łyżce wystudzanego budyniu cały czas miksując. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia oraz warstwą herbatników. Wyłożyć połowę masy budyniowej i równomiernie rozsmarować. Powtórzyć czynność. Wyłożyć herbatniki oraz pozostałą masę budyniową. Na masę budyniową ułożyć biszkopty przekrojone na połówki. Układamy przecięciem do dołu. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. W tym czasie dopiero przygotowujemy masę z mleka(...)grudki. Połowę masy odlewam do drugiego garnka. Do jednej części dodaje łyżkę kakao a do drugiej łyżkę mleka w proszku. Ponownie mieszam do połączenia się składników. Polewam po cieście na przemian raz białą a raz kakaową masą. Wkładam do lodówki do schłodzenia. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku
Kulinarne przygodyTo jeden z najlepszych i najszybszych serników jaki kiedykolwiek robiłam. Murzynek, który parę dni leżał w lodówce, posłużył za spód. Ale można go również przygotować
Pani na deserWymiary Formy : 26cm x 26cm Składniki na Piankę agrestową: - 600ml śmietany 30% - 2 galaretki agrestowe - 200ml wody *Dodatkowo: - 2 galaretki agrestowe - 200ml wody - 400g winogron - 18
Dziś Ja gotujeDziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik truskawkowy. Sernik ten to istny kusiciel. Zachwyca smakiem i barwami. Nie można koło niego przejść obojętnie. Truskawkowy kusiciel
Pani domowaTo przepis dla tych, którzy nie mają czasu na piekarnik, a lubią zjeść ciasteczko zrobione w domu. Idealne do kawy, na spotkanie z przyjaciółką. Gwóźdź tkwi
Z Kuchni Do KuchniJest leciutki niczym chmurka i tak bajecznie kolorowy…! To tęczowy torcik idealny na wyjątkowe okazje! Lekka, kolorowa pyszna pianka zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych Składniki
Podróż w kulinariaSernik na zimno ze świeżymi brzoskwiniami Wyborny smak śmietankowego twarogu i świeżych owoców sprawia, że sernik ten jest zawsze mile widzianym gościem na naszym stole. Składniki
Miód i pieprzPrzepyszny lekki i bardzo orzeźwiający sernik na zimno z dodatkiem morelowego musu. Inspiracją był przepis pochodzący z tej strony, z kilkoma zmianami. Składniki na
Słodka Kraina Wypieków