ciasto na herbatnikach - 4518 przepisów (strona:134/302)

Blok czekoladowy ..jak zza dawnych lat 183

W ten weekend przenieśliśmy się do czasów PRL-u ..wspólnie z innymi blogerami robiliśmy blok czekoladowy ...kiedyś był często robiony..pamiętam jak moja mama robiła..w

Moje domowe kucharzenie
JAGLANE BOUNTY (BEZ PIECZENIA) 514

JAGLANE BOUNTY (BEZ PIECZENIA) Nieco odchudzona wersja, zdrowsza wersja znanych nam batoników, ale tutaj w postaci ciasta, pysznego deseru, którym śmiało możemy delektować się przy kawce. Ciasto jest jak nazwa "mówi" z kaszy jaglanej. Jak już wszyscy wiemy kasza jest bardzo zdrowa i świetnie nadaje się nie tylko jako składnik do obiadu ale także deseru. Smak kokosa idealnie komponuje się(...)kilka sekund w mikrofali. Odstawić, aby lekko przestygła i dodać do masy kokosowej. Dokładnie, energicznym ruchem wymieszać.  Małą formę keksową wyłożyć herbatnikami ok. 10-11 szt. Wylać masę.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto i obsypać wiórkami. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny

Kuchnia Paulettes
Herbatniki pełnoziarniste orkiszowe z miodem 208

pomysł na kruche ciasteczka, tym razem bez korzennych przypraw, ale z dodatkiem miodu. Zdaję sobie sprawę z tego, że miód traci swoje drogocenne właściwości pod wpływem temperatury, ale w ciastach i ciasteczkach z jego wykorzystaniem chodzi głównie o smak i aromat wypieków, więc raz za czas można taką kulinarną zbrodnię popełnić Ciasteczka są do zrobienia na szybko, bez dodatku cukru(...)Przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą i solą. Dodać jajko i przestudzone składniki mokre. Zagnieść ciasto i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować niezbyt cienko ciasto i wykrawać ulubione kształty. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Artykuł Herbatniki pełnoziarniste orkiszowe z miodem pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
CIASTO PINACOLADA – CIASTO Z KOKOSOWYM KREMEM BUDYNIOWYM, ANANASAMI I GALARETKĄ – bez pieczenia 638

Dawno nie było tu żadnego ciacha z ananasami, więc myślę, że pora nadrobić zaległości. Zwłaszcza, że ananasy to takie owoce, które chyba każdemu z nas przywodzą

Ostra na Słodko
Sernik waniliowy z karmelizowanymi gruszkami i karmelem 126

Składniki na spód: • 350 g herbatników czekoladowych (mogą być również maślane + 2 łyżki kakao) • 120 g masła Ciasteczka bardzo dokładnie zmielić malakserem, dodać roztopione masło

KUCHNIA POLSKA
BLOK CZEKOLADOWY 105

wodę umieścić w naczyniu żaroodpornym, podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Gdy masa trochę przestygnie dodać mleko w proszku, pokruszone herbatniki. Formą keksową wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do formy i schłodzić do całkowitego stwardnienia. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby

Słodki Zakątek
Sernik pomarańczowo-pistacjowy (co zrobić, żeby sernik nie pękał) 179

ostrym nożem pomarańcze na 5-6 mm plastry, uważając, by były równe i nieuszkodzone; odkładamy plasterki na talerz. 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 28 cm, wykładamy dno tortownicy, nadmiar ciasta powinien być mniej więcej na wysokości połowy obręczy. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem, podpiekamy przez 10 minut na najwyższej półce w piekarniku, wyjmujemy i zmniejszamy temperaturę(...)pęcherzyków widoczna jest nawet w upieczonym serniku, po szczegóły zapraszam tutaj. 6. Na powierzchnię ciasta równomiernie wykładamy pistacjową kruszonkę, dookoła obręczy układamy plastry pomarańczy, ("na stojąco"). 7. Masło ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser, otartą skórkę, rozgniecione herbatniki i sok pomarańczowy - całość BARDZO krótko mieszamy. 8. Dodajemy ubitą pianę z białek

Kuchnia Prezydentowej
Ciasteczka imbirowe + filmik 137

Zapraszam dziś na przepyszne ciasteczka imbirowe , chrupiące, aromatyczne, z nutą ostrości . Przepis pochodzi z mojej skarbnicy przepisów, z mojej teczki, w której na różnych karteluszkach mam

Kawa z mlekiem
Rafaello 215

zanim budyń ostygł (ale był upał i przez to trwało to dość długo). Smak zrekompensował długie czekanie – wszystkim bardzo smakowało ; ) Do przygotowania ciasta potrzebujemy (na blachę o wymiarach 20 x 30 cm): 600 g herbatników maślanych 200 g miękkiego masła 50 – 100 g wiórków kokosowych (w oryginalnym przepisie 150 g) budyń 1 duże opakowanie rafaello Do przygotowania(...)wiórek kokosowych. Na wyłożoną papierem blachę wykładamy ciastka i przekładamy je kremem. Na wierzchu powinien znaleźć się krem, na którym ja rozsypałam niedbale kulki rafaello a resztę posypałam kokosem. Ciasto wsadziłam do lodówki na ok 2-3 h. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Chatka Baby Jagi 499

Chatka Puchatka choć spotkałam także nazwę Budka. Przyznam szczerze, że nie miałam jeszcze okazji spróbować tego ciasta dlatego też postanowiłam je zrobić. Ciasto jest proste i nie wymaga pieczenia. Składa się z masy serowej oraz herbatników.  składniki: 36 herbatników 600 g tłustego twarogu zmielonego 125 g masła ok 1/2 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka kakao(...)herbatnikach rozsmarować masę z kakao. Przykryć drugą warstwą herbatników i rozsmarować masę z cukrem waniliowym. Stężałą galaretkę pokroić w paski i ułożyć na środku. Boczne herbatniki z pomocą foli złożyć do środka tworząc trójkąt czyli kształt chatki. Delikatnie docisnąć aby wszystko ładnie się skleiło, zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na noc do lodówki. Potem polać polewą

Monia miesza i gotuje
Buraczana tarta z białą czekoladą 110

Chodził za mną sernik na zimno. Zaraz za nim szedł moralny niepokój z niespełnionej obietnicy zrobienia dla koleżanki czekoladowego ciasta z buraka. Myśl taka z tego wyszła, by koleżankę uraczyć burakiem (buraczyć?) w zupełnie innej formie. Spód: 100 g herbatników pełnoziarnistych 50 g kremu orzechowego lub zwykłego masła opcjonalnie: łyżeczka proszku z buraka Wypełnienie: 300 ml soku z buraka(...)jeśli samodzielnie wyciskacie sok z buraków, to wiórki możecie wykorzystać do zrobienia klasycznego ciasta z buraka -> przepis tutaj lub placki -> przepis tutaj lub dobrze odciśnięte z nadmiaru soku (w przypadku wolnoobrotowej wyciskarki nie jest to konieczne) dodać do spodu odejmując dodaną część, od części herbatników Pamiętajcie, aby nie marnować

Kucharzyca
Rafaello na biszkopcie 246

Wszyscy znamy rafaello bez pieczenia . Można je przygotować z dodatkiem krakersów czy herbatników. Ja tym razem zrobiłam wersję na biszkopcie i dodałam do tego warstwę bitej śmietany. Miałam też trochę malin więc również dodałam do ciasta.  Kwaskowe malinki fajnie zrównoważyły słodki smak kremu i ciasto wyszło przepyszne. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej

Monia miesza i gotuje
CIASTO CAPPUCCINO W 15 MINUT! 325

który mama przyniosła z pracy od koleżanek. Ciasto z lekką, puszystą, kawowo-śmietanową na kruchym, herbatnikowym spodzie. Zachwycające! Wielbiciele kawy i nie tylko z przyjemnością skuszą się na dokładkę. Ciasto robi się bardzo szybko, a składniki bez problemu dostaniecie w każdym sklepie. Nie jest drogie i nie wymaga pieczenia. Idealne na każda okazję! Spróbujcie! SKŁADNIKI: MASA CAPPUCCINO: -kawa cappuccino(...)cukier puder – 3 łyżki -żelatyna – 2 łyżeczki MASA ŚMIETANOWA: -śmietana 36% – 500 ml -cukier puder – 3 łyżki -żelatyna – 2 łyżeczki DODATKOWO: -herbatniki kakaowe – 150 g -biszkopty podłużne – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Obie żelatyny rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody ( osobno ). Na spodzie blachy układamy herbatniki kakaowe. MASA CAPPUCCINO: 500 ml śmietany

Ostra na Słodko
Jagielnik, ciasto z kaszy jaglanej 127

ciasto, które wykipiało w piekarniku. To był mój błąd. Powinnam za pomocą papieru do pieczenia wyłożyć boki tortownicy, tak aby ciasto mogło „rosnąć” do woli.  Nie popełnijcie mojego błędu;) Składniki: SPÓD: opakowanie herbatników ok.200 g 40g wiórków kokosowych 80g rozpuszczonego oleju kokosowego lub pół kostki masła   Herbatniki oraz wiórki kokosowe umieszczamy w malakserze(...)górze utworzy się ” kożuszek”. Wyciągnąć z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy Jagielnik będzie już zimny wstawiamy go do lodówki najlepiej na całą noc.  Przed podaniem ciasto można udekorować malinami i posypać cukrem pudrem.   Artykuł Jagielnik, ciasto z kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork