zachęcam i uprzedzam, że jest to wypiek dla entuzjastów – lecz kto spróbuje jak wyjątkowe jest nadzienie z białego maku, nie będzie żałował i zrobi je także za rok. Ciasto drożdżowe francuskie: 1 kg mąki pszennej 400 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki) 100 g masła (1/2 kostki) 100 g cukru (2/3 szklanki) 2 jajka + 2 żółtka(...)daktyle, oraz skórkę pomarańczową). Do masy makowej dodajemy cukier, marcepan, rozpuszczone masło oraz jajka. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zmiksowane na pył herbatniki i biszkopty. Najlepiej chwilę wyrobić wszystko ręką. Gotową masę wstawiamy do lodówki. Ciasto francuskie: Z dwóch łyżek mąki, kilku łyżek ciepłego mleka i drożdży tworzymy rozczyn. Gdy podwoi swoją objętość wylewamy go na mąkę. Dodajemy pozostałe
Poezja smakuprezentuje przepis, który wyszperałam na blogu kotlet.tv, bardzo prosty, szybki i przede wszystkim sprawdzony. Papierki z wróżbami nie przyklejają się do ciasta ani nie są utłuszczone, w smaku delikatnie słodkie, może tylko troszkę za twarde, trochę jak herbatniki, więc idealne do herbatki. Ciasteczka z wróżbą (wychodzi ok. 50 sztuk) 1 ¾ szkl. mąki 0,5 szkl. cukru pudru 1 łyżka(...)cukru z wanilią 3 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka wody Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto będzie dość lepkie, ale szybko można z nim sobie poradzić podsypując odrobinę mąki i myjąc ręce. Kulkę gotowego ciasta podzielić na dwie części, każdą rozwałkować dość cienko i wyciąć szklanką okrągłe ciasteczka. Na jednej połowie każdego kółka położyć złożoną w harmonijkę karteczkę z sentencją bądź
Przepysznik - BLW i nie tylkoLubię ciasta bez pieczenia. Są proste, szybko się je przygotowuje i raczej zawsze dobrze smakują. Tak samo jest i z tym deserem. Jest słodko-kwaśny. Orzeźwiający. Mojemu synkowi szczególnie przypadła do gustu śmietanowa pianka. Dobre na lato, ale smakuje też i zimową porą:) Masa budyniowa: 750 ml soku pomarańczowego 4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 łyżka mąki(...)łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe 400 ml gorącej wody 2 pomarańcze około 220 g herbatników kakaowych Na dnie blaszki (21x28cm) rozkładamy herbatniki. Dwie szklanki soku pomarańczowego wlewamy do dużego rondelka o grubym dnie. Dodajemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym soku rozrabiamy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszankę tą wlewamy
Smaki Na TalerzuW ten weekend przenieśliśmy się do czasów PRL-u ..wspólnie z innymi blogerami robiliśmy blok czekoladowy ...kiedyś był często robiony..pamiętam jak moja mama robiła..w
Moje domowe kucharzenieJAGLANE BOUNTY (BEZ PIECZENIA) Nieco odchudzona wersja, zdrowsza wersja znanych nam batoników, ale tutaj w postaci ciasta, pysznego deseru, którym śmiało możemy delektować się przy kawce. Ciasto jest jak nazwa "mówi" z kaszy jaglanej. Jak już wszyscy wiemy kasza jest bardzo zdrowa i świetnie nadaje się nie tylko jako składnik do obiadu ale także deseru. Smak kokosa idealnie komponuje się(...)kilka sekund w mikrofali. Odstawić, aby lekko przestygła i dodać do masy kokosowej. Dokładnie, energicznym ruchem wymieszać. Małą formę keksową wyłożyć herbatnikami ok. 10-11 szt. Wylać masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto i obsypać wiórkami. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny
Kuchnia Paulettespomysł na kruche ciasteczka, tym razem bez korzennych przypraw, ale z dodatkiem miodu. Zdaję sobie sprawę z tego, że miód traci swoje drogocenne właściwości pod wpływem temperatury, ale w ciastach i ciasteczkach z jego wykorzystaniem chodzi głównie o smak i aromat wypieków, więc raz za czas można taką kulinarną zbrodnię popełnić Ciasteczka są do zrobienia na szybko, bez dodatku cukru(...)Przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą i solą. Dodać jajko i przestudzone składniki mokre. Zagnieść ciasto i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować niezbyt cienko ciasto i wykrawać ulubione kształty. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Artykuł Herbatniki pełnoziarniste orkiszowe z miodem pochodzi z serwisu Fitkot
FitkotDawno nie było tu żadnego ciacha z ananasami, więc myślę, że pora nadrobić zaległości. Zwłaszcza, że ananasy to takie owoce, które chyba każdemu z nas przywodzą
Ostra na SłodkoSkładniki na spód: • 350 g herbatników czekoladowych (mogą być również maślane + 2 łyżki kakao) • 120 g masła Ciasteczka bardzo dokładnie zmielić malakserem, dodać roztopione masło
KUCHNIA POLSKAwodę umieścić w naczyniu żaroodpornym, podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Gdy masa trochę przestygnie dodać mleko w proszku, pokruszone herbatniki. Formą keksową wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do formy i schłodzić do całkowitego stwardnienia. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby
Słodki Zakątekostrym nożem pomarańcze na 5-6 mm plastry, uważając, by były równe i nieuszkodzone; odkładamy plasterki na talerz. 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 28 cm, wykładamy dno tortownicy, nadmiar ciasta powinien być mniej więcej na wysokości połowy obręczy. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem, podpiekamy przez 10 minut na najwyższej półce w piekarniku, wyjmujemy i zmniejszamy temperaturę(...)pęcherzyków widoczna jest nawet w upieczonym serniku, po szczegóły zapraszam tutaj. 6. Na powierzchnię ciasta równomiernie wykładamy pistacjową kruszonkę, dookoła obręczy układamy plastry pomarańczy, ("na stojąco"). 7. Masło ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser, otartą skórkę, rozgniecione herbatniki i sok pomarańczowy - całość BARDZO krótko mieszamy. 8. Dodajemy ubitą pianę z białek
Kuchnia PrezydentowejZapraszam dziś na przepyszne ciasteczka imbirowe , chrupiące, aromatyczne, z nutą ostrości . Przepis pochodzi z mojej skarbnicy przepisów, z mojej teczki, w której na różnych karteluszkach mam
Kawa z mlekiemzanim budyń ostygł (ale był upał i przez to trwało to dość długo). Smak zrekompensował długie czekanie – wszystkim bardzo smakowało ; ) Do przygotowania ciasta potrzebujemy (na blachę o wymiarach 20 x 30 cm): 600 g herbatników maślanych 200 g miękkiego masła 50 – 100 g wiórków kokosowych (w oryginalnym przepisie 150 g) budyń 1 duże opakowanie rafaello Do przygotowania(...)wiórek kokosowych. Na wyłożoną papierem blachę wykładamy ciastka i przekładamy je kremem. Na wierzchu powinien znaleźć się krem, na którym ja rozsypałam niedbale kulki rafaello a resztę posypałam kokosem. Ciasto wsadziłam do lodówki na ok 2-3 h. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieChatka Puchatka choć spotkałam także nazwę Budka. Przyznam szczerze, że nie miałam jeszcze okazji spróbować tego ciasta dlatego też postanowiłam je zrobić. Ciasto jest proste i nie wymaga pieczenia. Składa się z masy serowej oraz herbatników. składniki: 36 herbatników 600 g tłustego twarogu zmielonego 125 g masła ok 1/2 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka kakao(...)herbatnikach rozsmarować masę z kakao. Przykryć drugą warstwą herbatników i rozsmarować masę z cukrem waniliowym. Stężałą galaretkę pokroić w paski i ułożyć na środku. Boczne herbatniki z pomocą foli złożyć do środka tworząc trójkąt czyli kształt chatki. Delikatnie docisnąć aby wszystko ładnie się skleiło, zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na noc do lodówki. Potem polać polewą
Monia miesza i gotujeChodził za mną sernik na zimno. Zaraz za nim szedł moralny niepokój z niespełnionej obietnicy zrobienia dla koleżanki czekoladowego ciasta z buraka. Myśl taka z tego wyszła, by koleżankę uraczyć burakiem (buraczyć?) w zupełnie innej formie. Spód: 100 g herbatników pełnoziarnistych 50 g kremu orzechowego lub zwykłego masła opcjonalnie: łyżeczka proszku z buraka Wypełnienie: 300 ml soku z buraka(...)jeśli samodzielnie wyciskacie sok z buraków, to wiórki możecie wykorzystać do zrobienia klasycznego ciasta z buraka -> przepis tutaj lub placki -> przepis tutaj lub dobrze odciśnięte z nadmiaru soku (w przypadku wolnoobrotowej wyciskarki nie jest to konieczne) dodać do spodu odejmując dodaną część, od części herbatników Pamiętajcie, aby nie marnować
Kucharzyca