skórki, a całość dopełniają wspaniałe czekoladowe kamyczki na wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie może obyć się bez czekolady). Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zarówno do codziennej kawy, jak i na świąteczny stół. Spróbujcie. Składniki: Na spód: około 90 -100 g herbatników 3/4 łyżki ciemnego kakao 100 g masła Na sernik(...)szklanki śmietanki uht 12% 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta: cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy w garnuszku i bezpośrednio po zdjęciu z palnika
Słodkie okruszkigrysiku z konfiturą ;)))) Od kilku dni jednak chodziła za mną nieodparta chęć zjedzenia tej pysznej kaszki więc postanowiłam przygotować z niej ciasto. Grysikowiec to przepyszne i lekkie ciasto, doskonałe na upalny letni dzień. Jest niesamowicie proste w wykonaniu, poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni. I możecie być pewni, że zawsze się uda a goście będą zachwyceni ;) Możecie(...)zrobią się grudki podczas gotowania). Gdy mleko z masłem się zagotuje, wlać kaszkę i mieszać energicznie rózgą aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki, ostudzić. Na masę grysikową wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką malinową. Ciasto przełożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia
Smakołyki Asimoim blogu. Osobiście za nimi nie przepadam. Ale 3 bit jest ulubionym ciastem mojej siostry. I przyznam szczerze, że jak na śmietanowe ciasto, przypadło mi do gustu :-) Składniki -2 op. krakersów zwykłych -2-3 op. herbatników -1 l mleka 2% lub 3,2% -1 szkl. mąki krupczatki -2 op. cukru wanilinowego -1 masło -1 łyżka cukru -1 łyżka cukru(...)mleka. Mieszać do zgęstnienia (jak w przypadku budyniu :-)). Blachę wyłożyć herbatnikami. Na nie wylać gorącą masę. Masę przykryć krakersami. Mleko skondensowane (w puszce - w wodzie. nie otwierać!) gotować ok 1,5-2 godzin. Jeszccze ciepłe wylać na krakersy. Na mleko skondensowane wyłożyć jeszcze jedną warstwę krakersów. Gdy ciasto ostygnie (najlepiej na drugi dzień) ubić śmietankę
Zielona Kuchniadziś dla Was przepis na prostego w wykonaniu mazurka. Myślę, że z wykonaniem tego ciasta poradzi sobie każdy. Mazurek makowo- kajmakowy składniki: 8 białek szklanka cukru szklanka suchego maku szklanka mąki 125 g. masła łyżeczka proszku do pieczenia 400 g herbatników dwie puszki masy kajmakowej. Mazurek makowo- kajmakowy sposób przygotowania. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Białka ubijamy(...)przerywając ubijania wsypujemy cukier. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mak i wlewamy masło. Całość mieszamy. Ciasto wykładamy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Całość studzimy. Na makowy spód wykładamy 1/3 masy kajmakowej, przykrywamy warstwą herbatników. Herbatniki smarujemy masą kajmakową, na którą ponownie wykładamy herbatniki. Wierzch smarujemy pozostałą
Pani domowawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków i ciasto to robiłam już niejednokrotnie. Jest przepyszne i nie wymaga wielkich umiejętności. Moja rodzina ja uwielbia! Polecam! (Forma o wymiarach 24 x 28 cm) 5-6 paczek herbatników (na 3 warstwy) Masa: 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki 30% 150g cukru (można mniej, jeśli(...)blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/2 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, resztę masy, herbatniki. Całość posmarować serkiem mascarpone wymieszanym z czekoladą i posypać startą czekoladą oraz pokruszonymi ciastkami. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą
Di gotujeSezon truskawkowy zbliża się do nas wielkimi krokami! Co prawda w sklepach można już dostać olbrzymie ( naprawdę olbrzymie :D ) truskawki, ale nie ma co ich porównywać
Ostra na SłodkoPyszne, szybki oraz bardzo łatwe ciasto z śmietankową pianką z galaretką i delicjami. By ciasto było jeszcze szybsze do zrobienia, można użyć gotowych biszkoptów lub herbatników. Składniki: biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej pianka 700 ml śmietanki 36% 3 galaretki (2 rubinowe, 1 malinowa) dodatkowo(...)piana stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodaję po jednym żółtku. Na koniec wsypuję mąkę i delikatnie mieszam. Blaszkę o wymiarach 25x25 wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez około 20 minut. Zagotowuję 700 ml wody i rozpuszczam w niej galaretkę. Studzę. Śmietankę ubijam na sztywno, następnie
magiczna kuchnia Kasiciasto widziałam je już kilkukrotnie w sieci i zawsze kiedy widziałam zdjęcia miałam ochotę spróbować. Przejrzałam kilka przepisów, ale i tak zrobiłam je trochę po swojemu. Z pewnością ma milion kalorii, ale czasem warto pozwolić sobie na odrobinę słodkiego szaleństwa. Jest oryginalne dzięki dodatkowi pszenicy, słodkie, aksamitnie kremowe i wprost idealne do filiżanki dobrej kawy. Jeśli o tą ostatnią chodzi(...)paczki herbatników (po 100 g) Tortownicę (26 cm) wykładamy warstwą herbatników. Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę ubijamy, na sztywną masę, następnie dodajemy do niej mascarpone, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i połowę żelatyny. Na koniec dodajemy pszenicę i mieszamy. Gotową masę wykładamy na herbatniki i wyrównujemy. Warstwa
Cynamonowe szczęściedoskonale równoważą słodycz białej czekolady. Całość dopełnia bita śmietana, która również doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami. Ciężko skończyć na jednym kawałku 😉 Idealne ciasta na co dzień, jak i od święta... Składniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 200 g jogurtu greckiego 100 g białej czekolady 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy
Kuchnia MagdaLenywykładamy masę limonkową i wyrównujemy. Pokrywamy ją warstwą herbatników czekoladowych, a te smarujemy dżem porzeczkowy. Dżem przykrywamy warstwą jasnych herbatników. Na wierzch herbatników wykładamy masę czekoladowa zostawiając 2 łyżki masy (posmarujemy boki ciasta). Wierzch posypujemy pokruszonym biszkoptem,który odcieliśmy wcześniej aby uzyskać płaski blat. Boki ciasta smarujemy pozostałą masa czekoladową i obsypujemy okruszkami biszkoptowymi
Bon appetit mon amiePoniższy sernik rozpływa się w ustach - jest lekki, puszysty i delikatny w smaku. Nie kruszy się, ani nie pęka podczas pieczenia. Sernik należy piec w kąpieli wodnej, dzięki której ciasto będzie miało delikatną, piankową konsystencję. Pamiętajcie o tym, że produkty z lodówki powinny mieć temperaturę pokojową (oprócz śmietany). Sernik puszysty idealnie sprawdzi się na święta jak i na rodzinne(...)koniec dodać pianę z białek i ubitą śmietanę. Uwaga: składniki należy DELIKATNIE połączyć ze sobą (za pomocą szpatułki). Przygotowaną masę wylać na herbatniki. Wyrównać. Sernik piec w kąpieli wodnej* , aż do zarumienienia wierzchu ciasta**. Upieczony sernik studzić w piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. * kąpiel wodna polega na tym, że formę z surowym ciastem należy umieścić w większej
Ugotowaćtruskawkami. Ciasto zwane jest również chatką Puchatka lub chatką Baby Jagi i najczęściej zamiast różowej masy przygotowuje się masę kakaową. U mnie inna wersja, bardziej Walentynkowa i moim zadaniem dużo smaczniejsza. A przede wszystkim bardziej kolorowa, idealna na niespodziankę dla ukochanej osoby. Życzę wspaniałych, romantycznych Walentynek! Sernik z truskawkami na zimno Składniki: ok. 30 herbatników maślanych 250g margaryny 600g(...)układamy 3 rzędy herbatników, długość 5 sztuk. Herbatniki delikatnie smarujemy różową masą. Następnie układamy drugą warstwę herbatników, identycznie jak pierwszą. Herbatniki smarujemy białą masą. Na środku układamy umyte i odszypułkowane truskawki. Boki ciasta składamy do góry, tak by zamknęły się w trójkąt. Ciasto owijamy folią i schładzamy 12 godzin. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej
Smak mojej kuchniTradycyjne ciasto z przepisu mojej babci na bazie kaszy manny, która idealnie komponuje się z orzeźwiającym, słodkim musem z gruszek. Składniki: Warstwa mannowa: 500ml mleka 95g kaszy manny 80g cukru 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego 130g masła Mus gruszkowy: 900g gruszek (waga po obraniu) 1 galaretka gruszkowa 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: około 18-20 sztuk herbatników 50g białej czekolady(...)Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto, udekorować kolorową posypką
Szalona Kuchnia Ewelinyżadne ciasto nie zniknęło w takim tempie jak to. Polecam więc wszystkim zabieganym lub unikającym kuchni łasuchom. Składniki: Masa kakaowa: 1 l mleka szklanka cukru 200 g masła 1 1/2 szklanki kaszy mannej 3 łyżki kakao Masa waniliowa: 1l mleka szklanka cukru 200 g masła 1 1/2 szklanki kaszy mannej łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: Paczka herbatników(...)gotujemy mleko i dodajemy masło i cukier a na koniec kasze manną. Gęstą masę przelewamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy ostatnią warstwę herbatników. Wierzch można polać polewą czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej pozostawić ciasto do ostygnięcia i podać je za około 3 godziny. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziewszystkie polubienia i odwiedziny, sprawia mi to dużą radość i mobilizuje do dalszej pracy. Na tą okazje zapraszam na pyszne ciasto herbatnikowe z fajnie dobranymi masami... Polecam :) Składniki ( na blaszkę 20x35 cm ) - 4 paczki herbatników - 1 paczka krakersów - 2 budynie waniliowe - 1 kostka masła - 1 puszka masy krówkowej - 1 słoiczek powideł śliwkowych - 0.5 litra śmietanki 30 % - 1 łyżka(...)stopniowo z masłem. Powstałą masą smaruję herbatniki. Następnie układam drugą warstwę herbatników, która smaruję lekko podgrzaną masą krówkową. Na masę krówkową nakładam krakersy, które następnie smaruję powidłami. Ubijam smietankę z mlekiem w proszku i cukrem pudrem .Przekładam na powidła. Całość posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładam na minimum dwie godziny do lodówki. Smacznego :) * przepis podejrzałam w programie
Kuchnia z widokiem na ogród