ciasto na herbatnikach - 4518 przepisów (strona:130/302)

WIOSENNY SERNIK Z TRUSKAWKAMI 150

herbatników ● 80 g herbatników korzennych speculoos ● 160 g cukru ● 1 opakowanie cukru wanilinowego ● 2 łyżki mąki (opcjonalnie)**    Przygotowanie: Herbatniki i ciasteczka speculoos rozgnieć na drobne kawałeczki za pomocą tłuczka lub wałka do ciasta. W rondelu rozpuść 100 g masła. Dodaj rozgniecione ciastka i wymieszaj całość. Tak przygotowaną masę wylej na dno tortownicy wyłożonej papierem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Śnieżny puch bez pieczenia 24040

szczerze, że jeszcze nigdy nie robiłam ciasta ze śnieżką z torebki, wszelkie takie przepisy omijałam szerokim łukiem. Postanowiłam jednak spróbować, bo ciasto wyglądało pięknie. Nie zawiodłam się wyszło pyszne, delikatne i puszyste. Polecam. Spód: ok. 200 g herbatników Śnieżny puch: 500 g zmielonego twarogu sernikowego 3 łyżki cukru pudru 2 śnieżki - bita śmietana w proszku 1 szklanka mleka(...)Zimną galaretkę stopniowo wlewać do masy, miksować, aż całość się połączy. Masę wylać na herbatniki i schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować kokosową posypkę. Masło stopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe, smażyć całość, aż się zrumieni. Ostudzić. Na koniec posypać ciasto. Wspólnie ze mną wypiekały:  Kasia ,  Bożena ,  Angelika

Ewusiowe Smaki
Cytrynowiec 265

Cytrynowiec Ciasto orzeźwiające w smaku i mocno cytrynowe. Zdecydowanie dla wielbicieli kwaśnych smaków. Nieco czasochłonne w wykonaniu, ale przynajmniej  w mojej rodzinie jedno z ulubionych ciast. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek  5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 1 szklanka soku z cytryny 2 budynie waniliowe(...)masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki cytryny Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy

My sweet a life
Ciasto z masą kokosową 251

Ciasto lekkie jak obłoczek :) Delikatne i kremowe, przełożone masą kokosową. Na kokosowym spodzie biszkoptowym, przełamane herbatnikami. Kokosowa uczta :) Rozpływa się w ustach :) Łatwe i szybkie, nam bardzo przypadło do gustu. Polecam :) PS Wprawdze sezon narciarski już się chyba skończył, ale polecam zapoznanie się z ofertą naferie.pl   na przyszły rok będzie jak znalazł - zimowiska i wyjazdy rodzinne(...)wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa kokosowa: 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki żelatyny + 40 ml zimnej wody 200g czekolady białej 800 ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru + 1 paczka herbatników wiórki kokosowe do dekoracji Żelatynę zalać zimną wodą i odłożyć

Domowa cukiernia Ewy
sernik z powidłem śliwkowym 300

składniki: 1000 g sera białego 160 g cukru 125 ml oleju 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 20 g kaszy manny 1 budyń waniliowy 20 g

Domowy Smak Jedzenia
Słonecznikowiec na kakaowym biszkopcie 99

mocno chrupiące ciasto ze słonecznikiem będzie idealnym deserem do popołudniowej kawy. Połączenie kajmaku i chrupiącego słonecznika jest idealne. Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 4 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki maki pszennej 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia Masa: kostka miękkiego masła puszka kajmaku szklanka słonecznika łuskanego 1/3 szkl cukru ok 100 g herbatników kakaowych tabliczka gorzkiej czekolady(...)dodawać kajmak. Do masy wmieszać 2/3 słonecznika.  Biszkopt nasączyć np. mocną kawą lub herbatą. Wyłożyć 1/2 masy, przykryć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć resztę masy, wyrównać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem, polać ciasto tworząc fantazyjne esy-floresy. Posypać pozostałym słonecznikiem i odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia

Smakołyki Asi
SERNIK GOTOWANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ 226

dopuścić absolutnie do przypalenia. Pod koniec wsypujemy budyń i dokładnie rozprowadzamy. Foremkę wykładamy folią spożywczą, spód pokrywamy herbatnikami. Wylewamy połowę gorącej masy serowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników oraz resztą masy serowej. MUS TRUSKAWKOWY: Jeśli używacie mrożonych truskawek ( a można śmiało! ) najpierw musimy je rozmrozić. Blendujemy dokładnie na gładko, a dodatkowo przecieramy przez sito, dodajemy sok z cytryny oraz(...)resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum. Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 10-15 minut ), a następnie dekorujemy schłodzone ciasto. BEZĄ DEKORUJEMY ZAWSZE PRZED SAMYM PODANIEM

Ostra na Słodko
Ciasto śmietanowe z musem truskawkowym na spodzie czekoladowym 75

musu z truskawek * 4 łyżki żelatyny * 2 śmietan-fix-y * 4-5 łyżek cukru pudru * owoce do dekoracji ciasta * 2 galaretki winogronowe Składniki na spód: * 2 czekolady mleczne * 20 dkg herbatników kakaowych * 2 łyżki masła Herbatniki zmieliłam na sypko.  Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam połamane na drobne kawałki 2 czekolady. Mieszałam dotąd aż wszystko dokładnie się(...)rozpuści, ale nie zagotuje. Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami. Wyrobioną masą ciasteczkową wylepiłam tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.  Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodałam wcześniej rozdrobione blenderem truskawki. Żelatynę rozpuściłam w 80 ml gorącej wody i ostudziłam.   Wlałam do masy śmietanowo- truskawkowej. Wymieszałam dokładnie. Wylałam całość na schłodzony

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto śmietanowe z musem truskawkowym na spodzie czekoladowym 103

śmietany 18% * 700 - 800 ml musu z truskawek * 4 łyżki żelatyny * 2 śmietan-fix-y * 4-5 łyżek cukru pudru * owoce do dekoracji ciasta * 2 galaretki winogronowe Składniki na spód: * 2 czekolady mleczne * 20 dkg herbatników kakaowych * 2 łyżki masła Herbatniki zmieliłam na sypko.  Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam połamane na drobne kawałki 2 czekolady. Mieszałam(...)dotąd aż wszystko dokładnie się rozpuści, ale nie zagotuje. Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami. Wyrobioną masą ciasteczkową wylepiłam tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.  Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodałam wcześniej rozdrobione blenderem truskawki. Żelatynę rozpuściłam w 80 ml gorącej wody i ostudziłam.   Wlałam do masy śmietanowo- truskawkowej. Wymieszałam

Pieprzyć z Fantazją
Sernik z karmelem i orzechami pekan 144

sosem karmelowym i łagodnymi orzechami pekan. Jednym słowem - pychotka. Jeśli macie trudności z dostaniem orzechów pekan - zastąpcie je innymi, które lubicie. Wcześniej ciasto robiłam z włoskimi (moimi "najukochańszymi").     Spód: 200g kruchych ciasteczek lub herbatników 5 dużych łyżek masła/margaryny 1/2 łyżeczki soli Masa: 900g mielonego twarogu 200g cukru 3 jajka  2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)Dodać masło i w trakcie mieszania - śmietankę.  Całość podgrzewać (około 3-4 minuty) aż masa zgęstnieje i stanie się lekko brązowa. Karmel natychmiast (i ostrożnie) przelać na wierzch ciasta, posypać orzechami oraz odrobiną soli. Całość włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Mój pierwsza wersja

Di gotuje
Galaretkowiec 452

jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 3 jajek powinien być gotowy(...)wszystko zależy od mocy piekarnika. Biszkopt również możemy przygotować dzień wcześniej lub jeśli przygotowujemy do tego samego dnia co całe ciasto, musimy poczekać z dalszą pracą aż całkowicie wystygnie. Jak już wcześniej wspomniałam biszkopt można zastąpić 2 opakowaniami herbatników. Jedną szklankę mleka podgrzewamy z cukrem. W tym czasie w niewielkiej ilości gorącej rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do podgrzewanego

PatiGotuje
Sernik czekoladowy z musem 213

ustach czekoladowy sernik z musem czekoladowym to ciasto, które koniecznie musicie wypróbować. Połączenie sera z czekoladą jest połączeniem jak najbardziej udanym. Słodkość ciasta przełamują owoce – ja zdecydowałam się na jeżyny. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Sernik czekoladowy Składniki na sernik czekoladowy. Spód: 15 dkg herbatników 5 dkg masła bez soli (rozpuszczonego(...)ubić na sztywno białka wraz ze szczyptą soli. Białka delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę serową wlać do formy wyłożonej herbatnikami po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 155 stopni Celsjusza na godzinę i dwadzieścia minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Do garnka wlać 100 ml kremówki, zagotować. Następnie zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać

MeCooks
Sernik ze śliwką 188

Sernik bez sera i spód z herbatników, a do tego akcent w postaci śliwek. Składniki : jogurt typu greckiego duży 400 g waniliowy serek homogenizowany 150

Lena Gotuje
Sernik czekoladowo-kajmakowy 124

Sernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa

Bullio
Sernik bananowo-karmelowy 179

Do kawki Składniki spód: 100 g herbatników 100 g wiórków 100 g masła masa serowa: 1 kg sera na sernik 250 ml śmietany 30% 4

czarrna od kuchni