łyżek * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KRUCHE CIASTO : *margaryna – 100 g * mąka – 170 g * cukier – 80 g * śmietana kwaśna – 1 łyżka * żółtko – 1 szt KREM CYTRYNOWY : * budyń śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone – 160 g * cytryna – 2 szt * żelatyna(...)proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Wlewamy na blachę ( 22×26 ) Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ). Odwracamy do góry nogami i studzimy. Wystudzony kroimy na 2 blaty – 1/4 całości i 3/4 całości. KRUCHE CIASTO: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ze sobą gładkie ciasto . Zawijamy
Ostra na Słodkołyżeczka, marchew 3 szklanki, bita śmietana - w opisie, wiórki kokosowe - ile potrzeba jajka "XL", olej, mleko, cukry utrzeć w robocie z 5 minut wsypać mąkę, proszek do [pieczenia, sodę i utrzeć z 3 minuty marchew starta na drobnych oczkach, wsypać do ciasta i utrzeć z 1 minutę tortownica 24 cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i piec około 50 minut
W Mojej Kuchni Lubiępieczenia – 2 łyżeczki - sól – szczypta NADZIENIE: - maliny / dżem – 150 g -jogurt naturalny – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę , mleko , sok z buraków , proszek do pieczenia , jajka , olej i sól dokładnie mieszamy mikserem na gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni muśniętej olejem smażymy średniej wielkości naleśniki. Uwaga! Z jednej strony smażymy dłużej , a z drugiej tylko 2-3 sekundy
Ostra na Słodkopieczenia 350 ml mleka Wykonanie: Jajka ucieramy na pianę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy,a następnie dobrze mieszamy. Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, proszek do pieczenia, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mleko na zmianę. Dobrze miksujemy az do gładkości ciasta. Pieczemy na rumiano
Z Majeczką w kuchniCoś szybkiego i pysznego - wafel z masą z mleka w proszku. Co tu dużo mówić szybko się go robi ale jeszcze szybciej znika w dziwnych okolicznościach
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniałyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kg truskawek 100ml jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru olej do smażenia Wykonanie. Zmiksować mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Truskawki pokroić w grubsze plasterki. Część zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Osuszyć na papierze kuchennym i posypać cukrem pudrem. Pozostałe truskawki rozgnieść widelcem lub zmiksować
Kulinarny karnet Christopheramargaryny 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Do przełożenia: 3 opakowania budyniu na pół litra mleka 1 litr mleka Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z 1 cytryny Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na dwie części. Blaszkę 24x36 wyłożyć papierem do pieczenia, położyć rozwałkowaną jedną część
Praktyczna plsmażenia ulubione dodatki Przygotowanie: Masło roztopić i ostudzić.Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę.Dodać esencję waniliową,sól,mleko,zimne masło oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Wszystko zmiksować na najwolniejszych obrotach i odstawić ciasto na 30 min.Smażyć racuchy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.Podajemy w zależności od ulubionych dodatków-miód,cukier puder,truskawki
Ala piecze i gotujełyżeczki proszku do pieczenia Istnieje opinia, że powinno się ucierać ciasto nie zmieniając kierunku mieszania. Ma to pewne podstawy naukowe, bo rzeczywiście łatwiej tworzy się wtedy emulsja, jednak ma to istotne znaczenie raczej przy wytwarzaniu domowego majonezu – w przypadku ciasta nie będzie katastrofy jak zamieszamy raz w jedną, raz w drugą stronę ;) Przygotowując ciasto(...)drożdżowe nie można używać zbyt ciepłego mleka lub wody. Temperatura większa niż 40 stopni C może zabić drożdże i ciasto nie urośnie. Ciasta drożdżowego nie powinno się zostawiać do wyrośnięcia na zbyt długo – godzina to maksimum. Jeśli wyrośnie zbyt wysokie, mamy większą szansę, że zapadnie się po upieczeniu. Jeśli dodajemy do ciasta bakalie, nie przesadzajmy z ich ilością
głodny alergiksprawia, że ciasta z nimi są pyszne i szybko znikają z talerza. Składniki: Ciasto: 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem: 0,5 litra mleka 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru pudru kostka masła Polewa: 1 łyżka margaryny(...)proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao, śmietanę i ponownie delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylewamy ciemne ciasto, a na nie jasne ciasto. Śliwki myjemy i kroimy na połówki i usuwamy pestki. Śliwki układamy na cieście skórką
Salonik smakówzawsze ciasto cieszyło się ogromnym "wzięciem":) Zresztą tak jest do dzisiaj, bo któż nie lubi wilgotnego, czekoladowego ciasta?? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 250g masła lub margaryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka, 3 jajka, 4 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki wiórków kokosowych (użyłam Kresto). Przygotowanie Masło pokroić na kawałki, wraz z cukrem, mlekiem
Z miłości do słodkościwypełniony po brzegi bakaliami, ale drobno posiekanymi, więc sprawdza się też dla tych, którzy tak nie do końca lubią ciasta z dodatkami. Smak? Hmm, z każdym dniem coraz lepszy! "Składniki:1/2 kg mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia250g margaryny200g cukru trzcinowego4 jajka1/4 szklanki mleka50 g suszonych wiśnigarść suszonych czereśni4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej30 g orzechów włoskich30 g orzechów(...)łączymy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy na później. Masło ucieramy na gładką masę z cukrem trzcinowym, następnie dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając. Gdy masa będzie jednolita dodajemy mąkę na przemian z mlekiem i bakalie.Ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około godzinę. Studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!P.S. Ciasto z każdym
Słodkie Przyjemnościrabarbar – 350 g – budyń waniliowy – 2 szt – mleko – 700 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko z żółtkami i cukry ( 3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru ). Siekamy masło i dodajemy razem ze śmietaną. Zagniatamy gładkie ciasto , a następnie dzielimy je na 2 części ( 3/4 i 1/4 ). Mniejszą cześć zawiniętą(...)Pozostałą wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blacha 28×20 ) i delikatnie nakłuwamy. Oczyszczony rabarbar kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym cieście. Posypujemy 3 łyżkami cukru. Budyń gotujemy na mleku i odrazu wylewamy na rabarbar. Na wierzch ścieramy ( lub kruszymy w palcach ) zimne ciasto. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut. Obficie posypujemy cukrem
Ostra na SłodkoCiasto: 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru (80 g) 1 łyżeczka kawy instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z połowy pomarańczy szczypta soli Krem: 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka(...)fasoli. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, kakao, olej rzepakowy, cukier, kawę, proszek, sok i skórkę z pomarańczy oraz sól. Ponownie blendujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. Przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem (lub małej keksówki). Czekoladowe ciasto z fasoli pieczemy przez ok. 45 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Białą
Poezja smakupieczenia Polewa: * 50 g gorzkiej czekolady * kilka łyżek mleka Masło utarłam w makutrze z fruktozą, dodałam jajko, a potem mąkę z otrębami i proszkiem do pieczenia. Wyrobiłam ciasto, było bardzo lepkie. Ubrałam lateksowe rękawiczki, odrywałam kawałki ciasta i formowałam je w kulki. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przyklepywałam widelcem. Kulki były bardzo klejące, więc nie było(...)były miękkie, chwilę je więc zostawiłam w spokoju, aby wystygły i stwardniały. Przygotowałam polewę (w oryginale były zamaczane w czekoladzie od spodu i brzegiem) roztapiając na parze czekoladę z mlekiem i polewałam ciasteczka robiąc esy-floresy. Ciasteczka bardzo smaczne, niesłodkie i z wyczuwalną obecnością otrąb. Polecam:) ***** "Wybieraj bitwy wystarczająco duże, by miały znaczenie i wystarczająco małe, by dało się
Zdrowa Kuchnia Sowy