kruszonke: 120 g maki 75 g masla 20 g groszkow czekoladowych 60 g cukru 1 lyzka wiorkow kokosowych Skladniki na spod: 50 g twarozku 4 lyzki mleka 4 lyzki oleju 1 lyzeczka proszku do pieczenia 30 g cukru 140 g maki 500 g czerwonych porzeczek lub wisni Wykonanie: Piekarnik nastawiamy na 190 ° C. Maslo ,120 g maki(...)wiorki.Zagniesc kule i odstawiamy do lodowki. Umyc i odsaczyc owoce.Odszypulkowac porzeczki ,a gdy wykorzystujemy wisnie,pozbawiamy je pestek. Twarozek,mleko i olej ,oraz cukier wyrobic recznym robotem na gladka mase.Do make z proszkiem do pieczenia.Zagniesc gladkie,nielepiace sie ciasto. Ciasto wylozyc na omaczony blat i rozwalkowac na okrag o przekroju 22 cm.Ja zrobilam to palcami,poniewaz ciasto jest bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dodać jajka. Następnie wszystkie sypkie składniki: kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec śmietanę. Wymieszać na gładką masę.Formę do pieczenia posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niego ciasto i piec 45 minut w 180 stopniach. Poczekać aż wystygnie.W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Dodać mleko pozostałe składniki polewy, wymieszać. Poczekać aż troszkę ostygnie
W kuchni wieczoremkrojenia polecam nóż - piłkę. Napoleonka na kruchym cieście Składniki: Na ciasto 300 g mąki pszennej 150 g cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 laski wanilii 2 żółtka 200 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka
Kulinarne przygody Gatitymiękką bezą, naturalnym serkiem i świeżymi truskawkami. Nie wiem dlaczego, ale ciasto jest pyszne gdy podaje się je razem z koktajlem truskawkowym. Mam nadzieję, że sami je wypróbujecie i podzielicie się ze mną swoimi wynikami!Składniki:3 żółtkajajko100 g cukru1/2 szklanki mleka210 g mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczenia1/3 szklanki oleju1,5 szklanki truskawekDodatkowo:3 białka150 g cukru(...)serka śmietankowegoszklanka truskawekSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy, gdy masa się połączy dolewamy mleko i olej - mieszamy.W drugiej misce łączymy obie mąki i proszek do pieczenia, następnie wszystko wsypujemy do wcześniej wyrobionej masy i łączymy. Ciasto przelewamy do okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i posypujemy umytymi i pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami
Słodkie Przyjemnościwymieszać w jednej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cynamon. Do drugiej roztrzepać: jajko, olej, mleko i rozgnieciony widelcem na papkę banan. Do mokrych składników przesypać suche i wymieszać. Nie ubijać, nie roztrzepywać, lecz tylko wymieszać do połączenia składników. Do foremek nakładać ciasta do wysokości 2/3 foremki. Wstawić(...)której pisałam Wam przy okazji przepisu na waniliowe pancakes'y , czyli nie zawiera żadnych innych konserwantów poza E 202. Pozostałe składniki to: biała czekolada, mleko w proszku, mleko skondensowane, cukier puder i olej. Konsystencja kremu zależna jest od jego temperatury. Wyjęty z lodówki jest dość gęsty, ale trzymany w temperaturze pokojowej przypomina gęstą polewę. Smak kremu
Codzienna kuchnia niecodziennaśrednicy 26cm: Składniki na ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki 6 jajek 2 czubate łyżki kakao ½ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru ½ łyżeczki olejku waniliowego. Składniki na krem: ½ puszki kajmaku 300 ml śmietany kremówki Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Składniki(...)sztywno. Pod koniec dodać kajmak i wszystko dokładnie wymieszać. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Nasączyć jedną część ciasta połową ponczu, posmarować całym kremem, ułożyć na to drugi kawałek ciasta i także nasączyć ponczem. Przygotować polewę czekoladową: Masło lub margarynę rozpuścić, dodać mleko, kakao i cukier puder. Całość podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści
Na słodko lub wytrawniebardziej świątecznego? Są idealne dla dzieci, które chętniej sięgają po babeczkę niż kawałek ciasta. Składniki (na 12 sztuk): 250 g mąki 100 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 90 g oleju 200 ml mleka 100 g marcepanu 80 g żurawiny Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni(...)Formę wyłożyć papilotkami. Mąkę, cukier, proszek i przyprawę wymieszać w misce. W drugiej wymieszać olej, mleko i jajka. Wlać do suchych składników i wymieszać tylko do połączenia. Dodać żurawinę i rozdrobniony marcepan (robiłam to palcami). Wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Wstawić do piekarnika na około 20 - 25 minut (do suchego patyczka
Sto kolorów kuchniciasto jest zupełnie inne od tych, które zazwyczaj piekę. Na ciepło pochłonął dwa spore kawałki, i to tylko dlatego, że więcej nie pozwoliłam. Spróbujcie, u Was też zniknie błyskawicznie. Jabłecznik z budyniem cynamonowym Składniki: (na formę 24x24 cm) 4 jajka 270 g mąki pszennej 180 g masła 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)puszystą, jasną masę. Powoli wlewać masło, cały czas miksując. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem. Wyłożyć do formy połowę ciasta. Na cieście równomiernie rozłożyć jabłka, na nich rozsmarować budyń. Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko, zmiksować. Ciasto kakaowe wyłożyć na budyń. Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzebezą i płatkami migdałów. Czego chcieć więcej.… Tradycyjne ciasto z rabarbarem i bezą Składniki: Ciasto: 160 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru brązowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 100 g masła 1/3 szklanki mleka około 2-3 laski rabarbaru Beza: 4 białka 130 g cukru pudru 1 łyżka octu(...)wanilią do białości. Następnie do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownica o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Podpiekamy ciasto przez około 10 minut. Następnie układamy na podpieczonym spodzie rabarbar. Tortownicę wkładamy ponownie
Mania GotowaniaPYSZNE CIASTO TRUSKAWKOWE Truskawkowiec z galaretkami Składniki: Biszkopt , 2 łyżeczki proszek do pieczenia , 1 łyżka mąka ziemniaczana , 1/2 szkl cukier , 6 szt jajka , 1 szkl mąka , 1 łyżka ocet 10% , Sól , pianka , 1 opak galaretka agrestowa , 1 opak galaretka truskawkowa , 1 opak galaretka cytrynowa , 1 puszka mleko skondensowane-niesłodkie(...)ubitej piany żółtka, ocet i przesiać przez sito mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy,włożyć do piekarnika, piec 30 minut w 170 stop. PIANKA Galaretki rozpuścić każdą w 1 szkl wrzącej wody, wymieszać odstawić do lekkiego stężenia. Mocno schłodzone mleko ubić na sztywno, podzielić na 4 części. Do pierwszej części dodać
Kuchnia DanusiCzego chcieć więcej od świątecznych słodkości? :) Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko Składniki na kruche ciasto Składniki na krem Kruche ciasto przygotowujemy według przepisu . Instrukcję krok po kroku jak zrobić ciasteczka możecie zobaczyć także
Ciastkozercytemperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut do zrumienienia wierzchów ciasta. Tak samo postępujemy z drugą częścią masy. Masa: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy żółtka, budyń w proszku, mąki, cukier oraz cukier waniliowy - dokładnie mieszamy do momentu powstania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy, niemal ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć(...)Krem dzielimy na dwie równe części. Połowę ubitej śmietany stopniowo dodajemy do masy budyniowo-kakaowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na dno formy (tej w której piekliśmy ciasta) wykładamy jeden ze spodów. Na niego wykładamy masę budyniową, następnie masę czekoladową, a na nią pozostałą ubitą śmietanę (jeżeli mielibyśmy problem z rozprowadzaniem warstw mas - możemy po wyłożeniu każdej z nich
Słodka Stronaproszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 słoik powideł śliwkowych 200 g masła 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 80 g mąki ziemniaczanej 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 duża paczka biszkoptów Polewa czekoladowa : 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki margaryny Cukier , kakao i mleko mieszamy(...)szklanki mąki pszennej przesiać, dodać cukier puder , proszek do pieczenia, margarynę i posiekać. Dodać 1 jajko , 2 żółtka i śmietanę. Składniki zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 równe kawałki, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 40 minut. Po wyznaczonym czasie rozwałkujemy 1 część ciasta na wymiar blaszki i pieczemy w temp
Słodkości i nie tylkoResztki ciasta ugniatamy w kulkę, rozwałkowujemy i tworzymy ostatni placek.Wszystkie placki pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.W tym czasie przygotowujemy krem.Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i cukier. Gotujemy do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia.Masło miksujemy na jednolitą masę razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy ostudzone mleko z czekoladą(...)koniec miksowania wsypujemy mleko w proszku. Gdy masa się połączy, odstawiamy ja do stężenia na co najmniej 3 godziny (u mnie na noc).Na gotowe, ostudzone blaty, nakładamy około 2-3 łyżek kremu i rozsmarowujemy. Czynność powtarzamy, do czwartej warstwy - na tej wysokości blat smarujemy konfiturą wiśniową, a dopiero potem kremem. Ostatni blat dekorujemy kremem wyciskanym ze szprycy, z końcówką
Słodkie Przyjemnościjasną, puszystą masę. Następnie dodać jajka (jedno po drugim) i mleko (to moja drobna modyfikacja). Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy. Na koniec dodać esktakt waniliowy i wiórki czekoladowe. Mieszać tylko do połączenia się składników. Przygotować blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, które wypełnić ciastem do 3/4 wysokości (fot.1) . Piec około 20-25 minut w temperaturze
Świat Ciasta