Sezon porzeczkowy już za nami, ale miło wspomnieć małe co nie co :) Składniki: Ciasto - 4 żółtka - 1,5 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek mleka - 3/4 szklanki cukru Beza - 4 białka - szczypta soli - 2 łyzki soku z cytryny - 1,5 szklanki cukru kryształu - 75 dag porzeczek Przygotowanie(...)Żółtka ucieramy z cukrami na gładką masę. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i stopione (wystudzone) masło. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy 15 minut w 200 C. Porzeczki (by nie puszczały za dużo soku opruszamy bułką tartą ) myjemy, osuszamy i posypujemy ciasto. Białka ubijamy z cukrem, szczyptą soli, sokiem z cytryny i wylewamy na porzeczki
Zainspirowana w kuchniobiad zarówno dla dzieci jak i dorosłych! Polecam! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI: * mąka -1 szkl * mleko – 2 szkl * sól – szczypta * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * jajko – 2 szt * olej – 70 ml DODATKOWO : * winogrono – ok. 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z przygotowanych naleśników tworzymy ciasto. Dodajemy umyte i pokrojone na ćwiartki owoce. Dokładnie mieszamy i smażymy duże naleśniki
Ostra na Słodkoaromat marchwi i różnych przypraw. Dzięki dużej ilości składników płynnych, a małej suchych ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i przyjemne do jedzenia. Składniki: 3 marchewki 0,5 kabaczka lub cukinii 200 g mąki 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mleka 2 jaja 100 g cukru 100 g roztopionego masła lub oleju Przygotowanie: Kabaczka(...)marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oddzielnie przesiewamy mąkę, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Jaja, masło, mleko miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy warzywa, ponownie miksujemy i dodajemy składniki suche, mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60 minut. Smacznego
Kuchnia Łukaszaolej i przesianą, stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie.Piec około 30 minut w 180*C.Gdy biszkopt wystygnie przeciąć go na 2 części.Orzechy: orzechy rozdrobnić. przełożyć do rondelka wraz z masłem , miodem i cukrem. Całość przesmażać, aż składniki się rozpuszczą, a orzechy będą brązowe.Masę orzechową przekładamy na surowe ciasto dociskając lekko łyżką. Pieczemy tak samo(...)poprzednie blaty ciasta.Budyń: budyń ugotować tak jak na opakowaniu. zmieniając proporcje mleka na 1,5 litra. Gorącą masę przelewamy na przyszykowane wcześniej ciasto na blasze.Masa kajmakowa : wcześniej można ją zanurzyć w kąpieli wodnej by łatwiej się rozsmarowywałaUłożenie ciasta:Blat ciasta -> gorący budyń -> biszkopt/ blat kruchego ciasta -> masa kajmakowa -> blat z orzechami
Garnkowe fanaberie470g twarogu półtłustego- 250ml śmietany kremówki (30 – 36%)- 1/2 szklanki cukru pudru- 4 łyżki mleka w proszku (instant)- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki- ekstrakt waniliowy Dodatkowo:- 10 śliwek- 3 łyżki cukru brązowego- 3 łyżki wody- 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem. Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki margaryny(...)lekko zmiękną. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Twaróg miksujemy blenderem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do 250 ml śmietany dodajemy 4 łyżki mleka w proszku, ubijamy. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Zimną, tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę dodajemy, stopniowo, do masy serowej i ponownie mieszamy. Masę nakładamy na wystudzone tartaletki przy użyciu worka
mojewypiekiinietylkoproszku bez cukru polewa 1 łyżka margaryny 1 łyżka miodu 1-2 łyżki mleka 3-4 łyżki cukru 50g płatków owsianych Wykonanie: - cukier rozpuścić do momentu, aż przyjmie płynną konsystencję i brązową barwę - do tak powstałego karmelu dodać mleko i gotować, cały czas mieszając (mleko może się na początku pienić) - w pierwszym momencie karmel zastygnie pod wpływem zimnego mleka(...)proszku i dokładnie wymieszać - schłodzonym ciastem cienko wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy oraz jej boki (które też wykładam papierem do pieczenia), sięgając trochę poniżej wysokości blachy - boki mogą być trochę grubsze, gdyż będą "trzymały" masę jabłkową - ciasto nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez około 8-10 minut - na wyjęte z piekarnika ciasto wyłożyć masę
Smakołyki Berenikimasła odrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie. Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć
Grahamka, weka i kajzerkawymieszaj kakao z cukrem, zalej gorąca wodą i dobrze rozetrzyj. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko w proszku. Dodaj następnie Tang Zong i mleko o temperaturze pokojowej, wymieszaj i wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze. Podziel ciasto na dwie równe części o wadze 1/4 i 3/4 całości. Do mniejszej części dodaj pastę czekoladową oraz
Grahamka, weka i kajzerkazielone) odrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie. Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć
Grahamka, weka i kajzerkabudyniowym . Połączenie smaków kawy i czekolady to duet który trafi w gusta dorosłych i nie tylko . składniki na ciasto: 2 filiżanki mąki około 216 g 1 łyżeczka proszku szczypta sody 1 niepełna filiżanka kawy rozpuszczonej w ciepłym mleku 1 łyżka kakao 2 kopiaste łyżki masła 1/2 filiżanki cukru 2 jajka 1 cukier waniliowy Do miski wsypać wszystkie składniki(...)cukrami. Do miski wlać mleko z zaparzoną kawę,wymieszać z utartymi jajkami , partiami dosypywać suche składniki i mieszać mikserem na niskich obrotach. Do malutkich papilotek nakładać po łyżce ciast . Piec w temp. 180 st. do suchego patyczka . Ugotować czekoladowy budyń i udekorować babeczki . SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chiliskorzystałam z podpowiedzi z bloga TUTAJ Składniki: 120g margaryny 210g mąki 60g cukru (lub cukru pudru) 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mleka łyżka kakao Wykonanie: Z mąki, margaryny, cukru, żółtka i mleka wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie w miarę równe części, gdy ciasto nie będzie jeszcze mocno twarde. Do jednej z nich dodajemy kakao i obydwie części
Walijskie Pichceniemasło do wysmarowania formy Przygotowanie: Żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko, na końcu olej. Blachę smarujemy masłem, do której wlewamy 3/4 ciasta, 1/4 pozostałą z misce mieszamy z kakao, wlewamy do formy, mieszamy widelcem. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. Ciasto jest wilgotne
Moja smaczna kuchniapojemnosci 250ml nasmarowac tluszczem i przelozyc do nich przygotowane owoce. Miekkie maslo i cukier puder utrzec na jednolita mase. Dodac make, proszek do pieczenia, cynamon oraz mleko wymieszane z jajkiem. Dokladnie utrzec na jednolita mase. Zalac ciastem owoce, posypac cukrem waniliowym i piec od 20 do 25 minut w piekarniku nagrzanym wczesniej do 200C°. Ciasto powinno nabrac zlocistego koloru. Smacznego
Przysmaki Karolkijajek 180 g cukru 150 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej 45 g stopionego masła/ margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżzka skórki z limonki( ok 2 limonki) 3 łyżki soku z limonki 300 ml mleka 70 g wiórek kokosowych Do nasączenia babeczek: 4 łyżki “ domowego mleka kokosowego” 4 łyżki likieru Malibu Rozpoczynamy od przygotowania dzień wcześniej „domowego(...)Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy mikserem na niskich obrotach. Obie mąki przesiane z proszkiem delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Na koniec dodajemy roztopione masło, skórkę i sok z limonki, oraz 80 ml mleka kokosowego. Foremki silikonowe smarujemy margaryną i napełniamy do 4/5 ciastem. Pieczemy w temperaturze 180ºC około
Mia Cucina Sofietafarsz: ok. 250 g pieczarek duża cebula pieprz, sól, oregano, bazylia, czosnek w proszku ok. 100 g żółtego sera (np. gouda, edamski) lub mozzarelli ulubione dodatki: np. szynka, salami, oliwki itp. jajko + odrobina mleka do posmarowania tymianek, czarnuszka do posypania (opcjonalnie) Mini Calzone - Sposób przygotowania: Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej (nie gorącej, ani wrzącej!) wody wraz(...)Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość. Farsz: Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy sól, pieprz i po szczypcie oregano, bazylii i czosnku w proszku. Wyrośnięte
Słodka Strona